A toronydaruk az élő város különös képződményei. Kinőnek a földből, majd egy ideig uralják a környéket. Felülről figyelik a várost, dolgoznak, forogna, élnek. Aztán egy idő után lebomlanak, eltűnnek, hogy máshol emelkedjenek fel újra. Amit a toronydaru lát, az egy egyszeri, megismételhetetlen várostörténet. Maga a daru is egy különös képződmény: megfigyeltétek már, milyen munka felépíteni vagy lebontani egy toronydarut?
Írjatok meg mindent, amit a toronydarukról tudtok. Hol vannak, éppen hol épülnek, mit építenek, hol bontanak le egyet, mekkorák, miért különlegesek.
Gyűjtsünk toronydarut.
Ezt szerelték még a múlt héten a Márvány utcánál! Én is Comansára gyanakodtam, de a fülkéje sárga és egyáltalán nem Comansához illő, úgyhogy elbizonytalanodtam.
Inkább Wolff vagy Baumeister szerintem - főleg ha hazai a kép. :) De nem 100%, ezek közt a régi billenőgémes felülforgók közt én is nehezen igazodom el. :)
Ha igen, akkor szerintem ez nem toronydaru (bár első látásra én is annak hittem), hanem egy kis forgódaru, ami a hajó fedélzetén van. :) Aztán persze lehet, hogy tévedek, de akkor passz. :o
A Liebherr EC-nél a szerelés megkönnyítése miatt van ezzel a szellemes megoldással megcsinálva a teher és a macskakötél rögzítése a gém végén. Gyakorlatilag nem kell kötelet fűzni, csak kivinni azt a kis egységet a gém végére, ahol beleakad az általad is írt rugós reteszbe.
A komplett darufej, macska, horog egység befűzve, egy emelési egységgel kerül fel.
Holnap megpróbálok csinálni képet róla, bár nem lesz könnyű. A daru már fullra fel van állítva, használják is. A futómacskát összeszereléskor kiengedték a gém végére, és ebbe a szerkezetbe akadt bele egy kb 1/3 résznyi, ami a gém végén maradt, a leválasztott kb 2/3 résznyi vissza lett húzva. Tovább nem néztem, mert kiderült összeszerelés közben, hogy bő 10 méterrel rövidebb a gém mint kellene, a cserét meg már nem volt időm végignézni.
"a futómacska egyik része lett beleakasztva" - ez alatt pontosan mit értesz? :) Ez alapján van egy halovány tippem egyébként, de nem biztos, hogy egyre gondolunk. :) Tudsz esetleg képet készíteni erről a daruról?
Kérdés: a daru gémjének a végén van egy rugós kar féleség, az mire van? Azt láttam hogy múltkor a futómacska egyik része lett beleakasztva, de nem sikerült rájönni mi a célja a szerkezetnek... :( Egyébként 13. kerületben is akad pár daru. Mindkettőt a napokban húzták fel, egyik kezelőfülkés, másik viszont távirányítós. :)
Szia! Az ötlet alapvetően jó volna, de néhány tagnak, akik ide rendszeresen írnak/írtak, nincs facebook profilja, így nem nagyon működne a dolog. :/ Vannak egyébként ott magyar darus csoportok ("Magyar darusok", illetve "Magyar Darusok csoportja ÚJ" neveken találod őket). Bár a külföldi darus csoportok (ilyenből sokkal több van) jóval informatívabbak, sokkal több különlegességgel és kevesebb mémmel. :)
Igen, csodálatos dolgok vannak ott, Tupolev és én is lelkesen böngésszük. :) Ahogy a Hungaricana-t, Fortepan-t, fentrol.hu-t, a Terror Háza és a Lechner központ fotógyűjteményét is. Mindet érdemes átnézni. :)