Na azért van egy titkos favoritom. Szándékosan nem írom be, mert semmi közöm hozzájuk, és csak kívülről láttam, követem az építkezéseiket. Kis családi vállalkozás, akik Zuglóban 10-15, max 25 lakásos társasházakat építenek, '89-es cégbejegyzés óta semmi nem módosult a cégnél, szépen évente elkezdenek egy házat és be is fejezik kb. időre. Amikor érdeklődtem, kapásból az ügyvezetővel is tudtam beszélni, kint volt az építkezésen... Normál konyhás, normál méretű lakások, még többször a fürdőn is van ablak, ami nekem mániám, és új építésűnél iszonyú ritka. Honlapjukon fenn van vagy két tucat ház, amit ők építettek, pontos címmel, volt már, ahol kérdezősködtünk is. :) Három éve nézem, eddig tetszik, szerintem tőlük már vennék. Már ha nem áthallásosak, mert ezt még nem tudom... :)
De az gondolom feltűnt, hogy üdülőnek árulják? Vagyis valami mégiscsak nem lehet rendben, mondjuk a telek minősítésével... A honlapon is ezt írják, márpedig üdülőbe nem jelentkezhetsz be, és másképp is kell adóznod (kedvezőtlenebbül).
Remélem az ügyvéd aki átnézte, saját vagy ismerős volt, mert az övék nem ér, az biztos tuti előnyösnek mondja. Ma kb. minden lakópark, ahol van a telken háromnál több fa, "ősfás" telken van, ez hanta duma. Mindig. Max. fás telek.
Amiket írtam, azokat azért nézd meg benne saját magad, pl. szinte kivétel nélkül több hónap kötvérfizetési kötelezettség nélküli késést szoktak engedni maguknak.
Dehogy veszem támadásnak. :) 5 éve vettem az újépítésű lakásomat és, bár összességében nem volt teljes katasztrófa, de be kell látnom, hogy nagyon naív voltam akkoriban. És ezt az építő csúnyán ki is használta. Annak örülnék, ha minél több olyan tudatos és meggondolt vásárló lenne mint amilyen te vagy. Sajnos _ma_ ez a legtöbb esetben azt jelenti, hogy az ilyen vásárló nem vesz újépítésű lakást. Ez van.
Nézd, sok minden lehet, hogy úgy van ahogy írtad meg jól is hangzik így ahogy leírod. De több dolog is amit leírtál nem _biztosíték_ arra, hogy minden úgy lesz ahogy gondolod. Biztos csak akkor lesz amikor már _minden_ felépült, _mindent_ eladott a beruházó és/vagy 4-5 éve üzemel is az összes épület.
Azért ezt kiemelem, mert süt belőle a naivitás:
"Plusz emeletráépítés nem lehetséges, mivel a legfelső emeleten Penthouse lakások lesznek"
Ez nem érv. A penthousok alá is lehet tervezni plussz emeletet. A penthousos csak örül majd, hogy magasabban lesz a lakása vagy esetleg el sincs adva az összes fölső lakás.
De tőlem nyugodtan vedd meg. Tényleg jól hangzik amit írsz.
Azt akarom csak elmagyarázni, hogy nagyon sok utánajárással is csak csökkenteni tudod a bizonytalanságot, de megszüntetni nem. Tehát az új lakással valószínűleg ugyanannyi gondod lesz mint a használttal. És ha jól is sikerül neked minden akkor is csak egy ritka kivétel voltál a kriminális hozzáállású magyar újlakáspiacon.
a 3 hektárnyi területen 7 épület épül és egy sportközpont, engedélyek, tulajdoni lap és szerződés rendben, ügyvéd már átnézte, és azt mondta, rég látott ilyen korrekt - mindkét fél számára kölcsönösen előnyös szerződést. Külön részletezve van benne, hogy ha az eladó miért nem teljesít, akkor a foglaló duplája jár vissza.. Ez általában nem szokott korrekt módon benne lenni. Az építési engedély módosítása nem lehetséges, teljes a beépítési százalék, nem lehet növelni a terület beépítését.. Talán abban lehetne változtatni, hogy a házak egymás elé kerüljenek.. na de! 3 hektárnál minek egymás mögé, mikor itt van ez a hatalmas telek.. és ügyesen U alakba tervezték meg a házakat. Plusz emeletráépítés nem lehetséges, mivel a legfelső emeleten Penthouse lakások lesznek (ergo az 50%-os teraszterület felé lakás már nem kerülhet) - ez elég biztosíték nekem! Az I. ütemben 4 ház készül el. Októberre adják át és már most szerkezetkész! Az hogy időben átadják, elég valószínű! Az önkormányzatnak használati joga van (szolgalmi joga) 3 területre (már ezt is tudom.. látjátok mi mindennek utána néztem).. és ezen felül nem szükséges kialakítani több beállót és egyebet! Különben is ősfás parkban épül, ahol az ősfákat nem lehet ész nélkül kiírtani! Ez is biztosítja, hogy nem lesz minden sarkon beépített beálló vagy bármi más. Ráadásul a szerződésbe meg van határozva, hogy 7 épületnél nem lesz több!
Én is keresem a hibát.. de még nem találtam! Hát csak nézem, és figyelek! De.. lehet, hogy ez tényleg korrekt és nem szabad annyit agyalni rajta!
OFF de pont ugy nem epitenek, hogy nem lehetek ott benne:) Persze ne dolgozni kelljen (se fizikailag, se szervezesileg, bar utobbi a latszo dolgoknal reszben elkerulhetetlen), de nehogy mar engem kihagyjanak, es ne lassam a fejlodest, meg ne szolhassak bele! Nem mindenkinek remalom az epitkezes, plane az utobbi evekben, aki a szocira emlekszik hogy milyen volt az teljesen felre van vezetve.
Lakásból végül direkt a 40 évvel ezelőtti építés óta felújítatlan helyes kis társasházit vettünk, a lakóparkok megszemlélése után. És most felújítás, falbontás, átalakítás után van egy helyes kis lakásunk. Igaz öt réteg tapétát kapartunk le, sittet hordtunk, de vastag tégla falú, valódi parkettás lakásunk van, ahol csak 5 másik lakással kell megegyeznünk a takarításról meg egyéb macerás közös dolgokról. Szeretem. :) Bár nem szeretek visszagondolni a felújításra, éveket öregedtünk közben, és legközelebb tuti generálkivitelezővel végeztetjük, de így is megérte.
Háznál viszont én is hezitálnék, mert ott a felújítás, átalakítás, korszerűsítés tényleg iszonyú pénz egy lakáshoz képest még egyébként hibátlan háznál is, de ha még befigyel egy aláfalazás vagy ilyesmi, az rengeteg. Ha egyszer lesz pár tízmillióm (lottó ;) ), akkor terveztetek meg építtetek egy helyes energiatakarékos házikót úgy, hogy csak a kulcsot kelljen átvenni a végén. :))
Köszönöm, hogy nem vetted támadásnak, tényleg azért írtam, hogy elgondolkodtassalak, de ezek szerint azért beleásod magad a dologba. Érdemes is mindenképp, mert azért ez igen nagy befektetés.
Az engedély részéhez nem tudok hozzászólni, de a jogihoz igen. Nyilván ragaszkodni fognak ahhoz, hogy az ő ügyvédjüknek fizess a szerződésért, esetleg az árban is benne van. Ettől függetlenül nagyon-nagyon fontos (legszívesebben háromszor aláhúznám, kivastagítanám, 50-es nagyságú villogó betűkkel), hogy saját ügyvéd is kell lássa a szerződést, aláírás előtt! Egyoldalúan a vevőre hátrányosan írják mindig ezeket a szerződéseket. Ha van ügyvéd ismerős a családban, akkor vele, ha viszont nincs, akkor megbízható, rokoni-ismeretségi körben már kipróbált, ingatlannal is foglalkozó ügyvéddel még sok tízezer forintért is megéri megnézetni.
Amit pl. most hirtelen találtam a neten, az egyik ilyen lakópark projekt szerződését, abban a foglaló pl. csak akkor foglaló, ha te "hibázol", ha ők, akkor nem kell duplán visszafizetni, csak simán visszaadni. Hmm. Az építtető mindenféle következmény nélkül késhet akár 120 napot is, és azután is max. a vételár 10%-át érheti el a kötbér, amit fizet. A vevő viszont ha 8 napot késik egy részlet fizetésével, és felszólítás után további 15 nap alatt sem fizet, akkor bukja a 10% foglalót. Hmm. Az építtető által a projektre felvett bankhitel jelzáloga ott figyel a tulajdoni hányadodon. Ha bebukik az ügy, ott is marad. Hmm. A vételárrészletekbe nem számíthatod bele a te esetleges követelésedet a céggel szemben, ki kell fizetni és utána visszaperelni, így pont azzal a lehetőséggel nem élhetsz, ami a leghatékonyabb, vagyis a fennmaradó lóvé vissztartása. Hmm. Előre lemond a vevő a szomszédos telkeken megvalósuló későbbi építkezések engedélyezésénél a fellebbezési jogról (valszeg ők fognak oda is építeni, rosszabb esetben húszemeletes felhőkarcolót...) Hmm. Plusz társasházkezelés építtető cég érdekeltségéé 3 évig. No comment... Ja és persze a jótállást nem az eladóval, hanem a meghatározatlan "kivitelezővel" szemben érvényesíthető. Már ha megvan még akkor.
És ennél már láttam sokkal rosszabbat is, mert itt legalább zárolt számlára kell utalni a vételárrészleteket és az építkezés előrehaladásához képest adódnak a fizetendő részletek. Szóval ügyvédet, ügyvédet!
"...valami 3 hektár környékén lévő méretre épül 7 ház!..."
Azt nézd meg, hogy ebből a hét házból mennyi készül el az első ütemben, mert a többi rész abszolút nem biztos, hogy olyan lesz. Mennyi házra van meg már az építési engedély, mert a többi még vidáman változhat. Amelyiknek megvan az engedélye azokból melyikre adtak be tervmódosítást (például plussz két emelet), mert akkor is megépítik általában ha elutasítják a módosítást. A 7 hektár telken mennyi részt adnak el kizárólagos használatba például kocsibeállónak (veled megvetetik a telek arányos részét aztán a használatát odaadják másnak). Ha eladták a kizárólagos használati jogot, akkor milyen biztosítékok vannak arra, hogy a telek tulajdonosai (azaz a lakásvásárlók) valami anyagi ellenszolgáltatást kapnak azért mert lemondtak a telek egy részéről. A 7 hektár be lesz-e kerítve kerítéssel? A 3 hektár hány telek? Minden telek külön is be lesz kerítve?
Remélem látod mennyi bizonytalanság van abban az egy kis részben amit írtál. Ezek nem kamu dolgok, rendszeresen megtörténnek ilyenek. És ezeknek még semmi köze a jótálláshoz.
Én mondom legalább annyi fejfájás van az új lakásokkal mint a használtakkal.
Kedves Ariadne12, a leveledből ítélve, te is túl vagy már néhány újépítésű projekt körbejárásán. Azonban azokat a lakóparkokat, mikor soroltam, akkor egy kifejezett építtetőre gondoltam, csak nem akartam nevén nevezni és reklámozni. Mindegy: ők az Épker, akik nem most alakultak és nem egy minőségi munkát tudnak felmutatni. Épp egy olyan lakás vásárlásán gondolkodom, aminél ők a kivitelező csoport és ők vállalják a garanciális munkákat is. Ezért én ettől nem tartok - holott teljesen igazad van, mert meg kell nézni, hogy az apróbetűs részek mögött mi rejlik.. legtöbbször valóban egy projektcéget hoznak létre (az öcsém is így járt, valami kis gyorsan alakult cég lett a garanciális cég, és nem is nagyon tudnak semmi javítást eszközölni).. De szerencsére vannak erre ellenpéldák is. A lakópark, amit kinéztem (ez sem titok: Riverport), nem egy "paneldzsungel", valami 3 hektár környékén lévő méretre épül 7 ház! Hatalmas terület.. egy-két ház között 100-400 méter is van. Ez nem a Centrálházak.. :) Persze még nem döntöttem, mert van még két cég, akikkel nem beszéltem, .. de egyelőre viszik a pálmát és mivel kedvező ajánlatuk van számomra, megfontolandó, hogy gyorsan döntsek!
Egy biztos! Jól utánanéztem, és még nézek is, mert mielőtt bármit teszek, látni akarom, amennyire csak lehetséges a hátteret is!
Érdekes dolog valóban, hogy ha valaki több millió forintot ad ki egy otthonra, az miért van a legtöbbször sarokba szorítva.. de ez nem egy-egy cég hibája.. elsősorban a rendszer, a hozzáállás és a mentalitás okozza azt, hogy mindenki csak az anyagi oldalát nézi és nem foglalkoznak a kölcsönösséggel és közös érdekekkel!
Ha a beruházó korrekt minőséget épített a beruházóval, nem kell vesződni a garanciális munkákkal - ez lenne az alapja!
Prokoncept anyaggal volt már szerencsém. Ugyanannyiba kerül, mint az Ytong, mégis körülményesebb. Aki próbált vele építeni 2 szintes házat (közvetlen ismerettségből tudom), az szívott vele rendesen, mivel a megszáradás rengeteg idő és közben a környezeti hatások eléggé megdolgozzák. Volt, hogy 5-10 cm-eket mozgott és ezért hullámos lett néhány oldalán. Ráadásul a száradási idő miatt 2 soronként várni kell, hogy megkössön és csak akkor lehet továbbmenni. Akusztikailag és hőszigetelés szempontjából nem rossz, de a körülményesség és az odafigyelés elronthatja, .. főleg, ha nem magad építed és az építőcég idő előtt összecsapja.. majd a hullmámokat kiigazítja úgy, hogy ne lásd, de.. az akkor is hullámos kontár munka marad! - csak egy tapasztalat!
Az újépítésű családi háznál is lehetnek kompromisszumok, amit kötnöd kell, ha veszel egy telket és tervezel rá egy házat, akkor sem minden 100%-ban lesz úgy, mint ahogy tervezed.. Az élet ilyen, tele van kompromisszumokkal.. Ár-érték arányban sem lehet egy lakást egy házzal összehasonlítani, az biztos!
Tudok, muszakilag sztem teljesen jo (megfelelo korulmenyeket teremtve a kis hotomeg meg elonyos is), de a rengeteg beleontott beton miatt nekem nem szimpatikus (boven statikailag szukseges felett megy bele, pazarlas, ujrahasznosithatatlansag, stb.). Valamint gyakorlatilag modosithatatlannak tunik (bar persze a valaszfalakat nem abbol szoktak, ill. teglabol is szeret az ember ugy tervezni, hgoy ne kelljen, de akkor is ellenerzesem van emiatt). Akinek nincsenek ilyen agylovesei, annak jo lehet! DE: nem szabad arra szamitani hogy olcsobb lesz mint ua. teglas, mert korrektul csinalva nincsenek csodak (plusz a falazat a teljes epitkezesbol viszonylag kis tetel).
Pontosan, az energiaárak az elmúlt évtizedben eléggé az égbe szöktek, így sokkal nagyobb súllyal esik lakba az energiatakarékos eljárások (szigetelés, hőszivattyú, stb.) alkalmazása.
Marmint hasznalt haz vasarlassal gondoltam az uj epiteset szembeallitani. Es nyilvan fugg attol, milyen ar/ertek aranyu hasznaltak az alternativak, de a jelenlegi es varhato energiaarakkal az ebbol a szempontbol javithatatlan vagy csak irrealis aron elegendoen jora javithato hazakkal szemben sokszor nyerhet.
(bocsi, elfelejtettem megköszönni a leveledet Fundamenta-ügyben; úgyhogy most köszi :)
"Masreszt viszont haz eseten igen komolyan lehet befolyasod arra, hogy hogyan epitse'k meg, nagyobb befektetes de olcsobb mukodtetes miatt nagyon sok hasznaltnal jobban megeri ujat epittetni. Es meg olyan is lesz, mint szeretted volna..."
Mármint új ház építésénél; azért az sajnos nem alternatívája egy lakásnak (=jóval drágább).
Finanszirozasban (azonos hitelnagysagnal) jobb az ujepitesu, lakasban mas elony nincs, sot, a negyzetmeter-csalasokkal meg elonytelen alaprajzokkal kimondottan sz*r lakasok tudnak osszejonni jo dragan. Masreszt viszont haz eseten igen komolyan lehet befolyasod arra, hogy hogyan epitse'k meg, nagyobb befektetes de olcsobb mukodtetes miatt nagyon sok hasznaltnal jobban megeri ujat epittetni. Es meg olyan is lesz, mint szeretted volna...
"Másrészt persze egyéni választás kérdése, ki mit szeret, de ezek a sok száz lakásos társasházak - szerintem - éppen olyanok, mint a panelek, amelyekből most menekülnek az emberek. Mind gyenge minőségben, áthallásos falakkal építik őket (van itt topikja ennek, nézz csak be oda), éveket is késnek az átadással, nem akkorára és nem olyanra kivitelezik, mint ígérik, a m2 értékeket a fal középvonalától számítják, csak a levegőtlen és sötét amerikai konyhát ismerik, stb... "
Pontosan így van.
Egy dolgot tennék még hozzá; az amerikai konyha remek dolog lehet (bár én inkább az étkezős konyhát szeretem) egy családi házban, ahol vannak hálószobák, gyerekszobák, stb.
De az ici-pici újépítésű lakásban az "amerikai konyha" magyarra lefordítva azt jelenti, hogy NINCS KONYHA, hanem a nappali sarkában van kialakítva egy kis konyhasarok.
(természetesen kamra sincs, meg saját pince/tároló sincs, meg garázs sincs; csak egy-két millióért, pluszban..)
A leveled többi részét nem idézem be, mert szó szerint egyetértek mindennel, amit leírtál.
Lehetne finomítani, hogy a panel hasonlat erős meg ilyenek, de felesleges: Összességében nem ér többet az újépítésű a használtnál. Hosszútávon valószínűleg nem jársz jobban vele.
Hát, éppen olyan nagy projekteket soroltál fel, amelyek pont úgy működnek, ahogy írtam. Kérj csak ki egy mintaszerződést, látni fogod, hogy nem a nagy beruházó cég fogja vállalni a jótállást, hanem egy, a projekt nevéhez igen hasonló nevű, az építkezés előtt nem sokkal frissen alapított cég. Ami kb. addig létezik (jó esetben), amíg felépül az a rengeteg lakás, onnantól meg fújhatod a jótállást, nem lesz kivel kijavíttatnod a hibákat. Meg nézz bele a kész házak topikjaiba, kevés helyen fogják felhőtlen örömmel dicsérni a kivitelezőt...
Másrészt persze egyéni választás kérdése, ki mit szeret, de ezek a sok száz lakásos társasházak - szerintem - éppen olyanok, mint a panelek, amelyekből most menekülnek az emberek. Mind gyenge minőségben, áthallásos falakkal építik őket (van itt topikja ennek, nézz csak be oda), éveket is késnek az átadással, nem akkorára és nem olyanra kivitelezik, mint ígérik, a m2 értékeket a fal középvonalától számítják, csak a levegőtlen és sötét amerikai konyhát ismerik, stb... Elég, ha ebben a topikban visszaolvasol.
Szerintem az ember ha igazán körültekintő, éppenhogy elkerüli ezeket a megaprojekteket az ilyenek miatt. Na meg amiatt, ami már kapásból látszik, ha elmész egy-két helyre és csak a telket megnézed. Iszonyú közel, egymás szájába építik ezeket az óriási társasházakat (pl. Centrál). Részemről sose fizetnék ilyen irreális m2 árakat azért, hogy aztán évtizedekig nézzem, mit csinál a szomszéd az erkélyen, akár akarom, akár nem.
Ismerem az érzést, amikor lakást kezdtünk keresni, én is így voltam, mint te. Aztán utánaolvastam, megnéztem itt és máshol is pár topikot épülő társasházakról, kikértem egy mintaszerződését az egyik kinézett projektben lévő lakásnak - na és ez volt az utolsó pont, amikortól eldőlt, hogy csak használtat. Az egész szerződést az utolsó betűig újra kellett volna írni, mert egészen hihetetlenül kedvezőtlen feltételeket tartalmazott a vevő számára. Rémes belegondolni, hogy ezt más emberek aláírták szó nélkül, kockáztatva tizen meg huszonmilliókat, pfff...
Te döntesz, de nagyon-nagyon alaposan nézz utána, és olvass el, ne csak a befektetők színes-szagos photoshoppos honlapjait. ;)
Értem, amit írsz és én is így látom! Azonban egyelőre csak olyan cégekkel vettem fel a kapcsolatot, akik kellő tőkével és referenciával bírnak - és a kivitelező körmére is ránéztem. Mondanom sem kell, hogy mindegyik kivitelező, aki eddig szóba jöhet sok szép házat épített már. Pl. a Zaragoza lakóparkot, Madarász házakat, CentrálHázakat és egyéb ilyen neves projekteket.
De abban tökéletesen egyetértek, hogy ha valaki nem néz utána a kivitelezőnek, akkor könnyen pórul járhat!
Mindennek megvan a maga előnye és hátránya.. ha újépítésű, ha használt, DE! a hangulatát szereti meg az ember ennek is és annak is.. Így mindig a szíve szerint fog dönteni! - a többi már csak körültekintés kérdése.
Én továbbra is hiszek az újépítésűben, noha vannak buktatói, de ha elég körültekintően teszem, akkor biztos vagyok benne, hogy megtalálom azt az építkezést, ahol nem spórolnak ki belőle semmilyen alapanyagot, megfelelő hő- és hangszigetelést alkalmaznak, nem csapják össze a házat, hogy minél hamarabb átadhassák és minden előírt szabályt betartanak! .. már láttam ilyet (ilyeneket), csak össze kell hangolni a helyszínnel, elképzeléssel, hangulatával! :)
Szép elképzelés, csak egy pici gond van vele a valóságban, szerintem.
Manapság nehezen találsz olyan építkezést, ahol nem projektcég épít. Nagy ingatlanberuházó cég nevével hirdetik mindet, de kis cégek, amiket egyetlen ház megépítésére alakítanak, végzik el a munkát és a jótállást is ők vállalják. A gond ott van, hogy hiába van jogod ahhoz, hogy jótállásban javítsanak dolgokat, ha egy üres, nem működő cégen kellene ezt behajtanod. Hiába perelheted, ha pénze sincs a cégnek... Szóval ha csak a jótállás számít, akkor nem érdemes újat.
Egy használt lakásnál is ugyanúgy felel a lakás állapotáért, tartozékaiért az előző tulaj, szóval ha valami nem stimmel vele, ugyanúgy lehet perelni, és legalább létező magánszemélyt kell perelni, nem egy fantomcéget, ez mégis valamivel nagyobb esély a sikerre.
Rejtett hibák is ugyanúgy vannak új és használt lakásnál egyaránt (hőhidak, repedés, stb.), de használnál már legalább látsz pár dolgot. Pl. ha régebbi a társasház vakolata, de jó állapotú, nincs rajta repedés, akkor valószínűleg nincs épp szétesőben az alapja. Egy új építésűnél meg eltelhet egy év is, mire kiderül, hogy hopp, kispórolták az anyagot az alapból (lásd Király utca elején az a förmedvény ház, ami átadás után röviddel már kezd összeomlani a rossz kivitelezés miatt).
Szóval szerintem hacsak nem tud az ember referenciákkal bíró, sok éve meglévő építő céget, akik saját maguk építenek (általában kis társaházakat építenek ilyenek), akkor nem érdemes újat venni. De legalábbis kockázatos.
Én most tervezem a vételt és nagyon megfontoltam előtte, hogy használt, újszerű (ami állítólag 1-3 éves..) vagy teljesen újépítésű legyen. Végül az újépítésű mellett döntöttem, noha volt pro és kontra is sok-sok érv, mégis én azt szeretném, hogy előttem senki ne lakjon ott, ne legyenek rejtett hibák, viszont legyenek garanciális jogok! :) És így a lakást úgy tervezem meg, ahogy a fantáziám csak elbírja.
Most már nincs is más hátra, mint hogy megtaláljam álmaim lakását és belakjam!