Keresés

Részletes keresés

Brambilla65 Creative Commons License 2007.11.18 0 0 76

Mindenki a maga kárán tanul, majd rá fogsz jönni, hogy elhamarkodtad a beszerzést és legalább egy kölyökkel kellett volna kezdened!

Holnap hol hagyod napközben?

 

Előzmény: gabiS8 (75)
gabiS8 Creative Commons License 2007.11.18 0 0 75

Ajj, ez a csehfarkas. Amíg ebédeltünk, a maradék karajt megette, a tálcát elvitte (gondolom megette), a Royal Canint megette a tálból. Mennyi ideig tart a megbékélés?

Olyan jó lenne, ha előjönne. Gyönyörű, semmihez se fogható nemes állat.

És milyen okos szemei vannak. Csak ne félne tőlem. pedig nem akarom bántani.

Közlekedett a kertben, csak túl jó a füle. Ahogy nyitom az ajtót, már csörtet be az autó alá.

 

gabiS8 Creative Commons License 2007.11.18 0 0 74

Hát ez a csehfarkas. Bebújt a Tatra alá. Az Istennek se akar kijönni. Az autóban aludt majdnem 4-5 órát, illetve lesett az ablakon. Itthon meg minden új, fél, morog, nem hajlandó előjönni. A kertet már felderítette (nyomok) de le kell ülnöm a sámlira és szólítgatni, meg közben karajt szelek Neki, és akkor elődugja a buksiját. Odadobok egy falatot, megszagolja, aztán behúzza és rágcsál, miközben engem figyel. Le sem veszi a szemét. Ülök a sámlin, csöpög az eső, nekem nincs akkora bundám, de sebaj.  Szelem a karajfalatokat. Ő meg érdeklődik, ha felállok morog és hátrább megy, aztán kíváncsian a kerék mögül kinéz. Milyen szép értelmes szemei vannak. Na megyek. Csak béke lesz pár nap múlva. Elvégre nem lakhat az autó alatt. Vettem neki külön plédet is, igaz a dzsekimet jobban szereti :)

Az autóban azon aludt. Amikor meg tankoltam, csak a két hatalmas radar látszódott ki az ülésen :)

Kissé talán elhamarkodott volt az ötlet, hogy ma elmegyünk a Normafához a hóba sétálni :(

Na, majd. Hó is lesz még, meg alkalom is. Csak békélne meg.

Brambilla65 Creative Commons License 2007.11.13 0 0 73

Kedves Zoltán,

Igazad van, mindenki volt kezdő, én is. A kutyát, amit előszőr kaptam imádtam, iszonyu sokat foglalkoztam vele, és jártam kiképzésre, kiállitásokra, és baromi sokat tanultam az ott szerzett tapasztalatokból. Megfogadtam sok tanácsot, és tanultam, tanultam az "öregektől"! Ennek pont 20 éve, sok mindent máshogy látok, mint csak kezdő kutyás koromban.

Próbáltam volna ilyen megközelitéssel, ahogy Te irsz a kutyatartásodról kölyköt venni régi tenyésztőktől, nem hogy kutyát nem adtak volna, de  nem is leveleztek volna veled, az tuti.

A Te megközelitésed a kölyök iránt, nem szeretetről, gondoskodásról  és mit fogok neki adni, stb-ről szól, hanem mit NEM fogsz csinálni egy olyan fajtánál, amit abszolut nem ismersz.

Amit a könyvek leirnak, annak a fele sem igaz nagyon sok fajtánál. Ha komolyan akarsz egy fajtával foglalkozni, keress meg fajtakiállitásokon embereket, akik "csak" tartják őket, nem tenyésztik, mi a véleményük a kutyájukról. Idén kb. 20 csehfarkas volt a magyar klubkiállitásra benevezve.

Azt, hogy vidéken, hogy tartják a kutyát az emberek, az a magyar ember kulturálatlan állattartásáról szól, erre nem lennék büszke a helyedbe. Én nem győzök meg senkit, hogy vegye ki a disznóólból a kutyáját,hogy ne kösse meg láncon, de az ilyen ember tőlem biztos nem kap kutyát, bármennyire szeretne.

Bár a szaporitóktól sajnos bárki kaphat kutyát, akiknek csak a pénz fontos, nem a kutya érdeke, sajnálhatod csehfarkast nem tenyésztenek a szaporitók se, talán miért nem?

Egyébként ha nem titok megirhatnád hány éves vagy, és miért találtad meg pont a csehfarkas fajtát, mint kutyát! Lehet, hogy téged is az vonz, hogy hányan fogják megcsodálni, hogy váááá ez egy igazi farkas és ez a Tiéd? Csodálatra vágysz, amit csak egy farkas tud meghozni neked?

De szerintem nyugodtan hozzátok be a román kutyát, én láttam már ettől a tenyésztőtől kutyát, igaz csak 4 hónapos volt, 2 sedalint kellett neki adni, hogy egyáltalán megfogható és szállitható legyen....

De részemről lezárom ezzel a témát!

További jó virtuális farkasozást!

Anita

 

Előzmény: zolapartizan (72)
zolapartizan Creative Commons License 2007.11.12 0 0 72
Kedves Barambilla!

Így már érthető jólinformáltságod és elnézést kérek a bértopik vád miatt, bár ilyen esetben nem árt ha előre jelzed, hogy bizalmas információk birtokában vagy. Mellesleg én a személyes levelezésemben felmerülő adatokat nem szoktam a topikoló barátaim rendelkezésére bocsátani. Ha valami nyomja az lelkemet, akkor azt ÉN írom meg.
A kutyával kapcsolatosan: Kb. 300 oldalnyi szak és nem szak irodalmat olvastam át az elmúlt két hétben a kutyáról, beleértve a tartók fórumhozzászóllásait is a nemzetközi fórumokon. A kutyát semmilyen szinten nem a kinézet alapján választottam. A kutya érdekeit a legmesszemenőbbekig szem előtt tartottam, ezért mondtam le arról, hogy két-három éven belől ilyen kutyára tegyek szert, mert nem vagyok biztos, hogy megfelelő kondiciókat tudnék neki biztosítani.
Továbbá azt gondolom, hogy mindenki volt kezdő valamikor és voltak tévképzetei, vagy esetleg semmilyen elképzelése nem volt. Ezt csak úgy van lehetőség áthidalni, hogyha informálódunk és tapasztalatokat szerzünk. De ez nem lehet indok arra, hogy ujabb kezdőket, leordítsunk annélkül, hogy konstruktív segítséget nyújtanánk számukra. Ilyen tipusú felvilágosítást vagy segítséget sem a Molnár Edittől sem tőled nem kaptam, viszont lebőgést azt igen. Ha valakinek ilyen szinten nincs pedagógiai érzéke emberek fele, mi a garancia arra, hogy a kutyáit jobban neveli?

Ehez a gondolatkörhöz még azt is hozzátenném, hogy az emberek a legkülönbözőbb utakon közelítenek az állatok fele. Egyik út sem minősíthető egyértelműen. Az, hogy valaki egy másik utvonalon közelít az állatok fele mint amit épp te bejártál, az nem jelenti azt, hogy az ő közeledése kudarcra van ítélve. Ha viszont te ezt feltételezed és az első fórumhozzászóllás után minősítessz valakit, az szűk látókörüségre vall elsősorban. Másodsorban pedig arra enged következtetni, hogy nem vagy profi szakember. Egy profi szakember sokkal kifinomultabban védi meg szakmai pozicióját és nem piti és görcsös vagdalkozással valamint csak indikolt esetben használ felkiáltójelet.

Egyébként a kutya és ember barátsága több tízezer éves multra tekint vissza szakmai koordináció nélkül, és gyakorlatilag a mai kutyatartásnak is csak egy kis része történik szakmai koordináció mellett. Vidéken ma is minden háznál kutya van és a gazdáik nem sokat foglalkoznak a szakmai szempontokkal. Ennek ellenére kutyáik élnek és egészségesek, komoly incidensek nélkül. Ha ennyi időn keresztül szakmai ismeretek hiányában lehetett sikeres a kutyatartás, akkor ezek után is lehet az. Ilyen alapon elútasítom a szakmai szempontú hegemón állásfoglalást. Mint törekvést elfogadom és jónak tartom, de mint kényszerítő erőként való fellépést, vagy kizárólagos hivatkozási alapot nevetségesnek és diktatórikusnak találom.
Ha ennyire kizárólagos érvényünek gondolod az általad szakmainak nevezett szempontokat -és most hadd ne idézzek a hozzászóllásaidból- akkor lécci győzd már meg a Biharnagybajomi parasztgazdát is, hogy reformálja meg a kutyatartását vagy azzonnal mondjon le a kutyatartás jogáról mert a kutyájának biztosított kondiciók alapján őt ez nem illeti meg.

Ugye érezhető, hogy ha elszállunk magunktól és túl magasra tesszük a lécet, akkor mindenki mosolyogva átbújik alatta... A szakmai szempontokat mindig az elérhető alkalmazási szintre kell vinni, mert ha nem, a környezet vagy ha úgy tetszik a piac úgyis kikényszeríti, vagy ami még rosszabb, a szakmai szempontokat figyelemen kívül hagyva fognak zajlani az események. És akkor maradtunk: Okostojások.

:z
Előzmény: Brambilla65 (70)
gabiS8 Creative Commons License 2007.11.12 0 0 71

Tegnap bementem a fressnapf-ba a cicáknak ennivalóért.

A kezembe akadt egy kutyás könyv, ahol a csehszlovák farkasról azt írták hogy játékos, pajkos meg hogy tud ugatni meg vonyítani is.

Máshol azt írják hogy munkakutya, a monoton ismétlést nem kedveli, és hogy csak vonyít.

egyszer el kellene már dönteni hogy mi ez. Farkas vagy kutya, ugat vagy vonyít stb....

 

 

 

Mit eszik a vlciak? A cupák mellett megeszi a "rendes" ételt is? Kutyaeledel (jó minőségű), ebédmaradék, főtt zöldség?

 

esetleg borókafenyő, erdeibogyó, gomba ;) ?

 

 

Brambilla65 Creative Commons License 2007.11.09 0 0 70

Kedves Zoltán,

napi szinten beszélek az Edittel,  elmondta, hogy már megint kik szeretnének farkast, és mi azt  megbeszéltük, erre feljöttél erre a topicra, ahol én válaszoltam neked, és nem az Edit.

Nem hiszem, hogy ez olyan hihetetlen, de ujból elmondom, én nagyon farkashibrid tenyésztés ellenes vagyok! Tehát nekem semmi érdekem, hogy Te ne kapj farkast, de amiket Te leirtál az Editnek, azok után nem volt nehéz rájönni, hogy itt is Te vagy!

Egy tenyésztő dolga az, hogy eldöntse, hogy azt a fajtát, amit tenyészt, arra alkalmas személy veszi-e meg. Nem érdeke a tenyésztőnek olyannak kutyát adni, akiről már a beszélgetés során kiderül, hogy alkalmatlan, vagy nem ez a neki való fajta, mert csak képről, a kutya kinézete utána választott.

Egy tenyésztőnek az a célja, hogy min. 10-15 éven keresztül, megelégedett, gondtalan kutyáséveket biztositson a gazdijelöltnek. Ez függ, hogy milyen körülményei vannak az illetőnek, mit vár  el a kutyától, mennyi szabadideje van, és mennyit tud majd az állattal foglalkozni. Mert, akinek nincs ideje a kutyával foglalkozni, annak a kutya fogja megsinyleni, mert unalmában lelécel, rombol, és csak bosszuságot fog okozni. Ezután jönnek a telefonok, hogy "sz@r" a kutya, mert nem csinálja meg ezt meg azt, semmit nem tud stb.

Azt, hogy nem szocializálták, nem foglalkoztak vele, persze tagadják, és akkor jön a döntés a tenyésztő vegye vissza, mivel ő gyártotta ezt a sz@rt, ja és minimum a vételi árat adja vissza.....

Persze a tenyésztő nem minden esetben tudja visszavenni, mert baromi nehéz egy adott állományba, csak ugy visszavinni egy vadidegen fiatal felnőtt állatot. Ha meg teljesen antiszociális a kutya, akkor esélye sincs másik gazdához kerülni, mivel kinek kell egy félős, harapós jószág még ingyen sem!

Tehát marad a lealtatás, ha nem lehet vele semmi fejlődést elérni. Egy tenyésztő nem azért tenyészt, hogy egyre több kutya ugráljon az udvarán, hanem, hogy megfelelő gazdikhoz jutassa őket, és mindenkinek sok öröme legyen a választot fajtájában.

üdv

Anita

 

 

 

Előzmény: zolapartizan (69)
zolapartizan Creative Commons License 2007.11.09 0 0 69
Kedves Barambilla!

Ha ez így van ahogy állítod, megmondanád, hogy melyik hozzászóllásom melyik mondatára reagáltál a következő mondatodal?

"Ahogy Te szeretnéd a csehfarkas kölyköt tartani, az igen érdekes, nem szocializálni, nem iskolába hordani, mert nincs időd rá, akkor minek, egyáltalán neked bármilyen állat is???"

Én ilyeneket a fórumban nem írtam, viszont szinte ugyanezekkel a szavakkal és ugyanebben a sorrendben leírtam ezt a MOlnár Edittel folytatott magánlevelezésemben.

Ex két verzió létezik: vagy Te vagy Molnár Edit vagy elolvasod a magánlevelezését.

Harmadik verzió: kapcsolatot tartassz Molnár Edittel és tőle megkapod magánlevelezése tartalmát, hogy azt felhasználva hatékonyabban bértopikolhass.

Ha mindezekre válaszoltál, folytathatjuk az eszmecserét: Ferenczi Zoltán
Előzmény: Brambilla65 (66)
Brambilla65 Creative Commons License 2007.11.09 0 0 68
Ja és elfelejtettem, Romániából is lehet kutyát hozni, igaz ki kell menni érte!!!!!!!!!!!!!
Előzmény: zolapartizan (65)
gabiS8 Creative Commons License 2007.11.08 0 0 67

Azért biztosan szép dolog lehetett ahogyan odajött az az állat. Az ilyesmire élete végéig emlékezni fog az ember, és ezért irígy vagyok....

 

Az egyik szlovák barátom mondta hogy Rozsnyón volt egy nagyon ritka fekete-fehér farkaseb, a gazdája egy vagyonért vette a csehektől. Csak ellopták...

Hogy manapság kutyát is lopnak... elképesztő mi van.

Brambilla65 Creative Commons License 2007.11.08 0 0 66

Hihetetlen Zolapartizán,

egyszerüen döbbentes vagy, én nem M.Edit vagyok, én nem tenyésztek csehfarkast, ha előző hozzászólásaimat is elolvastad volna. 20 éve ismerem Editet, mint tenyésztőt, én belga juhászokat tenyésztek ugyan ennyi ideje. Rosszindulatu és laikus soraid megdöbbentenek, egy szinvonalas, minőségi tenyésztés nemcsak abból áll, hogy csinálok egy almot és eladom, 100 ezer forint körüli összegért a kiskutyák darabját. Tartottál már kb. 10-15 felnőtt kutyát, ami a tenyésztés alapja, etetés, orvosi költséget, kiállitás, fedeztetés stb. költségekkel? Osszál-szorozzál, hogy ezen költések mellett mit jelent az, ha megszületik egy 6-8-as alom, és jó esetben el is tudja adni az ember, hozzáértő, megfontolt, felelősségteljes gazdinak.

Nem rólad beszélek!

Te megvagy sértődve, mert nem adnak neked kutyát, mert ahogy Te szerinted egy állattal élni kell, az nem szimpatikus egy tenyésztőnek, mert érdekes, nem a pénzt látja benned. Monopoliumról beszélsz, csehfarkast tartani és tenyészteni nagyon nehéz, nagyon sok munkával járó feladat, azt, hogy Magyarországon egy tenyészet van, nem hiszem, hogy egy ember kiváltsága lenne. Ennek a magyarországi kennelnek nincs szüksége a Te rosszindulatu megjegyzéseidre, Európaszerte keresik és tartják a kutyáit. A Te megsértett hiuságod ezen nem oszt és nem szoroz.

Senki nem mondta neked, hogy nem vehetsz külföldről kutyát, hozzál vegyél, szaporitsd, de Te még a napi foglalkozást sem akarod erőltetni, ujból megkérdem, minek neked akkor bármilyen állat?????

Igazán szép a meséd az erdőben élő, néha lejövő és téged istápoló farkaskáról, honnan tudtad, hogy 9 évesen jött le hozzád????

De tanácsolom, hogy költözz vissza ilyen vidékre és probálj farkast csalogatni, hátha feltámad a régi mese szelleme.

Szóval szeretném, ha nem sértegetnéd azt, aki nincs is a fórumon, és nem tud válaszolni neked.

üdv

Hicsák Anita

de Montmirail Kennel

 

 

Előzmény: zolapartizan (65)
zolapartizan Creative Commons License 2007.11.08 0 0 65
Kedves Barambilla!

A hibridemre nem Magyarországon tettem szert és nem is itt tartottam hanem Erdélyben, egy 1000 m tenegerszint fölötti tanyán, ahol nem volt kerítés vagyis kb. tízezer négyzetkilométer állt rendelkezésére. Mint már említettem teljesen szabadon volt és zárt területre nem is lehetett bevinni, tehát nem ketrecben tartottam. Önként szegődött oda, csak úgy megjelent egy nap. Adtam neki kaját, amikor elmentem odajött, megette és így kezdődött minden. Soha nem volt agresszív, rengeteg pásztorkutya csatangolt arrafele, soha nem tűzött össze egyikkel sem. Én akkor kisgyerek voltam, velem volt a legbarátságosabb, a felnőtteket kerülte. Ex nem tudom elhinni, hogy gyerekeket bántalmazott volna. Amikor a közeli forrásra mentem vízért, a hátán vitt, és hozott, ölemben egy tízliteres vödör vízzel, tehát meg tudtam fogni és tudtam vele sétálni.
A szukáról nem állítottam, hogy kiállításgyőztes, csak azt, hogy szerepelt kiállításokon, mert ez állítólag kötelező a tenyésztőre nézve, ha jól értettem, ez a tenyésztői engedély egyik feltétele...
Fedeztetésre partner már van. Amúgy egy ilyen kutya árához viszonyítva(300€-1000 €) -nemzetközi árak, már csak a gyengébben tájékozottak kedvéért- egy törzskönyveztetési költség nem lehet olyan nagy összeg.
A törzskönyveztetéshez elkészül a kutya pedigree exportja is.
Amúgy vannak emberek akiknek maga a kutya a fontos és nem a köré kreált papíyrhalmazok. Ex nem kizárólagos szempont, hogy törzskönyvezett legyen. Egyébként ez a szuka törzskönyvezett.
A bértopikolásról annyit kedves Edit, ha már te is nevemen szóllítottál, hogy szerintem te keményen topikolsz a tulajdonodban levő Crying Wolf, elsősorban monopolista üzleti filozófiát és másodsorban tenyésztői etikát képviselő tenyészetnek. Magyarországi monopol helyzetedből kifolyólag olyan imázs kreálásában vagy érdekelt amely segítségével ezt a kutyafajt nehezen, kevesek számára elérhetőnek és kiváltságosnak tudod beállítani, természetesen a luxuscikkért járó piaci felár nem figyelmen kivül hagyásával.
Egyébként akkor is lessz csehfarkasom, ha Magyarországon nem tudom regisztrálni és ha csak útlevéllel fog az országban tartózkodni, sőt akkor is ha csak korcs kutyaként kerül be az országba, sejtve, hogy szakmai kapcsolatrandszeredet adott esetben felhasználva megpróbálnád megakadályozni magyarországon a más forrásokból történő csehfarkas beszerzését, az e célre ideális kötelező tenyészszemléken.
Te az ember legősibb barátjának áruba bocsátásával sikeres üzletágat építettél föl és mindent megteszel, hogy a nem üzletileg kontrolált beszerzési források ne legyenek elérhetőek. De hidd el el fog jönni az idő, amikor ugyanolyan könyű lessz beszerezni egy csehfarkast mint egy német juhászt és ezt a te monoloplista törekvésed nem tudja megakadályozni.

A további érdeklődők független tájákozódása érdekében becsatolok egy pár linket a különböző csehfarkas tenyésztők elérhetőségéről:

szlovákia, őstenyésztők(33 tenyésztő):
http://www.wolfdog.org/php/modules.php?op=modload&name=WolfdogDB&newlang=eng&file=kennels&country=SK

csehország, őstenyésztők(85 tenyésztő):
http://www.wolfdog.org/php/modules.php?op=modload&name=WolfdogDB&newlang=eng&file=kennels&country=CZ

olaszország,sok fan(121 tenyésztő):
http://www.wolfdog.org/php/modules.php?op=modload&name=WolfdogDB&newlang=eng&file=kennels&country=IT

németország(30 tenyésztő):
http://www.wolfdog.org/php/modules.php?op=modload&name=WolfdogDB&newlang=eng&file=kennels&country=DE
és végül az összes tenyésztői országokat felsoroló lista:
http://www.wolfdog.org/php/modules.php?op=modload&newlang=eng&name=WolfdogDB&file=kennels

Remélem, hogy hozzászóllásommal hozzásegítettem a topicolvasókat a a független tájékozódáshoz mielőtt még valaki befolyásának hatására, az egyoldalú tájékoztatás csapdájába esnének és a különböző néven hozzászóllók önmagukhoz irányítanák a kedves érdeklődőket, önmagukat kedves barátnőjüknek feltüntetve....

üdv minden csehfarkas rajongónak: zola
Előzmény: Brambilla65 (63)
gabiS8 Creative Commons License 2007.11.07 0 0 64

Na, ne öljétek meg egymást:

 

 

egy nagyon szép cseh farkas (nem csehfarkas) képei.

Elkényeztetett szobafarkas lehet. Jó neki:)

 

 

Brambilla65 Creative Commons License 2007.11.07 0 0 63

Kedves Zoli,

nem felületesen olvastam hozzászólásod, de annyira laikus módon irsz egy fajtával kapcsolatos dologról, hogy másképp nem lehet neked válaszolni.

Nulladik generációs hibrid /F1-es hibridre gondolsz?/, mert nulladik nincs! Ilyet ne mondj, hogy 9 évesen került hozzád, és hol tartottad, ketrecbe? Mert az F1-es hibridek nagyon kiszámithatatlanok, tartásuk Magyarországon tilos! Azt Te mint idegen megfogni nem tudtad, sétáltatni nem tudtad, az tuti.

Akkor minek volt szegény és miért került hozzád 9 évesen? Én hallottam malamut-farkas keverékről, de lealtatták, mert megtámadta a 3 éves gyereket teljesen alaptalanul, pedig ismerte a gyereket, ott nőtt fel a hibrid a családban...

Nem tudom honnan hoznád az 1 éves szukát, de aki ilyen sok jó dolgot tud, kiállitásgyőztes, kiképzett, annak elég kemény ára van, vagy nem adja oda lelkiismeretes tenyésztő egy laikusnak!

Bértopikolok???? Én az olyan emberek ellen vagyok, mint Te, akinek sem tapasztalata, sem tudása nincs egy ilyen fajtával szemben, de nagyon értőn szeretne viselkedni!

10 év alatt már sok embert láttam, láttunk aki vett és szeretett volna csehfarkast, láttuk, ahogy nem ezt gondolta, ill. megfogadta tanácsainkat és jól el van a csehfarkasával.

Ahogy Te szeretnéd a csehfarkas kölyköt tartani, az igen érdekes, nem szocializálni, nem iskolába hordani, mert nincs időd rá, akkor minek, egyáltalán neked bármilyen állat is???

Szerintem egy topic nem hirdetésről szól, hanem a fajtával kapcsolatos kérdések és történésekről kellen szólnia. Egyébként megkérdezném, ha valaki bevállalná mégis az 1 éves szukát, kivel fedezteted be,hogy kapjál vissza kölyköt, ki fizeti a fedeztetési dijat a felnevelést, a törzskönyvezést, ami nem kis összeg lesz? Vagy ez szerinted abból áll, hogy most elhozzuk a kutyát, és majd lesz valami? Magyarországon tenyészszemlén kell résztvennie, hogy ne legyenek felülbélyegzettek a törzskönyveik a kölyköknek, azt a költséget ki állja, és ha nem megy át a tenyészszemlén????

Szóval, amig nem tenyésztettél egyáltalán kutyát sem, előbb kezd a legelején. legyen tapasztalatod, és utána akarj szabadon tartani egy csehfarkast!

üdv

 

Előzmény: zolapartizan (62)
zolapartizan Creative Commons License 2007.11.07 0 0 62
Kecves Barambilla!

Ha átolvastad volna a hozzászóllásomat és nemcsak átsíklottál volna rajta, akkor az is kiderült volna számodra, hogy nem az útlevél az akadálya a kutya befogadásának részemről, hanem az, hogy nem tudok megfelelő kondiciókat biztosítani. Idézem az erre vonatkozó mondatomat:"Én még sajnos nem vagyok felkészülve egy ilyen értékes állat fogadására ezért szívesen továbbítanám a lehetőséget valakinek, aki már most felkészülten tudná fogadni."
Következő mondatodra: De igen akarom, hogy más vegye gondozásba, ha megfelelő feltételek mellett tudja ezt tenni. Ezért írtam a fórumba.(vagy szerinted milyen más indokom lett volna ide írni?)
Mi az 1 éves csehfarkas szuka?: Nekem már volt egy kilenc éves nulladik generációs farkas hibridem, ami nem egy kitenyésztett, ellenőrzött keverék mint a csehfakas, hanem a természet szülötte natúr hibrid! Az is szuka volt és kilenc évesen került hozzám. Ez az 1 éves szuka kiképzett, kiállításokon szerepelt, autóban több ezer kilométret utaztatott, más csehfarkas kutyákkal falkában élő, idegen kutyákkal rendszeresen találkozó egyed, mielőtt még világvégét kiáltanál...bár sejtem jól esne neked..
Megdöbbentően jó emberismerő lehetsz ha egy fórumhozzászóllás alapján meg tudod itélni valaki felfogását. Ha tényleg ennyire nagy vagy, hogy hogy nem egy fejvadász cégnél keresed betegre magad, ahhelyett, hogy holmi téves felfogású embereket nevelnél ingyen?
Vagy netán bértopikolsz valakinek?
Hogy kinek bértopikolnál? Megírom ha megadod a privát mailcímedet.

üdv: zola
Előzmény: Brambilla65 (56)
gabiS8 Creative Commons License 2007.11.07 0 0 61

Hát nem tom. Megnézni mindenképpen meg fogom, ha nem az üvöltő farkast akkor asszem az egyik szlovák ismerősöm kollegájának van ilyenje (tűzoltó).

Ha kimegyek több hétre, kicsit itthon, megint ki, akkor semmit. Legalábbis egyelőre.

Ha majd látom az időmet, tudom hogyan lehetne ezt a dolgot kezelni.

Élőben kell látni sokat, akkor talán az ember megismeri egy picit.

És utána dönthet.

 

Akrámilyen másik fajtatiszta kutyában több öröme van.... akkor minek tartanak ilyet?

Ha nincs benne öröm, akkor minek? kutyát társnak tart  az ember, méghozzá hogy legyen öröme benne, ha lehet minél több. Akár hibrid, akár nem. Szerintem persze....

Előzmény: Brambilla65 (60)
Brambilla65 Creative Commons License 2007.11.06 0 0 60

Nekem nincs ilyen kutyám, én elitélem a hibridek tenyésztését, de jól ismerem őket barátnőm tenyészti őket. Hidd el, hogy nem fogják malamut keveréknek nézni, farkast látnak benne. Kennel nélkül nem tudod tartani nagykorában, csak ilyen kennelben lehet biztonsággal otthagyni.

Az én meglátásom, hogy azért mert farkasul néz ki, nem biztos, hogy ilyen kutyára vágysz. Akármilyen fajtatiszta kutya több pozitiv élményt ad, mint egy csehfarkas.

Magyarországon egy tenyészet van, /Cryingwolf/ aki már több éve tenyészti és ismeri ezt a fajtát, beszélj vele, nézd meg a kutyáit, és dönts belátásod szerint.

 

Előzmény: gabiS8 (59)
gabiS8 Creative Commons License 2007.11.06 0 0 59

Mert szép, mert aranyos mert farkas-barkas. Ja. Pontosan ezért.

Szerintem az ilyen ebet tartóknál ez is szempont.

Nyilván a hibrid-mivolta is vonz. Bár nem szeretném hogy falkavezér ide vagy oda, ha rossz napja van, éppen mucugatás közben a nyakamba vagy a seggembe harap.

Bár ez utóbbi hagyján.  A cica-kuty mizujst csak azért kérdeztem, mert láttam olyan videót. Gondolom lehet "hatni" a lelkére. Az autóztatást én is olvastam, az nm gond. Csak ne rágja ki az ülést mert azért harapok.A cicák amúgy máshol vannak. Itt csak a Barátnőm pincsije rendetlenkedik, gondolom őt nem enné meg. Én általában minden jót megveszek az állatnak, igaz ez se jó, tudom, ha elkényeztetik. Vasketrecet viszont nincs szívem csinálni. Estetleg ideiglenes elzárásra. Inkább lakjon bent. Napközben meg szaladgálhat. Nekem a másik lakásban a macsek is a párna sarkán alszik. Egyébként sem mutogatni kellene. Az emberek úgyis anorexiás németjuhász-malamut keveréknek néznék. Csak gondoltam nagyokat lehetne sétálni vele pl. télen a Tátrában.

Bár lehet hogy erre a célra egy széria malamut is jó, az legalább nem esz meg.

 

Amúgy miként viselkedik másképp? Agresszív? Kiszámíthatatlan? Olyan mint egy nagyranőtt harcikutya (nem hinném)?

 

Neked van ilyen kutyusod? Egyszer szívesen megnézném, ha nem zabál fel reggelire.

Előzmény: Brambilla65 (58)
Brambilla65 Creative Commons License 2007.11.06 0 0 58

Szia,

Téged sem értelek, miért akarsz csehfarkast, mert szééép, és olyan farkasul néz ki???? Ezek a kutyák nagyon sok ösztönös viselkedést mutatnak, nagyon sok helyzetben nem kutyául viselkednek!

Nagyon fontos náluk, már 5-6 hetes kortól a szocializáció, megismertetni mindennel, emberek, zajok, jármüvek, állatok. Napi szinten vinni, foglalkozni vele. Ha ez kimarad, vagy nagyon félős, vagy agressziv marad.Sokszor fordul elő, hogy a gazdi nem elég "erőskezü", a kutya mindent megcsinálhat, mert a gazdi nem lett a falkavezér nála, ami náluk nagyon fontos dolog. Nem szeretnek egyedül lenni, falkaállatok,  nagyon tevékenyek, iszonyu mozgásigényük van. Ezért lakásban lehetetlen fegyületnélkül hagyni!

Kiváló szabadulómüvészek, tartásukhoz megfelelő beton aljzatu kennel, rácsboritásu tetővel ajánlott, a szökdösések kivédésére. Ha a gazdi beengedi magával a lakásban, ott nagyon szeret lenni, de felügyelet mindig kell mellé.

A kis haszonállatok nincsenek biztonságba melletük, nyul, baromfi, macska!!!!!

Veleszületett vadászösztönt nehéz elnyomni.

De helyes neveléssel, elhivatottsággal, felelőstartással lehet tartani és mutogatni, hogy nekem egy farkashibridem van, ha ez a sok munka után valakinek ez megéri, akkor vegyen csehfarkast!

 

Előzmény: gabiS8 (57)
gabiS8 Creative Commons License 2007.11.06 0 0 57

A kölyökkutya nevelhető? Összeszokik pl. cicákkal ha pár hetes korától ott van velük? Most nem aktuális a kutya, mert lehet kimegyek külföldre de ha itthon leszek, akkor veszek. Nem nevelve meg nevelhetetlen lesz a farkaseb, nem? Mármint hogy harapni fog meg hasonlók. (mármint hogy vad lesz). Rengeteget kell foglalkozni vele, annyit tudok. Meg a séta. Sokat és hosszan.

Láttam a youtube-on egy videót, ott egy tálból csemegézett egy cicussal.

 

Történetesen ha már terület: szobakutyaként alhat csak bent, nem csatangol el éjszaka?

Van egy nagy kertünk magas kerítéssel, csak éppen nem akarok lágert emelni majd mert ahogyan olvastam 2m-t helyből ugrik.

 

Mi a helyzet a vonyítással? :) Teliholdkor minden hónapban feljelent majd a szomszéd? :)

 

Jajj, bonyolult mindez. Gondolom egyszerűbb ha már megvan az eb..... legalábbis a gyakorlatban minden más mint agonizálni.

 

Előzmény: Brambilla65 (56)
Brambilla65 Creative Commons License 2007.11.06 0 0 56

Hello,

ezt most nem értem, nagyon szeretnél egy csehfarkas kutyát, már körül is néztél, és találtál is egyet, külföldön, csak útlevél kell neki? Ezt kb. fél perc alatt elintézi az állatorvos, nem értem ezzel mi a gond?

De mégsem akarod, valaki más fogadja, vegye meg? Nem tudom, tudod-e mi az, hogy 1 éves csehfarkas szuka? Gondolom nem, mert ilyen hülyeségeket nem irnál akkor le, egy csehfarkas tartása nem terület függő, hanem egy elhivatottság, aki egy farkasul gondolkodó kutyát szeretne, minden negativ és pozitiv tulajdonságaival. Ez nem egy kutya!!!!! Ezt nem lehet, csak ugy elhozni, lerakni egy udvarra és kész!

Az ilyen felfogásu emberek miatt történnek a balesetek, mert nem tudják mi van a kezükbe!

Szerintem olvass sokat a fajtáról, menjél nézzél körül kennelekben, de szerintem normális, fajta iránt felelősséggel biró tenyésztő neked nem ad kutyát, legalábbis most!

üdv

Anita

Előzmény: zolapartizan (55)
zolapartizan Creative Commons License 2007.11.04 0 0 55
Hali minden rajongónak:)

Engem is érdekel egy ilyen kutya, találtam is egy egyéves szuka példányt, minden papír rendben, csak még útlevél kéne neki, hogy bejöhessen az országba.
Én még sajnos nem vagyok felkészülve egy ilyen értékes állat fogadására ezért szívesen továbbítanám a lehetőséget valakinek, aki már most felkészülten tudná fogadni. Tekintettel a kutya korára az ár rendkivül előnyös. Cserébe anyit kérnék, hogy ha már felkészültem és tudnám biztosítani maradéktalanúl a feltételeket akkor a kölykeiből kaphassak egy szukát meg egy kant. Hogy mit értek felkészültségen? Az udvar ahol most lakom 400 négyzetméter, igaz itt lenne neki egy társ egy korcs német juhász személyében. Ez kevés egy ilyen kutyának.
Aki lakásba szeretné, ne is jelentkezzen.
A hétvégi telkem 1500 négyzetméter, de ott csak hétvégén láthatnám. Ezt értem én felkészültség hiányának.
Olyan személyek jelentkezését várom, akik legalább 800 négyzetméteres udvart tudnak a kutya rendelkezésére bocsátani, úgy, hogy közben minden nap tudnak vele foglalkozni. Sajnos ez az amit én nem tudnék biztosítani neki. Ennél gyengébb feltételek mellett inkább én veszem gondozásba.

címem: zolapartizan@gmail.com
gabiS8 Creative Commons License 2007.10.15 0 0 54

Ehem, pukkad ez a fórum vagy mi.

Szóval: én utánajártam, ha kell vkinek iulyen kutya, esetleg tudok segíteni....

Előzmény: gabiS8 (53)
gabiS8 Creative Commons License 2007.10.08 0 0 53

Ehem.

Esetleg engem is érdekelne egy ilyen kutya. Szép állat nagyon.

Ezzel aztán lehet menni sétálni:) .... csak győzzem! :)

Ha esetleg tudna vki ilyen eladó kiskutyát - akár Mo-n, akár Szlovákiában, írjon ide.

Előre is köszi!

 

 

ngergihun Creative Commons License 2007.07.04 0 0 52
Hello Mindenki!!!
Valósággal legyőgöznek ezek a kutyák!!! Az a kérdésem, lenne, hogy Magyarországon ki foglalkozik ilyen kutya tenyésztésével, vagy egyáltalán foglalkozik e valaki???
Ha nem foglalkozik, akkor tudnátok, mondjuk egy cseh tenyésztőt ajánlani, minden esetre olyan tenyésztőtől szeretnék venni akinek a kutyáiról csak jót lehet hallani!!!

Előre is köszi a segítséget!!!
Unua Creative Commons License 2006.11.02 0 0 51
A www.wolfdog.org adatbázisában lehet a tenyésztőket megtalálni. Talán ott érdemes keresni. Szlovákia sincs messze, s ott sokan tenyésztik.
Timsili Creative Commons License 2006.11.01 0 0 50

Szió!

Végre találtam egy fórumot,ahol a kedvenceimről van szó! :) olvastam a régi hozzászólásokat, és láttam a képeket is! Gyönyörű kutyád van! Feltett szándékom, hogyha nagy leszek,akkor nekem is lesz majd farkasom..........de ez még messze van...:( Még egy késrdésem volna feléd: itthon Molnár Editen kívül nincs más tenyésztője a fajtának?

Üdvözlettel: Timsili

Bimbum Creative Commons License 2006.09.04 0 0 49
Csehszlovák farkaseb

 

A fajta eredete

 

Az FCI által 1994-ben hivatalosan elismert, tehát viszonylag új fajtát az 1950-es évek végén kezdték el tenyészteni az akkori Csehszlovákia területén. A hadsereg és a rendőrség számára használható, kitartó, egészséges, a kritikus helyzetekben gyorsan és önállóan reagáló, tökéletes munkakutya kitenyésztése volt a cél.

A fajtát német juhászkutya és kárpáti farkas keresztezésével alakították ki, bízva abban, hogy a farkas pozitív tulajdonságait (kitartás, egészség) sikerül ötvözni a német juhászkutya munkakészségével.

 

A tenyésztést négy vonalon indították el, (az első alom 1958-ban, a fajta genetikai alapjában utolsóként bekerült farkas kölykei pedig 1983-ban született meg) majd a már meglévő hibridvonalak keresztezésével tiszta vérű tenyésztés folyik.

Alaposan tanulmányozták az utódok és a szülők közötti anatómiai és élettani különbségeket, vizsgálták képezhetőségüket, aktivitásukat és kitartásukat. A harmadik, negyedik generációs egyedeket már szolgálati kutyának használták a hadseregben.

 

1972-től kezdték a csehszlovák farkaskutya nevet használni a hibridek megjelölésére és később a fajtát ezen a néven is regisztrálták. 1982-ben alakult meg az első fajtaklub Brnoban, ahol rögzítették a fajtastandardot és a tenyésztésbe vétel feltételeit, valamint megtartották az első tenyészszemlét, ahol mindössze egy kan és egy szuka kapta meg a tenyészengedélyt. A fajtát először az 1984-ben a nyitrai CACIB-on mutatták be, az FCI 1989-ben regisztrálta a fajtát, az indítványt a ma már nem létező Csehszlovákia képviselői terjesztették elő, így mind a fajta neve, mind a származási ország is ez maradt, ám a fajta gondozó anyaország 1994-től Szlovákia lett.

 

Viselkedés, tartás, nevelés

 

Rendkívül aktív, temperamentumos, nagy mozgásigényű kutya, kizárólag kertben tartható! Az időjárás viszontagságait jól tűri, a betegséget szinte nem ismeri. A farkas őstől öröklött tulajdonságai nehézzé és izgalmassá teszik a vele való együttélést, ám aki túljut a kezdeti nehézségeken, az egy csodálatos, ragaszkodó társat kap egy csehszlovák farkaskutyában.

 

Gazdájához és annak családjához hihetetlen módon kötődik, egy kényszerű gazdaváltás rendkívüli módon megviseli a kutyát. (Saját tapasztalat: egy 9 hónaposan Dániából kapott szuka közel fél év alatt fogadott el, pedig bizony-bizony minden tudásomat és türelmemet beleadtam, és még így, 3 év után sem olyan mint azok a kutyáim akiket én neveltem fel.) Idegen emberekkel szemben bizalmatlan, de nem agresszív, idegen kutyákkal szemben domináns. A kanok nyugodtabbak, a szukák aktívabbak és szinte lehetetlen más szukával együtt tartani őket. Későn érő fajta, a szukák 1 a kanok 3 évese korukra érik el a felnőtt kort, a szukák a farkasokhoz hasonlóan egyszer tüzelnek egy évben. Rendkívül hosszú életűek, nem ritka a 16 éves kort megélt egyed.

 

Falka állat, egyedüli kutyaként nem érzi jól magát és igyekszik minden alkalmat megragadni, hogy a gazda után mehessen (nálunk a teljesen zárt kennel és a villanypásztor bevált-eddig…).

 

Nagyon fontos a korai szocializáció. Egészen kicsi kölyök kortól foglalkozni kell a kutyával, idegen emberekhez és kutyákhoz, zajhoz, forgalomhoz, utazáshoz szoktatni. (Ilyen szempontból remek találmány a kutya-ovi!)

 

Könnyen, gyorsan és szinte mindenre megtanítható, ám nem a klasszikus értelemben vett munkakutya (a kezdeti fellángolás után nem is igen használják szolgálati kutyaként). Apport készsége, bár van, az nem feltétlen akkor nyilvánul meg amikor mi azt szeretnénk, az őrző-védő munkára csak nagyon kevés egyed alkalmas, nyomkövetésben viszont szinte verhetetlenek! Az engedelmes képzéssel nem szokott gond lenni, bár a hosszú, monoton ismételgetéseket nem tűri.

Makacs és önfejű, ugyanakkor érzékeny is ezért határozott, de nem kemény gazdát igényel.

 

Standard

A csehszlovák farkaskutya az FCI I-es fajtacsoportjában tartozik.

 

Külleme, szőrzete, mozgása a farkasra hasonlít.

A marmagasság alsó határa kanoknál 65 cm, szukáknál 60 cm, felső határ nincs. Teste téglalapba írható, a marmagasság és a törzs hosszaránya 9:10.

A fejforma a nem jelleget tükrözi, jellegzetesek a ferdén metszett, borostyán színű szemek és a rövid, felálló, háromszögletű fülek. Fogazata teljes, nagyon erős, feltűnő a metsző fogak mérete. A hát egyenes, feszes, az ágyék rövid. A mellkas szűk és lapos, a has erős és felhúzott. A far rövid, nem lehet csapott, a farok magasan tűzött, szabadon lógva éri el a csánkizületet. Az elülső lábak egyenesek, szűkre állítottak, a kissé kifele forduló mancsok nem számítanak hibának.

A szőrzet zárt és tömör, színe a vöröses szürkétől az ezüst szürkéig terjed.

Mozgása könnyed, harmonikus, lépései hosszúak.

 

Két fő típust különböztetünk meg;

 

A Csehországból származó egyedek magasabbak, erősebb csontozatúak, német juhász jellegűek (azaz kutyásabbak), a szlovák típusúak alacsonyabb, könnyedebb, a farkasra jobban hasonlító kutyák.

Bimbum Creative Commons License 2005.07.02 0 0 48

 

Egy igen pici csehszlovák farkaskutya

Bimbum Creative Commons License 2005.07.01 0 0 47

 

Alvó csehszlovák farkaskutyák

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!