A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Köszi a gyors választ! :-)) Tegnap egész nap próbáltam , meg ma reggel is, de nekem nem jönnek be a receptek, csak a kezdőlap (stahlkonyhaja.hu) A tv2-n sem tudtam előhívni a receptet.
A tegnapi (júl.12.) adásban volt egy kekszféleség. Esetleg valaki tudja a receptet? Sajnos csak a felétől láttam az adást, még a nevét sem tudom a sütinek. Valamilyen mandulás süti volt, amit Judit valakitőlkapott ajándékba.
Esetleg hol lehet megtalálni ezt a receptet? előre is köszönöm!
Sziasztok! Nem csináltatok még véletlenül Nutellás habtortát? Holnap lesz a lányaim szülinapi bulija. Most csináltam meg. Ugyan egy napra még a hűtőben fog dermedni, de egyenlőre nagyon folyós. Jó lesz ez így? Nem kéne valamennyire azért krémesnek lennie? Amikor a csokit összekevertem a felvert tejszínnel, akkor lett ilyen folyós. Köszi. S.O.S Lehet, hogy holnap még új tortát kell csinálnom? :(
Sziasztok! Gondolom, hogy holnap már az oldalon lesz a Sába királynő tortájának a receptje, de ha valaki leírta, vagy valahol már megjelenet, megtenné, hogy beírja nekem? Jól nézett ki, bár a pisztácia horror drága, de hátha...
Én igazán nem vagyok lusta nekiállni egy _különleges_ sütinek, és nem bánom, ha macerás, sokáig tart... No de ez - végeredményében - nem sokban különbözik egy jó almáspitétől... És ahhoz is csinálhatsz karamellszószt. :-)
Kösz! Szerintem maradok a hagyományos almáspiténél. Maximum karamell öntettel, de ez a kalács rakosgatás nem a legjobb! Persze ez is szubjektiv vélemény
Ezt találtam a honlapon. Ha valaki megcsinálta, szóljon (vagy látta?) mert igen kacifántosnak tünt!
Obama almás süteménye
Hozzávaló a töltelékhez: 1 kg alma 10 dkg vaj 20 dkg cukor 2 tojássárgája 1 vaníliarúd 1 citrom reszelt héja Hozzávaló a külső réteghez: 2 csomag forma kalács (kb. 25 centi hosszú) 10 dkg olvasztott, kihűlt vaj 1 tojás Hozzávaló az almás karamell szószhoz: 1 nagy alma 1 kávéskanál citromlé ¼ kávéskanál örölt fahéj 30 dkg cukor ¾ dl víz 1 evőkanál keményítőszörp (pl. Tescoban is kapható Golden Syrup) 10 dkg vaj 2 dl habtejszín Hozzávaló a forma előkészítéséhez: 2 dkg olvasztott, kihűlt vaj 2 dkg cukor Előmelegítjük a sütőt 190fokra (ez gázsütőn 5-ös fokozat) és magunk mellé készítünk 6 db 8 centi átmérőjű, 1,5 dl űrtartalmű kis kerámia tálkát. Aztán egyik csomag szikkadt kalácsból levágunk 12 darab, fél centi vékony szeletet, a maradék kalácsot félre tesszük. A levágott szeleteket magunk mellé tesszük és hat szeletből kivágunk egy-egy körlapot egy 7,5 centi átmérőjű pogácsaszaggató segítségével. A másik hat kalács szeletből pedig egy 8 centi átmérőjű fánkszaggató segítségével készítünk körlapokat. Elővesszük a másik forma kalácsot, ezt úgy tesszük magunk elé, hogy hozzánk legközelebb a kalács keskeny oldala legyen. Ekkor a kalács egyik széléről hosszában vékonyan levágjuk a héját, majd ügyesen tovább szeleteljük úgy, hogy hat darab ½ centi vékony, hosszú kalácscsíkot kapjunk. Az így kapott kalács csíkokról levágjuk a szélüket úgy, hogy egy kb. 24 x 4 centis csík maradjon. Az egyes csíkok egyik végét pedig 1 centi szélesen haránt irányban bevágjuk. Ezzel el is készültünk a sütemény burkolatának előkészítésével. Ha a kerámia formák minden oldalára megtaláltuk és kialakítottuk a megfelelő alakú szeleteket, a kalács darabokat a formákban való elhelyezkedés szerint szétterítjük magunk mellé egy sütőpapírra. A formák belsejét olvadt, kihűlt vajjal kikenjük, majd pár percre hűtőbe tesszük őket, és ha a vaj megdermedt bennük, cukorral vékonyan behintjük a formák belsejét, pont úgy, mintha kiliszteznénk. A kalács csíkokat és körlapokat mindkét oldalukon megkenjük olvasztott vajjal, és akkor most burkolunk: beterítjük a formák alját a kisebbik kalács-korongokkal, majd ügyesen egy-egy kalács csíkkal kibéleljük a formák oldalát is. A burkolásnál fontos, hogy a kalács-korongok és a csíkok között, lehetőleg ne maradjon rés és az is, hogy jól oda tapadjanak a formához. Az édesség tetejére kerülő korongokat még békén hagyjuk. Az egész tojást villával enyhén felverjük, s a felvert tojással vékonyan megfestjük a formákban várakozó kalács darabokat. Ezután a formákat betesszük a sütőbe és 10 perc alatt elősütjük benne a kalács-burkokat. Ha kész kiszedjük, kihűtjük. Elkészítjük az almás tölteléket. Az almát meghámozzuk, és 1 centi vékonyan felszeleteljük. A vajat mérsékelt lángon megolvasztjuk egy 28 centi átmérőjű serpenyőben, hozzászórjuk a cukrot, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad a vajban. Ekkor hozzáforgatjuk az almaszeleteket és a gyümölcsöt fedő alatt néha megkeverve puhára pároljuk. A puha almát fedő nélkül tovább főzzük nagy lángon, amíg a körülötte rotyogó vajas-cukros léből sötétbarna karamell nem lesz: ez lehet 10 perc, de 20 is. Attól függ, mennyi levet engedett párolás közben az alma. A megpárolt, karamellizált almát átöntjük egy nagy keverőtálba, és kihűtjük, majd botmixerrel összepürésítjük. Robotgéppel hozzákeverjük a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a reszelt citromhéjat. Ez lesz a töltelék, amelyet belekanalazunk az elősütött kalács-burkokba. A félretett kalács-korongokkal résmentesen beterítjük a tölteléket, és a kalácskalapokat jól rányomkodjuk a formákra. Ezután az édességek tetejét vékonyan megkenjük felvert tojással, és 30 perc alatt megsütjük. A sütés második 15 percében alufóliával letakarva sütjük az édességet, nehogy túlpiruljon, de az alufóliát csak buggyosan szabad rátenni, nem ragadjon az édessége tetejéhez. Tálalás előtt várunk néhány percet, hogy a forró édesség kicsit lehűljön, aztán a kerámia tálkákat kifordítjuk egy-egy tányérra, és almás karamell-szósszal kínáljuk. A karamelles szószt nyugodtan elkészíthetjük, miközben sül az édesség. Az almát megpucoljuk és ici-pici darabkákra kockázzuk. Megcsöpögtetjük kevés citromlével, majd 2 dkg vajon, 2 dkg cukorral és az őrölt fahéjjal együtt kevergetve puhára pároljuk egy kis serpenyőben. A többi cukrot, a vizet és a keményítő szörpöt összekeverjük egy vastag aljú, kb. 24 centi átmérőjű lábosban. Ezután mérsékelt és nagy láng közti fokozaton kb. 10 percig főzzük, de kevergetés nélkül, hogy sötét barna karamell legyen belőle. Ha ez megvan, lejjebb csavarjuk a lángot, hátrébb lépünk a karamelltől, és hozzá adjuk a maradék vajat meg a tejszínt: vigyázat, fröcskölni fog. Miután lecsitult a fröcskölés, fakanállal kicsit kevergetjük a mártást, hogy sima legyen, majd belevegyítjük a párolt almát.
Köszi. Hát ez az a könyv, amit már nem vettem meg egy rakat pénzért, mert mindegyikben csak 4-5 recept jön be nekünk. És már tele a polc ilyen könyvekkel.
Robotgéppel összedolgozunk 5 dkg puha vajat 15 dkg cukorral, 2 evőkanál mézzel, 1 tojással. Ehhez hozzákeverjük 3-4 részletben a sütőporos lisztet, a kávét, 1 dl tejet. alacsony fokozaton keverjük, hogy alaposan elvegyüljön.
beleadagoljuk a formába, 20 perc alatt megsütjük.
Hideg 1 dl tejszínt habbá verünk, 25 dkg mascarponet simára dolgozzuk 4 evőkanál cukrozott, sűrített, tubusos tejjel. Óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
Csillagcsöves nyomózsákba töltjük.
6 evőkanál kávélikőrt és 6 evőkanál mandula ízű likőrt összekeverjük.
A muffinokat kiemeljük a formából és simára vágjuk a tetejüket. MIndegyiket "belepusziltatjuk" a likőrbe, habzsákból nyomunk rá a krémből és teaszűrőn keresztül kakaószórjuk.
Hmm, mire leírtam, megkívántam én is.. megyek elkészítem ebédre!