E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
[19] Akkor feleltem neki, mondván: „Hadd szóljak a te színed előtt, Uram.
[20] Mert íme, elmegyek, ahogy parancsoltad, és inteni fogom a most élő embereket; de ki fogja figyelmeztetni azokat, akik majd csak ezután születnek meg? Mivel a világ sötétségben van, és a lakosai világosság nélkül.
[21] Mert a te törvényedet elégették, és így senki sem ismeri már a dolgokat, melyeket Te cselekedtél, vagy amelyeket cselekedni fogsz.
[22] Ezért, ha kedvességet találtam előtted, küldd el a Szent Szellemet nekem, és én majd leírok mindent, ami a világban történt a kezdettől fogva, mindazokat a dolgokat, melyek írva voltak a te törvényedben, hogy az emberek megtalálhassák az ösvényt, és hogy azok, akik az utolsó időkben élni szeretnének, életet találhassanak."
[23] Felelt nekem, mondván: „Menj, gyűjtsd össze a népet, és mondd meg nekik, hogy ne keressenek téged negyven napig.
[24] És készíts elő magadnak sok író-táblát, és vidd magaddal Sareát, Dabriát, Selemiát, Etánuszt és Ázielt – őket ötüket, mert ezek megtanultak gyorsan írni;
[25] És gyere vissza ide, és én meggyújtom majd szívedben az értelem lámpását, amely nem fog kialudni, amíg be nem fejezed, amit le kell írnod.
[26] És amikor befejezted, néhány dolgot nyilvánosságra hozhatsz majd, de lesz néhány, melyet titokban kell a bölcseknek átadnod. Holnap ebben az órában elkezded az írást."
[27] Ezután elmentem, ahogy parancsolta nekem, és egybegyűjtöttem az embereket, és szóltam:
[28] „Halld ezeket a szavakat, Izrael,
[29] Atyáink Egyiptomban jövevényként éltek, majd kimenekíttettek onnan,
[30] És megkapták az élet törvényét, amelyet azonban nem tartottak meg, és amelyet őutánuk ti is áthágtatok.
[31] Azután földet kaptatok birtokul a Sion földjén; de ti és a ti atyáitok gonoszságot követtetek el, és nem tartottátok meg az utat, melyet a Magasságos parancsolt nektek.
[32] És mivel ő igazságos bíró, a maga idejében visszavette tőletek, amit adott.
[33] És most itt vagytok, és a ti testvéreitek még inkább benne vannak.
[34] Ha most ti képesek lesztek uralni elméteket és megrendszabályozni szíveteket, akkor életben tarttattok, és a halál után kegyelmet nyertek.
[35] Mert a halál után eljön az ítélet, amikor ismét életre kelünk majd; és akkor az igazak nevei ismertté válnak, és az istentelenek tettei lelepleződnek.
[36] Hanem most senki se jöjjön énhozzám, és ne keressetek engem negyven napig."
[37] Azután magam mellé vettem az öt embert, ahogyan parancsolta nekem, és kimentünk a mezőre, és ott maradtunk.
[38] A következő napon, íme, egy hang szólt hozzám, mondván: „Ezsdrás, nyisd ki szájadat és idd meg, amit én adok neked inni."
[39] Akkor kinyitottam a számat, és íme, egy teli poharat kínáltak nekem; olyasmivel volt tele, mint a víz, de a színe olyan volt, mint a tűznek.
[40] Elvettem és ittam; és amikor megittam, a szívem megtelt értelemmel, és mellkasomban megnövekedett a bölcsesség, mert szellemem visszanyerte emlékezetét;
[41] És megnyíltak ajkaim, és nem voltak többé bezárva.
[42] És a Magasságos értelmet adott az öt férfinak is, és váltásban írták, amiket diktáltam, olyan betűkkel, melyeket korábban nem ismertek. Negyven napig ültek, és nappal írtak, és éjjel ették kenyerüket.
[43] Ami engem illet, nappal beszéltem, és nem hallgattam éjjel sem.
[44] Így a negyven nap alatt kilencvennégy könyv íratott meg.
[45] És amikor a negyven nap véget ért, a Magasságos ismét szólt hozzám, mondván: „Hozd nyilvánosságra az első huszonnégy könyvet, amit írtatok, hadd olvassák az arra érdemesek és az érdemtelenek egyaránt;
[46] De őrizd meg a többi hetvenet, hogy a néped között levő bölcseknek adhasd azokat.
[47] Mert bennük van az értelem csírája, a bölcsesség forrása, és a tudás folyama."
[1] A harmadik napon, mikor egy tölgyfa alatt üldögéltem, íme egy hang hallatszott a velem szemközti bokorból, és így szólt: „Ezsdrás, Ezsdrás."
[2] És válaszoltam: „Itt vagyok, Uram", és lábaimra álltam.
[3] Akkor így szólt hozzám: „Megmutattam magamat egy bokorban és beszéltem Mózeshez, amikor az én népem Egyiptom rabságában volt;
[4] És elküldtem őt, és kivezettem népemet Egyiptomból; és felvittem őt a Sinai hegyére, ahol sok napon át velem volt;
[5] És sok csodás dolgot beszéltem neki, és megmutattam neki az idők titkait, és kinyilatkoztattam neki az idők végét. Ezután parancsoltam neki:
[6] ’Ezeket a szavakat nyíltan szólhatod, emezeket azonban tartsd titokban.’
[7] Neked pedig most ezt mondom;
[8] Tedd félre a szívedben a jeleket, melyeket mutattam neked, és az álmokat, amelyeket láttál, és a magyarázatokat, melyeket hallottál;
[9] Mert felvitetsz az emberek közül, és attól fogva az én Fiammal és a hozzád hasonlókkal fogsz élni, amíg eljön az időknek vége.
[10] Mert ez a korszak már túljutott ifjúságán, és az idők elkezdtek megöregedni.
[11] Mert a korszak tizenkét részre lett felosztva, és ebből kilenc már elmúlt,
[12] És a tizediknek is a fele; így tehát még két rész van hátra, a tizedik szakasz második felén kívül.
[13] Ezért most rendezd el házadat, és intsed népedet; vigasztald meg az elgyötörteket közöttük, és tanácsold a bölcseket. És most mondj le a romlandó életről,
[14] És vesd el a halandó szerint való gondolataidat; távolítsd el magadtól az emberi terheket, és szakítsd el magadat a te gyönge természetedtől,
[15] És vesd félre a számodra leginkább fájdalmas gondolatokat, és siess megmenekülni ezektől az időktől.
[16] Mivel az általad eddig látottaknál sokkal rosszabb gonoszságok fognak történni ezek után.
[17] Mert minél gyengébbé válik a világ az öregsége miatt, annál jobban megszaporodik a gonoszság a lakói között.
[18] Mert az igazság egyre inkább eltávolodik, és a hamisság egyre közelebb férkőzik. Mert az a sasmadár, amelyet látomásban láttál, immár készülődik, hogy eljöjjön."
…5 A völgyeket töltsétek fel, a hegyeket, halmokat hordjátok el, ami görbe, legyen egyenessé, a göröngyös változzék sima úttá, 6 és minden test meglátja az Isten üdvösségét.” 7 Ezért így beszélt a néphez, amely kiment hozzá, hogy megkeresztelkedjen: „Viperák fajzata! Ki tanított arra titeket, hogy fussatok az eljövendő harag elől? 8 Teremjétek a bűnbánat méltó gyümölcsét! És ne mondogassátok magatokban: Ábrahám a mi atyánk! Mert mondom nektek, van hatalma az Istennek, hogy ezekből a kövekből fiakat támasszon Ábrahámnak…. 10 Ekkor megkérdezte a tömeg: „Mit tegyünk hát?” 11 „Akinek két ruhája van – válaszolta –, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs. S akinek van mit ennie, ugyanígy tegyen.” 12 Jöttek a vámosok is, hogy megkeresztelje őket, 13 s így szóltak hozzá: „Mester, mit tegyünk?” Ezt felelte nekik: „Ne szedjetek be többet, mint amennyi meg van szabva.” 14 Megkérdezték a katonák is: „Hát mi mit tegyünk?” Nekik így felelt: „Ne zsaroljatok, ne bántsatok senkit, hanem elégedjetek meg zsoldotokkal.”…. 16 Ezért János így szólt hozzájuk: „Én csak vízzel keresztellek benneteket. De jön nálam erősebb, akinek saruszíját sem vagyok méltó megoldani. Ő majd Szentlélekben és tűzben fog benneteket megkeresztelni. 17 Szórólapátja már a kezében, hogy rendet teremtsen szérűjén, a búzát csűrébe gyűjtse, a pelyvát meg olthatatlan tűzzel elégesse.”….
Keresztelő János fogságba vetése.
19 Heródes negyedes fejedelmet is megrótta testvérének felesége, Heródiás miatt, és a többi gonosztettéért, amit Heródes elkövetett; 20 amiket az megtetézett még azzal is, hogy börtönbe vetette Jánost.
Jézus megkeresztelése.
21 Ekkor történt, hogy amikor már az egész nép megkeresztelkedett, és Jézus is fölvette a keresztséget, és amikor imádkozott, megnyílt az ég, 22 és a Szentlélek galamb alakjában leszállt rá. Szózat is hallatszott az égből: „Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem.”
Jézus családfája.
23 Föllépésekor Jézus mintegy harmincéves volt. Azt tartották róla, hogy Józsefnek a fia, aki Éli fia volt, 24ez Mattaté, ez Lévié, ez Melchié, ez Jannaié, ez Józsefé, 25ez Mattatáé, ez Ámoszé, ez Náhumé, ez Heszlié, ez Naggájé, 26ez Maaté, ez Hattatiáé, ez Szemeiné, ez Józsefé, ez Jodáé, 27az Jochanané, ez Rezáé, ez Zerubbábelé, ez Sealtielé, ez Nerié, 28ez Melchié, ez Addié, ez Kozámé, ez Elmadamé, ez Eré, 29ez Jézusé, ez Eliezeré, ez Jorimé, ez Mattaté, ez Lévié, 30ez Simeoné, ez Júdáé, ez Józsefé, ez Jonámé, ez Eljakimé, 31ez Meleáé, ez Mennáé, ez Mattatáé, ez Nátámé, ez Dávidé, 32ez Izaié, ez Obedé, ez Boászé, ez Szalmozé, ez Nachsoné, 33ez Aminadabé, ez Adminé, ez Arnié, ez Heszromé, ez Perecé, ez Júdáé, 34ez Jákobé, ez Izsáké, ez Ábrahámé, ez Táréé, ez Náchoré, 35ez Szeruché, ez Regué, ez Pelegé, ez Héberé, ez Selaké, 36ez Kenáné, ez Arpachsádé, ez Szemé, ez Noéé, ez Lámeché, 37ez Metuselaché, ez Hénoché, ez Járedé, ez Mahalalelé, ez Kenáné, 38 ez Enosé, ez Szeté, ez Ádámé, ez az Istené.
1 Tibériusz császár uralkodásának 15. esztendejében, amikor Poncius Pilátus volt Júdea helytartója, s Galileának Heródes volt a negyedes fejedelme, testvére, Fülöp meg Itureának és Trachonitisz tartományának, Lizániás pedig Abilinának volt a negyedes fejedelme, 2 Annás és Kaifás főpapok idején az Úr szózatot intézett Jánoshoz, Zakariás fiához a pusztában. 3 S ő bejárta a Jordán egész környékét, hirdette a bűnbánat keresztségét a bűnök bocsánatára, 4 ahogy meg van írva Izajás próféta beszédeinek könyvében: „A pusztába kiáltónak a szava: Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit!... 9 A fejsze már a fák gyökerén van. Minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágnak és tűzre vetnek.”…. 15 A nép feszülten várakozott. Mindnyájan azon töprengtek magukban, vajon nem János-e a Krisztus…..18 És még sok mással is buzdította a népet, így hirdette nekik az örömhírt.
✴18A következők voltak a papok között, akik idegen asszonyokat vettek feleségül: Jesuának, Joszadak fiának fiai és testvérei közül Maaszeja, Eliezer, Jarib és Gedalja…. 20Immer fiai közül Hanani és Zebadja. 22 Paschur fiai közül Eljoenáj, Maaszeja, Jismael, Netaneel, Jozabad és Eleáza. 23A leviták között: Jozabad, Simi, Kelaja – ugyanaz, mint Kelita –, Petachja, Júda és Eliezer. 24Az énekesek közül: Eljasib. A kapuőrök közül: Sallum, Telem és Uri.
✴25Izrael fiai közül: Paros fiai közül: Ramja, Jizzia, Malkia, Mijamin, Eleazár, Malkia és Benaja. 26Elám fiai közül: Mattanja, Zakariás, Jechiel, Abdi, Jeromet és Illés….. 28Bebai fiai közül Jochanan, Hananja, Zabbai, Atlai….. 31Harim fiai közül Eliezer, Jisia, Malkia, Semaja, Simeon, 32 Benjamin, Malluch, Semarja…..34Bani fiai közül: Maadai, Amram, Joel, 35Benaja, Bedia, Kelaja, 36Vania, Meremot, Eljasib, 37Mattanja, Mattenai, Jasszai; 38Binnui fiai közül Simi, 39Selemja, Nátán és Adaja. 40Zakkai fiai közül Sasai, Sarai, 41Azareel, Selemja, Semarja, 42Sallum, Amarja, József; 43Nebó fiai közül: Jejel, Mattitja, Zabad, Zebina, Jaddai, Joel, Benaja. 44Ezek mind idegen asszonyt vettek feleségül. Elküldték az asszonyokat is, a gyermekeket is.
19Ezek esküvel ígérték meg, hogy elbocsátják asszonyukat, és vétkükért bemutattak egy kost engesztelő áldozatul. ..21Harim fiai közül Maaszeja, Illés, Semaja, Jechiel és Uzija…✴27Zattu fiai közül: Eljoenáj, Eljasib, Mattanja, Jeromet, Zabad és Aziza…. 29Bigvai fiai közül: Mesullam, Malluck, Jedaja, Jasub, Jisal és Jeremot. 30Pahat-Moab fiai közül: Adna, Kelal, Benaja, Maaszeja, Mattanja, Becaleel, Binnui és Manassze…. 33Hasum fiai közül: Mattenai, Mattata, Zabad, Elifelet, Jeremai, Manassze, Simi.
Lábjegyzetek
Ezd:10,18A jegyzék a papokat és a népet sorolja fel. Számuk igen nagy. Valószínűleg a szerző csak az előkelőbb családokat sorolja fel.
Ezd:10,25Az izraeliták: a népet jelentik, mint a 7,7; 9,1; és a Neh 11,3-ban is. Az itt felsorolt családokkal találkozunk a Zerubbábellel hazatértek jegyzékében (2,3-35), néggyel pedig az Ezdrással hazatértek jegyzékében (8,3.14).
Izrael fiai elbocsátják idegen származású feleségeiket.
1Míg Ezdrás – könnyek közt és az Isten háza előtt leborulva – imádkozott és bűnvallomást tett, Izraelből hatalmas tömeg gyűlt köréje, férfiak, asszonyok és gyermekek, s a nép hangosan zokogott. 2Akkor Elám fiai közül Jechiel fia, Sekanja kezdett el beszélni. Így szólt Ezdráshoz: „Hűtlenek lettünk Istenünkhöz, hisz idegen asszonyokat vettünk feleségül a föld népei közül. De azért még van remény Izrael számára. 3Tegyünk fogadalmat Istenünknek, hogy elbocsátjuk az idegen asszonyokat, és azokat a gyermekeket is, akiket szültek, az én uramnak és azoknak a tanácsára, akik ügyelnek a törvény megtartására. A törvény szerint kell eljárni. 4Rajta hát! Mert neked kell vállalnod a feladatot, de támogatunk. Légy bátor és tedd meg!” 5Ezdrás fölkelt, megeskette a papok és a leviták vezetőit és egész Izraelt, hogy úgy tesznek, amint (Sekanja) mondja nekik. Meg is esküdtek. 6Ezután Ezdrás elhagyta az Isten házát és Eljasib fiának, Jochanannak szobájába ment, s ott töltötte az éjszakát, sem kenyeret nem evett, sem vizet nem ivott, mert gyászolt a fogságból hazatértek hűtlensége miatt. 7Júdában és Jeruzsálemben mindenkinek üzentek, aki hazatért a fogságból, hogy menjen el Jeruzsálembe.8Aki – a vezetők és vének határozata szerint – három napon belül nem jelenik meg, annak minden vagyonát elkobozzák, őt magát meg kizárják a fogságból hazatértek közösségéből….. 10 Ekkor fölállt Ezdrás pap, és így szólt hozzájuk: „Hűtlenek lettetek, amikor idegen asszonyokat vettetek feleségül, s így csak szaporítottátok Izrael vétkeit. 11Most hát dicsőítsétek meg az Urat, atyáitok Istenét, teljesítsétek akaratát, és különüljetek el a föld népétől és az idegen asszonyoktól.” 12Erre az egész gyülekezet hangosan azt felelte: „Kötelességünk azt tenni, amit mondtál! 13Mivel azonban sok a nép, és itt az esőzés ideje, nem maradhatunk kint. Egyébként is nem egy vagy két napra való teendőről van szó, hiszen sokan vétkeztünk ebben a dologban. 14Vezetőink képviseljék az egész közösséget, s azok, akik városainkban idegen asszonyokat vettek feleségül, mind jelenjenek meg a meghatározott napokon a városok véneivel és bíráival együtt, amíg el nem hárítjuk magunkról Istenünk haragját, amit ez a bűn vont ránk. 15Csak Azael fia, Jonatán és Tikva fia, Jahzeja ellenezték a dolgot. Ugyanakkor Mesullam és Sabtai levita támogatta őket. 16A fogságból hazatértek tehát a határozathoz tartották magukat. Ezdrás pap nemzetségeik szerint családfőket választott magának segítségül, mind név szerint számba véve. A tizedik hónap első napján kezdték meg az ülést, hogy az ügyet kivizsgálják, 17s az első hónap első napjáig minden férfi dolgával végeztek, aki idegen asszonyt vett feleségül.
Izrael fiai elbocsátják idegen származású feleségeiket.
9Júda és Benjamin (törzséből) mind összegyűltek három nap alatt a férfiak Jeruzsálemben, a kilencedik hónapban, a hónap huszadik napján. Az egész nép az Isten háza előtti téren ült, és remegett a kellemetlen dolog és az esőzés miatt.
[1] A harmadik napon, mikor egy tölgyfa alatt üldögéltem, íme egy hang hallatszott a velem szemközti bokorból, és így szólt: „Ezsdrás, Ezsdrás."
[2] És válaszoltam: „Itt vagyok, Uram", és lábaimra álltam.
[3] Akkor így szólt hozzám: „Megmutattam magamat egy bokorban és beszéltem Mózeshez, amikor az én népem Egyiptom rabságában volt;
[4] És elküldtem őt, és kivezettem népemet Egyiptomból; és felvittem őt a Sinai hegyére, ahol sok napon át velem volt;
[5] És sok csodás dolgot beszéltem neki, és megmutattam neki az idők titkait, és kinyilatkoztattam neki az idők végét. Ezután parancsoltam neki:
[6] ’Ezeket a szavakat nyíltan szólhatod, emezeket azonban tartsd titokban.’
[7] Neked pedig most ezt mondom;
[8] Tedd félre a szívedben a jeleket, melyeket mutattam neked, és az álmokat, amelyeket láttál, és a magyarázatokat, melyeket hallottál;
[9] Mert felvitetsz az emberek közül, és attól fogva az én Fiammal és a hozzád hasonlókkal fogsz élni, amíg eljön az időknek vége.
[10] Mert ez a korszak már túljutott ifjúságán, és az idők elkezdtek megöregedni.
[11] Mert a korszak tizenkét részre lett felosztva, és ebből kilenc már elmúlt,
[12] És a tizediknek is a fele; így tehát még két rész van hátra, a tizedik szakasz második felén kívül.
[13] Ezért most rendezd el házadat, és intsed népedet; vigasztald meg az elgyötörteket közöttük, és tanácsold a bölcseket. És most mondj le a romlandó életről,
[14] És vesd el a halandó szerint való gondolataidat; távolítsd el magadtól az emberi terheket, és szakítsd el magadat a te gyönge természetedtől,
[15] És vesd félre a számodra leginkább fájdalmas gondolatokat, és siess megmenekülni ezektől az időktől.
[16] Mivel az általad eddig látottaknál sokkal rosszabb gonoszságok fognak történni ezek után.
[17] Mert minél gyengébbé válik a világ az öregsége miatt, annál jobban megszaporodik a gonoszság a lakói között.
[18] Mert az igazság egyre inkább eltávolodik, és a hamisság egyre közelebb férkőzik. Mert az a sasmadár, amelyet látomásban láttál, immár készülődik, hogy eljöjjön."
[19] Akkor feleltem neki, mondván: „Hadd szóljak a te színed előtt, Uram.
[20] Mert íme, elmegyek, ahogy parancsoltad, és inteni fogom a most élő embereket; de ki fogja figyelmeztetni azokat, akik majd csak ezután születnek meg? Mivel a világ sötétségben van, és a lakosai világosság nélkül.
[21] Mert a te törvényedet elégették, és így senki sem ismeri már a dolgokat, melyeket Te cselekedtél, vagy amelyeket cselekedni fogsz.
[22] Ezért, ha kedvességet találtam előtted, küldd el a Szent Szellemet nekem, és én majd leírok mindent, ami a világban történt a kezdettől fogva, mindazokat a dolgokat, melyek írva voltak a te törvényedben, hogy az emberek megtalálhassák az ösvényt, és hogy azok, akik az utolsó időkben élni szeretnének, életet találhassanak."
[23] Felelt nekem, mondván: „Menj, gyűjtsd össze a népet, és mondd meg nekik, hogy ne keressenek téged negyven napig.
[24] És készíts elő magadnak sok író-táblát, és vidd magaddal Sareát, Dabriát, Selemiát, Etánuszt és Ázielt – őket ötüket, mert ezek megtanultak gyorsan írni;
[25] És gyere vissza ide, és én meggyújtom majd szívedben az értelem lámpását, amely nem fog kialudni, amíg be nem fejezed, amit le kell írnod.
[26] És amikor befejezted, néhány dolgot nyilvánosságra hozhatsz majd, de lesz néhány, melyet titokban kell a bölcseknek átadnod. Holnap ebben az órában elkezded az írást."
[27] Ezután elmentem, ahogy parancsolta nekem, és egybegyűjtöttem az embereket, és szóltam:
[28] „Halld ezeket a szavakat, Izrael,
[29] Atyáink Egyiptomban jövevényként éltek, majd kimenekíttettek onnan,
[30] És megkapták az élet törvényét, amelyet azonban nem tartottak meg, és amelyet őutánuk ti is áthágtatok.
[31] Azután földet kaptatok birtokul a Sion földjén; de ti és a ti atyáitok gonoszságot követtetek el, és nem tartottátok meg az utat, melyet a Magasságos parancsolt nektek.
[32] És mivel ő igazságos bíró, a maga idejében visszavette tőletek, amit adott.
[33] És most itt vagytok, és a ti testvéreitek még inkább benne vannak.
[34] Ha most ti képesek lesztek uralni elméteket és megrendszabályozni szíveteket, akkor életben tarttattok, és a halál után kegyelmet nyertek.
[35] Mert a halál után eljön az ítélet, amikor ismét életre kelünk majd; és akkor az igazak nevei ismertté válnak, és az istentelenek tettei lelepleződnek.
[36] Hanem most senki se jöjjön énhozzám, és ne keressetek engem negyven napig."
[37] Azután magam mellé vettem az öt embert, ahogyan parancsolta nekem, és kimentünk a mezőre, és ott maradtunk.
[38] A következő napon, íme, egy hang szólt hozzám, mondván: „Ezsdrás, nyisd ki szájadat és idd meg, amit én adok neked inni."
[39] Akkor kinyitottam a számat, és íme, egy teli poharat kínáltak nekem; olyasmivel volt tele, mint a víz, de a színe olyan volt, mint a tűznek.
[40] Elvettem és ittam; és amikor megittam, a szívem megtelt értelemmel, és mellkasomban megnövekedett a bölcsesség, mert szellemem visszanyerte emlékezetét;
[41] És megnyíltak ajkaim, és nem voltak többé bezárva.
[42] És a Magasságos értelmet adott az öt férfinak is, és váltásban írták, amiket diktáltam, olyan betűkkel, melyeket korábban nem ismertek. Negyven napig ültek, és nappal írtak, és éjjel ették kenyerüket.
[43] Ami engem illet, nappal beszéltem, és nem hallgattam éjjel sem.
[44] Így a negyven nap alatt kilencvennégy könyv íratott meg.
[45] És amikor a negyven nap véget ért, a Magasságos ismét szólt hozzám, mondván: „Hozd nyilvánosságra az első huszonnégy könyvet, amit írtatok, hadd olvassák az arra érdemesek és az érdemtelenek egyaránt;
[46] De őrizd meg a többi hetvenet, hogy a néped között levő bölcseknek adhasd azokat.
[47] Mert bennük van az értelem csírája, a bölcsesség forrása, és a tudás folyama."
3„Ne ártsatok se a földnek, se a tengernek, se a fáknak, míg meg nem jelöljük homlokukon Istenünk szolgáit!” 4Ekkor hallottam a megjelöltek számát: száznegyvennégyezren voltak Izrael fiainak minden törzséből:
13Ekkor a vének közül az egyik megszólított. Azt kérdezte tőlem:„Kik ezek a fehér ruhába öltözöttek, és honnan jöttek?”
Lábjegyzetek
Jel:7,1-8 Itt kapjuk meg a választ az előző fejezet utolsó kérdésére: Ki állhat meg előttük? A kiválasztottaknak két nagy csoportja van Izrael fiaiból és pogányokból. A föld négy sarkán álló angyalok készülnek a föld elpusztítására. A korabeli zsidó felfogás a földet négyszögletű lapnak tartotta, melynek sarkain a káros szelek, oldalain a kedvező szelek álltak, s mindegyiküknek egy-egy angyal parancsolt. – Isten jelével, pecsétjével rendelkezik az az angyal, aki Isten híveit megjelöli. Ez a megjelölés Ezekiel jövendölésére emlékeztet, ahol a kereszt alakú tav betűt használják a megjelöléshez (Ez 9, 4 – 6), a jel Isten tulajdonjogát fejezi ki. Ennek a megjelölésnek a karikatúrája a vadállat jele (Jel 13,16).
Jel:7,9-17 Az üdvözültek serege igen nagy. Győztek, ezért vannak fehér ruhába öltözve és pálma a kezükben. A nagy szorongatás a kereszténység üldözését jelenti. – A Bárány vérének megváltó ereje van, ezért lett a ruhájuk, lelkük fehér. Isten sátort terjeszt föléjük – mondja a görög szöveg –, vagyis az ő oltalma alatt állnak.
1 S láttam a Bárányt, ott állt Sion hegyén, és vele száznegyvennégyezer, aki viselte az ő és Atyjának homlokára írt nevét.
19 Erre az angyal a földre vetette metszőkését, leszüretelte a föld szőlőjét, és bedobálta Isten haragjának hatalmas sajtójába.
Lábjegyzetek
14,1-5 Sion hegye a megdicsőült Egyház. Amint előbb bemutatta a két vadállatot, most bemutatja a Bárányt kíséretével együtt. Az itt említett 144 000 nem azonos a tizenkét törzsből kiválasztottal (7,4): a homlokukra írt név azt akarja mondani, hogy Istennek szentelték életüket. Az új ének, amelyet nem tud senki énekelni, a közkeletű, általános magyarázat szerint a három evangéliumi tanácsot élők éneke. Akik ezt megtartják, szüzek; ennek megtartása erőt kíván, ezért kerülnek a Bárány közvetlen környezetébe. A modern bibliakutatók szerint ezek azok, akik visszautasították a bálványimádást, amelyet a Szentírás házasságtörésnek nevez. Szüzek, mert mentek a bálványimádás bűnétől.
14,6-13Három angyal jelenik meg a színen. Az első felszólítja az embereket, hogy térjenek meg. – A második angyal Babilon, vagyis Róma felett mondja ki az ítéletet. Az erkölcstelenkedés a bálványimádás. Babilon mint Sion ellentéte szerepel: az egyikben az istentelenség központját látja János, a másikban az Isten városát. – A harmadik angyal a vadállat imádói ellen hirdet ítéletet.
14,14-20Az ítélet végrehajtását az apostol két képben mutatja be. Először a Messiás jelenik meg fehér felhőn ülve. A Messiás, hagyományos nevén az Emberfia végzi az aratást, amely az ítélet egyik kedvelt képe (vö. Mt 13,24-30.36-43).
21Gechaszi ezzel utánaeredt Naamánnak. Amikor Naamán észrevette, hogy valaki utánaszalad, kihajolt a kocsiból és megkérdezte tőle: „Rendben van (minden)?” 22 Azt felelte: „Igen! Uram küldött utánad, azt üzeni: Nézd, éppen most érkezett hozzám két fiatalember Efraim hegyéről, prófétatanítványok. Adj nekik, kérlek, egy ezüsttalentumot!” 23„Ha akarsz, végy akár kettőt!” – felelte Naamán, és biztatta. Erre belekötött két talentumot két zsákba, és odaadta két szolgájának, hogy vigyék előtte.24 Amikor az Ofelre értek, kivette a kezükből, és elrejtette a házban, az embereket pedig visszaküldte; azok vissza is mentek.... 27 De ellep Naamán leprája téged is, utódaidat is, örökre.” Gechaszi elment és fehér lett a leprától, mint a hó.
20 Elizeus szolgája, Gechaszi így gondolkodott magában: Lám, ez az én uram annyira kímélte az arámi Naamánt, hogy még csak azt sem fogadta el kezéből, amit magával hozott. Úgy igaz, ahogy az Úr él: utánaszaladok – biztosan kapok tőle valamit.…..
25 Amikor aztán bement, és ura elé lépett, Elizeus megkérdezte tőle: „Honnan, Gechaszi?” – „Nem járt szolgád se itt, se ott” – felelte.26 De az így szólt hozzá: „Nem voltam-e ott lélekben, amikor valaki kihajolt hozzád kocsijából? Nos, kaptál pénzt, vehetsz rajta kertet, olajligetet és szőlőt, juhokat és barmokat, szolgákat és szolgálókat.
✴….2 Az arámiak egyszer kivonultak portyázni, s Izrael földjéről magukkal hurcoltak egy lányt. Ez Naamán felesége szolgálatába került. 3 S így szólt asszonyához: „Ha uram a prófétához fordulna Szamáriában, biztosan megszabadítaná leprájától.”…. 5 Arám királya azt válaszolta: „Menj el, s adok neked egy levelet Izrael királya számára!” El is ment, s vitt magával 10 ezüsttalentumot, 6000 (sékel) aranyat és 10 ünnepi köntöst.6 Aztán átadta Izrael királyának a levelet, amely így szólt: „Ezzel a levéllel egyszersmind szolgámat, Naamánt is elküldöm hozzád, szabadítsd meg leprájától!”…. 8 Amikor Elizeus meghallotta, hogy a király megszaggatta ruháját, elküldött hozzá, s ezt üzente neki: „Miért szaggattad meg ruhádat? Küldd el hozzám, aztán megtudja, hogy van próféta Izraelben.”9Naamán tehát elment lovastul, kocsistul, és megállt Elizeus házának ajtaja előtt.10 Elizeus kiküldte hozzá egyik emberét, ezzel az üzenettel: „Menj, fürödj meg hétszer a Jordánban, és fölépül a tested, tiszta leszel!”11Naamán megharagudott, és azt mondta: „Nos, azt gondoltam, majd kijön, elém áll és segítségül hívja az Úrnak, az ő Istenének a nevét, aztán a beteg rész fölé tartja kezét, s így megszabadít a leprától…. 13 Szolgái azonban eléje léptek, és a lelkére beszéltek: „Atyám, ha a próféta valami nehezet kívánt volna, nem tennéd-e meg azt is? Mennyivel inkább (meg kell tenned), hogy csak azt mondta neked: Fürödj meg és tiszta leszel.”14 Leszállt hát, és Elizeus utasítása szerint hétszer alámerült a Jordánban. A teste újra olyan tiszta lett, akár egy kisgyerek teste…..16 De az így felelt: „Úgy igaz, ahogy az Úr él, akinek a szolgálatában állok: nem fogadok el semmit.” Hiába unszolta, hogy fogadja el, nem volt rá hajlandó.17Naamán ezért így szólt: „Ha nem, akkor adjatok szolgádnak egy szekér földet, amennyit egy pár öszvér elhúz, mert szolgád ezentúl nem mutat be égő- és véres áldozatot másnak, csak az Úrnak….. 19(Elizeus) azt felelte neki: „Menj békével!” S Naamán elindult útjára, hazafelé…..
Naamán meggyógyítása.✴1 Naamán, Arám királya seregének a vezére, nagyra becsült, kedvelt embere volt urának, mert általa adott az Úr győzelmet Arámnak. De ez az ember leprás volt…
4 (Naamán) erre elment urához, és előadta: „Így és így beszélt az Izrael földjéről való lány.”…7Amikor Izrael királya elolvasta a levelet, megszaggatta ruháját, és felkiáltott: „Hát Isten vagyok én, hogy halált vagy életet tudjak osztogatni? Miért küldte hát ide ezt az embert, hogy szabadítsam meg leprájától? Világosan láthatjátok, csak ürügyet keres, hogy belém köthessen.”… 12 Hát nem különbek Damaszkusz folyói, az Abana és a Parpar Izrael minden vizénél? Miért ne fürödhetnék hát meg azokban, hogy megtisztuljak?” Azzal megfordult, és haragosan elment onnan…15 Aztán visszatért Elizeushoz, egész kíséretével együtt. Amikor az kijött, odament, eléje állt, és azt mondta: „Valóban, most már tudom, hogy nincs Isten az egész világon, csak Izraelben.
Fogadj el ezért szolgádtól némi ajándékot!”....18 Csak legyen az Úr elnéző szolgád iránt: ha uram Rimmon templomába megy, hogy ott imádkozzék, az én karomra támaszkodik, s én is leborulok Rimmon templomában, amikor ő leborul. E tekintetben legyen az Úr elnéző szolgád iránt!” …
Lábjegyzetek
(42-44.Vö: Mt:14: 13-21. Mt:15:32-38.) és párhuzamos helyek.
2Kir:5:1-19 Naamán leprája talán más jellegű volt, mint a valódi lepra, mert Naamánt nem zárta ki a társas életből. – Naamán azért visz magával földet Izraelből, hogy abból oltárt készítsen. Az akkori felfogás szerint a különböző országoknak istenei ahhoz a földhöz voltak kötve, ahol tisztelték őket. Az Urat (Jahve) csak izraelita földön lehetett tisztelni, s Naamán ennek a felfogásnak akar eleget tenni.
✴1 És megmutatta nekem az élet folyóját, kristályhoz hasonlóan ragyogott, Isten és a Bárány trónjából fakadt. 2 Az utca közepén és a folyam két partján az élet fái álltak. Tizenkétszer hoznak gyümölcsöt, vagyis minden hónapban teremnek, a fa levelei meg a népek gyógyulására szolgálnak. 3 Átok többé nem lesz benne. Az Isten és a Bárány trónja áll majd ott, és szolgái hódolnak neki. 4 Látni fogják arcát, és a homlokukon lesz a neve.5 Nem lesz többé éjszaka, és nem szorulnak rá a lámpa világítására, sem a nap fényére. Az Úr, az Isten ragyogja be őket, és uralkodni fognak örökkön-örökké.
Befejezés.
✴6 Aztán így szólt hozzám: „Ezek a szavak hitelesek és igazak. Az Úr, a próféták lelkeinek Istene elküldte angyalát, hogy hírül adja szolgáinak, aminek csakhamar be kell következnie. 7 Íme, hamarosan eljövök. Boldog, aki megszívleli ennek a könyvnek prófétai szavait.” 8 Én, János hallottam és láttam ezeket. Miután hallottam és láttam, arcra borultam az angyal előtt, aki ezeket megmutatta nekem, hogy imádjam.9 De így szólt: „Vigyázz, ne tedd! Csak neked és testvéreidnek vagyok szolgatársa, a prófétáké és azoké, akik megtartják ennek a könyvnek a szavait. Az Istent imádd!”10 Majd folytatta: „Ne pecsételd le ennek a könyvnek prófétai szavait, mert az idő közel van.11 Aki igazságtalan, legyen továbbra is igazságtalan. Aki tisztátalan, legyen továbbra is tisztátalan. De aki igaz, járjon továbbra is az igazság útján, és aki szent, legyen továbbra is szent…. 14 Boldogok, akik megmossák ruhájukat (a Bárány vérében). Hatalmuk lesz az élet fája fölött, és a kapukon mennek be a városba. 15 A kutyák, csalók, erkölcstelenek, gyilkosok, bálványimádók és mindazok, akik a hamisságot szeretik és művelik, kinn maradnak.16 Én, Jézus, elküldtem angyalomat, hogy az egyházakban tanúsítsa ezeket: Én vagyok Dávid gyökere és sarja, a fényes hajnalcsillag.”17 A Lélek és a menyasszony mondják: „Jöjj el!” Aki hallja, mondja: „Jöjj el!” Aki szomjazik, jöjjön. Aki kívánja az élet vizét, ingyen vegye.18 Tanúsítom mindenki előtt, aki ennek a könyvnek prófétai szavait hallja: Aki ehhez hozzáad, azt Isten azokkal a csapásokkal sújtja, amelyek meg vannak írva ebben a könyvben.19 S ha valaki elvesz ennek a prófétai könyvnek szavaiból, Isten megvonja tőle a jogot az élet fájához és a szent városhoz, amelyek ebben a könyvben meg vannak írva. 20 Aki mindezt tanúsítja, az mondja: „Igen, hamarosan eljövök. Ámen.” Jöjj el, Uram Jézus! 21 Urunk, Jézus kegyelme legyen minden szenttel! Ámen.
12 Hamarosan eljövök, s velem lesz a jutalmam, hogy mindenkinek megfizessek tettei szerint. 13 Én vagyok az alfa és az ómega, az első és az utolsó, a kezdet és a vég…..
1 Jövendölés. Az Úr szózata, amelyet Malakiás által intézett Izraelhez.
Az Úr szeretete Izrael iránt.
…4Hiába mondja Edom: „Elpusztítottak bennünket, de újra felépítjük romjainkat”, mert a Seregek Ura ezt mondja: Ha fölépítik, lerombolom! Így nevezik majd őket: „A gonoszság vidéke.” És: „A nép, amelyre mindörökre megharagudott az Úr.” 5 Meglátjátok ezt saját szemetekkel, és így szóltok: Nagy az Úr Izrael határain túl is!
Vád a papok ellen.
6 A gyermek tiszteli apját, a szolga pedig urát. Ha tehát én atya vagyok, hol az irántam való tisztelet? Ha én Úr vagyok, hol a tőlem való félelem? – ezt kérdezi tőletek a Seregek Ura, tőletek, papok, akik megvetitek a nevemet. Azt kérdezitek: Mi által vetettük meg a nevedet? – 7Azáltal, hogy tisztátalan kenyeret hoztok oltáromra. Azt kérdezitek: Mivel szentségtelenítettük meg? – Azzal, hogy azt gondoljátok: Az Úr asztalát semmibe kell venni….. 9 Most tehát könyörögjetek az Istenhez, hogy irgalmazzon nekünk [bizony, a ti kezetek műveli ezt]! Vajon örömmel fogad-e titeket? – kérdezi a Seregek Ura. 10 Bárcsak bezárná valaki közületek az ajtókat, hogy ne gyújtson senki hiába tüzet oltáromon! Nem találom kedvemet bennetek – mondja a Seregek Ura –, nem fogadom szívesen kezetekből az ételáldozatot.
✴11 De napkeltétől napnyugtáig nagy az én nevem a népek között. Jóillatú áldozatot mutatnak be mindenütt, tiszta ételáldozatot a nevemnek. Mert nagy az én nevem a népek között – mondja a Seregek Ura. 12Ti mégis megszentségtelenítitek, mert azt gondoljátok: Tisztátalan az Úr asztala, és megvetendő rajta minden étel. 13 Azt mondjátok: Lám, mennyi a munka! És méltatlanul bántok vele – mondja a Seregek Ura. Idehoztok lopott, beteg és sánta állatot, hogy bemutassátok áldozatul. Vajon elfogadjam-e az ilyet kezetekből? – mondja a Seregek Ura. 14 Átkozott az a csaló, aki – bár van szép hím a nyájában fogadalmi áldozatul – mégis egy sérültet áldoz fel. Mert én vagyok a Nagy Király – mondja a Seregek Ura, és nevem félelmetes a népek között.
Az Úr szeretete Izrael iránt. 2 Szerettelek benneteket! – mondja az Úr. Ti mégis így beszéltek: Mivel mutattad meg, hogy szeretsz bennünket? – Ugye, Ézsau, a testvére voltál Jákobnak? – mondja az Úr. Mégis Jákobot szerettem, 3 Ézsaut pedig gyűlöltem: városait pusztasággá tettem, örökségét sivár legelővé.
Vád a papok ellen. 8 Vagy nem rossz-e az, hogy vak állatot hoztok áldozatul? S ha sántát és beteget hoztok, nem rossz-e az? Ha elvinnéd a helytartódnak, vajon tetszene-e neki, és örömmel fogadna-e téged? – mondja a Seregek Ura.
Megöregedtél Pudingman, és nagyon arrogáns lettél.
"Milyen küzdelemről beszélsz, te szerencsétlen?"
Először is szerencsés vagyok, mert élhetek. Másodszor pedig az életedet feleslegen kockáztató közdelemről volt szó.
"...százezer protestánst gyilkoltak meg a katolikusok."
Ezek a katolikusok pont úgy voltak keresztények, ahogyan Hitler: sehogyan sem. A keresztény szó jelentése: Krisztust követő. De szerintem azt sem érted, hogy milyen is lehetett Krisztus.
"Te azért lettél keresztény, mert a környezeted arra nevelt."
Nagy tévedés. A környezetem mindig is ateistának és törtetőnek nevelt. Felnőttkorom tapasztalatai miatt kezdtem el olvasni a Bibliát... És ha meztelenül akarsz futni, az engem nem zavar, ha nem látom. Tőlem a K2-re is felfuthatsz gatya nélkül, mert úgy sem járok arra. : )
"Nekem eszembe sem jutna a természettel ilyen feleslegesen küzdeni." Milyen küzdelemről beszélsz, te szerencsétlen? Ez nekem élvezet, hiszen azért csinálom és még fizetek is érte, mert én mindig amatőr sportoló voltam.
Nekem az lenne a küzdelem, ha a templomban kéne hallgatnom a sok sületlenséget! :)
Habár, ezt gyerekkén átéltem, mert Angyalföldön kétszáz méterre laktunk a Huba utcai templomtól és a buta nagymamám és anyám hetente cipeltek magukkal.
"a szeretet törvényét nézed?"
Ez most komolyan gondolod? Csak két példa, mennyi szeretet van a kereszténységben: Szent Bertalan éjszakája. Kb. százezer protestánst gyilkoltak meg a katolikusok. Gyerekeket, nőket. XIII. Gergely pápa az 1572. augusztus 24-én történt, franciaországi hugenották (protestánsok) elleni vérengzést a katolikus egyházfő örömmel fogadta, és az esemény tiszteletére még emlékérmet is veretett. A másik szeretetteljes példa a 30 éves háború, mikor a katolikusok és protestánsok, akik ugye ugyanazt az istent hitték, 30 év alatt legyilkolták az akkori Európa lakosságának 40%-át. Elképzelni se merem, mit csinálnának a keresztények, ha nem szeretnének.
"Hitler és a kereszténység? "
Talán a biblián kívül mást is kéne olvasnod, hogy ne maradj ennyire tájékozatlan és buta: pl. történelmi és vallástörténeti könyveket. Tudod, aki semmit nem tud, az mindent elhisz.
De segítek neked, hogy kicsit okosabb legyél! :) Hitler szavai:
Már a Mein Kampf is így indul:
"Isten kegyelméből Braunauban az Inn mellett születtem.
Hiszem, hogy a mindenható Isten akarata szerint cselekszem, amikor a zsidóval szemben védekezem és harcolok az Úr művéért!”
Adolf Hitler: Mein Kampf
Különös bizalommal fordulok a német fiatalsághoz. Ennyire összeforrott egységet képezve joggal léphetünk a Mindenható elé kegyelmét és áldását kérve." 1945. január 30. Berlin, Birodalmi Kancellária
"Uram Isten, adj nekünk erőt, hogy szabadságunkat, népünk, gyermekeink és gyermekeink gyermekeinek szabadságát, de nemcsak a mi német népünkét, hanem Európa minden más népének szabadságát is megtarthassuk. 1942. január 30. Berlin, Sportcsarnok
"A minket minden megpróbáltatásnak kitevő Mindenható nem tagadta meg tőlünk áldását, és a bennünk élő erőt is erősítette. Segítsen bennünket a jövőben is, hogy megtehessük mindazt, amivel népünknek a győzelem eléréséig adósai vagyunk. 1943. március 21. München
"Önöket, régi bajtársaim, örömmel szeretném ismét üdvözölni. Az Úr megengedte nekem, hogy elkerüljem azt a sorsot, amely nem is rám nézve rejtette a legnagyobb borzalmat, hanem a német nép számára jelentette volna azt." 1944. július 20. Königsberg
Hitler túlélt 42 merényletet. Ezek szerint a zsidó isten ennyiszer megmentette? :)
És ahhoz mit szólsz, hogy a keresztények, akik olyan szegények, hogy még egy saját istenük sincs, hiszen egy zsidó istenben hisznek és a fiától, akit egy megerőszakolt zsidó lány szült, várják a feltámadást, de barom antiszemiták?
Meghökkentően csekély figyelmet szentelnek annak, mit tudott mondani XI. Pius az Olaszországban 1938-ban kihirdetett faji törvényekről. Ezeket a törvényeket magában a Szent Városban eszelték ki, hagyták jóvá és tették közé, ahol a pápa – nem egészen egy évtizeddel azután, hogy az olasz kormány hivatalos államvallásnak ismerte el a római katolicizmust – igazán komoly befolyással bírt. Az olasz kormány 1938 szeptemberétől novemberéig nemkívánatos személyeknek nyilvánított zsidókat, zsidó gyerekeket dobott ki az iskolából, és nagyszámú zsidó felnőttet bocsátott el az állásából. Arra szólította föl a katolikusokat, hogy kerüljék, tekintsék szennyező forrásnak a zsidóságot.
David I. Kertzer: A pápák a zsidók ellen
Ráadásul, nincs öröklött hit. Te azért lettél keresztény, mert a környezeted arra nevelt. Ha Szaud-Arábiában születtél volna, akkor most Jahve-t és Mohamedet imádnád.
Minden gyerek ateista és nudista, csak később változnak meg.
Én ateista és nudista maradtam. Májustól szeptember végéig meztelenül futok. :)
…..2 [Jajgass, cédrus, mert ledőlt a cédrus: elestek a hatalmasok.] Jajgassatok Básán tölgyei, mert kivágták a járhatatlan erdőt. 3Pásztorok jajgatása hallik: mert kiszáradtak a dús legelők. Bömbölnek az oroszlánkölykök, mert elpusztult a Jordán dicsősége!
A két pásztor.
✴4 Így szólt hozzám az Úr: Legeltesd ezeket a leölésre szánt juhokat!
✴5 Azok, akik megvásárolták, büntetlenül öldösik őket. Akik meg eladták, azok így szólnak: „Áldott az Isten! Lám, meggazdagodtam!” És pásztoraik is kíméletlenül bánnak velük….
✴… 9 Ekkor azt mondtam: „Nem legeltetlek tovább benneteket! Aki meg akar halni, csak haljon meg, aki el akar pusztulni, csak pusztuljon ki. Akik pedig megmaradnak, egyék meg egymás húsát.”10Ezzel megfogtam a „Kegyelem” nevű botomat és széttörtem, hogy felbontsam a szövetséget, amelyet az Úr kötött minden néppel. 11Így fel is bomlott azon a napon. A kereskedők, akik figyeltek, megtudták, hogy ez az Úr szava.
✴12Így szóltam hozzájuk: „Ha jónak látjátok, fizessétek meg a béremet; ha nem, akkor csak maradjon.” Erre kimérték béremet: harminc sékel ezüstöt….
✴14 Azután eltörtem a másik botomat is, amelynek „Egység” volt a neve, hogy megszüntessem a testvéri egységet Júda és Izrael között…. 16 Mert, nézd, az országban esztelen pásztort támasztok: nem keresi, ami elveszett, nem kutat a tévelygő után, nem gyógyítja a sebesültet, nem támogatja a kimerültet, hanem megeszi a kövér állatok húsát, és letépdesi a körmüket. 17Jaj a gonosz pásztornak, aki magára hagyja a nyájat! Érje utol a kard a kezét, meg a jobb szemét! Száradjon el a karja egészen, vakuljon meg a szeme teljesen!”
1Nyisd ki kapuid, Libanon, cédrusaid hadd eméssze meg a tűz!
A két pásztor.✴6 [Én sem fogom többé kímélni az ország lakóit! – mondja az Úr. Inkább kiszolgáltatok minden embert a szomszédjának és a királynak. Feldúlják az országot, és nem szabadítom ki őket a kezükből.] 7 Hozzá is láttam, hogy legeltessem a leölésre szánt nyájat a kereskedőknek. Két botot vittem magammal. Az egyiket elneveztem „Kegyelem”-nek, a másikat meg „Egység”-nek. Elkezdtem tehát legeltetni a juhokat. ✴8 Egy hónap alatt három pásztort űztem el, keserűség fogta el a lelkem miattuk, és ők is megvetettek. ✴13Az Úr ekkor azt mondta nekem: „Dobd be a kincstárba azt a szép bért, amennyit érek nekik!” Fogtam hát a harminc sékel ezüstöt, és bedobtam az Úr házának kincstárába. ✴15 Az Úr ismét szólt hozzám: „Végy magadhoz olyan felszerelést, mint az esztelen pásztoré.
Lábjegyzetek
Zak:11,4-7Az idegen vezetők (= pásztorok) elűzését allegorikus képekkel írja le. A nép legfőbb pásztora az Isten, őt helyettesíti a próféta. Izrael azonban nem értette meg Isten szándékait.
Zak:11,5A nép vezetői a nyerészkedő kereskedők.
Zak:11,8A három pásztor azokat a főpapokat személyesíti meg, akik ebben az időben méltatlanul viselték rangjukat. Az „egy hónap” a megtérésre szánt időt jelenti.
Zak:11,12A vezetőnek is joga van a béréhez. A prófétának azonban nevetségesen kis összeget adnak (annyit, mint a rabszolgának szokás). Isten méltán úgy érzi, hogy gúnyt űznek belőle. Mt 27,3-10 ezeket a verseket az Üdvözítőre alkalmazza.
Zak:11,14Valószínűleg a szamaritánusok elszakadására utal (328).
✴1Majd ismét fölemeltem a tekintetem, és látomást láttam: Négy kocsi jött elő két hegy közül. A két hegy ércből volt.2Az első kocsiba vörös lovak voltak fogva, a második kocsiba fekete lovak, 3a harmadik kocsiba fehér lovak, a negyedik kocsiba pedig [hatalmas] deres lovak. 4Megszólaltam, és megkérdeztem az angyaltól, aki hozzám beszélt: „Mit jelentenek ezek, Uram?” 5Az angyal így válaszolt: „Ezek itt a négy égtáj felé tartanak; előbb az egész föld Urának színe előtt álltak...
✴11Vedd az ezüstöt és az aranyat, készíts egy koronát, és tedd Józsuénak, Jehocadak fiának, a főpapnak a fejére, ✴12s így beszélj hozzá: Ezt mondja a Seregek Ura: Íme a férfi, akinek „Sarj” a neve, mert ahol áll, ott sarjadni fog valami [ő állítja majd helyre az Úr szentélyét]. 13Ő fogja helyreállítani az Úr szentélyét. Ő fogja viselni a királyi jelvényeket. Trónon fog ülni, és uralkodik. Pap áll majd a jobbján, és békés egyetértés lesz kettőjük között….
✴15Akkor azután azok, akik távol vannak, eljönnek, és helyreállítják az Úr szentélyét. [Ti pedig megtudjátok, hogy a Seregek Ura küldött engem hozzátok.] Ez mind megvalósul, ha egészen megszívlelitek az Úrnak, Isteneteknek szavát.”
A nyolcadik látomás: a kocsik.✴….. 6A vörös lovak Kelet földje felé tartanak, a fekete lovak Észak földje felé, a fehér lovak Nyugat földje felé, a deres lovak pedig Dél földje felé tartanak.” 7Az igen erősek pedig mentek, nyugtalanok voltak, türelmetlenek, hogy bejárhassák a földet. Azt mondta nekik: „Menjetek, járjátok be a földet!” Be is járták a földet. 8Ő pedig odahívott, és azt mondta nekem: „Látod, azok, amelyek észak felé haladnak, azért mennek, hogy Észak földjén lehívják a földre az Úr lelkét.
A fogadalmi korona. 10 Gyűjtsd össze az ajándékokat a foglyoktól, Heldájtól, Tóbiástól és Jedajától. Azután menj el Jozijának, Szofoniás fiának házába, aki megérkezett Babilonból….
14A korona pedig Heldájnak, Tóbiásnak, Jedajának és Jozijának, Szofoniás fiának dicsőséges emlékezetét fogja őrizni az Úr szentélyében.
Lábjegyzetek
Zak:6,1 A babiloni elképzelések szerint az istenek birodalmának bejáratát két nagy hegy alkotta.
Zak:6,8 A száműzöttek Észak földjén tartózkodtak. Megkapják az Úr lelkét, és visszatérnek, hogy fölépítsék a templomot.
Zak:6,15 Korrigált szövegromlás: a vers a 8. vers utánra került.
Zak:6,11 A versben eredetileg valószínűleg Zerubbábel neve szerepelt (vö. 12 – 13 vers).
1Jaj a vérengző városnak, amely tele van hazugsággal és rablással, és folyvást fosztogat!2Hallga! Csattog az ostor, dübörög a kerék. Száguldó lovak és vágtató szekerek! 3A lovasok nekirugaszkodnak, a kardok villognak, a dárdák csillognak. Tömérdek halott, számtalan sebesült, holttestek végtelen mezeje! Mindenütt holttestekbe botlanak…. 5Nézd, én szembeszállok veled – mondja a Seregek Ura –, szoknyád szegélyét arcodig emelem, feltárom meztelenséged a népek előtt, szégyenedet a nemzetek előtt.✴6 Gyalázatot szórok rád, pellengérre állítalak és megszégyenítlek. 7Aki csak lát majd, az mind elfordul tőled és így beszél: „Ninive! Micsoda pusztulás!” Ugyan ki fog megszánni? Hol keressünk neked vigasztalókat?
Théba példája
✴8Te talán jobban jársz, mint No-Amon, aki a Folyón túl uralkodott? Védősánca a tenger volt körös-körül, várfala a tenger vize. 9Etiópia volt az erőssége és Egyiptom, határa nem is volt, Put és Líbia lakói támogatták. 10De neki is fogságba kellett mennie, vonulhatott a számkivetésbe. A csecsemőit is eltiporták az utcasarkokon. Nemeseire sorsot vetettek, főembereire bilincset vertek. 11Téged is körülvesznek, le fognak igázni; te is kereshetsz majd menedéket ellenfeleid elől.
Ninive védekezése fölösleges
12Minden erődöd olyan, mint a korán érő füge: megrázzák, és belehullik annak szájába, aki enni akarja….
A sáskák rajzása
Gyülekezzetek, mint a legyek, gyülekezzetek, mint a sáskák, ✴16a szaporítsd kereskedőidet, legyenek többen, mint az égen a csillag
17a Őrséged, mint a sáskák, írnokaid, mint a sáskaraj: hideg napokon a falakon tanyáznak, de mihelyt kisüt a nap, . 16b kiterjesztik szárnyukat és elrepülnek a sáskák, 17bútnak indulnak, nem tudni hová.
Siratóének
18Jaj! Álomba merültek a pásztoraid, Asszíria királya; bajnokaid szenderegnek, néped szétszéledt a hegyeken, senki sem tudja őket összeszedni.19 Sebedre nincsen orvosság, sérülésed nem gyógyul be. Akik csak hallják a hírét, tapsolnak fölötted. Mert van-e valaki, akit utol ne ért volna gonoszságod?
Intelem Ninivéhez bűnei miatt. 4Lám, ez a bére a paráznaságra vetemedett, céda nőnek, a bájos szépségnek, az ügyes kerítőnek! Bája a népeket rabul ejtette, elcsábította a nemzeteket….✴…
Ninive védekezése fölösleges13Harcosaid olyanok benned, mint az asszonyok, kapuid szélesre tárulnak az ellenfél előtt, záraidat tűz emészti meg. 14Hiába merítesz vizet az
ostrom idejére, hiába erősíted meg erődeidet; gyúrhatod a sarat, taposhatod az agyagot, készíthetsz téglát: 15megemészt a tűz, és elpusztít a kard. ✴…
Lábjegyzetek
Náh:3,6A próféta bűnös nő alakjában személyesíti meg Ninivét. Meg fog szégyenülni, mint a parázna nők. Főbűne azonban kapzsisága és kegyetlensége, mellyel leigázta a környező népeket.
Náh:3,8No-Amon a felsőegyiptomi Thébával azonos. 663-ban Asszurbanipál hadserege kifosztotta.
Náh:3,16-17Az asszír megszállók hadát sáskarajhoz hasonlítja. Pusztulásuk is olyan gyors lesz, mint támadásuk.
✴4 Jónás bement a városba, egynapi járásnyira, és hirdetni kezdte: „Még negyven nap, és Ninive elpusztul!”
✴5Ninive lakói hittek az Istennek. Böjtöt hirdettek, nagyok és kicsik egyaránt zsákruhát öltöttek. 6Amikor a szózat eljutott Ninive királyához, ő is leszállt trónjáról, levetette palástját, és zsákruhába öltözve hamuba ült. 7Aztán a király és a főemberek parancsára kihirdették és elrendelték Ninivében: „Ember és állat, ökör és juh semmit se egyék, ne legeljen, és vizet se igyék. 8Öltsön zsákruhát ember és állat, és harsány hangon könyörögjön az Istenhez. Mindenki hagyja el gonosz útjait és a rosszat, amit a keze végbevitt. 9Ki tudja, hátha irgalmas lesz és újra megbocsát az Isten, lecsillapul izzó haragja, és nem kell elvesznünk!” 10Amikor Isten látta, hogy letérnek gonosz útjaikról, megbánta a rosszat, amivel fenyegette őket, és nem tette meg.
✴1 Emberfia, fogj egy éles kardot, használd úgy, mint a borbély a beretvát, és húzd végig a fejeden és a szakálladon. Aztán végy egy mérleget és mérd szét a levágott hajat. 2Egyharmadát vesd tűzre a város közepén, amikor letelik az ostrom ideje. Másik harmadát hányd kardélre a város körül. Az utolsó harmadot szórd szélnek, s majd kardot rántok utánuk.
✴3De egy keveset végy belőle, és tedd köntösöd szegélyébe. 4Aztán még ebből is végy el egy keveset, dobd a tűzbe, és égesd el tűzben. Láng fog belőle kicsapni. Akkor mondd meg Izrael egész házának:
✴….6 Fellázadt törvényeim ellen, jobban, mint a nemzetek, és megvetette parancsaimat, jobban, mint a körülötte élő népek. Semmibe vették törvényeimet és nem tartották meg parancsaimat.” 7Ezért azt mondja az Úr, az Isten: „Mivel lázadóbbak vagytok, mint a körülöttetek élő népek, mivel nem tartjátok meg parancsaimat és annyira sem tartjátok szem előtt törvényeimet, mint a körülöttetek élő nemzetek, 8 azért ezt mondja az Úr, az Isten: Nézd, én felkelek ellened és végre is hajtom körödben a büntető ítéletet a népek szeme láttára. 9 Iszonyatos tetteid miatt olyan dolgot viszek körödben végbe, amilyet még nem vittem, és soha többé nem viszek végbe.....
✴12 Lakóid egyharmada pestisben hal meg körödben, és éhínség által pusztul el, egyharmada kard élén hull el körülötted, egyharmadot meg szétszórok a szél minden irányába, és kardot rántok utánuk.13Kitöltöm rajtuk haragom, kitombolom dühöm, és bosszút állok rajtuk. Akkor majd megtudják, hogy én, az Úr szóltam féltékenységemben, amikor majd kitöltöm rajtuk haragom.14Pusztasággá teszlek, gyalázat tárgyává a körülötted lévő népek között, mindenki szeme láttára. 15 Gyalázat és gúny tárgya leszel, elrettentő példa a nemzetek számára, amelyek körülvesznek, amikor végrehajtom rajtad ítéletemet, haraggal, bosszúval és kemény büntetéssel. Én, az Úr mondtam ezt….. 17Éhséget és vadállatokat szabadítok rátok, amelyek megfosztanak titeket gyermekeitektől, pestis és vér gázol át rajtad, s kardot fordítok ellened. Én, az Úr mondtam ezt.”
✴5 Ezt mondja az Úr, az Isten: „Ez Jeruzsálem, amelyet a népek közé állítottam: idegen országok veszik körül….10Az apák megeszik gyermekeiket, s a gyermekek megeszik apjukat. Végrehajtom rajtad a büntetést, és a szél minden irányába szétszórom azokat, akik megmaradnak belőled.
✴11Ezért, amint igaz, hogy élek – mondja az Úr, az Isten –, mivel borzalmas dolgaiddal és iszonyatos tetteiddel megfertőzted szentélyemet, elvetlek, szemem nem néz rád többé irgalommal és nem kegyelmezek neked.
✴16Elárasztalak az éhség félelmetes nyilaival a vesztetekre – mert hiszen ezeket pusztulásotokra küldöm –, és éhséget bocsátok rátok, összetöröm a kenyeretek botját….
Lábjegyzetek
Ez:5,1-3 A nép sorsa az ostrom folyamán: harmadrész tűzben pusztul el, harmadrészét legyilkolják, a többit száműzetésbe hurcolják.
Ez:5,3 A maradék gondolata. Isten vele köt szövetséget (Iz 4,3; Róm 11).
Ez:5,5-7 Jeruzsálem a világ közepe, a „föld köldöke”. Neki kellett volna a nemzetek lelki vezetőjévé lennie, de nem felelt meg hivatásának.
Ez:5,11 A szentély meggyalázása a próféta szemében nagyon súlyos bűn (8).
Ez:5,12 A három csapás: pestis, éhínség, kard gyakran fordul elő Ezekielnél (6,11; 7,15; Ez:12,16). Jeremiásnál is 18 szor esik róla szó. Egy negyedik csapásról, a vadállatokról tesz említést a MTörv 32,34.
✴1 Artaxerxész király huszadik évének Niszán hónapjában egyszer éppen borról kellett gondoskodnom. Fogtam a bort, és odanyújtottam a királynak. Azelőtt sohasem voltam szomorú. 2 De a király akkor megkérdezte: „Miért szomorú a tekinteted? Beteg vagy talán? Nem, biztosan csak a szíved fáj.” Nagyon megijedtem, 3 és így szóltam a királyhoz: „Örökké éljen a király! De miért is ne volna szomorú az arcom, amikor az a város, ahol atyáim sírjai vannak, romokban hever, és kapuit tűz emésztette meg.” 4 A király erre így szólt hozzám: „Mi a kívánságod?” Segítségül hívtam az ég Istenét, 5 és így válaszoltam a királynak: „Ha jónak látja a király, és szolgája kedves előtte, akkor küldj el Júdeába, abba a városba, ahol atyáim sírjai vannak, hogy fölépíthessem.”
✴….7Akkor így szóltam a királyhoz: „Ha úgy tetszik a királynak, adjon nekem leveleket a folyamon túli kormányzók számára, hogy engedjék meg nekem az átvonulást, amíg el nem jutok Júdeáig, ✴8 továbbá levelet Aszafhoz, a királyi erdők felügyelőjéhez, hogy adjon nekem épületfát a templomhoz tartozó erőd kapuihoz, valamint a város falához, s ahhoz a házhoz, ahol majd lakni fogok.” A király mindent megadott, mert fölöttem volt Istenem jóságos keze….
✴10Amikor a horonita Szanballat és az ammonita szolga, Tóbiás erről értesült, nem tetszett nekik, hogy olyan ember érkezett, aki Izrael fiainak javán akar fáradozni.
Előkészületek a város falának újjáépítésére.
….12 Akkor éjnek idején fölkeltem. Néhány ember elkísért, de nem mondtam meg senkinek, hogy Isten Jeruzsálem ügyében tettekre indított. Más állat nem volt velem, csak amelyen ültem. 13Éjnek idején kimentem a Sárkány-forrással szemben a Völgy-kapun a Szemét-kapuig és szemügyre vettem Jeruzsálem lerombolt falát és kapuit, amelyeket tűz emésztett meg. 14Aztán továbbmentem a Forrás-kapu és a királyi vízvezeték felé. Innen az állat már nem tudott továbbmenni..... 16A vezetők nem tudtak róla, hova mentem, sem arról, hogy mit akarok tenni. Egészen addig senkivel nem közöltem a zsidók közül: sem a papokkal, sem az előkelőkkel, sem az elöljárókkal, sem pedig a többiekkel. 17De akkor így szóltam hozzájuk: „Látjátok, milyen nyomorúságban vagyunk. Jeruzsálem romokban hever, kapuit tűz emésztette meg. Gyertek, építsük fel Jeruzsálem falát, és többé nem gúnyolnak bennünket miatta!” 18Elbeszéltem nekik, hogy fölöttem volt Istenem jóságos keze, s a király hozzám intézett szavait is. Így válaszoltak: „Menjünk, és fogjunk hozzá az építkezéshez!” S nekiláttak ennek a derék munkának.
✴….20 De így válaszoltam nekik: „Az ég Istene sikerre viszi ügyünket. S mi az ő szolgái nekilátunk, és építünk. Nektek meg nincs Jeruzsálemben sem részetek, sem jogotok, sem emléketek.”
✴ 6A király, aki mellett ott ült a királyné, megkérdezte tőlem: „Mennyi időre tervezed utadat, és mikor térnél vissza?” Meghatároztam egy időpontot. Ez megfelelt a királynak, s megengedte, hogy elmenjek. … 9 Megérkeztem a folyamon túli helytartókhoz, és átadtam nekik a király írását. A király fegyveres és lovas tiszteket rendelt mellém kíséretül.
Előkészületek a város falának újjáépítésére.
11Megérkeztem Jeruzsálembe, és három napig ott maradtam. …. 15Így éjnek idején fölmentem végig a Völgyön, és megvizsgáltam a falat, aztán visszatértem a Völgy-kapuhoz, s hazatértem. ✴19Amikor a horonita Szanballat és az ammonita szolga, Tóbiás, meg az arab Gesem megtudta, gúnyolódott rajtunk, és megvetett minket. „Mit műveltek ott?” – kérdezték. „Tán föl akartok lázadni a király ellen?”
Lábjegyzetek
N:2,1A huszadik év Niszán hava 445. március – április. Nehemiás étkezés közben terjeszti kérését a király elé, a királyné jelenlétében.
N:2,6Nehemiás júdeai tartózkodásának időtartamát itt nem említi a Szentírás. Az 5,14ből tudjuk, hogy első útja alkalmával tizenkét évig volt Júdeában.
N:2,8A templom erődítménye a templom szomszédságában volt. Valószínűleg Hirkánusz ezt építette ki és nevezte el „Barisz”-nak, Heródes pedig Antónia-várnak.
2,10Szanballat az Elefantine-szigeten talált emlékek szerint ebben az időben Szamária helytartója volt. Bet-Horonból származott. Tóbiás valószínűleg hivatalnok volt. Szanballat és Tóbiás házasság révén előkelő jeruzsálemi családokkal került kapcsolatba.
N:2,19Gesem vagy Gasmu a harmadik nagy ellensége Nehemiásnak. Az arab tartomány helytartója volt, s Edom is hozzá tartozott.
Ezzel a képpel már villogtál, rakd be még egy párszor. : ) Nekem eszembe sem jutna a természettel ilyen feleslegesen küzdeni. Te megtetted és túlélted, de nem mindenki éli ám túl. Bolond erőfitogtatás ez a nagy semmiért.
Ha nem érdekelnek a bibliai dolgok, és nincs meg benned embertársaid felé a tőlük elvárt tisztelet, akkor mit keresel itt? Menj és mászd meg a K2-t, és akkor megint sokan tapsolnak majd neked, én pedig sajnálni foglak, ahogyan most is, mert olyan céljaid vannak, amik semmit sem érnek.
Hitler és a kereszténység? Ez hogyan állt össze a fejedben, ha a ne ölj parancsolatot, vagy a szeretet törvényét nézed? Van nálad képzavar rendesen Pudingman, de neked csak az számít, hogy legyőzted a 62 fokot. Célt tévesztettél.
✴1Amikor az Úr azt akarta, hogy Illést a forgószél fölvigye az égbe, az történt, hogy Illés és Elizeus éppen elmentek Gilgalból. 2Illés így szólt Elizeushoz: „Maradj itt, mert engem az Úr Bételbe küld.” Elizeus azonban ezt felelte: „Úgy igaz, ahogy az Úr él, s úgy igaz, amint te élsz: nem hagylak el!” Így hát elmentek Bételbe. 3A Bételben lakó prófétatanítványok odamentek Elizeushoz, és megkérdezték: „Tudod, hogy ma az Úr elragadja uradat a fejed fölött?” „Tudom én is, csak hallgassatok” – felelte. 4Illés meg így szólt hozzá: „Elizeus, maradj itt, mert engem Jerikóba küld az Úr.” De az ezt mondta neki: „Úgy igaz, ahogy az Úr él, s úgy igaz, amint te élsz: nem hagylak el!” Így hát elmentek Jerikóba…. 6Illés pedig így szólt hozzá: „Maradj itt, mert engem az Úr a Jordán mellé küld.” De ő azt mondta: „Úgy igaz, amint az Úr él, és úgy igaz, ahogy te élsz: nem hagylak el.” Így mind a ketten elmentek. 7A prófétatanítványok közül is elment ötven, s egy bizonyos távolságra maradtak tőlük, míg ők ketten a Jordán mellett álltak meg….. 9Amikor átértek, Illés azt mondta Elizeusnak: „Kérj valamit, mit tegyek még meg neked, mielőtt elválok tőled!” Elizeus így felelt: „Hát akkor szálljon kétannyi rész rám a lelkedből!”10Azt mondta neki: „Olyat kértél, amit nehéz teljesíteni. Ha majd látod, mint ragadtatom el, osztályrészül jut neked, de ha (nem), akkor nem kapod meg.”11S történt, amint mentek és beszélgettek, egyszer csak jött egy tüzes szekér, tüzes lovakkal, s elválasztotta őket egymástól, aztán Illés a forgószéllel fölment az égbe. 12Amikor Elizeus ezt látta, fölkiáltott: „Atyám, atyám, Izrael szekere és fogata!” S többé nem látta. Akkor fogta ruháját, és kettérepesztette…..
✴14Aztán fogta Illés köntösét, ráütött (vele) a vízre, és azt mondta: „Hol az Úr, Illés Istene?” Mihelyt a vízre ütött, az szétvált az egyik és a másik irányban, s Elizeus átment. 15Amikor a prófétatanítványok odaátról látták, felkiáltottak: „Illés lelke leszállt Elizeusra!” S eléje mentek, a földre borultak előtte, 16és így szóltak hozzá: „Nézd, van itt szolgáid között ötven férfi, csupa erős ember. Ők majd elmennek, és megkeresik uradat. Hátha az Úr lelke ragadta el, és valamelyik hegyre vagy valamelyik völgybe vitte.” „Ne küldjétek el (őket)!” – felelte. 17De addig-addig unszolták, míg azt mondta: „Küldjétek hát el (őket)!” Elküldtek tehát ötven férfit. Ezek három napig keresték, de nem találták. 18Amikor visszatértek hozzá – épp Jerikóban volt –, azt mondta nekik: „Nem megmondtam, hogy ne menjetek utána?”
Elizeus két csodatette.
19A város lakói így szóltak Elizeushoz: „Nézd, jó ugyan a városban lakni, mint magad is látod, urunk, de hát a víz rossz, s emiatt koraszülöttek vannak a vidéken.” 20„Hozzatok ide nekem egy új csöbröt, és tegyetek bele sót” – felelte. Vittek neki….22 S a víz azóta egészséges mind a mai napig, Elizeus szava szerint. 23Onnan fölment Bételbe. Amint fölfelé haladt az úton, fiúk jöttek a városból. Kicsúfolták, így kiabáltak: „Gyere fel, kopasz! Gyere fel, kopasz!” 24De ő megfordult, rájuk nézett, és az Úr nevében megátkozta őket. Erre kijött az erdőből két nősténymedve, és negyvenkettőt széttépett a fiúk közül.25Ő maga pedig elment onnét
Illés utóda, Elizeus.✴… 5A Jerikóban élő prófétatanítványok Elizeushoz fordultak, és azt mondták neki: „Tudod, hogy ma az Úr elragadja a fejed fölött uradat?” „Tudom én is, csak hallgassatok!” – válaszolta…. 8Illés fogta a köntösét, összegöngyölte, és ráütött vele a vízre. Erre az kettévált, az egyik és a másik irányban, úgyhogy mindketten szárazon átmentek rajta….. 13Majd fölemelte Illés köntösét, amely leesett róla, visszafordult, és újra megállt a Jordán partján.
Elizeus két csodatette. …21Akkor kiment a forráshoz, beleszórta a sót, és így szólt: „Ezt mondja az Úr: Egészségessé teszem ezt a vizet, ezentúl ne fakadjon belőle sem halál, sem koraszülés!”
….2 Nem tudjátok, hogy a szentek ítélkeznek majd a világ fölött? Ha a világ fölött ítélkezni fogtok, a legszerényebb bírói székre méltatlanok vagytok? 3 Nem tudjátok, hogy az angyalok fölött is ítélkezünk majd? Akkor mennyivel inkább a mindennapi ügyekben?....5 Azért mondom ezt, hogy szégyenkezzetek. Nem akad közöttetek értelmes ember, aki testvérei ügyében döntőbíró lehetne?.....7 Már az is kifogásolható, hogy pereskedtek egymással. Miért nem viselitek el inkább az igazságtalanságot? Miért nem tűritek el inkább a károsodást?... 9 Nem tudjátok, hogy a gonoszok nem öröklik Isten országát? Ne ámítsátok magatokat! Sem tisztátalan, sem bálványimádó, sem házasságtörő, sem kéjenc, sem kicsapongó, 10 sem tolvaj, sem kapzsi, sem részeges, sem átkozódó, sem rabló nem örökli Isten országát…..
A szabados életmód elkerülése.
…..14 Isten ugyanis feltámasztotta az Urat, és hatalmával minket is feltámaszt.15 Nem tudjátok, hogy testetek Krisztus tagja? Leválasszam tehát Krisztus tagját, és a feslett nő tagjává tegyem?..... 17 Aki azonban az Úrral egyesül, egy lélek vele. 18 Kerüljétek az erkölcstelenséget! Minden bűn, amelyet az ember elkövet, a testén kívül van, de a kicsapongó a tulajdon teste ellen vét. 19 Nem tudjátok, hogy testetek a bennetek lakó Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok? Nem tudjátok, hogy nem vagytok a magatokéi? 20 Nagy volt a váltságdíjatok! Dicsőítsétek meg tehát Istent testetekben!
A keresztények peres ügyei. 1 Ha valaki közületek pereskedik, hogyan merészeli a hitetleneknél keresni igazát és nem a szenteknél?....4 Ha mindennapi ügyekben pereskedtek, olyanokat tegyetek meg bírónak, akik a közösségben jelentéktelenek….6 Ehelyett testvér a testvérével pereskedik, ráadásul hitetlenek előtt…..8 Ehelyett ti követtek el igazságtalanságot és okoztok kárt, mégpedig testvéreknek…. 11 Néhányan bizony ilyenek voltatok, de megtisztultatok, szentek lettetek, és megigazultatok Urunk, Jézus Krisztus nevében, Istenünk Lelke által….
A szabados életmód elkerülése. 12 Minden szabad nekem, de nem minden hasznos. Minden szabad, csak ne váljak semminek rabjává. 13 Az étel a gyomorért van, a gyomor az ételért, de Isten mindkettőt elpusztítja. A test azonban nem a kicsapongásért van, hanem az Úrért, az Úr pedig a testért….. 16 Isten mentsen! Nem tudjátok, hogy aki tisztátalannal egyesül, az egy testté lesz vele? Az Írásban ugyanis ez áll: Ketten egy testté lesznek….
Lábjegyzetek
6,1-8A keresztények éljenek egyetértésben és szeretetben. Pereskedésükkel rossz hírbe hozzák az evangéliumot.
6,12-20A pogány korintusiak között az ókorban közmondásosan laza volt az erkölcs. A környezet sok kísértésnek tette ki a keresztényeket. Az apostol a bűnnel szembehelyezi a test természetfölötti hivatását. Az ember testével együtt Krisztus tagja és a Szentlélek temploma. Krisztus saját vérével váltott meg, lefoglalt a maga számára, ezért kell kerülni a bűnt
Nos, mint itt lentebb olvashatod, azért fokozható a dolog:-O:-P:-)
Az állítólagos Lázárról mit is tudhatunk?
Nincsenek egykorú világi források, a római vagy zsidó történetírók a korabeli események közül (pl. Flavius Josephus műveiben) nem számolnak be Lázárról vagy a feltámasztásáról.
Egyes kutatók úgy vélik, hogy a történetet az állítólagos János evangélista részben teológiai mondanivaló hordozására (Jézus isteni hatalmának bizonyítására) írta, és nem klasszikus értelemben vett történeti krónika. Mások – különösen az evangéliumi keresztények – valós, szemtanúk által látott eseményként tekintenek rá. De mint tudjuk, hinni bármekkora ostobaságot lehet. És a fundik pláne erősek a képtelenségek, és a lehetetlen dolgok benyalásában.
Az ókori keresztény hagyomány a 4. századtól (400 ÉVVEL A SZTORIT KÖVETŐEN!) következetesen azonosított egy barlangsírt Betániában mint "Lázár" nyughelyét.
A Biblia nem számol be arról, hogy Lázár mikor és hol hunyt el a csodás feltámadását követően. Az egyházi hagyományok szerint később Ciprusra menekült, ahol a város első püspökeként természetes halállal halt meg 63 körül, vagy Franciaországba került, ahol lefejezték. Az utóbbi szitut követően Jézus is nehezebb feladat elé állt volna;-)
De ki az aki megírta?
Az Újtestamentumban lévő Evangélium könyvek, cselekedetek, levelek, olyan formában, mint ahogy azt ma a kezünkbe vesszük - angol vagy magyar fordításban -, így az hosszú évszázadokon keresztül nem létezett.
János evangéliuma, az utolsóként íródott. Még a legkonzervatívabb teológusok is elfogadják, hogy János nem írhatta az első század vége előtt. Erről egyetlen bankkártya méretű fizikai bizonyítékot van, a John Rylands Papyrus (P52). Azonban, A.N. Wilson megjegyzi, „néhány modern újságíró és a papiruszhoz nem értő szakemberek véleményével ellentétben, nagyon nehéz vagy szinte lehetetlen alátámasztani egy ilyen kis darab papirusszal azt az 50 éves különbséget”. Tehát, az utolsó evangélium datálása valahová a második század eleje és közepe közé esik.
János evangéliuma legkorábban a gnosztikus körökben jelenik meg. Az Anchor Bible Dictionary több második századi gnosztikus idézetet hoz fel Jánosból. A legkorábbi részletet kb. 120-140 köré helyezik, amelyet Hippolitusz idéz. Valószínűsíthető, hogy az evangélium írója gnosztikus volt. Több részletet Jánosból tévtanitásként kezeltek, de annyira népszerűek voltak, hogy nem lehetett ellenállni, bár szinte semmiben sem hasonlított (tartalom, stílus, tanítások) a szinoptikus írásokhoz, sőt többször ellent mond nekik.
A többi evangéliumokhoz hasonlóan, itt is elmondható, hogy János evangéliumát többször átírtak és bővítették. Például Jn.2:11 Jézus első csodáját valósítja meg, majd a 23. versben Jézus több csodát is tesz. De 4:54-ben azt írja, Jézus a második csodáját hajtotta végre. Ott van még a nagy halfogás története, amelyben ügyetlenül sikerült kétszer is kivonni a hálót a partra – valószínű, hogy másolási hiba (Jn.21:1-11). A történet arról szól, hogy megjelent a tanítványoknak harmadszor is, bár ők a keresztre feszítés után visszatértek régi mesterségükhöz. El tudja valaki képzelni, hogy az első megjelenés után a tanítványok folytassák a halászatot? De a történet szerint kellett nekik a csodaszerű halfogás, pontosabban 153 hal, hogy rádöbbenjenek, tényleg visszatért. stb....
Mennyire valós történelmi személy?
A keresztény hagyomány szerint: János egyike volt Jézus legközelebbi követőinek, aki a hagyomány alapján a János-evangéliumot, a leveleit és a Jelenések könyvét is írta. Ő az egyetlen az apostolok közül, akiről úgy tartják, hogy nem mártírként, hanem természetes halállal halt meg.
A modern történettudomány és bibliakutatás szerint: A történeti források alapján maga a személy, mint Jézus korai követője, történelmileg megalapozott. Ugyanakkor a modern kutatók többsége megkérdőjelezi, hogy az evangéliumot és a többi neki tulajdonított iratot szó szerint az apostol írta volna. A történészek szerint a szövegek mögött inkább egy korai keresztény közösség (az úgynevezett "jánosi iskola") áll.
Ezért nem elég egy könyvet elolvasni, és azt történelmileg korrektnek képzelni.
Látom Pudingman, hogy a szavak megértése már nehézkes számodra. Nem a történelem a logikus (bár ott is lehet találni bőven erre utaló szálakat), hanem a bibliai könyvek történelmünket megmagyarázó tartalma. Ezek a könyvek megmutatják az érthetetlennek látszó dolgok lényegét, és leleplezik a hatalmat görcsösen birtokló gonoszok és buták törekvéseit.
Egy erős példa:
"Monda Jézus: Vegyétek el a követ. Monda néki a megholtnak nőtestvére, Mártha: Uram, immár szaga van, hiszen negyednapos. Monda néki Jézus: Nem mondtam-é néked, hogy ha hiszel, meglátod majd az Istennek dicsőségét?... És mikor ezeket mondá, fenszóval kiálta: Lázár, jőjj ki! És kijöve a megholt, lábain és kezein kötelékekkel megkötözve, és az orczája kendővel vala leborítva. Monda nékik Jézus: Oldozzátok meg őt, és hagyjátok menni.
Sokan hivének azért ő benne ama zsidók közül, a kik Máriához mentek vala, és láták, a miket cselekedett vala. De némelyek azok közül elmenének a farizeusokhoz, és elbeszélék nékik, a miket Jézus cselekedett vala. Egybegyűjték azért a papifejedelmek és a farizeusok a főtanácsot, és mondának: Mit cselekedjünk? mert ez az ember sok csodát mível. Ha ekképen hagyjuk őt, mindenki hinni fog ő benne: és eljőnek majd a rómaiak és elveszik tőlünk mind e helyet, mind e népet... Ama naptól azért azon tanakodának, hogy őt megöljék." (Jn. 11:39-40, 43-48, 53)
" Nekem egy egységes, és logikusan végig követhető, igaz történelemkönyv."
Mert hiába lettél férfiúvá, nem hagytad a gyermekhez illő dolgokat. Infantilis módon hiszed a képtelenségeket, lehetetlen dolgokat, és a mesebeli figurákat is valósnak véled.
Egy mitológiai főhős, meg egy mítosz főszereplője iránt érzel imádatot, szeretetet.
Szerintem Sirák fia könyve apokrif irat, és ezért számomra nem is tartozik a Bibliai könyvek közzé, hiszen nem az igazságról, és a szeretet törvényéről szól, hanem emberi hazugságaival az életet és a jövőt rombolja. Persze mindenkinek mást jelen a Biblia. Nekem egy egységes, és logikusan végig követhető, igaz történelemkönyv. A katolikus verzió az általad idézett részben le akarja járatni Illést, és a betoldott könyveik között a legtöbb csak elvisz Isten üzenetének lényegétől: a szeretettől.
"Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengő ércz vagy pengő czimbalom. És ha jövendőt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökről, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok. És ha vagyonomat mind felétetem is, és ha testemet tűzre adom is, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi hasznom abból.
A szeretet hosszútűrő, kegyes; a szeretet nem irígykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rójja fel a gonoszt, Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal; Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr.
A szeretet soha el nem fogy: de legyenek bár jövendőmondások, eltöröltetnek; vagy akár nyelvek, megszünnek; vagy akár ismeret, eltöröltetik. Mert rész szerint van bennünk az ismeret, rész szerint a prófétálás: De mikor eljő a teljesség, a rész szerint való eltöröltetik. Mikor gyermek valék, úgy szóltam, mint gyermek, úgy gondolkodtam, mint gyermek, úgy értettem, mint gyermek: minekutána pedig férfiúvá lettem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat. Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, a mint én is megismertettem. Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet." (1Kor. 13)
Új ég és új föld. 1 Új eget és új földet láttam. Az első ég és az első föld ugyanis elmúltak, és tenger sincs többé….6 Aztán folytatta: „Megtörténtek. Én vagyok az alfa és az ómega, a kezdet és a vég. A szomjazónak ingyen adok az élet forrásának a vizéből…..8 A gyávák, hitetlenek, gonoszok, gyilkosok, kicsapongók, csalók, bálványimádók és hazugok mind a lánggal égő kénköves tóba kerülnek. Ez lesz a második halál.”
Az új Jeruzsálem. 9 Akkor odajött hozzám a hét angyal közül az egyik, az, akinél az utolsó hét csapással teli hét csésze volt, és megszólított: „Gyere, megmutatom neked a menyasszonyt, a Bárány hitvesét!” 10 És lélekben elvitt egy nagy magas hegyre, s ott megmutatta nekem a mennyből, az Istentől alászállt szent várost, Jeruzsálemet. 11 Isten dicsőségét sugározta. Ragyogott, mint a drágakő, mint a kristálytiszta jáspis. 12 Széles, magas fala volt, rajta tizenkét kapu. A kapuk fölött tizenkét angyal. Nevek voltak rájuk írva, mégpedig Izrael fiai tizenkét törzsének a nevei. 13 Keleten három kapu, északon három kapu, délen három kapu és nyugaton három kapu. 14 A város falának tizenkét alapköve volt, rajtuk a Bárány tizenkét apostolának tizenkét neve.15 Annál, aki beszélt velem, arany mérőnád volt, hogy megmérje a várost, kapuit és falát. 16 A város négyszögben épült, a hossza annyi volt, mint a szélessége. Megmérte a várost e náddal: tizenkétezer stádium. Hossza, szélessége és magassága ugyanannyi volt. 17 Megmérte a falat: száznegyvennégy könyök emberi mérték szerint, ami egyenlő az angyal mértékével is. 18 Falai jáspiskőből épültek, a város pedig kristályhoz hasonló színaranyból. 19 A város falainak alapjait mindenféle drágakő díszítette. Az első alapkő jáspis, a második zafír, a harmadik kalcedon, a negyedik smaragd, 20 az ötödik szárdonix, a hatodik karneol, a hetedik topáz, a nyolcadik berill, a kilencedik topáz, a tizedik krizopráz, a tizenegyedik jácint, a tizenkettedik ametiszt. 21 A tizenkét kapu tizenkét gyöngy: mindegyik kapu egy-egy gyöngy. A város utcái tükörfényes színaranyból voltak. 22 De templomot nem láttam benne, mert a Mindenható, az Úr, az Isten és a Bárány a temploma. 23 A városnak nincs szüksége sem Napra, sem Holdra, hogy világítsanak, mert az Isten dicsősége ragyogja be, világossága pedig a Bárány. 24 Fényében járnak a nemzetek, és a föld királyai elhozzák bele dicsőségüket. 25 Kapuit nem zárják be soha, hisz ott nincs éjszaka. 26 A népek odahordják kincseiket és értékeiket. 27 Nem jut oda be tisztátalan, sem gonosztevő, sem hazug, csak azok, akik be vannak írva a Bárány életkönyvébe.
Új ég és új föld. 2 Akkor láttam, hogy a szent város, az új Jeruzsálem alászállt az égből, az Istentől. Olyan volt, mint a vőlegényének fölékesített menyasszony. 3 Akkor hallottam, hogy a trón felől megszólal egy hangos szózat, ezt mondva: „Íme, Isten hajléka az emberek között! Velük fog lakni és ők az ő népe lesznek, és maga az Isten lesz velük. 4 Letöröl szemükről minden könnyet. Nem lesz többé halál, sem gyász, sem jajgatás, sem fáradság, mert az elsők elmúltak.” 5 Akkor a trónon ülő megszólalt: „Íme, újjáteremtek mindent!” Majd hozzám fordult. „Írd fel: ezek a szavak hitelesek és igazak.”….. 7 Ez lesz a győztes öröksége: az Istene leszek, és ő az én fiam lesz…..