Nem igazán értem a kérdést.
Remélem nem értettem félre, és az általad leírt számok mögött Korán-versek állnak (azokat szokás az európai vallási irodalomban ezzel a szintaxissal jelölni), de én ezek közt sem egyértelmű összefüggést, sem pedig a Szentlélekkel kapcsolatos dolgokat nem találtam. Meglehet ügyetlen vagyok.
Ha engem kérdezel, csak hitem alapján tudok válaszolni, az iszlám nem vallja az antropomorfizmust.
Maskent gondolom Paleo :-) Az egesz Szentiras alapgondolata, amit a reformatorok ujra felfedeztek, hogy az ember kizarolagosan ingyen kegyelembol udvozulhet Jezus Krisztus valtsagaert. Es ez mikent is lehet a mienk? Hit altal egyedul.
Igazandibol 1 dolog szamit: hogy Isten mit tekint a Szentlelek elleni karomlasnak. Igazad van abban, hogy amikor lazadok Isten ellen, akkor ellene is szolok.
Gyogyszer barmire lehet, aki egy halottat fel tud tamasztani, az elott hitem szerint nincs gyogyithatatlan betegseg. Azonban akkor van gond, amikor valaki magat a gyogyszert utasitja el. Velemenyem szerint a Szentlelek elleni karomlas soran errol van szo.
Valószínüleg igazad van, hiszen nekünk olyan kevés érzékszervünk van, a jelenségek meg oly sokak. Van mihez műszerek sincsenek. Én pédául nem tudom, miért van az, bárkinek az ágyánál megállok, sóhajt egy utólsót. Látod néha még magunkat sem látjuk tisztán.
Bizonyos értelemben egy Isten megteheti ezt is...., de én inkább telepátiára gondoltam...., egy nagyobb fokú befolyásolásra, ami által Isten közli energiája által az emberekkel a dolgok lényegét... Talán a telekinézis is szerephez jutott valamelyest.... :))
Ami nekünk paratudomány...., lehet másnál ez természetes képesség!
Pünkösdi legendákat ugye Lukács írta le?
Ott mit is állit, hogy mindenkire kitőltetett a szentlélek, vagyis Isten szentlelke osztódott és szaporodott ahány embert értek el tüzes nyelvekként? Rámondani egy jelenségre a legkönnyebb még ma is, hogy a lélek vezetése, kitőltése meg egyebek...., vissza is élnek rendesen az egyházak ezzel, de főleg a karizmatikusok!
Inkább Istennek erejét, hatalmát és szellemi befolyását kell érteni ez alatt, talán gondolatátvitel volt.... :))
Kedves Barátom, ha te kizárólag hit által üdvözülsz...., a légvárakba üdvözülsz....
Hit által senki nem üdvözülhet....., nincs olyan ember aki pusztrán a hitével kerülne a mennyek országába!
Ha másként látod, akkor súgd meg a titkot, hogy miként is képzeled.... :))
Lépcsőmászó pedig rátapintott a lényeg egyik részére....
Isten döbtésére van bízva minden..... és nem ránk!
Ki mit tekint szentléleknek és káromlásnak....., szinte egyénenként, vallási felfogásként változhat!
Tehát, ha te Isten ellen szólsz...., akkor nem é lázadsz is egyben ellene?
Amúgy nálam a szentléálek nem külön személy, hanem egy Istennel...., bagyis nem különíthető el....Tőle.... :))
Emlékezetből dolgozom, de ha jól rémlik, a Sezntírás kifejezetten megindokolja, hogy Jézus azért beszélt a Szentlélek káromlásáról, mert azzal vádolták, hogy "az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöt", azaz gonosz, démon szállta meg.
Aki a gyógyító Szentlelket démonnak nézi, annak a bűnére azért nincs bocsánat, mert nincs ki megbocsássa. Aki a jóság minden megnyilvánulása mögött valamilyen rejtett gonoszságot keres, annak olyan a szellemi beállítottsága, amire nincs gyógyszer. Vagy van?
Én a káromlást úgy értelmezem, hogy egyszer megtörténik egy dolog - azaz befejezett cselekvés (az angol igeidők ezt bizonyára érzékletesebben fejezik ki mint a magyar nyelv)
Aztán utána (másnap, egy év múlva..stb) gondolhatok mást is, pl pont az ellenkezőjét - sajnos az ember már csak ilyen ingatag.
De ezek szerint akkor már hiába. Kár!