Keresés

Részletes keresés

deadcrow Creative Commons License 2003.12.15 0 0 134
brian greene : az elegáns univerzum
Előzmény: Törölt nick (133)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.15 0 0 133
Mi is a címe a szuperhúros könyvnek?
Előzmény: deadcrow (132)
deadcrow Creative Commons License 2003.12.15 0 0 132
a szuperhúros könyv elolvasva, jó volt.. megtudtam, hogy még mindig nem tudnak eleget.. meg a fizikusok némelyike is szereti a sört..

ridleynek is vége.. azt is érdemes..

most ernst mayr: mi az evolúció.. a szerző 90 felett, emiatt előfordul, hogy kb ugyanazt a mondatot írja le kétszer (sejtmagkeletkezésnemtudjukhogyan), a latin szavakat le lehetne fordítani, de amúgy látszik, hogy ért a témához..

deadcrow Creative Commons License 2003.12.12 0 0 131
megint ridley: mivelhogy a sejtek elhasználódnak (fogynak a telomérák - pl egy gyulladásban lévő szövetben jobban), továbbá a ráksejtekben visszaáll a telomérajavító mechanizmus, nem lehet, hogy a rák tulképpen egy sikertelen önjavítási kisérlet? az is lehet, hogy elődeinkben még működött, de mára összeomlott (genetikai romok (=kibomlott állványzat+azóta az építményi is ledőlt, ld még 100)).. mi igaz ebből?
Előzmény: deadcrow (123)
deadcrow Creative Commons License 2003.12.11 0 0 130
(ha visszazsugorítanánk a világegyetemet, akkor lehet, hogy megtalálnánk 'isten' topológiáját.. a pápa szeme keresztbe állna tőle:)
Előzmény: deadcrow (128)
deadcrow Creative Commons License 2003.12.11 0 0 129
nem tudom eldönteni, hogy olvastam-e vagy álmodtam:

a föld egyszercsak értelmes jelet kap az űrből, az emberiség ujjong, extra kormánytámogatással(a nép éhezik, de kitart) küldjük ki az éterbe a prímeket és egyéb keretjeleket, megy az ember genetikai kódja is(mitokondrium included - hadd szóljon!), de egyre csak ugyanaz a kód jön vissza.. mindenféle lehetséges olvasóba beletesszük, hetedik generációs vasalóba, mosogatógépbe, elfüstölnek rajta a japán és amcsi MI-k(az oroszok nem), míg végre valaki megfejti: 'gyerekek, halkítsátok már le azt a vacak dizsit, nem lehet tőle aludni!'

(ebből ugyan nem derült ki, de az űrlény értette a keretjeleket meg a tartalmat is)

deadcrow Creative Commons License 2003.12.11 0 0 128
a szúperhúros könyv egyre jobb.. végre valaki utalt rá, hogy a három nemgravitációs erő hogyan tud egyesülni nagy energiákon (kis energiával nem tudsz elég 'közel' menni a részecskékhez illetve nem tudod letapogatni, a részecske sleppje, ami különbözővé teheti).. a hatdimenziós kis görcsöknek(amik a zsugordimenziók topológiáját adják, a nevüket elfelejtettem (*-lau?)) valahol utána kellene nézni.. bár lehet, hogy becsavarodnék tőlük(tényleg, ha azt feltételezik, hogy az ősrobbanás esetleg zsugordimenziók kitágulásából lett, akkor miért nem 9(10?)dimenziós alakzatokat vizsgálnak?, hátha mellékkörülményként ráakadnának a világűr topológiájára is:).. genf 2010re kecsegtet vmi szuperrészecskeigazolós kisérlettel.. jó a könyvben, hogy óvakodik merész következtetéseket levonni(gondolom, ezt azóta a fizikusok megtanulták), igyekszik kitérni a lehetséges esetekre(tehát nem ragaszkodik ész nélkül a szuperhúrokhoz), hogy vmi mit bizonyít, és mi az, amit nem feltétlenül..
Előzmény: Nogan (122)
deadcrow Creative Commons License 2003.12.11 0 0 127
az a helyzet, hogy nem olvastam(csak a GEB-t).. megvan, de túl nagy falat(vagy 700 oldal apróbetű, néhol elég nehéz angolsággal - félő, hogy néhány rejtett utalást félreértenék).. pontosabban: olvastam belőle elenyésző részeket: van, ahol a genetikai kód és a gödel tétel kapcsolatát fejtegeti (az ember, mint olyan gép, aki önmagára tud hivatkozni), fehérjék harmadlagos szerkezetével ügyeskedik, továbbá, van még benne káoszelmélet, rubik-kocka, lisp, újabb párbeszédek(teknősös is), kvantummechanika(itt beugrik penrose császáros könyve).. ha nem fordítják le, akkor előbb-utóbb azért átrágom magam rajta..

(egy másik könyvet is lefordíthatnának tőle, amit dennett-el közösen írt, azt hiszem, 'the mind's I' a címe vagy valami ilyesmi)

Előzmény: playboy2002 (125)
deady Creative Commons License 2003.12.10 0 0 126
Ma egy ismeretlen cigány távcsőkucséber-tolvaj erőszakkal rám sózott egy egyoldalas papírbekk könyvet. Amikor tovább akartam menni, és azt mondtam, hogy lágerbe veletek, körbe állt az egész maffia, és azt mondták, vagy távcső vagy még egy könyv+CD!

Amari szi, amari,
Amari cini bóri
Aj, lalalalala la la laj laj,
Amari szi, amari,
Amari cini bóri
Aj, lalalalala la la laj laj.

Dúj, dúj, desudúj,
Csumidau me lako múj
Dúj, dúj, desudúj,
Csumidau me lako múj

Lako múj szi rupuno,
Puske trubulia dino
Lako múj szi rupuno,
Puske trubulia dino

Keren, savorále, drom
Te khelei o phuro rom
Phuro rom te keleia
Bistayek gyás malavia

Hoi, te merau
Ta na csaksipó phenau!
Hoi, te merau
Ta na csaksipó phenau!

Amari szi, amari,
Amari cini bóri
Amari szi, amari,
Amari cini bóri

Széthasadt a fülem. Megadtam magam, a buxámért nyúltam, és megvettem ezt a másik papírbekket a romamaffia által sokszorosított, csaknem üres CD-vel. Most kettő van, nesztek az egyik. Itt írom le, mert előttük nem mertem mondani (kicsit gyáva vagyok), amit már a Metában leírtam, hogy lágerbe kellene zárni őket, ne árulhassanak távcsövet a barnabőrűek, főként nekem, aki nagy messzilátó hírében állok.

Nem értem a nyelvüket (szerintem nincs is, neandervölgyiek lehetnek), de kiesett a cigány módra fűzött könyvből egy angol lap. Nem tudom ki tehette bele, mert ők bizots nem.

She is ours, she is ours,
She is our little daughter-in-law

Two, two, twelve
I'll kiss her mouth
Two, two, twelve
I'll kiss her mouth

Her mouth is of silver
She has to be shot
Her mouth is of silver
She has to be shot

Make way, children,
Let the old man dance
When the old man dances
He taps on for twenty-one days

O let me die
If I don't tell the truth
O let me die
If I don't tell the truth

Offolják az életterem, ami a permanens offolás (mióta szétoffoltam magam). És ki tudja mi jön holnap?

Az egyik kis szemét lánypurdé, amikor végre tovább álltak, azt vigyorogta a pofámba, hogy csokolom.com

playboy2002 Creative Commons License 2003.12.10 0 0 125
Kedves deadcrow!

Ezzel nagyon kíváncsivá tettél. Ezek szerint Te olvastad angolul. Miről szól? A gödeleshez képest milyen? Írj valamit róla!

/Egyébként nagyon fasza eme topik!/

Előzmény: deadcrow (124)
deadcrow Creative Commons License 2003.12.10 0 0 124
volt egyszer egy remek könyv: hofstadter: gödel, escher, bach.. jó lenne, ha valaki venné a bátorságot és lefordítaná végre a másik könyvet is (angolul: metamagical themas).. van néhány erőteljes nyelvi szógubanc benne, tehát ijedős, esetleg vakmerően önhitt fordítópalánták kíméljék!
deadcrow Creative Commons License 2003.12.10 0 0 123
(a wilson-plágiumra egy konkrét példa, amikor felsorolja, hogy egyes népek hány alapszínt különböztetnek meg - szinte szóról szóra ugyanaz, mint pinkernél.. ugyanezért idegesít mérő is, hiszen ő is mások babérjain trónol..)

csütörtökön még haladtam egy fejezetet (már túl a rávezető fizikán, benne a húrokban), aztán kis genetika (a matt ridley könyvben bejöttek az xy-kromoszómás, a génhézagos(!) és a sejtdifferenciálós fejezetek), de utána gyakorlatban élvezhettem a vírusos dögrovás áldásos hatását, kifolyt szemmel képtelen voltam olvasni a vibráló betűket.. tegnap meg csak az a vámpíros volt nálam (két helyen 'lakom').. majd ma este..

Előzmény: Nogan (122)
Nogan Creative Commons License 2003.12.10 0 0 122
Végigvittem a Wilson-féle játékot immár. Terjengős, zavaros...nem is igazán lehet néhol rajtakapni a mondanivaló adagoláson...a vége legalább jó volt, a realizmusba csomagolt pesszimizmusmával.

Most egy kis fizikára böktem az étlapon: Leon Lederman: Az isteni a-tom. Eddig zseniális...a fickó humora is kellemes és pont a megfelelő adagban csepegteti...élvezetes olvasmány.

deadcrow! Hogy állsz a szuperhúrokkal?

palomino Creative Commons License 2003.12.10 0 0 121
egy par konyv ami talan nalatok kevesbe ismertek, es nem tudom hogy magyarul is megjelentek, de aki ert angolul annak ajanlom.
egy szenzacios sci-fi sorozat: 'OTHERLAND' by TAD WILLIAMS (eddig negy VASTAG kotet).
egyik kedvenc "gyerek" konyvem: 'A WRINKLE IN TIME' by MADELEINE L'ENGLE (ez eleg hires nyugaton).
egy masik kedvencem, "gyerek/magic" sorozat: 'THE DARK IS RISING' by SUSAN COOPER - ha jol emlekszem ot konyvbol all. mondjuk hasonlithato a harry potter sorozathoz mert mind a kettoben vannak gyerekek es magic, a kulonbseg az hogy a harry potter az szar, ez pedig nagyszeru. szinten hires sorozat, igy valoszinu hogy leforditottak magyarra is.
szinten ajanlom tom wolfe konyvet 'A MAN IN FULL'(bocs, nem tudom a magyar cimet). kulonosen a nem-amerikaiaknak, akik biztosak ra hogy ismerik es megertik amerikat. this book is DECEPTIVELY simple, yet it lays bare the soul and culture of america today. ebbol megerzitek amerika izet, ha izlik ha nem.
deadcrow Creative Commons License 2003.12.10 0 0 120
a második tremere könyv, az özvegyek gyászruhái is elég jó volt.. egyre több thaumaturgikus mágia (+sakálisten filozófia), no meg az iró fejében nyüzsgő káosz is kezd (visszamenőleg) megragadható vonalakba rendeződni..

meg annak az elméletnek felállítása, hogy nehéz tisztán látni az igazság tavában, amikor hazugságok mocska szennyezi a fürdeni vágyót..

lilah11 Creative Commons License 2003.12.05 0 0 119
mitől fél? megyed? nyolcad? 1/1024? porszemnyi?
akkor meg mit ugrál odaát? patásproton a legjobb nick magának.
Előzmény: Törölt nick (118)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.05 0 0 118
Dehogyis. :-)

Ami meg a mailt illeti, lehet, hogy zakkant vagyok, de hülye nem. :-)

Előzmény: lilah11 (117)
lilah11 Creative Commons License 2003.12.05 0 0 117
a végső megoldást írja inkább ide!
nem akarom, hogy minden valódi értek csak az én topicomat gazdagítsa!
mail címemet meg tudja, ott van a kattban.
Előzmény: Törölt nick (116)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.05 0 0 116
Ha kíváncsi vagy a világegyenlet megoldására, csak hívj. Én tényleg tudom a választ.

:-) Címem: arkangyal@menny.hu

Ég áldjon meg, gyermekem. De füstje ne legyen. :-)

Előzmény: lilah11 (106)
deadcrow Creative Commons License 2003.12.05 0 0 115
ezt a részét elfogadom.. eszem ágában nincs lekicsinyelni, hogy _akkor_ mit csinált..

ez viszont, ha jól tudom, egy 98ban megjelent könyv fordítása, tehát bizonyos gondolatok előidejűsége nem neki kedvez.. (tényleg nem azzal van gondom, ha valaki felhasznál meglévő forrásokat, de elvárom, hogy tegyen hozzá valamit.. érdekes, hogy amikor az újkori filozófiáról írt, akkor pl lelkes voltam, mert ott benne volt a szerző sajátos látásmódja.. és később is, némelyik fejezetben..)

kicsit furcsának találtam azt a felvetést is, hogy pl a költészetet az emberi tudás jelen szintjén a tudományok igájába hajtsuk, mert ez pont a lényegétől fosztaná meg.. akkor lehet valamit általánosítani, egyesíteni, amikor eleget tudunk a tárgyról illetve a tárgyak viszonyairól és ez szinte magától értetődő, nem jelenti a tárgyak megerőszakolását, sőt, intellektuális haszonnal jár az egyesítés (pl a már említett evolúció és filozófia).. de irányvonalakat kitűzni olyan területeken, ahol még csak tapogatózunk, kissé kockázatos (na majd ha lesz versíró algoritmus(nem humanoid fehérjegépekben), akkor talán)..

(na jó hétvégét mindenkinek, ne dühöngjetek, olvassatok, majd jövő héten megesszük egymást..)

Előzmény: Törölt nick (113)
lilah11 Creative Commons License 2003.12.05 0 0 114
sajnálom, nem tudtam rőla. nagyon érdekes felvetései voltak, alaposan felforgathatta volna a fizika világát.
Előzmény: Törölt nick (112)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.05 0 0 113
Amikor még merész dolog volt evolúcióban változó rendszerhez hasonlítani a társadalmat, etológiai szempontból vizsgálni az emberi viselkedést, a hetvenes évek elején, ő megtette. Nem most. Akkor!
Előzmény: deadcrow (110)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.05 0 0 112
Úgy tudom, Tom Stonier 1999-ben meghalt.
Előzmény: lilah11 (106)
deadcrow Creative Commons License 2003.12.05 0 0 111
és igenis hiányzott belőle az eredetiség..
Előzmény: deadcrow (110)
deadcrow Creative Commons License 2003.12.05 0 0 110
és akkor most hasra illik esnem? hát nem..

tisztában vagyok, hogy elismert szaktekintély (a hangyákhoz is ért valamit), de attól nekem még lehet egyéni ízlésem adott témában más forrást többre tartani.. és ebben nem a titulusok döntenek, hanem az, hogy adott helyzetben mit mond az illető (és hogy ez milyen módon fogan meg bennem)..

(pl ott van searle, aki ugyancsak vezető filozófus valahol, nemrég olvastam a könyvét, mégis az a véleményem, hogy nagyrészt semmitmondás az evolúciós irányzatokhoz képest.. az evolúcióval magyarázott filozófia legalább mond valamit, kiterjeszthető, kisérletezni lehet vele..) - wilsonról is az a véleményem(a könyv alapján, személyesen nem ismerem), hogy túl nagy fába vágta a fejszét, túl akar általánosítani és túlságosan középre helyezkedik mások véleményében..

Előzmény: Törölt nick (109)
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.05 0 0 109
Kedves deadcrow,
Wilson a szociobiológia atyja.
Előzmény: deadcrow (107)
szilvácska Creative Commons License 2003.12.05 0 0 108
Én már csak az Idegen Szavak szótárát, és ezt a topikot olvasom..:)
deadcrow Creative Commons License 2003.12.05 0 0 107
nekem úgy tűnt, hogy a társadalomtudományokat (pl történelem, ?nyelvészet) nem sorolja ide, de a költészetet és egyéb művészeti ágakat igen.. nekem kontúrtalan a szó, de lehet, hogy ez is csak olyan, mint a többi 'bölcsész-definíció'..

a plágium talán kicsit erős szó, de pl a memetikai fejezet volt olyan, ahol semmit nem tett hozzá a témához (tehát nem érzékeltem, hogy transzformálta volna, amit előzőleg összeolvasott, illetve itt leírt - transzformálás nélkül pedig nincs értelme).. nem vagyok híve annak, amikor sok könyvből írnak egy újabbat.. többször volt olyan érzésem, hogy unja a saját könyvét és csak darálja..

Előzmény: Törölt nick (105)
lilah11 Creative Commons License 2003.12.05 0 0 106
Tom Stonier: Az információ és az univerzum belső szerkezete (Springer Hungarca, 1993).
jó ideje nem olvastam már sci-fit, de most hasonló érzés fogott el. a szerző az anyag és az energia mellett az információt tekinti a harmadik alapvető fogalomnak a világegyetemben. erre alapozva igyekszik létrehozni az információfizikát és alapvető axiómáit, egyenleteit. számomra teljesen új nézőpontokat mutat meg, igyekszik értelmezni az ősrobbanástól az intelligencián át az informatikáig ívelő folyamatot. nem tudom, hogy fizikus szemmel mennyire cáfolható a feltevése, de nagyon érdekes következtetésekhez vezet pl. a világegyetem el és további alakulásával kapcsolatosan (is). TS megígérte a folytatást, de semmi nyomát nem látom a neten, pedig...
Törölt nick Creative Commons License 2003.12.05 0 0 105
Látom, zsebedben a világ. Csak csúcsdísznek: a humaniórák a bölcsésztudományok, nagyjából.

Wilsonnál mi a plágium?

Előzmény: deadcrow (103)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!