Keresés

Részletes keresés

AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.15 -1 0 8745

Mi a baj a banánfa oldallal? Megbízhatatlanok? Annyi biztos, hogy nagyon drágák.

Tőlük akartam rendelni nemrég, de pont azok a növények nem voltak készleten, amiket rendelni akartam.

A mangó fáid hány évesek és tövenként kb. hány db-ot teremnek?

Előzmény: csoer (8743)
55judit Creative Commons License 2024.10.15 0 0 8744

Fájdítsad még a szívemet!

Ha másfél méteres mangó terem, az még én is el tudnám helyezni bent. Szűken de meglennék. Hol lehet olyan törpét kapni mint a tied? 

Előzmény: csoer (8743)
csoer Creative Commons License 2024.10.15 0 0 8743

Sajnálom hogy nincs helyed a tartására.

A gyümölcse ízét nem lehet hasonlítani az itthon vásárolt mangó gyümölcshöz, mert sokszorosan zamatosabb, finomabb.

Hiszen ezt teljesen éretten szedem le.

Kettő fácskám is van, közel 1,5 méteresek, nyár elején rengeteget virágoztak és élvezték a forró nyarat.

Szerencsére nem a Banánfa.hu -tól szereztem be.

Onnan papajám, teám és csoki pudingom van.

A papaja most kezd virágozni.

Én is elültettem a mangó magot, de a lényeg hogy a saját gyümölcsöm magját. Így tudom, hogy törpe mangó és bármikor be tudom oltani is.

Előzmény: 55judit (8740)
beetee Creative Commons License 2024.10.14 0 1 8742

banánfa.hu-n előrendelhetsz, értesítenek. (egyébként fel is hívhatod, van-e valami elfekvőbe.. én jártam nála, még az is lehet, hogy esélyes)

Egyébként ne csodálkozz, szezon vége van. Minden kertészet kiárulta, amit ki tudott, nem éri meg nekik beteletetni a növényeket. Tavasszal hozatnak új készletet. 

Kicsit későn ébredsz... :)
Meg neked se lenne egyszerű egyből teleltetéssel indítani az új növénnyel.

Előzmény: AmazingGecko (8741)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.14 0 0 8741

Több helyen árulnak, pontosabban hirdetnek oltott mangófákat, több fajtát is, de sehol sincs készleten... Nem értem akkor miért hirdetik? Pedig szívesen vennék, mert bár aranyáron vannak, de ha teremni fog, akkor megéri.

55judit Creative Commons License 2024.10.14 0 0 8740

Ó, de csodálatos! Irigykedve nézem hogy van helyed ilyen mennyei gyümölcsöket nevelni.

A Mangó is nagy helyet foglal igaz? Mindegy, úgyis tudom mit válaszolsz. Ami nem fér el ablakpárkányon, azt nem tarthatok. Egyszer ettem mangót, nagyon finom volt. 1-2 éve csak éretlent látok ha lehet kapni, pedig vennék még egyet biztos. Elültetném a magját is. :)

Előzmény: csoer (8739)
csoer Creative Commons License 2024.10.14 0 0 8739

Az előzőnél kissé kisebb mangó gyümölcs is beérett.

Saját mangó gyümölcsből kihajtott mangó magonc

AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.12 0 0 8738

Sziasztok!

Egy helyen úgy árulják a pawpawot, hogy "Sunflower nemes magonc".  Ez mit jelent?

Az oltott/szemzett/dugványozott növényre szokták írni, hogy nemes. A magonc viszont általában nem nemes, habár tudom, hogy ritka esetben az is lehet jó minőségű.

Szóval érdemes Sunflower nemes magoncot venni vagy inkább keressek oltottat, még ha kicsit drágább is?

Nekem a minőség a legfontosabb.

csoer Creative Commons License 2024.10.06 0 0 8737

Elfelejtkezel a növények szaporításának egyik legfőbb módjáról.

És a kertészeteknél is ez van gyakorta.

Nekem is sikerült termő mangóm ilyen szaporítási módja.

Ez pedig a dugványozás, ami főként egy oltott illetve termő növény esetén ideális.

Nem, nem magonc.

A kertészetek nem magoncokat árusítanak.

Ahogy a méret sincs leírva, úgy az sem, hogy a növény egy oltott dugvány.

Attól még, hogy nem nagy a növény, az azért még nem magonc.

Az én Mangó dugványom is kicsi, de hamar termőre fog válni.

Előzmény: Good_times (8736)
Good_times Creative Commons License 2024.10.06 0 0 8736

A csokipuding gyümölcs milyen ízű? Terem már nálad?

Ehhez se írták, hogy oltott. Csak 30-40 centis, szóval magonc lehet?

Előzmény: csoer (8732)
Good_times Creative Commons License 2024.10.06 0 0 8735

Magoncot simán lehet venni akár 1-2-3 ezer ft-ért is.

Előzmény: csoer (8734)
csoer Creative Commons License 2024.10.06 0 0 8734

"De a méret meg van adva a növények alatt, ezzel tisztában voltál?" Én mindennel tisztában voltam és vagyok.

Két helyről vettem tea cserjét, árban nem nagy különbséggel a DM kerttől közel másfél métereset vettem.

Na de mond meg, hol van a Karambola mérete? Hiszen meg van adva.

Általában nem írják, hogy oltvány, egy profi kertészettől elvárható pld. gyümölcstermő növények esetén az oltvány.

Például nem ettől a kertészettől vettem 2 mangót és nem volt odaírva, hogy oltvány, vagy magonc.

Magoncot te tudsz ültetni és már csak türelem kell. Ahhoz nem kell kertészet.

Tehát a Karambola mérete mennyi?

Előzmény: Good_times (8733)
Good_times Creative Commons License 2024.10.05 0 0 8733

De a méret meg van adva a növények alatt, ezzel tisztában voltál? Vagy kisebbet küldtek, mint írtak?

A másik az, hogy sok növénynél feltételezem, hogy magoncok, legalábbis nem írják, hogy oltott és a fajtanevet sem, így magoncra gondolok. Ehhez képest az ár jó magas, annyiért vagy kicsit többért már oltottat is lehet kapni.

https://www.bananfa.hu/csillaggyumolcs-karambola-averrhoa-carambola

https://www.bananfa.hu/natalszilva-carissa-macrocarpa

Ettől függetlenül jó lenne, ha odaírnák, hogy magonc, az egyértelműség kedvéért. Ne a vevőnek kelljen találgatni.

Előzmény: csoer (8732)
csoer Creative Commons License 2024.10.05 0 0 8732

Idén is vettem tőlük marakuját, teát, csokoládé pudingot. Szép egészséges növények, de az árhoz képest meglehetősen kicsikék.

Előzmény: Good_times (8731)
Good_times Creative Commons License 2024.10.04 0 0 8731

Sziasztok!

A bananfa.hu oldal mennyire megbízható?

beetee Creative Commons License 2024.09.26 0 0 8730

Hegyi papaja virágzatok.

Kíváncsi vagyok, lesz-e kötés... nyár elején nem volt. A nagy melegben, meg alig nyíltak.

55judit Creative Commons License 2024.09.17 0 0 8729

Csodaszépek a növényeid! A papaján meg mennyi van!!! Biztos nagyon finom lehet.

Gondolkodtam, de nem tudom megoldani a benti elhelyezést sehogy. A szobában csak oda tudnék tenni egy cserepet ahol egyfolytában fújja a klíma. Ezen kívül van a kamra, a maga 10 fokos hőmérsékletével. 

A télálló maracujának lenne 5 m hosszú, 2 m széles vas hálója, de a sok vízhordást már nem bírom e nélkül se. Sajnos marad a sóvárgás. Majd a képeidet nézegetem, te meg majd elmeséled minek milyen íze van.😀

Előzmény: csoer (8728)
csoer Creative Commons License 2024.09.17 0 0 8728

Maracuja ügyben két dolgot tudok mondani:

először is, beszerezhető télálló Maracuja, amit kertben ki lehet ültetni, gondolom télire a tövét kissé takarva.

Az egyik: passiflora caerulea (kék golgotavirág), egyértelműen télálló

A másik: Passiflora edulis Cooltropics

Linkeket nem rakok fel, nem akarom reklámozni.

A másik dolog: a hagyományos passiflora edulis sem foglal nagyobb helyett a lakásban, mint egy közönséges szobai növény. Télire vissza lehet vágni, majd tavasszal nagyon rövidre és meg van az esélye október végéig, hogy virágozzon és termést hozzon a szabadban, mondjuk márciusi kirakással.

És néhány kép a mai helyzetről:

Passiflora edulis

Mango

papaja

Előzmény: 55judit (8727)
55judit Creative Commons License 2024.09.16 0 0 8727

A képeidet szeretem nézegetni, köszi ha mutatsz.

Úgy képzeltem el a maracuját ha lenne, hogy őszig kint lenne nagy cserépben, támrendszer mellett. Gondoltam nyáron terem. De ha nem, akkor nem nyert, mert behozatalkor ősszel vissza akartam vágni arra a bizonyos 20 centire amit leírásban olvastam hogy tavasszal kell.

lakásban sehogy se tudnék elhelyezni trópusi növényt, mert csak egy kicsi szobát fűtök amiben csak annyi hely van, hogy letehetem tornához a polifómot. Annyira sajnálom hogy nem lehetnek ezek a finom gyümölcseim!

Előzmény: csoer (8726)
csoer Creative Commons License 2024.09.16 0 0 8726

Érdekesek a trópusi növényekkel kapcsolatos leírások. Például a mangóról is legtöbb helyen azt olvastam korábban, hatalmas fává nő, így kizárt hogy nálunk termőre lehessen nevelni. Mivel csak dézsában (cserépben) tartható.

Kivételt tett egy leírás, a "törpe" mangóra. Nekem két különböző fajta van, egyik sem törpe változat, rengeteget virágoztak és mindkettő hozott termést.

Ez a papajára is igaz, nem kell óriásnak lennie, hogy teremjen. Max. 2 méter magas és terem.

A maracuja nem egyszerűbb esett, mint a mangó vagy papaja.

Tavasszal vettem egy csemetét (korábban magról ültettem, de már türelmetlen vagyok), már 2 méteres magasságot túlnőtte, bokrosodik, nincs hová futtassam, mert október végén le kellene vágni a teleltetőbe vitel miatt.

Láttam rajta virágkezdeményeket, csak remélem október tájékán virágozni és teremni fog a teleltetőben.

Korábban a Passiflora quadrangularis gyönyörűen virágzott és hozott termést.

Majd rakok fel képet.

Előzmény: 55judit (8725)
55judit Creative Commons License 2024.09.15 0 0 8725

Csak most tévedtem erre, és láttam a csodálatos gyümölcsödet. Irigykedek kicsit, nem tagadom. Azért jöttem olvasgatni, mert jó lenne maracuját venni, arról néznék tőletek információt ismét. 

Előzmény: csoer (8724)
csoer Creative Commons License 2024.08.28 0 0 8724

Leszedtem az első mangót.

Tökéletesen érett volt és pazar aromájú.

Korábban többször is vettem "repülős" mangót igen drágán, ami nagyon finom.

De ez a saját lekőrözi.

beetee Creative Commons License 2024.08.22 0 0 8723

Köszi. Nálam a 3 hegyi max 30-asban van. 

Az egyik tavasz óta virágzik, a másik most kezdi, de ez nyáron lett egy még kisebből átültetve. 

Kötés nincs az elsőn se, pedig irodalom szerint a hegyi önporzós.

Úgy néz ki kell(ene) neki a nagyobb termesztőközeg. 

Törpebanánnal jártam úgy régen, hogy hiába pátyolgattam, az életciklusa alatt a relatíve kis cserép miatt nem tudta "kinőni" magát és nem tudott eljutni a virágzásig. Aztán egyszer kapott egy nagy dézsát. Csodát tett.

Viszont úgy már macerás volt az akkori körülményeim szerint tartani. 

csoer Creative Commons License 2024.08.21 0 0 8722

38cm

Előzmény: beetee (8721)
beetee Creative Commons License 2024.08.21 0 0 8721

A cserépátmérő érdekelt, nem a növény :)

Előzmény: csoer (8720)
csoer Creative Commons License 2024.08.21 0 0 8720

Közel 1,5 méteresek, de az átmérő a tekintélyes, ami szintén közel annyi.

"kapnak egyébként rendszeresen tápot a papaják?" nem tudom miért kérdezed, talán úgy néznek ki, hogy nem?

Én a citrusaimmal és a többi trópusival együtt öntözöm és tápozom minden nap.

Minden nap kapnak tápszert, mert úgy állítottam be a mennyiséget 120 literes esővizes hordóban.

Előzmény: beetee (8719)
beetee Creative Commons License 2024.08.20 0 0 8719

Hány centisek ezek a cserepek?

És kapnak egyébként rendszeresen tápot a papaják? 

Előzmény: csoer (8718)
csoer Creative Commons License 2024.08.19 0 0 8718

Két papaja közel egy korban, más és más fajta

Kiöregedett papaja, kidobásra vár

remélem nem nagyon fog belőle eldobni gyümölcsöt

Tele van a P. edulis virágkezdeménnyel, várom a virágzását, háttérbe fent a Hawaii rózsa virágja

Cserimoja, az egyik már két éve virágzott, de sajna nem volt mivel porozni, így nem lett gyümölcs. Legszívesebben kidobnám.

A másik mangó gyümölcs kisebb

Surinámi cseresznye, ezt is kidobnám szívesen, a gyümölcs nem ízlett

csoer Creative Commons License 2024.08.19 0 0 8717

Semmit nem rontottál, egyszerűen más-és más fajta, így más a kinézete.

Ezen kívül nem tudom pontosan, de közel 5 év a papaja életciklusa.

Én most dobok ki egy közel 2 méterest. Egyszerűen kiöregedett.

Kar vastagságú a töve, de alig-alig éldegél.

Előzmény: Ali-bá (8715)
55judit Creative Commons License 2024.08.17 0 0 8716

Azért lőttek mert nem írtok bele! Írjatok, és mutassátok a csodálatos növényeiteket, ezzel életre kel!

Mesés fotókat hoztál! Annyira sajnálom hogy nekem nincs lehetőségem ilyen rendkívüli növényeket nevelni. Legalább a tieteket had nézzem!🙂

Előzmény: csoer (8714)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!