Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.12.27 0 0 43
Engem sokkal jobban megijesztene, ha szembejönne velem a lakásban egy póni, mint egy pók. :-)
Előzmény: Brutalis Harmonia (40)
Mad árka Creative Commons License 2006.12.26 0 0 42
Halihó, Brutális Harmónia! Van egy kérdésünk, s gondoltam, megkérdezlek, hátha tudsz valahol egy kulcsot a megfejtéshez.

Thick utalt az egyik Guinness Rekordok könyvre, részlet tőle: "A világ legnagyobb egybefüggő pókhálórendszere több négyzetkilométer." Egy topiktársunk megkérdezte, melyik faj ez, de ezt nem hozza a könyv. Olvasgatok a neten, találtam/találtunk már mindenfélét, de konkrétan ilyen pókhálórendszerest nem, csak legnagyobb pókhálót.

Van bármi ötleted?

(Részletek itt vannak amúgy.)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2006.12.26 0 0 41
Ja, most nezem az "Eight legged freaks"-ot :)))
Imadnivalo film...
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2006.12.25 0 0 40
Szerintem ertheto, hogy megoltek, bar nem feltetlenul helyeselendo. Ha egy bazi nagy pok az en lakasomban kovalyogna be, en sem biztos, hogy orommel fogadnam. Persze, ha egy nyuszirol, vagy egy ponirol lenne szo, senki nem gondolna arra, hogy elpusztitsa, de egy ijeszto allatnak sajna ez a sorsa...
Előzmény: Törölt nick (37)
J-Jani Creative Commons License 2006.12.25 0 0 39
Nézd meg a (20)-t! Thick itt azt írja többek között, hogy “Nem szongáliaia, hanem szongáriai.”

pókbarátok Creative Commons License 2006.11.02 0 0 38

Helo !

Az én kertemben biztos hogy szongáliai cselőpók lakik. A búvár zsebkönyvek sorozatból a pókok skorpiók című , arra való hogy az ember megnézze ha valami számára ismeretlen élőlényt lát , és tájékozódjon belőle. Én is ezt tettem de többet szeretnék tudni erről a pókfajtáról. Tud nekem valaki segíteni???? 

Törölt nick Creative Commons License 2006.10.04 0 0 37
Érdekes felfogás, hogy először elpusztítasz valamit, aztán kíváncsi vagy rá, mi is volt az.
Előzmény: Rudasoscsaj15 (34)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.04 0 0 36
Szerencséd van. A póknak is emberiszonya volt valószínűleg, de már nem érzi, ahogy semmi mást sem. Te csak iszonyodsz, a pók viszont meghalt, úgyhogy érezd magad szerencsésnek.
Előzmény: Rudasoscsaj15 (34)
kacagógerle Creative Commons License 2006.10.03 -1 0 35
Óriási hibát követtetek el azzal,hogy megöltétek őket.
Ez egy bosszúálló pók,ami telepatikus úton kommunikál a társaival.Sőt azt is észlelték,hogy megöltétek őket.Úgy támadnak éjszaka,hogy a takaró alá furakodnak a lábnál,és úgy haladnak felfelé egészen a torokig,és ott lövelik az áldozatba a halálos mérget.
Ezek után az isten irgalmazzon nektek,én el sem mernék aludni.

Ámen!
Előzmény: Rudasoscsaj15 (34)
Rudasoscsaj15 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 34

Sziasztok!!

Én tegnap láttam a házunkban egy nagyon érdékes pókot és nagyon nagyot. Nagyon féltem tőle, ezért megöltük(nem én voltam)

Annyi lenne a kérdésem, hogy tudjátok-e, hogy melyik az a fajta pók, amelyik a hátán hordja a kicsinyeit, de nagyon sokat. Kb.: 100 db kicsi pók volt a hátán és mindegyik élt.

Kérlek segítsetek, mert azóta pókiszonyom van!!!!

Törölt nick Creative Commons License 2005.10.05 0 0 33
A vadállatbefogó biztosan azt mondta, hogy a pók fekete özvegy. Különben nem lett volna ez az egész. Viszont soha nem fogja elismerni a hibáját, pláne nyilvánosan nem, mert nagyon-nagyon sokat ártana a karrierjének, még derékba is törné azt egy ekkora és ilyen publicitású tévedés. Ezért aztán kitalálta azt a képtelen butaságot, hogy ő nem is mondta, hogy fekete özvegy, a lakók bizonyára félreértették (?). De azért úgy berezelt, hogy szó nélkül visszafizette a pénzt, amit kapott.
Előzmény: Steve the Great (32)
Steve the Great Creative Commons License 2005.10.05 0 0 32
Megjelent a helybesítő cikk a Népszabadságban is (én most meg nem keresem), mely azzért kicsivel informatívabb volt: Leírták, hogy a szagértő, aki azonosította, hogy ez biza fekete özvegy (ill. éppenhogy megmondta, hogy nem az, ill. ki a fene tudja, hogy mit mondott) olyannyira hivatásos vadállatbefogó, hogy a tűzoltósággal ill. a katasztrófavédelemmel is hivatalos kapcsolatban áll, esetenként kb. 35-40E Ft díjazással.
Ebben az esetben is vett fel tiszteletdíjat a megrémült lakótól (így szvsz. eléggé kétségessé válik azon állítása, hogy ő megmondta, hogy ez a pók nem az a pók), amit azért - becsületére legyen mondva - később vissza is fizetett...
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.05 0 0 31
Hehe. :-) (Az újságírókat ne hagyd ki.)
Előzmény: Brutalis Harmonia (30)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2005.10.05 0 0 30
Elkepzeltem, ahogy a kulonfele izeltlabuak, hullok, rendorok es TVsek katonasan sorba allnak. :P
Előzmény: Törölt nick (29)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.04 0 0 29
De azt nem tanulják meg az emberek, már csak lustaságból sem. És azért sem, mert ők az emberek, nekik álljon haptákba az egész állatvilág...
Előzmény: Ehran (28)
Ehran Creative Commons License 2005.10.04 0 0 28
Hát, már elnézést, de aki manapság még hitelt ad a kertévéknek, az ne csodálkozzon, ha feleslegesen ugráltatják. :-)
Egyébként valóban két mérgeskígyó faj él hazánkban, a Vipera berus - keresztes vipera, és a Vipera ursinii rakosiensis - rákosi (parlagi) vipera. Azért nem mondanám, hogy a darázséval egyszíntü a marása, ezeket a kígyókat is a veszélyes mérgü kígyók közé sorolják, de valóban ritka a halálos támadás, akárcsak az említett kígyók előfordulása is ma már. Bármilyen méregröl van szó, sokat számít a marás helye, a testbe juttatott méreg mennyisége, az áldozat testtömege, immunrendszere, érzékenysége, és még egy halom egyéb körülmény. Szóval tanuljuk meg inkább a különbözö veszélyes és veszélytelen állatokkal való helyes együttélés szabályait.
Előzmény: AliceCsodaországban (27)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.04 0 0 27
Franc a ker.tévék belibe, minek hazudoznak annyit? Én meg körbefujtam csótányirtóval az egész lakást mindenesetre... :-(
Előzmény: Steve the Great (26)
Steve the Great Creative Commons License 2005.10.04 0 0 26
A zoológus csak kacarászott a pókparán

2005. október 4., kedd 12:14

Koszorús törpepók és kétpettyes faggyúpók volt az a fekete özvegy, amit a napokban öltek le egy budapesti családi ház radiátora alatt. A teljesen ártalmatlan pókok még az emberi bőrt is képtelenek átharapni, annyira kicsik.
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerosének!Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerõsének!
Nyomtatható változatNyomtatható változat
hirdetés

Szakemberek is megvizsgálták azokat a fekete özvegynek látszó pókokat, amiket a napokban talált egy XII kerületi lakos a radiátora alatt.

"A leölt póktetemeket befőttesüvegekben hozták be hozzánk, ahol mikroszkóp alatt vizsgáltuk meg" - mondta az Indexnek Samu Ferenc zoológus, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa. Már első pillantásra, szabad szemmel is látszott, hogy sokkal kisebb, mint egy fekete özvegy, de azért módszeresen megvizsgáltuk.

Kiderült, hogy egy Magyarországon őshonos, minden ágy alatt megtalálható pókfajról van szó. A beszállított példányok egyik része koszorús törpepók (steatoda albomaculata), míg a másik a kétpettyes faggyúpók (steatoda bipunctata) volt, mondta Samu.

Ezek az állatok fizikailag képtelenek még az emberi bőrt is átharapni, és mérgük sincs. A legtöbb ember, ha benéz a radiátor alá, nagy valószínűséggel találkozhat velük.

De hogy ezt az ártatlan nyolclábút fekete özvegynek nézték, arról nem a család tehet, hanem aki "vadállatbefogóként" meghatározta a fajt, mondta a zoológus.

Nem volt kedve bevándorolni

Az Európában élő fekete özvegy a földrész mediterrán éghajlatú térségében található a jégkorszak óta. Azóta lett volna ideje, hogy bevándoroljon az országunkba, de nem tette, mert hazánkban a telek hidegek. A globális felmelegedés pedig nem érezteti még annyira hatását, hogy rövid időn belül fekete özvegy invázióra keljen felkészülni.

Ha új, vagy ismeretlen pókot találnak hazánkban, arról tudományos beszámolót készítenek. A zoológus így nem tartja hihetőnek azt a hírt sem, hogy Komlón már találtak fekete özvegyet.

A tudós tudja

A fekete özvegy mérge több nap alatt fejti ki hatását, így akkor is van idő szakszerű orvosi beavatkozásra, ha véletlenül valóban ilyen pók csíp meg valakit. Ha pedig valaki nem biztos abban, hogy mit talált, akkor forduljon inkább a Tudományos Akadémia szakembereihez, mielőtt egy kókler segítségét kérné. Szerencsére vannak még tudósok ebben az országban, mondta Samu Ferenc.

Feltehetően félreértés okozta a riadalmat, mondta a fekete özvegyszerű pókot beazonosító Both Zoltán hüllőszakértő és vadállat-befogó az MTI-nek. A lakás tulajdonosával ő azt közölte, hogy egy Európában őshonos pókot, s nem az amerikai fekete özvegyet találták meg a házban.

Ő arról beszélt, hogy az európai fekete özveggyel Magyarországon is lehet találkozni, három évvel ezelőtt Komlón ő is fogott európai fekete özvegyet.
Cloaca Maxima Creative Commons License 2005.10.04 0 0 25
Tudja valaki, hogy konkrétan hol tálálták a fekete özvegyeket?
Steve the Great Creative Commons License 2005.10.04 0 0 24
Amennyire tudom, a magyarországi (szigorúan védett!!!) keresztes és rákosréti viperának kb. olyan erős a mérgük, mint mondjuk 1-2-3 lódarázscsípés... Nyilván baromi kellemetlen, de talán nem életveszélyes az esetek döntő többségében...
Előzmény: AliceCsodaországban (22)
papa50 Creative Commons License 2005.10.04 0 0 23
Így igaz !
A TV2-n megjelent a nevezett, és egy általános lózungot adott elő.
A lényeg : befőttes üvegekben mutogatták az elázott jószágokat.
azt még egy színvak is láthatta, hogy sem színre (barnák voltak)
sem formára sem hasonlítottak a delikvensre !
Jó bót lett ez a "befogó" úrnak, mert agyba-főbe hívják.
Előzmény: sileR (16)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.04 0 0 22

Tunéziában skorpió van meg a viperának egyik fajtája, olyan szarvai vannak ha jól emlékszem, de ezek is csak a sivatagban, az ember nem nagyon találkozik velük a szállodában, sőt a sivatagban sem, mert a tevegelés elől jó messzire elmenekülnek...

 

Magyarországon tudtommal nincsenek halálos mérgű rovarok, van vipera ami védett, de csak bizonyos helyeken. Régen sok volt belőlük, a sógorom ott volt a Hanságban fiatal korában, árkokat ástak meg minden, mesélte, hogy gyakran láttak ilyen kígyót arrafelé, csak csizmában volt szabad kijárniuk. 

Előzmény: Törölt nick (18)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.04 0 0 21
Ja, a cikket én írtam, meg ne lássam, hogy jogdíj nélkül leközli a Blikk vagy a Mai Lap! :-)
Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.04 0 0 20
Nem szongáliaia, hanem szongáriai. Csípése veszélytelen. Aki allergiás, az egy méh csípésébe is belehalhat, úgyhogy ez nem jelent semmit.
Előzmény: zion1 (17)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.04 0 0 19

Hát, a "szöcskeinvázióról" is megvan a véleményem. Szerencsétlen lombszöcskék legfeljebb a lepke méretű rovarokra veszélyesek, nem az emberre. De a degenerált bulvársajtónak hírt kellett csinálnia belőle, mert kettővel többen rajzottak idén, mint tavaly, amikor a kutya se billegtette a farkát rájuk.

 

Pókhorror, gratulálok. Csóri pók valahol fent ragadt egy hűtőn vagy egy nyaralásból visszaérkező család kocsiján, aztán máris horror.

 

Javasolnék a bulvársajtónak egy újabb szenzációs riportsorozatot:

 

Figyelem!

Mindenki, aki túlélte a szöcskeinváziót és a pókhorrort!

 

Újabb halálos veszély!

 

Vérszomjas csigák Budapesten!

Az ember még nem győzte le a természetet!

 

F. Jánosné, nyugdíjas, gerebenköpcösi lakos éppen a szomszéd falu temetőjébe igyekezett, amikor hirtelen arra lett figyelmes, hogy hangokat hall a háta mögül. Először ijedtében hátrafordulni sem mert, de amikor mégis megtette, rögtön megbánta: hatalmas, majdnem félezer milliméteres csigák tucatjait vette észre az úton, melyek minden bizonnyal őt követték. F. Jánosné lapunk tudósítójának elmondta, hogy a csigák fogainak csikorgását is szinte hallani vélte! Futásnak eredt, de a vérszomjas bestiák a nyomában voltak, nem tudta lerázni őket. Elmondása szerint még akkor sem tudta volna otthagyni a csigákat, ha éppen nincs vele a járókerete, mert a csigák gyorsabban futottak a postás biciklijénél is, amit pedig Janka néni, azaz F. Jánosné még járókerettel is mindig utolért! Végül a szerencsétlen asszony úgy menekült meg az életveszélyből, hogy a Csebere-patak vize alá merült, s aluminium járókerete egyik üreges szárán át lélegzett, míg a vércsigák elunták az üldözését!

 

T. Gábor budapesti vízvezeték-szerelő arról számolt be lapunknak, hogy neki a csigák maradandó sérülést is okoztak! Munkavégzése közben támadták meg, mire felocsúdott, már több tucatnyian rajta voltak, ökölnyi, sőt, gyermekfejnyi darabokat harapdáltak ki a testéből. Ő a nagy franciakulccsal próbálta meg visszavonulásrakényszeríteni a testén lakmározó bestiákat, további zúzódásokat és csonttöréseket okozva magának. T. Gábort végül is a művezető mentette meg egy épp kéznél lévő sósavas palack segítségével.

 

Gerebenköpcös mellett egyébként nemrégen hatalmas tömegsírt tártak fel, melyről Hupp Márton csigológus, lapunk szakértője elmondta, hogy az előzetes vizsgálatok alapján minden bizonnyal csigák ásták ki, és azok hurcolták oda az általuk megölt és félig felfalt emberek tetemeit is. A feltárás még folyik, de lapunk egyik nemhivatalos informátora szerint eddig százötven embert exhumáltak két négyzetméternyi területen! Ennek oka egyébként az, hogy a vércsigák függőleges tárnákba helyezik áldozataikat, akár 60-100 méter mélységig is.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert szakértői kacsának nevezték a vércsigák felbukkanását, szerintük ezek csak ártalmatlan éti csigák, szokatlan nagy számuk az idei különösen esős nyárnak köszönhető. Ezek a szakértők F. Jánosné és T. Gábor történetét is hazugságnak nevezték, innen is látszik, mennyire hiteltelenek.

 

Budapest veszélyben van! A szöcskék és pókok ellen emelt föld alatti bunkerek és a budapesti kettes metró alagútja, melyet az óvatos lakosok óvóhelyként igénybe vehettek, a csigák ellen semmit sem ér. A kormány már megkezdte tárgyalásait a Westend City Center vezetőségével annak ügyében, hogy acsigatámadások idejére Budapest teljes lakosságát léggömbökkel mintegy 70-100 méter magasságba lehessen emelni, elszeparálván őket az életveszélyes állatoktól.

 

 

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.10.03 0 0 18

Brrrrrr....:)

 

Hát mikor ilyeneket hallok akkor mindig eszembe jut, hogy de szeretek én Magyarországon élni, tök jó nyugodtan üldögelni a kertben, az udvaron. Szerintem kevés ilyen ország van, ahol ennyire jó a helyzet ilyen szempontból. Bele is borzongtam a sztoridba rendesen. Én ott egy napig nem maradnék meg, meghalnék ennyi dögtől. Gondolom te sem vagy gyakori látogató barátnődéknél.:) Mindenesetre nagyobb veszélyben élnek az emberek, az biztos, mert mi van ha nem veszi észre...

Ha jól tudom Arizona egy elég meleg terület, vajon az USAba máshol is ilyen a helyzet. Én egyszer nyaraltam Tunéziában és rettentően örülök, hogy nem "futottam" össze ilyen vadálatokkal, ott haltam volna meg...

 

Ugye ha jól tudom, Magyarországon nincs mérges pók/kígyó/skorpióveszély?

Előzmény: AliceCsodaországban (14)
zion1 Creative Commons License 2005.10.03 0 0 17

Sziasztok !

 

Növelném a szorongást kicsit,de a tudatlanság az a veszélyesebb:)))

 

Bp aglomerációjában lakom egy két évvel ezelőtt épült társasházban. Az elmúltévben kétszer és egyszer idén is furcsa állattal találtam szembe magamat a lépcsőház földszintjén. Első találkozáskor tágranyílt szemmel néztem a PÓKOT

, mert nem sok hatalmas szőrös pókot láttam szabadon. Kb 8cm volt alábaival együtt. Összeszedtem a bátorságom és egy juggatott tetejű beföttes  üvegbe varázsoltam a csodalényt. Abban a pillanatban az állatbarát buzogott bennem .

Na ezzel azedénykével elkocsiztam a kisállatkereskedésbe (a harmadikba) ahol egy HÖLGY felvilágosított,hogy ha jól emlékszem akkor ez egy Szongáliai Cselőpók. Hzánkban honos és aki alergiás a csípésre annak baja lehet a találkozásból. Én a hölgyre bíztam a lényt, mert tél lévén elpusztult volna. A másik kettőt egyszerűen a háztól távol engedtem szabadon, mert akkoriban már kellemesebb klíma uralkodott.

 

Én azt mondom az álatok félnek az embertől és annyira menekülnének amennyire egy fóbiás ember tenné. Támadni viszont csak szorult helyzetben támadnak.

Az emberi butaság ami a tudatlanságbólered és pusztításba vezet ez az undorító és nem a Pókok. Ha mindent kiirtunk amit undorítónak látunk annak mi lesz a vége?

Idézek a SouthParkból " vigyázz támadni akar" :))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sileR Creative Commons License 2005.10.03 0 0 16

Az egész egy nagy Both Zoltán féle átverés.

A RTL klub honlapjan lehet latni a kerdeses allatot: http://www.online.rtlklub.hu/hirek/hazank/?id=0510208842

Egyértelműen a Steatoda triangulosa nevű Magyarorszagon viszonylag GYAKORI és ÁRTALMATLAN törpepókfaj egy egyede latható a képen.

a net tele van a rola szolo kepekkel infokkal egy példa van itt:
http://www.uark.edu/depts/entomolo/museum/steatoda.html

A Latrdectus tredecimguttatus utotestmintázata pedig ilyen:
http://entomologia.rediris.es/gia/RIA1/RIA1_13_f12.jpg

 

Tovabbi szep arachnofobiamentes napot:

siler

Törölt nick Creative Commons License 2005.10.03 0 0 15
A "tarantula" magyar neve tarantella. Nem kötekedésből mondom, csak sokan nem tudják.
Előzmény: AliceCsodaországban (14)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.10.03 0 0 14

A barátnőm vagy 10 éve Arizonában lakik, ott ezek olyanok, mint nálunk a kaszáspókok, vagyis hozzátratoznak a mindennapi élethez. Igen, a cipőket nem szabad úgy felvenni, hogy előzőleg ki nem rázták, mert a skorpiók is szeretnek a meleg büdösben lakni. Meg a tarantulapókok. Meg ott tök természetes a kertbnen a csörgőkígyó. Kesztyűvel metszik a bokrokat, a házakon mindenhol szunyoghálók vannak, havonta jön a rovarirtó cég és nemcsak aházat, de az egész kertet  átvegyszerezi...

 

Mesélte, hogy eddig egyszer fordult elő, hogy míg ő a teraszon békésen nézelődött a hintaágyban a férje rászólt, hogy "maradj csndben és nyugodtan" - majd bement és a készenlétben tartott kígyópisztollyal vagy kígyópuskával már nem emléxem pontosan - lelőtte a tőle 50 centire lávő csörgőkígyót. Meg mesélte, hogy egyszer mikor jött a rendszeres rovarirtó ember, az öltözőszekrényből kiesett vagy 3 20 centis mérges százlábú meg pár skorpió minden védekezés ellenére...

Előzmény: Törölt nick (11)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!