de en tenyleg azt nem ertem, hogy akarmenyik nepszeru oprendszernek, hogy mondod el hogy ez most hiaba 9.2 millio pixel (mondjuk valmai 3500*2500 felbontasban vagy akarmi, ekkora nagysagrend kb) hanem nagyobba jelenitsen meg mindent es legyenek ott a reszletek. mert ekkora felbontas ekkora teruleten kicsit kicsi.
csak mert a vektoros alapu rendszernek eltudod majd mondani
de tenyleg jo, viszont megha egy arban lennenek, nekem akkor is inkabb a 2*30 kene mivel nem prof tervezoprogramokat hasznalok, es a dtp is tavol all tolem jelenleg, viszont a 2*30 colt meg en is kitudnam hasznalni asszem (bar igy majdnem egyarban vannak?)
Jó, jó, egészségesen nem 40 cm-re ülsz tőle, hanem mondjuk 50-re. Vagy pontosabban, fele-harmad olyan messzire mint a két Apple monitortól. Ha normális távolságra vagy a T221-től, akkor éppen betölti a látómeződ használható részét. Merthogy eleve így van tervezve.
Persze a világért sem akarlak technikai érvekkel meggyőzni, arról, hogy jobb az IBM monitor (vagy inkább ViewSonic) mint az Apple. Pedig nyilvánvalóan jobb, ez egy nagyon primitív mérőszámból is látszik: az egyik 7000 USD, a másik meg 3000. :-) (Ebben az árkategóriában a divat és a márkanév már nem számít annyit, hogy lényegesen torzítaná a használati érték/ár arányt. )
Egyébként baromi egyszerű: az Apple monitorának az a neve, hogy Cinema HD Display. Ehhez képest a T221-et mire ajánlják? tervrajzok, térképek, röntgenképek, kiadványszerkesztés. Csupa olyan terület, ahol baromi fontosak a részletek is, meg az overview lehetősége is. Igazából nem egy kategória a kettő. Árban sem, meg felhasználási területben sem. (Csak azt furcsállom, hogy az Apple kínálatában miért nem szerepel igazi professzionális monitor.)
ha jol veszem ki akkor az ibmhez ulsz 40 centire ami ugye kb ellenkezik az egeszseges testtartassal (meg ha ilyen reszeltes amugy is kicsit kozelebb fogsz hajolni), vagy az arcodban van a monitor es a bill kb a monitor alatt van
mondjuk a 30 colos sem annyira szerencses ilyen szempontbol mivel a felbontasa miatt hiaba nagy, megis viszonylag kozel kell hozza ulni, hogy lasd, igy tenyleg bennevagy es kicsit elveszhetsz
en ha jol veszem ki nagyitas szempontjabol eleg jo lesz a vektoros mennyorszag OS szinten (a 3d-t(linked) nem tulzottan implementaltak a linuxba sajnos, igy kb a longhorn elobb fog vele kirukkolni, mig a mac os most is 3d-s bizonyos szinten ugye(az ablakok texturak egy poligonon))
most sokmindent keverek es osszevissza linkel az egesz es nem is valasz tulzottan, de szerencsere ez nem szakmai topik hogy kibelezzenek (tuti tevedek is)
A vektoros/pixeles dolog egy kicsit összetetteb történet, bár kétségtelenül kulcsfontosságú ilyen felbontásnál.
Egyrészt tulajdonsága a megjelenítő eszköznek (monitor, nyomtató), másrészt a képi információt előállító hw/sw rétegeknek.
Manapság a megjelenítésre használt technológiák szinte kivétel nélkül pixelesek. (Kivétel a régebbi fajta tollas plotterek.) Katódsugaras monitorból még a kezdet kezdetén voltak valóban vektorosak, de ezek mára kipusztultak. (Ez kb. úgy működött, mint a lézerszinház, tehát nem sorban pásztázta végig a pixeleket, hanem ha olyan utasítást kapott, hogy húzz egy vektortt átlósan, akkor ennek megfelelően mozgatta az elektronsugarat.) Szóval a monitorok mind pixelesek, és valószínűleg így is marad, mert a vektoros módszerrel nem igazán lehet normál képeket megjeleníteni.
De most maradjunk a betűknél. A TrueType fontok gyk. vektorosak, és gyk. mindenhol TrueType fontokat használunk. Az, hogy egy adott karakter hány pixel magasságú területre legyen kirajzolva, általában az operációs rendszer vagy az adott alkalmazás szintjén paraméterezhető, és kimondott fejlesztési hiba, hogyha valaki "beleégeti a kódba" a pixeles méretet. Ugyanilyen "programozási" hiba, hogyha valaki HTML forrásban pixeles értékeket ad meg, nem pedig a relatív méreteket használja. No, most az a szolgen, hogy a Longhorn vektoros, valószínűleg a grafikus shell többi részének kirajzolására vonatkozik. (ikonok, ablakok, menük )
Az olvasható betűméret nem a monitortól függ, hanem hogy milyen "szög alatt látszik". Nyilván tök mindegy, hogy 40 cm-ről nézel egy 1 cm magas és 240 DPI-s felbontású betűt, vagy 80 cm-ről egy 2 centi magas 120 DPI-st. Mind a kettő ugyanakkorának látszik, és mindakettő ugyanannyi részletet tartalmaz. A lényeges különbség az, hogyha 10x-szeres zoom-ot akarsz, akkor 35 centit természetes módon előrehajolsz, (észre sem veszed), viszont 80 cm-nél már ez nem működik. Ráadásul a T221-nél van értelme egészen közelről nézni, mert még ott sem pixeleles a kép.
De igazából ez csak duma, és tudom hogy nem túl meggyőző egy ennyire low-level vizuális élmény esetén. Mindenesetre engem nagyon megfogott, amikor láttam.
figy, akarmi van a betuk mindenkepp kicsit lesznek, mint 19 colos tft-n az 1600*1200
mindez addig kenyelmetlen amig a pixel az alapegyseg es nem vektoros mint elvileg a tiger lesz (nem tudom mar) meg mint a longhorn lesz
persze lehet tevedek
abbol indulok ki, hogy weblapon is azt adom meg hogy 11px, ami egy 22 coloson amin 9,2 milla pixel van hangyafing mig cirka 2*30 colon 8,8 milla pixelnel talan latszik
Ha már monitorok, nem tudom megállni, hogy ne dumáljak bele, és nem mutassam meg én is a kedvencemet. (vagy ugyanez mozizósan)
Tudom, tudom, grafikában az IBM finoman szólva nem játszik, viszont ez az izéje messze felülmúlja akár az Apple, akár az SGI csúcsmonitorait. (Egyébként szinte biztos, hogy nem is "echte IBM" cucc, mert ebben a kategóriában csak ezt az egy modellt kínálja, és a következő legjobb egy 20"-os 1600x1200 LCD, "viszonylag" kommersz. Valószínűleg a ViewSonic egyik konstrukcióját vette át, és csak a dobozra írta rá a nevét.)
No szóval, a T221-es nagyobb felbontást produkál 22"-on, mint az Apple két 30"-osa együttvéve!!! (Mondjuk az ára is több mint kétszerese, 7000USD :-) )
A képernyőméret növelése csak egy bizonyos szintig előny, utána már túl messzire kell tőle ülnöd, hogy átlásd. (Nem is beszélve arról, ha két képernyőd van.) Ha mindenképp a méret számít, akkor már jobb a projektor. De a 22" képátló és 16:10 arány eléggé ideálisnak mondható. Feltéve persze, hogy dolgozni akarsz vele, nem pedig mozizni. (Vagy esetleg vetíteni a vendégek elött, mert szobadísznek kétségtelenül jobb a két Apple monitor, mint az IBM-es "brutal design" hagyományt követő T221-es. :-) )
Nekem volt szerencsém egy ilyen jószágot közelről is megszemlélnem. Hát döbbenets. Engem általában az ilyesmi nem szokott meghatni, de ettől majd egy óráig nem tudtam elszakadni. Ha nyit az ember rajta egy normál 25x80 karakteres terminál képernyőt (egyszerű ember mit is csinálhatna mást :-) ), akkor megjelenik egy kb. bankkártya méretű ablak, amiben tisztán, élesen látod az összes karaktert, simán lehet benne dolgozni. Ha valaki CAD, vagy grafikai programot használ, akkor nagyon gyorsan megszokja, hogyha a részletekre kíváncsi, akkor nyúl nagyító ikonhoz, (vagy a középső gombhoz, vagy CTRL/alma+akarmi, tök mindegy.)
Itt nem. Itt ha a részletekre vagy kíváncsi, akkor automatikusan közelebb hajolsz.
imadom az esot, mar az is fantasztilus, ahogy a csukott ablak mogott hallatszik az ereszen es a teton valo dobolasa.
de amikor kinyitottam az ablakot, es mig elszivtam egy cigit teljes csondben csak az eso zajat hallgattam, ez most nagyon kellett
mint minden rossz dolog az életemben, ez is egy nő halálával kezdődött nos karacsonyi szorakozaskent ujra vegigjatszom a max payne2-t (erosen a vege fele jarok), es meg kell mondanom, iden sem taszitotta le semmi a tronrol. egyreszt az alcim fall of max payne, masreszt amit a siteon irnak film noir love story, harmadreszt "this is love... love hurts" "there are no happy endings" meg a tobbi mar mar klasszikus mondat. vinnie megvedesen kivul, ahol a semmibol teremnek elo a kommandosok, ez egy hibatlan akciojatek.
persze az elso is az volt, de az bosszualos szinten kiraly film noir szovegekkel, viszont titkos katonai bazissal meg ilyen dolgokkal, ami nem annyira tetszett(befejezes persze max pont)
a kettoben meg csak valosnak tuno helyszineken kuzdunk, de meg milyeneken. felig felepult hazak, lepukkant gettokornyek maffiahaboruval meg hasonlo.
max payne, the biggest mobster bodycount ever
nemreg votl a szulinapom es most akkor whats my again
Blink 182 - Whats My Age Again Lyrics
I took her out,
It was a Friday night.
I Wore Cologne
To get the feeling right.
We started making out,
And she took off my pants,
But then I turned on the T.V.
And thats about the time she walked away from me.
Nobody likes you when your twenty-three.
And I should more of missed my T.V. shows
What the hell is A.D.D.?
My friends say I should act my age,
Whats my age again?
Whats my age again?
And later on,
On the drive home.
I called her mom,
From a pay phone.
I said I was the cops,
And your husbands in jail.
The state looks down on sodomy,
And thats about the time that bitch hung up on me.
And I shall more of make these prank phone calls.
What the hell is call I.D.?
My friends say I should act my age.
Whats my age again?
Whats my age again?
And thats about the time she walked away from me.
And you still act like your in freshman year.
What the hell is wrong with me?
My friends say I should act my age.
Whats my age again?
Thats about the time that she broke up with me.
Noone should take themselves so seriously.
With many years I've had to fall in line.
Why would you wish that on me?
I never want to act my age.
Whats my age again?
Whats my age again?