A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Kezdődik az F1 a tévében így már nem akaródzik megkeresni de van elmentett fénykép róla. A posta díjjal együtt majdnem 20 dollár volt de még nem kaptam kézhez de már hajón van.
Az a baj, hogy nem értesz dolgokhoz csak ötleteid vannak. Nincs tűhegyes impulzus! Van egy egyenáramra ( ez a hegesztő áram) ültetett nagyfrekvenciás ( 100-300 kHz-es) közel szinuszos váltakozó áram. Az a válaszomat sem vetted figyelembe, hogy fojtó nélküli hegesztő gépekre nem szabad ( pld. GYSmi 125-160, Spark, Güde-Gys klón stb.) rákötni a HF-es egységet mert akkor nincs megfelelően védve a a kimeneti dióda csoport ill elektronika védelme csak ha pótlólagosan helyezel az AWI adapter és gép közzé vagy esetleg konkrétan az adapterbe. A kondenzátoros sönt kell de nem elég a védelemhez ugyanis a gép felé a fojtó akadályozza meg a HF áramkör záródását mert a magas frekvencia nem tudja "megmászni" a fojtó tekercset. A HF áramköre meg tökéletesen ki tud alakulni a becsatoló tekercs-söntölő kondenzátor-test és elektróda közötti ívcsatorna körön belül. Az is említődött, hogy hogyan kapcsolod be a HF-es modult de arra gondoltál, hogy hogyan kapcsolod ki? Ugyanis csak addig kell bekapcsolva lennie a HF-es modulnak míg a rendes hegesztő ív ki fel nem épül.
Nem akarom villogtatni a plussz 200-amat,de te megint igencsak olcsó gépet találtál. Igaz,nincs AC,meg nincs Cold.
Egyébként ez utóbbi miatt,lehet,hogy a mikulás hoz egyet a puttonyába.A cold érdekes holmi,ha másra nem,hát zsilettet lehet,hogy összepöttyölnék. Bár találkoztam alu hűtővel,meg alu klimacsővel a közelmúlt éveiben. A klimacsőről azt kell tudni,hogy kb 10cm-nél gumival folytatódik,tehát ha awival hegesztem,volt már rá példa,hogy a gumi alá szivárgott hő,ezt le is olvasztotta.Tehát,a hegesztés oké,de a sajtolt gumi,vagy gumiszerű műanyag lekonyult. Na itt a cold elemében lenne !!!
A lenti barkácsolást aláirom,hisz én meg előtolót barkácsolok,nincs is ebben semmi extra. Bár keresgéltem külön előtolót,de nem találtam ilyen pici fordulatút. Láttam,lejeb egyik társ egy sárga dobozt másolt be. E világban,lehet,hogy ez az egy létezik,mert a neve szerint nincs keresési eredmény,vagyis én is kiváncsi lennék az árára.
https://www.mastroweld.hu/termek/mastro-tig-200-acdc-led-hegeszto-inverter Erről csak annyit,hogy olcsób az iweldtől.Az enterpryse , a 235 csinálta a memóriavesztést,tehát minden fiókban levő adat meg gajdult,vagyis törlődött. Egyik nap a 240-es manuális mig funkcióját minimálisra tekertem,kiváncsi voltam a huzaltoló minimum fordulatára. Másnap,kapcsolom,mert dolog volt,és az összes fiók adat törlődött. Ez ügyben a 235-öst elküldtem a szervizbe,és ott a gép hibátlan mivoltját állapitották meg.Vagyis javithatatlan,épp úgy az ivgyújtási hiba is.
Szóval,inkáb a Mastroweld-re alacsonyodnék le,vagyis ilyet vennék.
Láttam a Ziles társunk filmjét,és köszönet érte. Igaz angol nyelvű,de a tag megbarkácsolta a HF-et.
Az én kis gépembe lehet,hogy be sem férne.........
Az a baj, hogy lusta vagy és elvárod, hogy mindent a szádba adjanak!
Ha most pontosan, szó szerint leírnám, hogy mi a véleményem a hasonló minősítéseket leíró, beképzelt alakokról, nyilván azonnal kitiltana az admin.
De nem baj, ezzel a stílussal magadat minősíted.
Nem ismerjük egymást, tehát nem tudhatod, mennyire vagyok lusta vagy sem. Válaszolhatsz egy kérdésre, vagy sem, az a te döntésed. A másikat b@sztatni viszont nem elegáns.
Akinél van egy konkrét, kipróbált információ, annak 5 másodperc megosztani. Ha most elkezdek keresgélni (és megtettem), akkor az nekem nem 5 másodperc.
Viszont ha ez megnyugtat, ma reggel úgy fél órán keresztül írogattam vissza más témakörben másoknak.
Akik - a te értelmezésedben - nyilván lusta disznók, csak engem akartak dolgoztatni.
A becsatolt rajzokat köszönöm.
Ja igen: az elkezdett projektek egy részét valóban nem fejezem be - az élet már csak ilyen. Viszont jó sokat meg befejezek.
Az a baj, hogy lusta vagy és elvárod, hogy mindent a szádba adjanak! Amúgy meg most mernék fogadni, hogy nem lesz az egészből semmi csak ugráltatni szeretsz.
Ha kinyitod a szemed meg a netet "ezernyi" rajzot találsz.... pld. a Miller megoldása is egyszerű:
Ugye azt írtad, hogy értesz az elektronikához is. Neked nem gyanús, hogy egy alkatrészt nem veszel figyelembe? Pont azt, ami a transzformátorral együtt hozza létre a nagyfrekvenciás gyújtás ívét...
Jogos, benéztem a számozást. Amúgy egyes helyeken a 0 ohmos ellenállást biztosíték gyanánt is használják||használták.
Ahogyan Vajk is írta. Ezenfelül az elfűtött energia is háromfelé oszlik. Valahol régen, valami nagyfeszültségű áramkörrel kapcsolatos (nyomtatott) cikknél olvastam, hogy érdemes 500 volttal számolni ellenállásonként, afölött inkább többet és sorban...
Köszönöm. Ez tökolyan modult tartalmaz, mint a kínaiak. A fotó nagyon jó - esetleg tudsz kapcsolasi rajzot keszíteni? A gyujtomodul, tekercs, kondi stb. Ha belefer az idődbe.
Ez ugye csak egy nagyfeszültségű táp - ettől még nem lesz gyújtás.
A lentebb belinkelt kínai modullal meg az a baj, hogy egy teljes, becsatoló tekercset meg a nagyfrekvenciat kiszűrő kondit pont senki nem rakja össze egy rajzba.
Egyébként a fényképezőgép vakukból kiindulva, ahol egy kb 100 voltra töltött kondit sütnek ki egy trafó primeren, a szekunder meg a vakucső köré tekert vezeték es az egyik elektród között húz át, ettől indul a vaku., marpedig ott nagynyomasú xenon van és csak 400 volt.
Gondoltam kellene lennie ilyen TIG gyújtasnak is. És van :)
Ha meg tudnám akadályozni, hogy visszahasson az inverterre, lehet, hogy eleg lenne.
Mondjuk a hegesztőarammal sorba kötött vastag tekercs megfog egy ilyen tűimpulzust? Mert azt, hogy a gyújtókört ne égesse le a hegesztő feszültség, egy szikraköz, ill egy soros HV dióda megoldja
Egyébként a masik probléma ezzel a lift arc rendszerrel a gáz nyitas - záras. Az rendben, hogy a reduktorra teszek egy magnesszelepet, de ilyenkor a pisztolyba is kerül egy visszacsapó szelep, hogy ne engedjen vissza levegőt?
Kapcsolasra arra gondoltam, pedál/nyomógomb indítaná, ha mar van hegesztőáram, az tartaná behúzva, ha megszűnne az aram (hegesztés vége), akkor pl 1 sec keslekedessel oldana ki, zárná a gázt.
Na de ezek 2W ellenállások. Eleve kb. 1-2 cm. De tehetsz be 5W vagy 10 W ellenállást is annak még nagyobb a mérete. Másrészt meg ehhez nem kell feszültségosztót alkalmaznod hanem csak megnövelheted a forrszemek távolságát és máris ugyanott vagy.
A V.T. az a view table. Azaz nézd meg hozzá a lenti táblázatot.
A táblázat arról szól, hogy a cuccnak hat cikkszámon három verziója létezik.
Van verzió, amiben nincs J1 beépítve, abban a biztin keresztül megy a táp. És van verzió, amiben meg J6 nincs, abban a nulla ohmon megy. Eseélyes hogy a nyák ugyanaz, ezért kellett betervezzenek egy átkötést a bizti helyére. Ugyanígy van neki verziója 10mikrós meg 22mikrós kondikkal a sokszorozóban, meg kimeneti diódával vagy anélkül.
Nagyfeszre azért tesznek több ellenállást sorban, hogy meglegyen a fizikai méret. A levegő kb 3kV per mm-t bír, de a a panelen lehet kosz, nedvesség, stb, jobb ennek a többszörösével számolni. Ha az ellenálláson folyó áram miatt az ellenálláson kilovoltok esnek, akkor gond lesz hogy a két sarka túl közel van egymáshoz. A soros lánc egy feszosztó, egyes ellenállásokon így csak a fesz harmdada van.
"Az R11 szerepe az, hogy áramtalanított állapotban, belenyúkapiszka esetén ne a delikvensen keresztül szenvedjen el töltésveszteséget a C8 kondenzátor."
Ráfoghatnánk, de: R11 = 0 ohm.
Magyarul egy rövidzár. Miért jelölték ellenállással? Ráadásul párhuzamosan vele ott van egy 100 mA-es biztosíték. Akkor annak mi is a szerepe ha rövidre van zárva a két vége és a nagy áram úgyis a rövidzáron fog folyni? Ezenkívül ezt a szerepet inkább az R1 +R9+R10+R12 láthatja el ha szükség van rá.
A másik három megosztásánál mire gondolsz az átütési feszültséggel kapcsolatban?
Az R11 szerepe az, hogy áramtalanított állapotban, belenyúkapiszka esetén ne a delikvensen keresztül szenvedjen el töltésveszteséget a C8 kondenzátor. Az R9, R10 és R12 ellenállás az átütési feszültség (vagymi) miatt van háromfele szedve. Legalábbis szvsz, mert nem én terveztem ezt az áramkört...