Keresés

Részletes keresés

Kevin Creative Commons License 2004.12.01 0 0 77
Is is. En gyumolcstermelessel foglalkozom, ott alapvetoen a szovetkezetek kapnak. De nalunk ugy tekintenek a szovetkezetekre, mintha azzal megoldodnanak az agrarium gondjai (legalabb is Szanyi igy hintette az iget).

Mi par hasonloan nagy termelovel megcsinaltuk Mo. legnagyobb gyumolcsertekesito szovetkezetet. Hat ettol nem oldodtak meg a piaci gondok, mert alapvetoen azzal van a problema. Az EU-s versenytarsaink sz@rra vannak tamogatva hozzank kepest. En pl. sokkal tobbet fizetek be, mint amennyit kapok a koltsegvetestol, beleertve az EU-s tamogatasokat is.

Nekem nem kellene egy filler tamogatas sem, de akkor a versenytarsaim se kapjanak. Ugy, ahogy a froccsontoknel is van.
Előzmény: Törölt nick (64)
carl solomon Creative Commons License 2004.12.01 0 0 76
De akkor te se verd a palávert, hogy az én adómból ontsák nyakló nélkül a pénzt a gazdágknak, hogy a te úri gusztusodra tudjanak tenni!
Ha van kereslet, van kínálat, akkor mi a baj?
Aki akar, az termeljen, adja el. Te szépen megveszed.
Mi itt a baj?
Előzmény: Alpha Lyrae (72)
Alpha Lyrae Creative Commons License 2004.12.01 0 0 75
"A tehenes hasonlatod irreleváns" csakúgy és és csaknemúgy ahogy a te masinásod az vagy nem az. tessék már szépen belátni, hogy minden termelö (és nem termelö) ágazatnak megvan a maga spec. termelési környezete. túlórát fizet az állam? maradok gumicsizmában. Te nagyon hülye vagy barétom. a yuppizást visszaszívom.
Előzmény: carl solomon (70)
carl solomon Creative Commons License 2004.12.01 0 0 74
És? Az én piacomat se védi a kutya se. Ott van rajta az olasz, aki biza kapott exporttámogatást az ipari termékeire is, már ami nem az EU- ba ment. Na, ezekkel a termékekkel kell én ma versenyezzek.
Előzmény: Kevin (62)
Derek Creative Commons License 2004.12.01 0 0 73
Sorry!
Előzmény: Derek (71)
Alpha Lyrae Creative Commons License 2004.12.01 0 0 72

vannak szövetkezeti tömörülések (nagyon helyesen és kár volt, hogy a semmiböl kellett létrejönniük a valami alap után). ÁM. légy erös. ez egyáltalán nem minden ágazatban egyformán és egyenlö mértékben jellemzö. zöldségtermelöknél inkább, gabonatermelöknél meg nem inkább.

jóvan atya. (mivel még nincs baszomnagy hütöm) nem tervezek a keleti végegkröl kassára húsért járni. legyen már ez az én dolgom. meg a henteseknél amúgy is jobban szeretek vásárolni, mint akármelyik nagyhodályban. (de tényleg a magam szintjén hagy ne fogadjam már meg a rohangálok 15 kiló húsért 1 napot a kassai tecsóba címü dógot...esetleg; milyen színü zoknit húzzak holnap)

Előzmény: Törölt nick (69)
Derek Creative Commons License 2004.12.01 0 0 71

 

Előzmény: Törölt nick (68)
carl solomon Creative Commons License 2004.12.01 0 0 70
Te kezdted a yuppizást, dszíájdzsózást, folytatod hülyegyerekezéssel, mondjuk nem zavar, gumicsizmát húzva én is szokok ilyen lenni.
A tehenes hasonlatod irreleváns, aki ilyesmire adja a fejét, az tudja mi mivel jár. Nehogymár azért is külön fizessen az állam túlórapótlékot, ha a tehened megeteted karácsonykor.
Előzmény: Alpha Lyrae (61)
Alpha Lyrae Creative Commons License 2004.12.01 0 0 67
mert az agrár-magánszektoron kívül mi van még (jellemzöen)?
Előzmény: Törölt nick (63)
Alpha Lyrae Creative Commons License 2004.12.01 0 0 66
technokratából nem lesz szalonna.
Előzmény: Kevin (62)
Alpha Lyrae Creative Commons License 2004.12.01 0 0 65
persze békéscsabáról feltétlenül el fog menni az ember a legközelebb eus bótba vásárolni. felétek ez a trendi. én viszont nem szeretek két kiló jó minöségü marhafelsálért órákat autózni.
Előzmény: Derek (60)
Kevin Creative Commons License 2004.12.01 0 0 62
"Mikor kaptak legutóbb a fröccsöntők állami támogatást, mert emelkedett a kőolaj ára?"

Akkor, amikor az EU-s versenytarsaik. Soha. A magyar agrartermelok EU-s versenytarsai viszont kapnak. Tobbet, mint a magyarok. Es ugyanazon a piacon versenyeznek.

Nemreg olvastam egy EU-s tanulmanyt, ahol oromkodnek ezerrel, hogy a kelet-europai agrarium gyorsabb tempoban megy tonkre, mint gondoltak, igy hamarabb tudjak megszerezni a piacokat.
Előzmény: carl solomon (22)
Alpha Lyrae Creative Commons License 2004.12.01 0 0 61

kedves hülyegyerekek (ha már pejoratív) engem nem az agrártámogatások tartanak el és nem is mezögazdaságból élek.

a citált dolgokat illetöen bizonyára igazad van, csakúgy mint nekem az agrárágazat esetében.

 

a te 80 alakatrészes géped. hmm. egy élölény testében többmilliárd sejt van, ezek mindegyikében többezer "alkatrész", enzim stb. képzeld nem lehet kikapcsolni! még karácsonykor sem. no ha ezt sikerül megértenetek, akkor már állhatunk közös vitaalapra. addig is csak azt mondanám, hogy a indítóban emlegetett két újabb lendületes kormányzati húzás újabb kést forgat meg az ágazat testében.

Előzmény: unnamed (58)
Derek Creative Commons License 2004.12.01 0 0 60

"Mostan is azt eszed nagyjából, mert magyra már nincsen, de mi a fenéből is veszed meg, mert ugye a külkerdeficitért nem szállitanak."

 

 Fasom basom,hat atmegy Pozsonyba azt bevasarol egy hetre,vagy Felsoorre.  A kartyajat ugyanugy elfogadjak,mint a Tesco-ban.Hiszen 2 oran beliul az orszag legeldugottabb reszerol is elerheto valamelyik EU-s hatar. Semmi nincs ha nem szallitanak.Ha meg a forint leertekelodik ,mindjart a mezogazdasag is rentabilisabb lesz.

Előzmény: pindiy (53)
unnamed Creative Commons License 2004.12.01 0 0 58
Szvsz mindegy, mit válaszolsz neki. A mondanivalója tömören ennyi: "tartsatok el, vazze". Ezzel nem tudsz vitázni.
Előzmény: carl solomon (56)
carl solomon Creative Commons License 2004.12.01 0 0 56
1. Melyik szektor nem lett szétbaszva?
2. Gép, ipar, vegyipar zöme import. Üzemanyagot sem Komlón bányásszák uránbányászok.
3. Egészen biztos vagyok benne, hogy az EU- ban még véletlenül sincs szaktudás, nem hogy versenyezne is. Hihető.
4. Legfeljebb ökonómiai. Ettől megnyukszik és alkalomadtán boldogan megy tönkre. Fő, hogy az agrárágazat se ökonómiai, de ökológiai kockázatot ne viseljen. Szektorsemlegesen.
5. ...Hozzanak létre érdekképviseleti szervet. Fizessenek tagdíjat, abból tartsanak el falugazdászt, pályázat írót és olvasót. Mi akadálya?
... Van olyan termékem, ami közel 80 alkatrészből áll. Ennek egyik, de nem is a leglényegesebb darabja 6 műanyag fröccsöntött darabból tevődik össze. Csak ennek a legyártásához a szerszámok 900 e forint. Plusz a gép. A teljes termék felszerszámozása tízmilliós nagyságrendű. Ha nem jön be az üzlet, én még le se vághatom, mint más a tehenét. Ha buktam a pár tízmilliót, mit csináljak? Toljam ki a gépeimet az útszélre és tüntessek, hogy a kormány vásárolja fel a termékemet fix áron?
6. Parasztocskám, az autómban az üzemanyag is. Oszt mégis megy a verda, holott kis hazánkban az utóbbi időben elég kevés kőolajat bányásznak.
7. De pejoratív. Válasz a yuppiera.
Előzmény: Alpha Lyrae (40)
pindiy Creative Commons License 2004.12.01 0 0 55

Egy frászt Pixi, azér érdekelne, hogyan is képzeled a külkermérleg alakulását és annak a növekedését, miből gondolod fizetni.

 

Egyébként az agrárágazat az egyetlen, amelyiknek pozitiv volt a külkermérlege és az éppen az az ágazat, aki lyóval többet fizet be a kölcségvetésba, mint amennyit visszakap.

 

 

Előzmény: Törölt nick (52)
Derek Creative Commons License 2004.12.01 0 0 54

"Ui: halászatunk szinte 0, "

 

Miert ,ki eszik MO-on halat karacsonyon kivul ? A horgaszok,mas nemigen

Előzmény: unnamed (36)
pindiy Creative Commons License 2004.12.01 0 0 53

Mostan is azt eszed nagyjából, mert magyra már nincsen, de mi a fenéből is veszed meg, mert ugye a külkerdeficitért nem szállitanak.

 

Azt kéne látni, hogy ami pénz kimegy a disznóért, azért valamit amit eddig meg lehetett venni, azt ezen túl nem lehet behozni.

 

Akkor meg nem fejlődik az aminek fejlődni kéne.

 

Szóval a külkerdeficitért vett disznó, qrva drága.

Előzmény: Törölt nick (50)
pindiy Creative Commons License 2004.12.01 0 0 51

"Torgyán bizonyára csak javított a dolgokon... :-)"

 

Hát Donneck, mit mondjak ezekhez képest a Torgyán maga volt a zseni.

 

Akkor az a fasz minisztérium retegve a Szabaditól valahogy munkára volt kényszeritve, nem ugymint mostan, amikor is hazudozás a semmittevéssel és a marhaságokkal váltja egymást.

Előzmény: Törölt nick (43)
Alpha Lyrae Creative Commons License 2004.12.01 0 0 49
no erröl van szó, nem az anettka butyogójáról.
Előzmény: pindiy (46)
carl solomon Creative Commons License 2004.12.01 0 0 48
És a külker mérleget a mezőgazdaság billenti egyensúlyba, nem?
Előzmény: pindiy (42)
Alpha Lyrae Creative Commons License 2004.12.01 0 0 47

ez igaz. de a téma szempontjából nem (annyira) lényeges. parázs válaszaim annak a két yuppinak szól (mostmár maradok ennél, mert nem tiltakozatak), akik elsö néhány beszólásukban egy az egyben lefikázták az egész témakört, majd jöttek az ö marhafontos GDP hányadukkal (továbbra is fikázva az agrártermelést és az abból élöket)

 

Uraim! Magyarország egy nem elhanyagolható része NEM BUDAPESTEN? DEBRECENBEN? MISKOLCON és a többi nagyobbacska városban lakik. tekintettel lehetne erre (is) lenni?

Előzmény: pindiy (42)
pindiy Creative Commons License 2004.12.01 0 0 46

De még mekkorát fog mostan szívní, aztán majd a lakosság::))

 

Az FVM nem fizetheti i az EU támogatásokat, mert csak ő hitte, hogy akreditálta az EU, mint kifizet hely, oszt mostan iderült, hogy a EU erről nem tud::))

A nemzetit meg azért ne tuggya fizetni, mert ki lett felejtve a köccségvetésből.

 

A paraszt meg felült a hazudozásnak, oszt lyan vetésterv alapján dolgozott, hogy a szállitói kifizetésénél beleszámolta, hogy mit is fog fizetni a földalapú támogatásokból.

No azok a szállitók meg mostan ugye trölgethetik a szemüket, aztán azok gyárak is, meg importörök is, akiktől a szállitó vásárolt, végül is még ebben az évben, azoknak télleg fix állásuk van akik köztisztviselők meg közalakalmazottak, de jövőre, amikor nem lesz adóbevétel, a helyükbe már aggódnék.

 

Meg ugy általában is, hisz ha nem sikerül leszokni az evésről a legalacsonyabb inflációs ráta mellett is vigan éhhen lehet fölfordulni.

carl solomon Creative Commons License 2004.12.01 0 0 45
Hogy mégis lenne vevő (azaz igény) is a termékekre.
Hogy itt is van piac.
Mert eddig valahogy úgy tűnt, hogy se megtermelni nem lehet, de se eladni.
Oszt tán mégis.
Előzmény: pindiy (41)
Kevin Creative Commons License 2004.12.01 0 0 44
Szoval ezek a szemet Antallek szetvertek az agrariumot. De jott a megvalto MSZP-SZDSZ es 94-98 kozott rendberakta, de az a rohadt fidesznaciorbantorgyan megint padlora vagta az egeszet. Szerencsere aztan jott Szent Nemeth Imre a zseninek titulalt Szanyi doktorral, azota ismet rank koszontott a Kanaan.

Csak tudnam, hogy ez engem miert kerul el allandoan ...
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.01 0 0 43

ja értem !

ha két ciklussal, akkor már Anttalék elbaszták.

Torgyán bizonyára csak javított a dolgokon... :-)

Előzmény: Törölt nick (31)
pindiy Creative Commons License 2004.12.01 0 0 42

"2. a mg GDP részesedése. nos úgy gondolom nem olyan alacsony "

 

Teljesen mindegy, hogy mekkora, a külkermérleg hiányért nem adnak semmit, még élelmiszert sem.

Előzmény: Alpha Lyrae (40)
pindiy Creative Commons License 2004.12.01 0 0 41
?
Előzmény: carl solomon (39)
Alpha Lyrae Creative Commons License 2004.12.01 0 0 40

"Nem a ténylegesen rászorulókat, nem a kistermelőket fikázom. Azok javarészt eddig se jutottak, meg ezután se jutnak komoly támogatáshoz. "

 

solomon. kösz a G.I. kiegészítést. a fenti idézet szerint az álláspontod egy kicsit cizellálódott.

mivel most jöttem vissza. néhány dolgot összefoglalásul (bár már egy néhány elhangzott itt)

 

1. a mg privatizáció az elejétöl kezdve el lett baszva, a szektor szét lett kefélve (nem kell itt emlegetni torgyánt meg a többi szarházit emlegetni, a dolog oldalfüggetlen)

 

2. a mg GDP részesedése. nos úgy gondolom nem olyan alacsony az azért, sem a foglalkozatatási rész (nem csak a konkrétan termelöi, hanem a kiszolgálói réteg...vetömag, üa, gép...ipar! vegyipar...már írták a dolgot!!! (+a II. pillér)

 

3. mitöl olyan qrva versenyképes az eju? az ejuban a támogatások versenyeznek, nem elsösorban a szaktudás és a természeti és tájadottságok. (nos ebben nekünk meghatározták többek között a fenntartható és környezetbarát mezögazdaságra vonatkozó szerepet...föleg egyenge adottságú és természeti értékekben gazdag területeken...nos ezeknek a célpénzeknek az elsíbolása folyik.

 

4. Hogy az anyacsavar és a gabona; bár termék, termék, de az elöállítás jellege miatt semmi köze a kétféle piacnak egymáshoz. elöször is komácskáim a fröccsöntQ és anyacsavargyártó kisiparosnál nem jelentkezik ökológia kockázat, legfeljebb ökonómia...ami az agrártermékeknél lsd. fenn másfelöl erösen mesterkélt és spekulatív.

 

5. támogatáshoz mindenki hozzájut(hat) akinek földje van és termel rajta. a kicsi és nagy is, csak a pályázatot helyesen megírva és idöben le kell adni. na most ebben volt qrva nagy szerepük a falugazdáknak, akik értesítettek, fogadóórákat tartottak, segítettek. (wekler és a többi zöldbáróvá avanzsált barom spekulációit most itt mellQzhetjük)

...ráadásul egy termelöeszköz (amibe benne van egy csomó töke) akár évtizedekre determinálják a termelést...hogy értsétek. egy tejelö tehenészetet nem olyan egyszerü üzembe állítani és leállítva mást (mondjuk kamillaszárítót) üzemeltetni, mint egy esztergagép esetén ilyen csavar után olyan bazgantyút gyártani.

 

6. nem mellékes szempont yuppicskáim, már ha szénalapú organizmusok vagytok; akkor a xar bennetek is az élelmiszerektöl keletkezik.

 

7. nem vagyok termelö, mint mondtam, de a paraszt minösítés egyáltalán nem zavar, ha az nem pejoratív.

 

szóval ilyesféle érvekkel vitázzatok yuppicskáim, ne az olyan rövid és velös megállapításokkal, hogy puszuljon aki nem életrevaló.


 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!