Lányok,
most így lassan a harmadik babóc születése előtt elgondolkodtam, hogy mi volna, ha mosható pelust használnék, nem a hagyományost, hanem a most kapható fajtát.
Kinek van tapasztalata?
Ár? Időráfordítás? Megtérülés?
köszi, tamara
Pontosan:) A gyapjú akkor szúr, ha nincs lanolinozva:) Illetve jót tesz neki egy gyapjúmosószeres mosás ÉS lanolinozás:) (A legatombiztosabb éjszakai pelenkázás amúgy szerintem a gyapjúkülső plusz valami bamuszbelső:))
Mert nem szoktam írni ide, mert nem vagyok érintett a mosható pelenkák terén, és mert kicsit off is volt a hozzászólás. Egy összeszokott társaság hihetné azt, hogy nicsak, ismeretlenül, az első hozzászólásával belepofázik más beszélgetésébe, és kioktat minket... :))) Hát ezért :)
Nahát, erről fogalmam sem volt, köszi! :-) Azt tudom, hogy a gyapjú külsőket lanolinozni kell, de azt hittem, hogy csak a vízáteresztés ellen. Azt ugyan nem egészen értem, miért is kérsz bocsánatot, de részemről nem haragszom. :-D
A gyapjú akkor szúr, ha nem elégséges a lanolin tartalma! Úgy tudom hogy lanolinos mosószerrel ez pótolható (mással egyébként nem is lenne szabad mosni a gyapjút).
Még ugyan van egy kis időm a szülésig, de erősen fontolgatom, hogy ezúttal kipróbáljuk moshatóval. Kérdeznék tőletek. Ezek a gyapjú külsők nem szúrják a babát? Vagy nem ér a bőréhez? Én nem tudok gyapjú pulcsit felvenni, csak ha alá veszek valamit, annyira szúr, a baba bőre meg gondolom, még sokkal érzékenyebb.
Én kislányom születésétől, 18 hónapja használok mosható pelenkákat. Többféle márkát kipróbáltam, de főként a saját készítésű, saját márkás pelenkámat használom. Gondolom már többen hallottatok rólam, vagy találkoztatok velem más fórumon. Én készítem a FiDiNi pelenka családot: - pelenka nadrágok (nedvszívó maggal egybevarrt) - zsebes pelenka belsők - PUL pelenka külsők - gyapjú pelenka külsők - gyapjú hosszú nadrágok (longies) - babylegs (lábszárvédő) - mosható popsitörlő - mosható melltartó betét - leszoktató pelenka - babaerszény, stb.
Ha bárkinek kérdése lenne, nyugodtan írjon. Megtaláltok még a honlapomon is:
Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki a mosható pelusozást. A kezdőknek azt szoktam ajánlani, hogy a nekik szimpatikus márkákból vegyenek 1-1 darabot, próbálják ki, és csak azután invesztáljanak bele a teljes készletbe.
Egyébként én úgy veszem észre, hogy ha valaki elkezdi a mosható pelenkát használni, amolyan mániává válik. Az ember elkezdi gyűjtögetni a különféle típusú és márkájú pelenkákat és nem tudja abbahagyni.
a sztem te max a tetát ismerheted,mert ezeket nem macera rájukadni,és mindegy hogy tárolóvödörig megyek a koszos pelussal vagy a szemetesig...hol itt a macera???
Pontosan. Arra, amire kitalálták, utazásra. Ennyire nem számít, hogy a gyerekednek nem marad hely, ahol élhet és tiszta levegő??? A papírpelenka már előállításakor is szennyezi a környezetet, nemcsak az alatt a csekély 50-100 év alatt mire használat után lebomlik. A gyerek, mire szobatisztává válik 1 tonna veszélyes hulladékot "termel".
A mosható pelenka kezelése nem sokkal igényel nagyobb fáradságot mint az eldobható. A baba egészsége és a környezet, valamint pénztárcánk kímélése szempontjából nagyon jelentős előnyöket jelent. Az eldobható pelenka nem csak egy kicsivel kerül többe, hanem nagyságrendekkel az egész pelenkázási időszakra számítva. Ha havonta eldobhatóra költünk 8000 Ft-ot az egy év alatt 96.000 Ft, 3 év alatt pedig 288.000 Ft. Míg mosható pelenkából egy teljes készletet kb. 34.000 Ft-ért meg lehet vásárolni. Ez akár 2 gyereket is kiszolgál és akkor a megtakarítás is nagyobb. A baba bőre a mosható pelenkában szellőzik, és legtöbbször a popsikrémet sem kell használni. Több típusa már természetese anyagokból készül, pl. bambusz részlegesen vagy teljesen.
A pelenka kezelése annyiban más az eldobhatóétól, hogy a mosható pelenkát egy fedeles vödörbe gyűjtjük a mosásig, és 2-3 naponta egy fél program mosást elindítunk. Gyorsan szárad, vasalni nem kell! És mindig kéznél van, nem kell újra és újra megvásárolni.
Én is próbálkoztam mosható pelenkával, de utáltam, szerintem sokkal egyszerűbb eldobható pelenkát használni, az a plusz költség meg nekem nagyon is megéri:)
Mi is mosható pelenkát használunk! Petrus 16 hónapos. Megvettem már a kislányom születése előtt az induló pelenkákat. Mindet használtan vettem, nem volt drága, tekintve hogy 200 mosást kibírnak, ha már használta egy gyerek akkor is elég még az én lányom szobatisztaságáig. :) Először Monapelt vettem, nadrágpelenka, egy méretes, betét belevarrva, és külső külön kell hozzá. Azt írták 3,5 kg-tól használható, de az én kislányomnak olyan vékonyak voltak a combikái, hogy három hónapos koráig nem tudtam ráadni, mert nem lehetett úgy meghúzni, hogy ne legyen tiszta pisi. Akkor adtam rá először és azóta is. Mászni simán tudott benne, meg menni is, bár elég terpeszbetétesnek néz ki, elég nagy pakk, mindig nagyobb body-t kellett ráadni. Aztán felfigyeltem a zsebes pelusokra, vettem párat, de eleinte nem jöttek be, nem voltak számomra megbízhatóak. Aztán kisérleteztünk, hogy jó, és azóta azokat használjuk nappal, Qbaby, Coolababy, Babyland van nekünk. Ha mikor született Petrus, ismertem volna akkor már a kórházból hazahozva is ráadhattam volna, olyan picire lehet patentolni, kis csomag és a járás is könnyebb benne. A Monapeleket mosódióval és mosószódával mosom, ecettel öblítem. A zsebesekhez mosószert használok, mert azt olvastam, a mosódiót nem bírják, de az ecetet igen. Nekem is szerelmemmé vált a moshatózás, és egyáltalán nem esik nehezemre, szeretem őket teregetni, és finom illatot árasztanak, jó levenni és összehajtogatni őket, hogy bevetésre készen várakozzanak. Anyagilag szerintem megéri. Mondjuk azt nem tudom, hogy ha mindenből újat vettem volna akkor mennyire, de gondolom akkor is. Viszont használtan nagyon.
Kép eseleg? ez olyan bebujos mint pl. a Disanának van?(olyan magasdereku kicsit mintha szára is lenne....jol megirtam:)))
Szoval nem volt ilyenünk még,és amennyiért adják,annyit sajnálnék rákölteni probaképp....lehet nem is birná Áki kényes bőre.... Tényleg neked ez mennyit bír?
Én a kicsi hat-hét hónapos kora körül kezdtem el használni, most végig kell gondolnom, hogy mivel is nyitottunk. Két állítható belsővel, egy kenderessel és egy bambusszal, és kaptunk egy gyapjúkülsőt és vettem egy imse vimse külsőt. Majd jött egy zsebes pelus, amit a mai napig nagyon szeretek:)
Napközben mindig mosható van rajta, nem macerás, én is annak hittem. Most már én is kötöttem gyapjúkülsőket, elképesztően jó dolog az, ha a férjem van "szolgálatban", akkor marad a zsebes (happy heiny's, van pop-in is, de az már kicsi), én nagyon szeretem az imse-vimséket, azok abszolút megszolgálják az árukat. Igazából kísérletezem, még mindig, hogy mi válik be, a gyapjú, belebújós külsők minden körülmények között, az imse vimse flanel belsők, illetve a little lamb és a a Goebel belsők.
Az van, hogy mostanában kezdtem utánaszámolni, és baromira megéri, legalábbis most kezdem érezni, hogy megtérül a moshatókba fektetett pénz. :)
Az viszont egy másik kérdés, hogy a mosás maga milyen terhet ró a környezetre, reméljük kevesebbet, mint amennyibe a papírpelenka előállítása kerül:)
Akkor leírom hogy kisfiam egy éves mult mikor belekezdtünk,pedig korában nagyon nem tünt szimpatikusnak.. Először a délutáni 1 órás holtidőt akartam így kitölteni,mert olyankor(fürdés elött egy-másfél órával) volt egy kaki,és uj pelust kellett ráadni,amibe max 2 csepp pisi ment utána,igy éjjelre nem akartam rajtahagyni ugyanezt,viszont pazarlásnak éreztem.
2 Coolababyvel indítottunk,aztán ezután beleszerelmesedtem teljesen,és folyamatosan,apránként bővítgettem a készletemet különféle pelusokkal. Most a gyapjukülsőt próbáljuk ki.
Nem érzem fárasztónak a mosást,nem macera egyáltalán.És annyira szépek ezek a pelenkák!!!!Már éjjelre és sétánál is moshatót használunk,kitapasztaltuk mikor melyik válik be.
(a napi kétszeri kukalevitel macerább volt,mert ugye akkor h gyedül vagyok,öltöztethettem be a gyereket,2 perces "kukázás" miatt)
Pedig nem ártana felhozni a topikot. Ha nem is oldalak-márkák reklámozása céljából, de tapasztalatcserére:) Kinek mennyi, hogyan, mivel, mosás, miért jó, mi van, ha marhára elmegy tőle az ember kedve, tényleg megéri-e, ilyesmik:)
Mosható pelenkát használó kétgyermekes anyuka vagyok, 8 hónapos kislányomnál használunk két nagyon jó típust: Coolababy-t és Shinies baby-t. Mindkettő "zsebes"pelenka, ami azt jelenti hogy a pelenka belső és külső anyaga közé mintegy zsebben kell elhelyezni a nedvszívó betétet. Nem kell különböző rétegeket feladni, olyan egyszerű a pelenkázás, de mégis megvan az az előnye, hogy mosásnál szétszedhető és a száradása rendkívül gyors. Mindkettő egy méretben kapható, újszülöttkortól a szobatisztaság eléréséig kiválóan használható akár több testvérnél is. A babának is egészségesebb a viselése mintha eldobhatót használna, mert ezek a mosható pelenkák légáteresztőek is és óvják a baba érzékeny bőrét. Ezenkívül megtakarítást jelent a családnak is, mert csak egyszer kell megvásárolni (Coolababy pelenka 1890 Ft/db, 16 db már elég = 30.240 Ft!). És többet nem kell költeni pelenkára!
Nem titkolt célom, hogy a mosható pelenkázást szélesebb körben elterjesszem Magyarországon, a babák és mamák örömére. Ezért hoztam létre a következő honlapot, ahol a fenti pelenkák meg is vásárolhatóak: www.tiptopbaba.hu
Ezen az oldalon bármilyen mosható pelenkázási kérdésre szívesen válaszolok on-line chat formájában, vagy e-mailben, telefonon.
Mi is moshato pelust hasznalunk 3 honapos Janka-lanyunkkal, kiveve amikor elmegyunk itthonrol, vagy ha kaki varhato. Ilyenkor a DM-es biopelust, mert az azert valamennyire termeszetbarat - valahogy nincs kedvem hazahozni a kakit :-).
Altalaban be is jott a moshato pelus, es a Kushies AIO mukodik nalunk legjobban (tobbfelet kiprobaltam). Az elejen 10 Monapel one-size pelenkat vettem (es ket kulsot is - a legkisebbol), es ezek valamiert nagyon nem jottek be nalunk. Azt szeretnem Toletek megkerdezni, nincs-e valakinek szuksege rajuk. Nehanyat hasznaltam kozuluk, a legtobbet csak kimostam egyszer. Egy ezresert odaadnam darabjat (a pelusnak is es a kulsonek is).
Irjatok ide, ha szuksegetek lenne ra: kathy kukac freemail pont hu. Nem szeretnem, ha senki se hasznalna - ha mar megvettem oket. Ne porosodjanak itt :).