Térkőből járda készül a ház körül, a probléma viszont az, hogy van egy ereszcsatorna a ház oldalán a fal mellett levezetve, és nem tudom mi a fenét csináljak vele.. valahogy a járda alatt kellene elvezetni, de nem akarok vízgyűjtőt meg efféléket telepíteni a föld alá, szóval hogy lehetne kulturáltan megoldani ezt a dolgot?
Arra gondoltam, hogy a járda alatt keresztben egy föld alatt futó PVC csatornán keresztül lenne a víz elvezetve. Itt a probléma ugye az, hogy már eleve a föld alatt indul a cső, ehhez még hozzá kell számolni egy lejtést is, így kb fél méter mélyen a föld alatt lenne a cső kifolyó része. Kétlem, hogy ez így működőképes lenne.
Ha a tetőfedő anyagra raksz egy lécet, akkor a csatorna legmagasabb pontja is min. 2cm-rel lejjeb legyen.
ezen a képen látható (remélem).
Ezen kívül érdemes hófogást alkalmazni a tetőn, ami nem az alsó két sorban elhelyezett hófogóvasakat jelenti, hanem négyzetméterenként 1,2-1,8db hófogóvas az egész tetőfelületen, hogy a hó megcsúszását akadályozzuk meg. Így pontszerűen az egész tetőfelületen fogjuk a havat.
szakmai segítséget szeretnék kérni,ugyanis bádogos felújítás előtt állok,sajnos az idei nagy hó eléggé lenyomta a csatornámat az északi oldalon ahol nincs hófogóm,tavaj előtt már cserélve lettek a csatorna kampók,hosszúak amit kemény 600ft/db áron vettem,de egy fontos dolog elkerülte a figyelmemet,az anyaga amiből készült,horgany alá nem lát az ember ki tudja mennyire edzett vasból van csinálva,és néhány db kihajlott,ugyhogy szedhetem le mind a 20 db-ot,majd vehetek jobb minőségűt.A másik bökkenő az hogy a mai nap próbaforrasztást csináltam,csak kíváncsiságból hogy ha élesbe megy a dolog hogy is fog sikerülni,hát már biztos vagyok benn hogy sehogy,ugyanis nem tudok forrasztani szépen bádogot.Eléggé utánaolvastam a dolognak és készítettem az internetről látottak alapján forrasztóvizet,háztartási sósavból és cinkből,majd bekentem az anyagot,és vártam kicsit,majd gázlámpa és kézi forrasztópáka,pff ocsmány.Hagytam is a fenébe.Komolyabb forrasztópáka kellene hozzá ami kimondottan erre való,viszont az 40 ezer ft.utánakérdeztem,van kimondottan bádoghoz való ragasztó amivel össze tudom illeszteni a csatornát,és popszegecsezem.Már előre legyártattam a szegleteket diszítéssel és üstel együtt,így már csak fel kell szerelnem.A legvégén a bádogot le szeretném festeni réz színüre,utána kérdeztem van erre is kimondott horganyra való aminek 4000ft litere.Előtte meg kell tisztítani az új bádogot,majd mehet a festék,az eladó szerint ez a festék belemarja magát az anyagba,és nem pörög le róla.
30 éve horganylemezből (nem horgynyzott) készült artika csatornát és egyéb kiegészítőket védeném valamilyen fetékkel. Kell-e egyáltalán és ha igen milyen fetéket tudnátok ajánlani (tapasztalat?). Köszönettel várom a szakértők válaszát.
Neves bádogoscég csinálta a bádogosmunkát. Szerintem tudniuk kellett volna a pontos kivitelezést. Vagy tudták, de nem tudták kiküszöbölni. Egyébként némelyik illesztésnél átfolyik, csöpög az esővíz. Ezt is nekem kell megcsinálni rendesen a mesterek után, vagy marad így.
Sajna nem jó, mert az áramcső ami kijön a tetőn, nem pont cserép középre esik hogy betudjak egy ilyen cserépelemet tenni, ráadásul elég nagy hullámos profilú a cserép...
Mindegyik cserépgyártónak van "antennakivezető" eleme, ami az áramhoz tartozó tetőtartóhoz is jó.
A probléma ezek nagy többségével az, hogy bele kellene tolni a csövet, viszont a villanykábel meg a csőbe van belebújtatva, tehát ki kellene szedni a villanyórától a kábelt, és miután be van bújtatva az antennakivezetőbe, akkor vissza lehet kötni.
Friisitsük fel azt amibe még csak most kerültem bele .
Eddig csak olvasgattam de látom leült és nincs mit olvasnom .....
Szerintem ha a SPANGLIT azaz a csatorna leszoritó füleket nem húzzátok meg olyan erősen, hogy ráfeszüljön a csatornára , megszünik a diletációból adódó ,, pattogás ,,.
hat akkor nincs mas, az illeszteseknel meg kell olajozni.
en nem olajat hasznalnek, hanem zsirt, az talan tartosabban ottmarad. van spray, ami motor es bringalanchoz valo. az oldoszerben feloldott zsir. bekuszik kapillarisan a helyere, az oldoszer elparolog, a zsir ottmarad.
Az enyém fekete. És nekem is a déli oldali csinálja. Érdekes, mert amint jön egy felhő, akkor is kattog, mert visszaáll a helyére, aztán amikor elvonul a felhő, akkor megint. De csak erős napsütésben, így tegnap hallottam, ma nem.
Létezik, hogy a napsütés hatására a melegtől az alu ereszcsatorna pattog, kattog?
Már többször figyeltem erre a hangra, azt hittem, hogy valahol valamelyik szomszéd háznál kalapálnak. De házon kívül nem hallottam a hangot. A padlástérben jobban hallottam, mintha igazolná, hogy valahonanna az eresz felöl jön a hang. Szeirntem a faszerkezetnek nem lehet ilyen hangja, meg azt nem is éri sugárzás, csak a szarufa végét.
Majd még kifigyelem hang helyét, kivül odalétrázok a hang irányába. De
erős a gyanúm, hogy az eresz adja. Hogy lehet megszüntetni a hangot? Arra gondoltam, hogy megmozgatom az ereszt (ha tudom) a tartóvasakból(aluminiumokbül), hátha ezzel a feszültséget valamelyest csökkentem.
Ne haraudj Kedves István, d egőzöd sincs a bádogos szakmához. A mai modern horganyzott acélcsatornák teljesen ó megoldások. Ha baj lenne velük, akkor lobogtatni kell a számlát, és a minőségibek már 30 év garanciával is cserélnek terméket!!!
Akkus fúró, benne 3.2-as vasfúró. Kifúrod a szegecset, onnantól szabadon mozgathatod a lefolyócsövet. Beállitod, fúrsz új lyukat, popszegecshúzóval+1 db popszegeccsel rögzited.
popszegecsnek hivjak. le kell furni. utanna az uj allasban atfurni, es uj szegecset tenni bele. szegecshuzo kell hozza, barkacsboltban a gagyi de egyre jo 1-2ezer forint.
Évekig dolgoztam kivitelezésben, volt bádogos csapatom is. Aki a tartókat két méterenként rakta volna fel, annak másnap már nem kellett volna jönnie dolgozni. De még a legbalfékebb bádogos sem csinált ilyet.
Aki meg 400 Ft-ot sajnál egy nyamvadt tartóért, az meg is érdemli.
)Zárójelben jegyzem meg, hogy effektive az se normális, aki horganyzott csatornát rakat fel. Rendben van, hogy az alu másfélszer drágább, de sokkal tartósabb és szebb)
L.f.szt sűrű... Mióta világ a világ, minden normális bádogos szarufánként rakja a tartókat. Még igy is igazgatni kell 2-3 évenként, ha nincs fent hófogó, mert elnyomódnak.