Keresés

Részletes keresés

biker78 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 458

Szia!

Jó hogy írod, hogy kutyák is lesznek, mert emiatt néhány terület egyből kiesik.

A gödöllői kék vonalát kutyákkal ne járjátok, főleg a valkói út, és Bag között.

Ez ugyanis a tájvédelmi körzet része, egy nagy bekerített terület, az erdészek nem szívesen látnak ott kutyát. Ettől függetlenül gyönyörű rész, és kizárólag gyalog látogatható (kivéve vadászat alatt, akkor még úgy se).

A 6-8km-re nem egyszerű tervezni, de pl. Gödöllő környéke szerintem jó lehet.

(kivéve az említett területet a 30-as úttól keletre). Szada-Margita-Gödöllő esetleg, bár nem tudom Babat-pusztán mennyi állat van szabadon. Gödöllőtől nyugatra az Őr-hegy környéke is kellemes, bár itt nincs sok jelzés. Esetleg Kerepes mellett a Bolnoka-erdő, és nem utolsó sorban Pécelen a Bajtemetés, és a Pap-hegy környéke.

Itt (is) lehet kisebb túrát csinálni, esetleg hosszabbra bővíteni igény szerint.

Itt meg naprakész térkép, ha esetleg nem ismernéd : http://www.turistautak.hu/maps.php?id=magyarorszag&image=raster&lat

Előzmény: Henrietta & Jennifer (456)
Henrietta & Jennifer Creative Commons License 2014.03.17 0 0 456

Sziasztok!

Áprilisban egy kisebb csapattal szeretnék ide túrát szervezni(kistestű kutyás csoporttal).

Tudnátok segíteni, max 6-8kmes túrát szeretnénk tenni, nézegettem a neten,de nagyon sok túraút van, nem tudom melyik lenne a legjobb.

Előre is köszi a válaszokat.

biker78 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 455

Szia!

Szerencsés vagy, hogy közel vagy Gödöllőhöz, gyönyörű nyugis környék.

Én már bejártam az egész dombságot, de szívesen kirándulok arra bármikor.

Valamiért mindig is jobban vonzott, mint pl. a túl népszerű Budai-hegység.

Mekkora túrákat szeretnél menni, és merrefelé ?

Szívesen segítek bármiben, eléggé jól ismerem a környéket. :)

Előzmény: Törölt nick (454)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.26 0 0 453

Igen, a Bódis-hegy, most már beugrott a neve.

A kavarodás oka egyébként az, hogy a Margita név valóban bővebb jelentésű.

A Margita-csúcson kívül az az egész domb, amin a csúcs található, Margita elnevezésű.

Ezenkívül a veresegyházi szóhasználatban Margitának nevezik a városnak azt az egész dűlőrészét is, amely a város fölött keleti irányban, a domboldalon fekszik.

Ha így vesszük, akkor tkp. a Bódis-hegy is a Margita-dűlőrészen található.

Persze nem akarok nyelvészkedni, hiszen ez a topik nem arra való...

Előzmény: biker78 (451)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.22 0 0 452

A kápolna azóta épült, talán 2-3 éve.

Tavaly nyáron már megvolt, az biztos.

Előzmény: biker78 (451)
biker78 Creative Commons License 2013.11.21 0 0 451

Köszi.

Sejtem melyik részre gondolsz. Néztem a térképen, tényleg a határon van az emlékmű. A közbenső csúcs egyébként a Bódis-hegy, a "csúcstúrák" egyik pontja.

Ahol pedig az emlékmű van, az a Margita-dűlő. 2008 tavaszán voltam ott, de a kápolnával nem találkoztam, csak az emlékművel, lehet hogy azóta épült fel.

A kilátás tényleg csodálatos, bár akkor tavasszal, még kicsit kopár volt.

Valami ilyesmi lehetett:

Előzmény: Törölt nick (450)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.21 0 0 450

Jó képek.

Ha Veresegyház felől mégy fel a Margitára, Veresegyház és Szada közig. határán van egy közbenső csúcs, a veresiek tévesen sokszor ezt hívják Margitának.

Itt nemrégiben épült egy kápolna meg egy emlékmű (talán Trianon-emlékmű, de ebben most nem vagyok 100 %-ban biztos).

Erről a csúcsról csodálatos panoráma nyílik a Veresegyházi-medencére és a környező dombokra.

Érdemes ide is felmenni és gyönyörködni a kilátásban, a veresegyházi vasútállomástól gyalog kb. erős félóra lehet.

Előzmény: biker78 (449)
biker78 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 449

biker78 Creative Commons License 2013.11.13 0 0 448

Igen, a Bika-tó környékén jól lehet kerékpározni is, bár én még csak gyalog jártam arra. Azt tudom, hogy a tóig aszfalt úton lehet menni, pontosabban az ökofaluig.

A Bag feletti dombok, Bag és Gödöllő között, szerintem a domság legszebb része,

legnagyobb része igen vadregényes, és a kerítés miatt jól felügyelt, és karbantarott.

Az Erzsébet-pihenőig vezető út (kék jelzés) nagyon kellemes, még nyáron is.

Tavaly egyébként pont a Bika-tó környéki dombokon veztett az utam, Korona-erdő - Nyolcas-berek - Monostor-vögy - Bika-tó útvonalon. Érdemes menni a jelzetlen utakon is, sokszor éri kellemes meglepetés az embert. Pl. ajánlom a Bag - Nagy-völgy - Sírkúti-forrás - Gyú-puszta - Erzsébet-pihenő útvonalat. Nagyon vadregényes, ritkán járt terület, inkább csak a vadászok ismerik. Ez az út nagyjából párhuzamos a kék jelzéssel, csak a völgyben halad, és csak a végén jut fel a dombtetőre a pihenő közelében. A kék jelzésnél ha kerékpárral mész, akkor vedd figyelemebe, hogy az idén a sorompót lecserélték kerítésre, és csak gyalogos létra van. Mostanában egyébként is egyre több részt kerítenek le, ezért figyelni kell.

Most nézegettem a fotóimat, és bizony 5 éve nem jártam a Margitán.

Lehet érdemes lenne újra meglátogatni a környéket. Mostanában az Isaszeg- Gödöllő-Bag-Valkó közötti részt jártam be.

Amikor legútobb fent voltam a kilátóban, már akkor is kissé életveszényes volt felmenni, a lemezek egy részét kilopták belőle. Viszont megérte, mert nagyon jó képeket sikerült készíteni. A jobbak természetessen a Google Earth-ön fenn vannak.

De a három legjobbat fel is töltöm.

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.13 0 0 447

Köszi.

Egyébként a Bika-tó környéke kerékpáros turizmusra is nagyon alkalmas, a tó mellől lágyan emelkedő földutak visznek fel a Hévízgyörk és Bag fölötti dombokra, hegyi kerékpárral könnyen megmászható a terep.

A Bag fölötti dombokról meg szépen tovább lehet menni a dombvidék gerincén Gödöllő felé. Van ott egy ún. Erzsébet-pihenő nevű hely, ahol állítólag Erzsébet királyné (Sissy) és kísérete állt meg pihenni és piknikezni anno a lovaskirándulásai alatt.

Más:

a Margita csúcson jártál mostanában?

A kilátótoronyban megvan még a lépcső?

Amikor legutóbb jártam ott, a lépcső egy szakasza már akkor is életveszélyes volt, nem trudom, hogy azóta kijavították-e.

Érdemes felmászni a Margitán lévő kilátótorony tetejére, mert gyönyörű onnan a panoráma.

Előzmény: biker78 (446)
biker78 Creative Commons License 2013.11.12 0 0 446

Szia !

Nem tudom mi a konkrét elképzelésed, ezért megírom, hogy mi áll rendelkezésemre.

A kérdés az, hogy androidos telefonon, GPS-en, vagy Windows alatt

szeretnéd a digitális térképet használni. Nekem van egy 1996-os, és egy 2010-es

Gödöllői-domság térképem beszkennelve (is).

Androidra pedig a Locus programot szoktam használni, ami a turistautak.hu adatbázisát használja, offline is elérhető, net nem szükséges hozzá  (legalábbis kirándulás alatt). A harmadik, teljesen offline megoldás a http://openmaps.eu/

itt pl. a Locus program alá is lehet térképet letölteni, a Mapsforge jó hozzá.

De itt http://openmaps.eu/downloadoldalon más alkalmazáshoz is elérhető térkép. Sajnos ezeken nincsenek turista jelzések. Viszont tele van hasznos információkkal a térkép.

A Bika-tónál tavaly jártam, nagyon szép rész, különösen a tavat megkerülő turistaút.

Sajnos a Szent András-dombra már nem mentem fel, elég sok km volt már a lábamba.

És onnan még elég messze van a vasútállomás.

Előzmény: Törölt nick (444)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.12 0 0 445

A dombvidék egyik kevésbé ismert, de szép és érdekes része a Galgahévíz melletti Szent András-domb és a Bika-tó környéke.

A Szent András dombon a hagyomány szerint az Árpád-korban egy földvár terült el, egyes elképzelések szerint a honfoglaló Ákos-nemzetség nemzetségi központja terült itt el.

A honfoglalás után a Galga jobb partján az Ákos-nemzetség, bal partján a Kartal-nemzetség birtokai terültek el.

A Kartal-nemzetség központja Aszódon vagy Kartalon lehetett.

Mind az Ákos, mind a Kartal ótörök eredetű szó a magyarban.

Ákos - Ak Kus - fehér madár

Kartal - sólyom, karvaly

Előzmény: biker78 (442)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.12 0 0 444

Szia!

Lenne egy jó digitális térképed a Gödöllői-dombságról?

Nem muszáj turistatérképnek lennie, sima térkép is jó lenne.

Előzmény: biker78 (442)
biker78 Creative Commons License 2013.11.05 0 0 443

Na, megint megtréfált a fórum, az szöveg elején lévő "betűhalmazt" a gép produkálta.....  Azért remélem még érthető. :)

biker78 Creative Commons License 2013.11.05 0 0 442

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Valóban rengeteg homok van a Gödöllői-dombságban.

De bevallom, sokszor jártam arra a nagy nyári szárazságban is, és bizony valahol akkora a homok, hogy menni is nehéz benne. Persze némi agyag is van, de a homok a jellemző a dombságra. Én bejártam a csúcsokat, és a gödöllői kék túrát is.

A csúcsoknál arra kell figyelni, hogy némelyiket nehéz megtalálni a sűrű bozót miatt.

Télen/ősszel nyilván ez kevesebb problémát jelent. Talán a Kálvária-hegy, a Magyalos-tető és a Boncsok-hegy legnehezebb, elég eldugott helyen van. De ha jól láttam megvannak, a csúcsok pontos GPS adatai, érdemes ezekkel próbálkozni itt.

A Juharos csúcs, és a kék túra nagy része (ami be van kerítve) vadászatok

alatt nem járható, erről érdemes megkérdezni a Valkói Erdészetet.

A kék túránál egyébként a kerítéseknél van létrás átjáró.

Őszességében, ha csak nincs nagyon esős idő érdemes ilyenkor is menni.

A kék túra egyébként elég jó talajon vezet, csak a Király-út, és a Töviskés

környékén van sok homok.

Előzmény: KEEP (438)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.05 0 0 441

Szállingózó hóesésben  nagyon romantikus arcát mutatja a Gödöllői-dombság, érdemes télen is túrázni errefelé.

Reméljük, hogy lesznek havazásos, ill. hóborításos napok.

Előzmény: KEEP (440)
KEEP Creative Commons License 2013.11.05 0 0 440

Akkor lehet, hogy megtartjuk jobb időre. Vagy keményre fagyott időre :)

Előzmény: Törölt nick (439)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.04 0 0 439

Homokosnak homokos, de van ahol inkább agyagos:-)))

Vannak olyan részek a Gödöllői-dombvidéken, amelyek így esőzések után kifejezetten vendégmarasztalóak:-)

Előzmény: KEEP (438)
KEEP Creative Commons License 2013.11.04 0 0 438

Úgy látom, itt vannak a szakértők, akikre szükségem van :)

A Gödöllői kék túramozgalommal szemezek, plusz a Gödöllői dombság csúcsaival. A kék igazolófüzetének leírása azt írja, hogy homokos talaj van arrafelé. A kérdésem, hogy ilyenkor ősszel, illetve télen be lehet járni anélkül, hogy nyakig sáros lenne az ember? Nyilván nem a legnagyobb esőben, de nem szeretem a sártúrákat és kéne a környéken jóféle őszi-téli túra :)

köszönöm

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.22 0 0 437

Szia!

A Nagy-Szór még nekem is teljesen fehér terület, de szeretném mielőbb bejárni.

Az Ecskendhez sok kedves emlék fűz, de az igaz, hogy a sok zárt vaddisznós kert és kerítés sokat rontott az Ecskend turisztikai értékén.

Előzmény: biker78 (436)
biker78 Creative Commons License 2012.03.21 0 0 436

Szia !

Szerintem a Gödöllői-dombság északi határa nagyjából:

a Váchartyán-Váckisújfalu-Galgamácsa-Iklad-Aszód út mentén lehet, ahogy meghatározták.

Amit írsz, a Nagy-Szór és az Ecskend már valóban a Cserhátaljához tartozik "sajnos".

Pedig tulajdonképpen különleges vidék, érdekes átmenet a Gödöllői-dombság, és a

Cserhát között. Ecskenden jártam már, és a környékén is, pl. a Rózsa-kútnál is.

Nagyon szép részek ezek, sajnos nagy területek le vannak kerítve vaddisznóskerteknek.

Sajnos ez rész lemaradt a legújabb Gödöllői-dombság térképről, pedig az előző térképen

még szerepelt. A Nagy-Szóron még nem voltam, de izgat a téma, és a Nagy-szóri-völgyet

is szívesen megnézném, mondjuk Püspökszilágy felől. Ha jól láttam itt még nincs jelzett út.

(Bár a turistautak.hu szerint valami jelzés fut arrafelé, de semmi konkrét... )

Úgyhogy a téma egyáltalán nem OFF,

és szívesen látunk a fórumban, örülnénk ha csatlakoznál Te is.

Előzmény: Törölt nick (435)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.21 0 0 435

Észak-északelet felől hogy határoljátok le a Gödöllői-dombvidéket?

Pl. az Ecskend és a Nagy-Szór, amiket átalában már a Cserhátaljához szoktak a földrajzászok sorolni, jöhet még ide vagy már OFF itt?

Törölt nick Creative Commons License 2012.03.21 0 0 434

Sziasztok!

Mint a közelben lakó, természetjáró egyén, csatlakoznék.

gambolputty Creative Commons License 2012.03.06 0 0 433

valamennyire időrend akart lenni.

a Mangalicákat még januárban fotóztam Babaton, mikor otthonról elsétáltam a Margitára és vissza.

a három havas kép már februárban, két nap is kimentem sífutni, második alkalommal sikerült is egy nagyot esnem, még mindig fáj az oldalam.

aztán a Petőfi-kúttól sétáltam egyet a Mária út meg a friss? sárga kör jelzésen, elég vadregényes, kevés szekérút, sok ösvény hullámvasúttal. egy későbbi szakaszon a Margita30 túra is érintette a Mária utat, ahol szintén most jártam először.

végül egy hétvégi kép, gyerekekkel szelídítettük a lovakat a Lázár lovasparknál.

Előzmény: gambolputty (432)
gambolputty Creative Commons License 2012.03.06 0 0 432

gambolputty Creative Commons License 2012.03.06 0 0 431

szerencsére nem telik el hét 1-2 kisebb-nagyobb túra nélkül a dombságban. szép telünk volt!

biker78 Creative Commons License 2011.08.04 0 0 430

Tegnap megint sikerült újdonságokat felfedezni a dombságban, bár ez részben azért van,
mert még nem láttam, hogy alakult át a táj az M31 építése során. Így tettem egy felfedező
túrát, Gödöllő--Őr-hegy--Bolnoka-erdő--(Zöld jelzés) Pécel útvonalon.
A zöld jelzésen két olyan fotót is sikerült készíteni, ahol már régebben is fotóztam, csak
éppen M31 nélkül. Az első 2-2 fotón jól látszik majd a különbség. Meg van még egy nagy
különbség, a Bolnoka erdő keleti felén mát nincs csend, folyamatosan zúg az M31 forgalma.
Gödöllőnél meg jó nagy hidat emeltek a vadászház bejárati úthoz, persze egyáltalán nincs
rajta semmi forgalom. Erről is készült 3 fotó, aki még esetleg nem látta volna.
A zöld jelzés sajnos elég hiányos, az "M" jelzések viszont nagyon jól vannak festve,
bár néhány helyen annyira szűk/benőtt az út, hogy jobb lenne ha inkább a 30-as úton
menne az "M" jelzés.

gambolputty Creative Commons License 2011.05.18 0 0 429

ahogy a műút felől a Bethlen fáig beszűkül az most is érintetlen, utána jön a szakaszos tarvágás. gyökerekből 3-4 méteres kupacokat toltak össze, láttam valami aprítógépet remélhetőleg ezek a kupacok legalább eltűnnek.

a Sírkúti forrás adósságom, azt akartam múltkor bejárni, de az eső miatt kiamaradt. de azon a részen a távvezeték nyiladéka mentén is magától a távvezetéktől eltekintve pompás a vidék.

a képeket köszi, én is a napokban nézegettem az itt készült régi fotóimat.

most hétvégén valami lightos bicajtúra lesz a gyerekekkel, remélem szép idő lesz.

Előzmény: biker78 (428)
biker78 Creative Commons License 2011.05.17 0 0 428

Tényleg az egyik legszebb út, nekem is nagyon tetszik, a másik meg a bagi Nagy-völgy, és

az Erzsébet pihenő közti rész szerintem. Ez meg egy nagyon szép völgy út, a Sírkúti forrástól

emelkedik fel az Erzsébet pihenő szintjéig. Itt nem voltak fa kivágások, viszont több lett

a vadles. Kár hogy a kék jelzést nem erre vezették. (van egy tippem miért nem...)

A fa kivágások biztos az újratelepítés miatt van, a legfelkapottabb helyen nem is lehet

máshogy fát vágni. Addig is néhány fotó, milyen volt néhány éve, az általad (is) járt rész.

Előzmény: gambolputty (427)
gambolputty Creative Commons License 2011.05.12 0 0 427

egyik legszebb út (volt) a dombságban a Bethlen-fa, Füsti Tóth fa (te képeden is látható), Erdészet útvonal, most pár helyen csináltak a képen látható tarvágást, gyökérzet teljes kipucolása után tereprendezést. remélem az elkerített részeken a korában írt helyi fajokkal való újratelepítés történik.

Előzmény: biker78 (426)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!