Keresés

Részletes keresés

ftonyo Creative Commons License 2004.03.17 0 0 15
Nos, nekem is a délibábos gondolataival van a gondom!

Abban meg megegyehetünk, hogy Menzies forrásanyaga - csekély.

A könyv végén felsorolt "bizonyitékok" nagy része térkép. Nem bizonyitott eredetű térkép. Amikor a térképek összehasonlitását végezte, nevetséges módon - milyen pontos ez a régi térkép! felkikáltással egy régi térkép APRÓ RÉSZÉT rávetiti egy maira (vagy forditva...). Már bocs, de ha azt mondjuk, hogy a régi térkép EGÉSZÉBEN pontos, ne egy részletét hasonlitgassuk a maival!

A képes illusztrációknál poénos, hogy a meritőhálóról azt irja, szintén a kinaiak tanitották meg a használatát másoknak. De NEKÜNK IS? Mai napig használják a Duna-Tisza vidéken...
Lehet hogy Angliában nem ismerik ezt a hálótipust, az vezette fére Menziest.

A diffuzionista voltával az a baj, hogy elveti a kultúrák belső fejlődésének lehetőségét. És egy mitosz is, hiszen az európaik MINDENT "hatásokkal" akartak magyarázni - lásd a fehér indiánok meséjét (nála ez kinai eredetű indiánokra módosult:))))) ), vagy Nagy-Zoimbabwe eredetéről szóló, jellemzően angolszász-rasszista megállapitásokat. Menzies könyve sok szempontból ennek továbbélése, bujtatott, de jól érthető üzenbetttel, a mai kor "Irjuk újra a történelmet!" mozgalma számára.

Talán hiteles _ lenne - a potugálok megjelenése az Antillákon, de pl. Menziesnél FEL SEM MERÜL, hogy az Antillák neve mennyire egybecseng az ő Antilia szigetnevével, amit ő Puerto Ricoval azonosit. Ehelyett zavaros helynév-etimológiába kezd, ami több mint kérdéses.
Valóságalapja lehet a dolognak - lásd az idézett szövegeket - , és az is gyanús, hogy 1492-ben Kolombuszt a portugálok le akarták fogni az Azori-szk-en, mert "túl sokat tudott" (ez történelmileg bizonyitott!)
Amit Grönlandról irt, az is ismert már régóta, csak a közgondolkodásba még nem jutott át, hogy Grönland IGENIS ZÖLD volt a 11-15. században.

kavkaz Creative Commons License 2004.03.17 0 0 14
A hét expedíció ismert útvonala:

Itt van egy jó videó az expedícióban résztvevô hajók méretérôl és felépítésérôl:
http://www.pbs.org/wgbh/nova/sultan/media/expl_01q.html

Amúgy egyes helyeken kultusza alakult ki az admirálisnak és istenségként tisztelték, tisztelik máig.

Előzmény: webvandor (12)
webvandor Creative Commons License 2004.03.17 0 0 12
kavkaz
Sok igazságod van. Én azonban inkább a földrajzi kérdésekre gondoltam, és ezeket tagadhatatlanul új közelítésben tárgyalja. Szerintem ez nem hiba.
Előzmény: kavkaz (11)
kavkaz Creative Commons License 2004.03.16 0 0 11
Amikor megláttam a polcon gondoltam, végre olvashatok egy jó kis könyvet a muszlim eunuch admirálisról, Zheng He-ről. Idővel beláttam, hogy tévedtem.

Amúgy nem hiszem, hogy olyan nagy problémákat vetettek volna föl a civlizációs topikban. Kőfalakat kőbaltával is lehet építeni. A monumentális szobrok faragása a legtöbb népnél eterjedt. A zikkurat/kurgán adja magát, mivel talán már az emberi alapmitológia része volt a "világhegy, világfa, világtengely" képzete, vagy ha nem, hát nem nehéz rájönni, hogy valami oka van a csillagok körforgásának, az évszakok váltakozásának. Szal, a hasonlóságok jó része mögött nem valami világrengető tény áll:)

Üdv!

Előzmény: webvandor (9)
kavkaz Creative Commons License 2004.03.16 0 0 10
Hmm. Az elhazudott-történelem ethosza pont úgy viselkedik, mint a morál. Énpótlék azoknak, akik máshogy nem érvényesülhetnek.

És mekkora inkvizítor hajlam ütközik ki képviselőikből olykor! A sok kis Savanarola:)

Előzmény: Supernovablaster (8)
webvandor Creative Commons License 2004.03.16 0 0 9
kavkaz
Nem akartalak leszúrni, hogy nem veszel meg válogatás nélkül minden ilyet. Sőt inkább egyet értek. Csak nyilván tudod, miről vitázunk a korai civilizációs topicban, te is írtál bele. Arra a problémára e könyv egy _része_ ésszerű magyarázatot kínál. De csak egy kis része, a többiről nem formálok véleményt.
Az a gondolatod hogy miért nyomatják a forradalmi elméletek mindig a diffuzionizmust, bennem is megfogalmazódott. Ebben is egyetértünk tehát. :)
Előzmény: kavkaz (6)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.03.16 0 0 8
A felsőbbrendűségi tudat délibábját vetíti a kisebbségi komplexusban szenvedők elé.
Előzmény: kavkaz (6)
webvandor Creative Commons License 2004.03.16 0 0 7
ftonyo
Nézd, te úgy látrszik vágod a témát és én meghajlok előtte. Én csak arra céloztam kavkaznak, hogy ez nem a legszemetebb munka, mint sok más, amit mostanában piacra dobnak :) Van benne logika, és igyekszik felsorakoztatni érveket. Ezt nem minden hasonló munkában lehet tapasztalni. Lehet, hogy elfogult a fickó, de a többi világmegváltó is az szokott lenni, csak még jobban :)
Egyébként igazad van, hogy kritikusan kell nézni ezeket. Hidd el, én nagyon is kritikus vagyok, és nem szoktam fölülni az ilyesminek. Tudják ezt jól, akik hajlamosabbak erre. :)
Előzmény: ftonyo (5)
kavkaz Creative Commons License 2004.03.16 0 0 6
Egyébként nem tudod, miért van az, hogy az összes eltitkolt/elhazudott-történelem elmélet mind egytôl egyig kulturdiffuzionista?

Mi van a diffúzióban, ami megragadja a fantáziát?

Előzmény: ftonyo (5)
ftonyo Creative Commons License 2004.03.16 0 0 5
"Ebben a könyvben nem egyszerű fantáziák vannak, hanem rengeteg bizonyítékkal és tengernyi szakirodalmi anyaggal alátámasztott elméletet tartalmaz, amiben semmi képtelenség nincsen."

Kedves webvandor!

A baj ott van, hogy a szerző, vagyis Gavin - elfogult. A pasi Kinában született, ott nőtt fel, ma is rndszeresen visszajár oda, és - kiszólásaiból itélve - ő maga is hive a "konfuciánus világharmóniának".

A második problémát ott látom, hogy Gavin a történettudomány közelében sincs, ui. nyugalmazott tengeralattjáró-parancsnok. Igy a navigációhoz szuperül ért - az erről szóló alfejezet hibátlan -de a dolgok történeti háttere - sántit.

A rengeteg bizonyitéka: egy olyan kinai utazó leirása, aki Kalikutban (Calcutta) elhagyta a flottát, egy velencei leirás (amiben vannak emlitve nagy hajók, csak éppen ez a derék olasz nem mondja hogy kinaiak lennének, Gavin perdsze igen.... :)))) ), meg egy rakás hiteltelen térkép.
Ezek közül a legjobbak a kinai selyenre nomottak,azokon sok mindent lehet látni, azt is, amit a szerzőnk kiván... Ugye....

Végignéztem a szakirodalmat - semmi.....

Újdonságként közöl olyan tényt, hogy asszongya, a kinaiak eljártak a Fülöp-szk-re. Ezt már Marco Polo óta tudjuk, ő még Indiában is járt velük!

A flották felosztását SEMMI nem bizonyitja! Ezek egyedül Gavin agyszüleményei, amit tényként közöl. Aztán spekulál, de vadul....
Legjobban a jégkorszak végén kihalt oriáslajhár új-zélandi meghonositása tetszett a kinaiak által... Bizonyiték ??? 182X-ben vki látott vmit messziről egy szigeten.....

Gavin gyermekkorában valószinűleg egy kicsit túl sok kultúrdiffuzionista könyvet olvasott....

Kissé undoritó, hogy átvesz olyan, a nagy indián irtó háború korából való angolszász elméletet, ami az indiánokat primitiv köcsögkészitőkként mutatja be, akiket a derék kinai gyarmatosok tanitottak szépre s jóra.....

Mániája a fehér hosszú ruha, amit ő a kinai civilizáció hatásának tud be...

Az utazások leirása pedig teljesen légből kapott - egy-két hitelesnek tűnő infóra felépit egy hatalmas légvárat.
Megmosolyogtató a "kozák táncos" figurája... Gavin szerint az oroszoknak nem volt kapcsolatuk a kinaiakkal, és a kinaiak kozákot(!) Szibéria északi megkerülése során láthattak... Úgy látszik nem hallott a moszkvai Kitajszkij Ogorodról, a Kinai Külvárosról, ami már a 13. szt. óta a moszkvai keleti kereskedelem kiindulópontja volt...

kavkaz Creative Commons License 2004.03.15 0 0 4
Menthetetlen vagyok.

Beleolvastam a könyvbe, ott helyben. Nincs semmi baj, az admirálissal és a flottájával. A baj ott van, mikor megszalad a szerző fantáziája és a tengeróceánon nekilát a világ minden irányába útnak indítani azt:)))

Régi tapasztalat, hogy az ilyen könyvek, egy jól alátámasztott alapra építik fel a kitalált-történelmet.

Előzmény: webvandor (2)
IDOHIDEPITO Creative Commons License 2004.03.15 0 0 3
Érdekes ezeket nem vonták össze...
Előzmény: IDOHIDEPITO (0)
webvandor Creative Commons License 2004.03.15 0 0 2
kavkaz
Valószínűleg magad is jártál olyan topicokban, ahol ennél 1000x nagyobb fantazmagóriák hangzanak el halálkomolyan előadva.
Talán mégis hasznos lenne elolvasni. Ebben a könyvben nem egyszerű fantáziák vannak, hanem rengeteg bizonyítékkal és tengernyi szakirodalmi anyaggal alátámasztott elméletet tartalmaz, amiben semmi képtelenség nincsen.

Persze, ha valaki nem olvassa el, azon nem lehet segíteni.

Előzmény: kavkaz (1)
kavkaz Creative Commons License 2004.03.15 0 0 1
Az. Én ezért nem vettem meg.
Előzmény: ftonyo (-)
IDOHIDEPITO Creative Commons License 2004.03.15 0 0 0
Hátha összevonják...
Előzmény: ftonyo (-)
ftonyo Creative Commons License 2004.03.12 0 0 topiknyitó
Avagy mégsem?

Most vettem meg a könyvet, de erősen az a gyanúm, hogy a nagy része légből kapott fantazmagória, az eddigi európai-világszupremácia helyébe a szerző mindenáron a "csak a kinaiak voltak a legjobbak legokosabbak" elvét állitja.

Néhány állitása már-már a sci-fi kategóriáét súrolja, lásd a Kalifornia kinai benépesitéséről szóló fejezetet.

Lássuk, kinek mi a véleménye?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!