Keresés

Részletes keresés

Szeder Creative Commons License 2004.05.14 0 0 74
Viszont van ezekkel egy nagy gixer ami miatt nem nagyon szeretik a fotozasban. Megpedig hogy erosen vonalas a szinkepuk es emiatt hamis szineket produkal egyes frekvenciakon. Persze ennek merteke relativ es digittel elegge jol kompenzalhato de nem az igazi.

Tudnál erre vmiféle példát, képet mutatni?

Előzmény: optikus (55)
optikus Creative Commons License 2004.05.14 0 0 73
Mit nem te monc!
Nekem is eleg hasoloak a tapasztalasaim:(( na majd az ajropaji unijo megolgya:))
Előzmény: Zölduborka (71)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.14 0 0 72
disszidálj, és boldogabb leszel.
márha versenyképes vagy...
Előzmény: Zölduborka (71)
Zölduborka Creative Commons License 2004.05.13 0 0 71
optikus:

Tele van a tököm, ezzel az országgal! Itt semmi sincs, hogy a bőr hűljön rájuk, ami meg van az kb. 2-3x annyiba kerül mint bárhol a világon tizedakkora fizuk mellett!

Azért köszi az infót! :)

Üdv,

Ubi

optikus Creative Commons License 2004.05.13 0 0 70
Leteznek kompakt fenycsoves megoldasok is (most nem tudok gyartot mondani de otthon megnezem). Ezekhez vannak pl tungsram csovek, pl. a lentebb emlitett 23W-os (120W ekv) pilacs. Van olyan fej amiben ilyenbol 4 db van beszerelve. Ez kb. 60C meleg de meg a kezedet nem egeti meg. Szerintem halogenosbol nem lesz hideg meg a duplafalu sem. Nem veletlen hogy a rendes szoftboxok eleg massziv es hoallo anyagokbol vannak, soknak az oldalan meg szellozo is van.
Ha megnezel egy ilyen model halogent lathatod hogy igazabol az is ilyen rezso lampa csak van rajta egy uvegbura, raadasul E40-es menettel (nem probaltam de gondolom de ilyen foglaltot sem ecceru nalunk beszerezni).
Vannak meg gazkisulocsoves lampak (nevet nemtom) de nagynyomasu iv vagy gazlampaknak hijjak. Nincs bennuk szal hanem egy apro iv feny (ugy nez ki mintha meg lenne szakadva).
Ilyet pl a broncolor hasznal:

Na ezek is jo fenyessek de kell hozza egy komoly(draga) elektronyika. Nekem van egy ilyen elvu osram lampam (sotetkamrahoz), de a hazai osram keptelen behozni hozzavalo elotetelektronikat (igaz az izzo maga ~50eft korul van es a cucc sem olcso hozza).
Előzmény: Zölduborka (69)
Zölduborka Creative Commons License 2004.05.13 0 0 69
optikus: köszi a linket, nagyon jók!
Én nem ismertem ezeket a Starlite lámpákat (mert ugye ezek lámpák és nem vakuk?), de nagyon érdekelnének, mert gondolom nincs olyan nagy hőtermelésük, ha egyszer softboxba is tehetők.
Felhívtam a Tungsramot és elregéltem az igényemet meg azt, hogy mire kellene (mert ugye softboxot azt lehet otthon is csinálni, még állványom is lenne hozzá), de sajnos semmit sem tudott ajánlani. Nektek van ötletetek, hogy itthon hol lehetne venni 3-500W-os lámpákat (nem rezsó szintű halogéneket!)?

Üdv,

Ubi

optikus Creative Commons License 2004.05.12 0 0 68
Mulkor bolyongasaim kozepette a webphotoschool-hoz hasonlo oldalra leltem, biztato leckekkel, aztan kiderult hogy az is fizetos (es nem is olcso)...
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.12 0 0 67
Ariel,

Ez jo kis link, johet meg! :)

Előzmény: Ariel (66)
Ariel Creative Commons License 2004.05.11 0 0 66
nagyon jok ezek a webphotoschool-os dolgok. en is koszonom. nekem is van par beloluk, de meg nem volt idom hasznalhato allapotba hozni, ha meglesz en is kirakom vhova.

nem tudom volt-e mar ez a link, ez is eleg jo

http://www.lightingmagic.com/sgalcom.htm

(ki ne hagyjatok a diagram nevezetu gombot.)

optikus Creative Commons License 2004.05.09 0 0 65
Jelenleg en 4000K-s 23W(120W)-os E27-es kompakt csoveket hasznalok, ez olyan 60C. De tervbe van veve valamilyen halogen izzo beszerzese. Elvben az en lampaim birjak, mert aktiv ventillatoros hutesuek. Inkabb csak a szoftboxok miatt aggodom mert abban sok muanyag van, de remelem a kettos uvegburaju halogen nem annyira meleg mint a sima (meg ott a hutes is).
Előzmény: Ariel (64)
Ariel Creative Commons License 2004.05.09 0 0 64
optikus!

aham. hat nalam ezert esnek ki a hagyomanyos halogenek, a homersekletuk miatt.

Előzmény: optikus (63)
optikus Creative Commons License 2004.05.09 0 0 63
Dehogyisnem, hisz gyakorlatilag mezei halogenlampa, csak kettos uvegburaban.

Szinhomerseklet, tipusa valogatja de nem nagy a valasztek, olyan 2700K-tol 3200K-ig. Ebbol a szempontbol a kompakt cso jobb, azoknal van 2000K-tol 6500K-ig mindenfele.
A photoflex nevu ceg kifejezetten a folyamatos fenyu fejekre van raallva (starlite). Abban pontos tipust nem irnak de nagyon a HaloT-re hajazo 500 es 1000W-os izzo van (3200K). A fej gyakorlatilag egy E40-es foglalat es egy arra ranovesztett bazi hutoborda, nem veletlen.

Csinaljunk studiot otthon a garazsban ;)))

Előzmény: Ariel (62)
Ariel Creative Commons License 2004.05.09 0 0 62
optikus!

es ezeknek a model lampaknak milyen a szinkepe es milyen a homersekletuk? nem forroak?

Előzmény: optikus (60)
optikus Creative Commons License 2004.05.08 0 0 60
Lattam de en ennek ellenere erosen ketelkednek ebben. Eleve a mukodesmod (fluorescent) nem nagyon tud mast, meg kevert gazzal sem, masreszt $17-ert 26W-os cso az atlag ar. Gondolom a tungsram/ge/osram is csinazna ilyet ha ennyibol kihozhato lenne. Egyenlore en jobban hiszek a tungsram honlapjan talalhato pdf-eknek. Erdemes megnezni a technical_catalogue.pdf fajlt, abban szepen le van dokumentalva minden muszaki adattal sugarzasi diagrammokkal minden gyartmanyuk minden szinhomersekletre.
Persze lehet hogy van ilyen csodalampa ki kene probalni. Itt irkasznak rola:
http://www.fullspectrumsolutions.com/fullspectrumlight.htm
http://www.fullspectrumsolutions.com/news.htm

A tungsramnal van egy Halo-T neveztu lampasorozat (500W-tol, E-27, dupla uvegcsoves), valami ilyesmit kene venni mert ilyeneket hasznalnak a kompaktvaku fejekben modell lampanak (esetleg HaloGlobe/HaloBTT-t).
Osszehasonlitaskepp egy 23w-os (120w) kompakt fenycso 1500Lumen.
Egy haloglobe/btt 100w 1600Lumen.
Egy haloT 500w 9500Lumen.
Egy haloT 1000w 21000Lumen!

Előzmény: Ariel (58)
Szeder Creative Commons License 2004.05.08 0 0 59
Német eBay-en 26W-ost (150W ekvivalensnek mondják) is lehet találni...
Előzmény: Ariel (51)
Ariel Creative Commons License 2004.05.08 0 0 58
optikus!

jo legyen fenycso :)
viszont a szinkepuk nem vonalas... legalabbis ezeknek. a CRI a szinkep visszaadas erteket jelzi.
itt 91 koruli. nem veletlenul ParaLite Full Spectrum Compact Fluorescent Lights a neve. ;)

a linkeken vannak szinkepdiagrammok.

Előzmény: optikus (55)
Ariel Creative Commons License 2004.05.08 0 0 57
Százbolha!

reszben amit optikus mond, masreszt softboxba (is) kellene. oda nem fer a fenycso, plane nem a 150cm-es, nagyobb fenyerejuek.

Előzmény: Százbolha (54)
optikus Creative Commons License 2004.05.08 0 0 56
>Egyébként miért E27 kiszerelésüt keresel
Mert nem kell megvenni egy rakat pizert egy nagyfrekvencias ballasztot es nem kell szerelni, csak becsavarod osz mehet. Cserebe ha tonkremegy akkor ujra megfizeted az elektornika arat...
Előzmény: Százbolha (54)
optikus Creative Commons License 2004.05.08 0 0 55
Ez biza fenycso, megpedig kompakt fenycso. A nagyfrekis gyujto elktronyika a foglalat korul van, azert olyan duci alul. A tungsram ugyan ez, csak egyenesek a csovei nem csavarodott. A komolyabb tungsarm csoveknel lehet valasztani szinhomersekletet es a markaboltban (kiraly u) meg szokik is lenni.
Viszont van ezekkel egy nagy gixer ami miatt nem nagyon szeretik a fotozasban. Megpedig hogy erosen vonalas a szinkepuk es emiatt hamis szineket produkal egyes frekvenciakon. Persze ennek merteke relativ es digittel elegge jol kompenzalhato de nem az igazi. Viszont telleg baromi fenyes es alig melexik. En raraktam a csore egy homerot es fel ora utan sem ment 60C fole, ami azt jelenti hogy abszolute nem tuzveszelyes.

Viszont a halogen izzo az sokkal jobb. Nem ennyire savos a szinkepe. Viszonylag konnyu 500w-ost vagy a folottit talalni. De baromi forro a mukodesmodjabol adodoan. Az uvegcso fala kb 400C-fok. Nem veletlen van biztonsagi uveg mogott. Letezik kettosfalu valtozat E-27-es foglalttal. Igaz olyat meg nem vettem ezert nem tom kaphato e es hogy mibe kerul, de elobb-utobb fogok ilyet venni (egyebkent ilyenek a modell lampak a kompakt vakukban).

Előzmény: Ariel (53)
Százbolha Creative Commons License 2004.05.08 0 0 54
Ariel: Kössz a linket!

Ha belföldön találsz hasonlót akkor szólj.
Egyébként miért E27 kiszerelésüt keresel.

30-40cm csőszerű + armatura nem felel meg a célnak?

Százbolha

Előzmény: Ariel (53)
Ariel Creative Commons License 2004.05.08 0 0 53
nem fenycso, izzo e27-es (normal) foglalattal. de lehet te is arra gondolsz. nekem is van tungsramos,de az 6500K-es.

itt van ami nekem kellene..

Előzmény: optikus (52)
optikus Creative Commons License 2004.05.08 0 0 52
>europai piacon max. 23W (~120W)-ossal talalkoztam
Nem veletlen a kompakt fenycsore gondolsz? Pont a tungsramak van ilyen 23W=>120W-os, 4000K.
Előzmény: Ariel (51)
Ariel Creative Commons License 2004.05.07 0 0 51
en mar eleg regota hajtok hogy olyan kompakt halogen izzokat tudjak szerezni, amik legalabb 60W-osak es 90 feletti a CRI-juk valamint 5000K koruli a szinhomersekletuk. ezek kb 300W-nyi normal izzonak felelnek meg es huvosek. egyenlore csak usaban lattam, de ott ugye 120 v-os a delej. az europai piacon max. 23W (~120W)-ossal talalkoztam.
Előzmény: optikus (50)
optikus Creative Commons License 2004.05.07 0 0 50
>Ahogy elnézem azokat a példafotókat nem egy középkategóriás fényképezőgéppel készítették
Tevedsz, van olyan amit sima kompakt digi geppel, de nagyon sokat pl Oly-E10-el ami egy bridge nem is cserelheto obis.

A titok nyitja persze a nagyon jo vilagtas. Megpedig olyan amivel tokeletesen tudjuk kontrollalni a reflexiokat deritest stb., es nem jon belole itt-ott fals feny, ennek ellenere varialhato es allitgathato. Na ez az ami draga. Ha csak a kompaktvakukat nezzuk akkor is a legolcsobb 100e folott van, es minimum 2 kell. Osztan ott a softbox persze a vakufejhez valo adapterrel. Ezeknek is minimum 30e darabja amiben van ket sima diffuzor. Persze kell nehany dritolap vagy fenyterelo, szinten jopar ezer. Aztan allvany mindhez, ez szintugy 15-20e-tol felfele. A hatterekrol, asztalokrol, alapokrol nem is beszelve. Ez persze csak az alap, semmi spot, effekt, vagy mehsejt nincs benne (ami szinten sok 10-100e).

Persze lehet 'ocsitani' is a dolgokat. Pl. lehet venni kompaktvaku helyett folyamats fenyu halogenlampakat (ezek mar olyan 30e-tol vannak, pl. tripont iff lampak) viszont nagyon kell vigyazni veluk mert eleg tuzveszelyes egy 500-1000w-os cso. Ha ez is draga akkor marad az obis halogen reflektor, de arra nehez barmit is raszerkeszteni, viszont letezik allvannyal szerelt valtozat es nem kerul sokkal tobbe mint a sima.
Lampakent szoktak meg hasznalni napfenyizzot. Nekem van de nem javaslom, eleg kicsi a fenyereje es borzaszot mod melegszik. Viszont tenyleg hasonlit a fenye a napfenyhez (ez fokent filmnel de meg digitnel is jo).
Softboxot is lehet acsolni hazilag, pl. pakundekli dobozbol es diffuzorkent pauszt hasznalni (mondjuk ez a halogennel egyutt igencsak tuzveszelyes).
Fenyterelonek lehet venni epitkezesekhez hasznalt hőtükrös muanyagfoliat, netan alufoliat. Allvanyt szinten lehet acsolni fabol, ez nem kritikus. Hattereket is lehet szerkeszteni röltexbol bevasarolt kulonbozo anyagokbol. Alaplapnak lehet vastag kulonbozo szinu kartonokat venni, esetleg erre uveglapot tenni (tipp: a hutoben szokot lenni nehany franko uveglap, csak az asszonynak kell elmagyarazni miert is vannak egy kupacban a kajak:) ,persze uvegesnel is lehet vagatni nem nagy penz csak eleztessuk le.
Ha erdekel valakmit akkor tudok adni nehany tanacsot, hogy mit hogyan lehet hazilag osszebarkizni reszletesebben.

Előzmény: asci (48)
ferint Creative Commons License 2004.05.07 0 0 49
Nem lehet ezt eléggé megköszönni.
:-)
Előzmény: optikus (45)
asci Creative Commons License 2004.05.07 0 0 48

Nagyon szuperek a leckék, köszönet érte! Ahogy elnézem azokat a példafotókat nem egy középkategóriás fényképezőgéppel készítették és a kiegészítő felszerelés sem pár ezer forintba került...
Csak éppen átfutottam, de már nagyon sok hasznos információt találtam benne pl.: napfényben vakuhasználat. Ki gondolta volna...
Most éppen azon töröm a fejem, hogy miként lehetne - ha nem is annyira profi, de használható - fényforrásokat beszerezni, persze olcsón. Ti miket használtok?

Törölt nick Creative Commons License 2004.05.06 0 0 47
optikus,

Masok neveben is koszonom szepen!

Előzmény: optikus (45)
petya001 Creative Commons License 2004.05.06 0 0 46
köszi, ez az összeg tényleg kibírható.
Péter
optikus Creative Commons License 2004.05.06 0 0 45
Mivel nem talaltam jobb lehetoseget ezert feltettem ide.
Rar-al tomoritve, 28 fajlba darabolva. Addig marad fent mig le nem irtjak a nem teljesen legalis tartalom miatt (vagy en meg nem unom:). Ha valami gixer van a cuccal kapcsolatban azt jelezzetek.

AD ON
Egyebkent szerintem $20-t meger az egesz unlimited hozzaferes, es van egy csomo hasznos lecke. En elofizettem ra, azt nem igerem hogy ezt is lemirrorozom, de ennyi penztet barkinek meger, szvsz.

petya001 Creative Commons License 2004.05.04 0 0 44
Akkor bocsánat, azt hittem ez a lépés már megoldódott. Akkor Optikus kérünk szépen...
Péter
Előzmény: _Pompi_ (43)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!