Keresés

Részletes keresés

cicó Creative Commons License 2014.08.25 0 0 32968

A saját tapasztalataimat osztottam meg, nálam ezek működnek több éve és sok mindent az ebben a topikban sokáig meglévő közösség kisérletezett ki.

Mozaik szempontjából jó minőségű és szakmailag indokolt anyagok akkor vannak, ha a mozaikról, mint hidegburkolásról beszélünk és közvetlenül a falra dolgozunk. Itt jöhet képbe a Mapei vagy a Sopro a maga professzionális anyagaival.

Ezen túl csak hobbi szint van.

Forgalmaz mozaikhoz való ragasztókat és egyebeket a Rayher ami szintén hobbibolt. Én bizonyos okokból dolgozom az ő anyagaikkal, de a mozaikhoz való gélragasztójuknál sokkal jobban szeretem a sima folyékonyat.

Ha még márka, akkor képben van a Pattex Fix, de annak is meg van az oka amikor azt kell használni.

Te milyen ragasztót használsz?

 

Fugázógumit csak akkor érdemes venni ha falra dolgozol nagy felületen. A kisebb képekhez pont jó a gumikesztyűs kéz :)

 

És ha megmutatod 1-2 munkádat az sem olyan nagy baj :)

Előzmény: lauralu (32967)
lauralu Creative Commons License 2014.08.24 0 0 32967

Kedves Cicó,

 

köszönöm a választ!

 

Valójában ólomüveges vagyok, tehát nem áll távol tőlem az üveggel való munka, és a műhelymunka sem. Igazából nagyobb darabok készítése vonz, "hobbi" szereket alapból nem használok, inkább a jó minőségű, szakmailag indokolt szereket, szerszámokat. Ezért is kérdeztem a ragasztó márkáját, hátha van valami olyan márka, ami nagyobb munkákhoz sem túl drága és megbízható.

Azt tapasztaltam, hogy ha előre kenem be a felületet, akkor az már elkezd kötni, és nem lesz olyan jó az eredmény, mintha az egyes darabokat külön kenném be és úgy ragasztanám fel. Ráadásul így egyenetlen is lett a ragasztó felülete, így nem lett szép sík a mozaik felülete.

Igazából nem a fugát nem tudtam letisztítani, hanem a ragasztót, mivel egy kicsit a darabok teteje is olyan lett.

 

Arra gondoltam, hogy esetleg valami kis lukú felvivőfejes tubusból könnyebb lehet csak mindig a darabokra nyomni a ragasztót, mint valami pálcikával - ezt is próbáltam, csak így meg mindig több ragasztó fogyott, mert egy része hamarabb megkötött, minthogy felhasználtam volna.

 

Egyébként láttam, hogy lehet kapni kimondottan a fugázáshoz való fugázó eszközt, ezt vajon fontos beszerezni? Amíg nem csinál valaki több négyzetméteres felületeket, addig is jó, ha van ilyen? Én gumikesztyűs kézzel simítgattam be a fugát.

cicó Creative Commons License 2014.08.24 0 0 32966

Szia,

Hogy milyen ragasztót kell használni az nagyrészt attól függ mire szeretnél ragasztani. Más kell falra és más egy pozdorjalemezre, függőleges vagy vizszintes felületre. Kisebb munkákhoz pont megfelel a folyékony hobbiragasztó is. Ezzel célszerűbb az alapot bekenni.

Ha van eddig bevált ragasztód maradj annál, ne a tubusból használd a mozaikra hanem nyomd ki egy darab kartonra vagy valamire és onnan egy segédeszközzel -vattapálcika, spatula ilyesmi- kend rá. Így a kiszerelés is mindegy.

Fugázásnál először mindig nedves szivacsot kell használni, egy irányba húzva, nem maszatolva, addig amíg csak egy leheletnyi fugafátyol marad rajta. Akkor békén kell hagyni egy időre amíg meghúz a fuga, mert tökéletesre ekkor még úgyse lehet letörölni. Utána töröld át egy száraz anyaggal, a legjobb egy kiselejtezett póló ami már sokszor volt mosva. Az nem szöszöl.

Az üvegmozaik kis mélyedéseiből ha gagyibb márkájú buborékos,  nem fog kijönni a fuga, ne is fáradj vele :)

A legvégén ha vannak makacs dolgok, vagy fényezés céljából ecetes vízzel lehet még tuningolni rajta ha a fuga már megszáradt a résekben.

Én nem szoktam túl részletesen rajzolni, de attól függ milyen mintáról van szó.

Előzmény: lauralu (32965)
lauralu Creative Commons License 2014.08.24 0 0 32965

Kedves mozaikozók!

 

Lenne néhány kérdésem, nagyon örülnék, ha segítenétek. Két mozaik munkát már összeraktam a neten található útmutatások alapján, de közben felmerültek még gyakorlati kérdések. Kisbabával vagyok otthon, ezért kísérletezgetni nincs időm, mindig csak 1-2 órám van egyben, akkor pedig már jó lenne, ha nem apróságokkal kéne vacakolnom. Íme a kérdéseim:

/ja, és üvegmozaikról van szó/

  • minden munkához, kisebbhez és nagyobbhoz is ugyanazt a ragasztót használjátok? Melyik a legjobb ragasztó?
  • Milyen kiszerelésű ragasztóval érdemes dolgozni, milyen tubusból? Arra már rájöttem, hogy nem jó, ha minden ragasztós lesz, mert a fugába is belemegy, plusz nehéz később letakarítani a mozaik felületéről. Azzal a tubusos ragasztóval, amit használok, nem lehet precízen "célozni" a kisebb mozaik darabkákra.
  • mivel takarítjátok a végén a fugát a mozaikról, amíg még nedves? Szivaccsal nehézkesnek tűnik, a rongy meg szöszölődik.
  • A mozaik teljes letisztítását még nedves fuga mellett kell csinálni, vagy ha már pár óra eltelt? Nedves fuga kijöhet a takarítás során, viszont ha már megszáradt, nem tudom, hogy le lehet-e szépen szedni.
  • bonyolultabb mintánál mennyire részletesen rajzoljátok elő a felületre a tervet? hiszen némi véletlenszerűség gondolom kell, hogy legyen benne.

Köszönöm előre is!

cicó Creative Commons License 2014.07.09 0 0 32964

Igen ha túl sokáig írsz egy hozzászólást akkor kilöki az index. Mindig menteni kell küldés előtt.

 

Kiváncsi vagyok mi lesz ez :)

Előzmény: romicorn (32963)
romicorn Creative Commons License 2014.07.09 0 0 32963

Köszönöm!

Írtam egy hosszabb választ (sok kérdéssel meg a készítendő tárgyra vonatkozó elvárás leírásával) de elszállt. Most nincs türelmem újra leírni de, jelentkezem ha előrébb tartok a tervezéssel. :)

Előzmény: cicó (32962)
cicó Creative Commons License 2014.07.08 0 0 32962

Ytong jó lenne ha a helyszinen készülne, de szállítani macerás lenne az pedig csak urban legend, hogy az könnyű. Van annak is súlya rendesen. Ez a PU (gondolom pur hab) jobban hangzik a polyészter laminátum nem tudom micsoda. Az anyagiak nem tudom hogy néznek ki, de gyanítom ez nem lenne olcsó mulatság.

Én csirkehálót használnék, rá üvegszálas hálót flexi csemperagasztóval rögzítve. De ez egy elv, nem csináltam még ilyet.

Ezt a blogot nézd végig, nem olyan hosszú. Olyasmire gondolok ahogy a gömb készült a labda alapra csak itt a háló lenne a "labda" formára gyűrve.Esetleg befigyelhet a pvc cső is a nyaknál....

 

http://raslacimozaik.blogspot.hu/

 

Kőfelület kidolgozása alatt mit értesz?

Előzmény: romicorn (32959)
romicorn Creative Commons License 2014.07.08 0 0 32961

Hüllőfejet

(vízszintes felületből előbukkanó nyak+fej)

Előzmény: cicó (32960)
cicó Creative Commons License 2014.07.07 0 0 32960

Mi fog ábrázolni a szobor?

Előzmény: romicorn (32959)
romicorn Creative Commons License 2014.07.07 0 0 32959

Sziasztok!

Nagy méretű, kültéri, hasított-kő (bazalt, kvarcit, gneisz) mozaikkal burkolt szobrot kell készítenem. Egyelőre tervszinten tart a dolog.Szerintetek miből készüljön a "szobor-mag"? Eddigi ötletek Ytong, PU-hab+vastag ü.szál-polyészter laminátum. (A két-három köbméteres tárgynak szállítható súlyúnak és szilárdságúnak kell lennie, max. a burkolat készülhet a helyszínen)

Előre köszönöm a tanácsot!

...és nagy segítség lenne ha valakivel meg tudnám beszélni a kő-felület kidolgozásának a részleteit is.

cicó Creative Commons License 2014.05.01 0 0 32958

Mégse :) Na mindegy ott van a linken :)

Előzmény: cicó (32957)
cicó Creative Commons License 2014.05.01 0 0 32957

Képes változat :)

 

Előzmény: cicó (32956)
cicó Creative Commons License 2014.05.01 0 0 32956

Ezzel:

http://www.praktikerwebshop.hu/image.php?id=78682&m=t

 

A háló alá tegyél nejlon fóliát vagy folpackot. Ezekhez nem ragad csak az üvegszövethez és utána fel tudod szedni.

Előzmény: Sándor Vérten (32955)
Sándor Vérten Creative Commons License 2014.04.29 0 0 32955

sziasztok... Megszeretném kérdezni hogy üvegszövet hálóra... (dryvit) hálóra mivel lehet felragasztani mozaikot ????? előre is köszönöm !!!!!! :)

cicó Creative Commons License 2014.01.28 0 0 32954

Értem én, biztos vagyok benne, hogy jó is csak azt akartam mondani, hogy van élet anélkül is.

Felesleges aranyárban megvetetni valakivel segédanyagokat egy mezei falhoz, de még a pulthoz is, mert anno te csak ezzel dolgoztál.

 

Előzmény: Törölt nick (32953)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.28 0 0 32953

Máshonnan indultunk.

Alapvetően medencét burkoltam/tunk, ahol nem lehetett visszamenni javítgatni ha hiba van. Elsőre mindennek tökéletesen ott kellett maradnia, nagy felületen és kültéren is.

Az Isolastic-tól elég rugalmas is lesz a csemperagasztó, hasonló lesz mint egy gumilap. Azzal nyugodtan felraktam acél lemezre is (panel WC hátlap), lazán bírta hogy néhányszor le lett emelve, illetve az acél hőtágulását is felvette.

Az Isolastic is Mapei anyag egyébként, ezt ajánlják üvegmozaikhoz...

Előzmény: cicó (32952)
cicó Creative Commons License 2014.01.27 0 0 32952

Azért csináltam elég sok falat is. Munkalapot még kezdő koromban, csempéből, tudod mivel? Palmafix-szel azzal a nagyon büdössel :) Tizenévig a helyén volt. És munkapultra most sem használnék csemperagasztót, az falhoz való. Max a vödrös diszperzióst.

Sose értettem ezt az isolastic hisztériát. Főleg ahogy Caterina mondta, a Mapeinek eleve jó anyagai vannak.

Előzmény: Törölt nick (32951)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.27 0 0 32951

Csupán az igénybevétel más egy kicsit egy kép esetén mint egy munkalapnál.

Vagy munkalapot is ragasztottál már? (Isolastic-al ragasztottam már, és az megvan azóta is, bár Y-tong volt a felület nem pozdorja)

Előzmény: cicó (32949)
caterina3 Creative Commons License 2014.01.25 0 0 32950

Köszönöm szépen! :-)

Előzmény: cicó (32949)
cicó Creative Commons License 2014.01.25 0 0 32949

A Rayheres fogó jó, ott vegyél. Háromezer körül van az ára.

Azt meg zárójelben jegyzem meg, hogy majd tízéves mozaik pályafutást tudhatok magam mögött isolastic nélkül :) Oszt mégse esett le semmi :)

 

Ha mégis bútorlapból lenne egyszerűbb a pult akkor ezt vagy ilyen tapadóhidat használj és akkor simán ráragad minden. Ez erre van.

http://undefasa.hu/d4-tapadohid-1-kg-murexin.html

 

 

Előzmény: caterina3 (32945)
caterina3 Creative Commons License 2014.01.25 0 0 32948

Hű, szuper ez az oldal, köszönöm szépen a linket! A rázókeret-készítési tervet beterjesztem a Zuramnak. :-)

Előzmény: Törölt nick (32946)
caterina3 Creative Commons License 2014.01.25 0 0 32947

Nagyon szépen köszönöm a segítséged! Megyek, tanulmányozom a megadott oldalakat! :-)

 

Közben kutakodtam a neten ragasztóügyben. Úgy tűnik, az Adesilex P22 kiváltja a Kerabond+Isolastic kettősét, és ez eleve fehér, kapható kisebb kiszerelésben, és összességében jóval olcsóbb egy kiló. És ezt kifejezetten ajánlják például fafelületre is. Csak azt kell még tisztáznom, hogy az üveg ragasztásához is tutira jó-e.

Előzmény: Törölt nick (32946)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.25 0 0 32946

Egyszerű fehér alapozó festékkel kell lekenni a pozdorját. Munkalapnak viszont két réteg 18mm-es pozdorját kell összeragasztani, és csavarokkal is egymáshoz erősíteni.

Ha mindenképp sarkosan szeretnéd rakni, akkor kell készítened egy rázókeretet. Ilyet lehet vásárolni is, azonban itthon nehézkesen beszerezhető és drága. Hullámos lerakásnál is ajánlott "táblásítani".

A rázókeret készítését már leírtam: http://qtp.hu/mozaik/razokeret_keszitese_hazilag.php címen találod. Amennyiben négyzethálóba szeretnéd, akkor úgy kell felragasztani a lapra a mozaikszemeket, mindkét irányból valamilyen segédeszközzel (acél vonalzó, vagy csak egy merevebb lemez darab) ellenőrizni a fuga egyenességét.

Illetve szóba jöhetnek még a http://qtp.hu/mozaik/geometrikus_mintak_szerkesztese.php oldalról a sorolható minták.

Törő fogót jelenleg nem tudom hol lehet venni, mivel egy ideje már nem foglalkoztam mozaikkal. Amennyiben csak erre a munkára kell, akkor egy egyszerű hosszabb nyelű harapófogó is megfelel amit kicsit kiéleztek (ha gyárilag nagyon tompa lenne), és munka közben esetleg élezésre szorul... Illetve a munkalaphoz inkább a flexet javaslom gyémánt koronggal, ugyanis ott lényeges hogy ne maradjon éles a vágott felület.

 

 

Előzmény: caterina3 (32945)
caterina3 Creative Commons License 2014.01.25 0 0 32945

Köszönöm szépen a választ! Akkor mindenképpen fehéret veszek. Fontolgatom, hogy megveszek egy 25 kg-os Kerabondot, mert úgyis kell a padlóburkoláshoz is ragasztó, igaz, ez drágább, mint a szürke, de bízom a Mapei termékeiben, eddig beváltak, és ebből nincs kisebb kiszerelés, úgy nézem. Akkor Isolasticot mindenképp teszek bele, köszönöm.

 

Akkor pozdorjából alakítjuk ki a pultot. Mivel kell alapozni ezt ragasztás előtt? Sajnos nem tudom.

 

Szívesen ragasztanám egyben, laponként, :-) de sajnos lejött a papírról, ezért adták olcsón. Pár éve már néztem az üvegmozaikokat, s akkor még egész elfogadható áron is találtam, de végül is csak most került sorra a fürdőszoba felújítása, és megdöbbentem, mennyire megdrágultak azóta. Úgy tűnik, most már nem is lehet 5000 alatt kapni négyzetméterét, és sajnos nagyon szűkös a keretünk, ezért vettem meg ezt a leázottat. Ezt a "darabost" teljesen reménytelen "kockásan", sarkosan rakni? Nincs valami "trükk", :-) ahogy lehetne? Igazából úgy tetszene. Vagy ha nem lehet, nem mutatnátok nekem képet az ettől eltérő rakási módokról, hogy miként néz ki, ha van Netek esetleg ilyen?

 

Üvegvágó fogót hol kaphatnék elfogadható minőségűt a legolcsóbban Pesten, tudnál ebben tanácsot adni? (Nem baj, ha erősebben kell nyomni vágáskor, a férjem vagy a fiaim megoldák a vágást.)

Előzmény: Törölt nick (32944)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.25 0 0 32944

Fehér csemperagasztó erősen javasolt, ugyanis nagyon elviszi a szürke a színeket. Azonban enné is nagyobb baj, hogy a szürke nem egyenletesen lesz szürke, tehát foltokban eltérő lesz a színe.

Keress kis kiszerelésű ragasztót, ekkora felülethez bőven elegendő az 5kg is (kb. 1kg/négyzetméter kell mozaikhoz). Egyszerű fehér csemperagasztóra van szükséged, ne legyen semmiképp flexibilis. Az Isolastic-ból 1kg bőven elegendő, ha jól tudom az a legkisebb mennyiség amit eladnak az cca. 4000. Ehhez még 1 liter vizet kell keverni és úgy a csemperagasztót (nem egyszerre az egészet...)

Hiába erős egyébként a csemperagasztó adalék nélkül nem tapad az üveghez rendesen. Illetve gyártanak olyan mozaik ragasztót amiben már benne van az adalék, de azokat nem ismerem.

A laminátos (műanyag bevonatos) bútorlapra kétséges hogy megtapad-e. Fára és "csupasz" pozdorjára alapozás után nyugodtan ragaszthatsz. Itt az alapozásnak kettős feladata van, egyrészt adja a fehér felületet, másrészt impregnálja (vízhatlanná teszi) a fát.

Amennyiben mindenképp szemenként szeretnéd ragasztani, akkor hullámvonalban ragaszd fel a mozaikot, mert egyenesen nem fog sikerülni. S ha az egyenestől fél millimétert eltér a mozaik azt már nagyon észrevenni. Ezért szerencsésebb ilyen esetben hullám vonalban vagy más módon -pl. elforgatva elforgatva a szemeket- felragasztani.

 

caterina3 Creative Commons License 2014.01.24 0 0 32943

Sziasztok! A segítségeteket, tanácsotokat szeretném kérni üvegmozaik készítésével kapcsolatban. A fürdőszobánkat újítjuk fel éppen, és részben a falra, részben pedig fa/bútorlap pultra kerül üvegmozaik.

 

A neten azt olvastam, a MAPEI Kerabond fehér flex ragasztója ajánlott az üvegmozaik ragasztásához, Isolastic adalékkal felturbózva, a fugázáshoz pedig az Ultracolor fugázó. Az utóbbival nincs is semmi gondom, az megfizethető, azonban a fehér Kerabond brutálisan drága a szürkéhez képest, az Isolasticról nem is beszélve, önmagában ez közel 20 ezer lenne egy zsák ragasztóhoz. :-( Az üvegmozaikhoz nagyon olcsón jutottam hozzá (helytelen tárolás következtében levált a papírról, szemenként kell rakni, és emiatt adták töredékáron), viszont a ragasztó+adalék rettentő drága ahhoz képest, hogy összesen kb. 3 nm-re kell.

 

Kérdéseim:

 

-- Ha nem fehér, hanem szürke Kerabondot használok kínai (nem átlátszó) üvegmozaikhoz, az valójában mennyire változtat rajta? Elkövetett már valaki ilyesmit? :-) Papír előtt kipróbáltam, és nekem sajnos úgy tűnik, a szürke háttér valóban módosít rajta.

 

-- Ha nem teszünk bele Isolastic adalékot, akkor valóban félő, hogy lepotyog, vagy ez igazából "túlbiztosítás"? (Nekem azért furcsa, mert a Mapei ragasztók önmagukban is nagyon jók, bika erősek.)

 

A Kerabond ragad-e fára, bútorlapra? (Egy pultot is le szeretnénk vele burkolni.) Ha nem, akkor milyen ragasztót lehet erre használni?

 

Kérlek, osszátok meg velem a tapasztalataitokat.  Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!

Törölt nick Creative Commons License 2014.01.01 0 0 32942

Gratulálok, szép lett.

Előzmény: CrazyAngel (32941)
CrazyAngel Creative Commons License 2014.01.01 0 0 32941

rég jártam erre, de karácsnyra elővettem cicó tojáshéj technikáját:)

nem állítom, hogy nem pepecselős, de bejött:)

 

cicó Creative Commons License 2013.08.01 0 0 32940

:)))

Előzmény: szuszetti (32939)
szuszetti Creative Commons License 2013.08.01 0 0 32939

Nagyon köszi, igen, úgy hat, ezt keresem. :)

 

A fóliához talán (talán) nem is kell tapadnia, az ott a ragasztással nagyon egyben van, talán (talán) nem is kell azt tovább bolygatnom.

Az külön jó, hogy erre lehet később burkolni is.

 

Fúú, ez most nagy segítség, köszönöm szépen!

Nem merném ezt a felületet még egy télen át pucéron hagyni....

Előzmény: cicó (32937)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!