A mostani tizenéves generáció fizikai ereje és állóképessége sajnos tényleg gyenge.
Az ősidőkben nem volt még probléma a fekvőtámaszokkal, felülésekkel, a lovaglóállást is hamar "megszoktuk". Már a régi BL-féle iskolában is jól felépített és fokozatosan nehezített módon végeztük a fentebb említett erősítő sorozatokat. Ezeken kívül még sok (szerintem igen hasznos) speciális erősítő gyakorlatunk is volt, pl. páros csuklófordítások és egyéb izometriás( tartósan feszített-koncentrált) páros gyakorlatok, amelyek valahogy a későbbiekben "elfelejtődtek". Az igaz ,hogy a chai sao-doi jong-Saam Bo Jin "szentháromság" végül is minden lényeges mozdulatot tartalmaz, de hatásos kiegészítőként ugyanolyan jól működnének az "elfelejtődött" gyakorlatok is.
Ezekre van találó kifejezés: szponzor: Havonta egyszer-kétszer letévedő tanítvány, általában csak fizetni jár le, de ha valaki kérdezi tőle, már 10 éve kung fuzik. zsákmányállat: Fizikailag életképtelen szinten álló egyén, általában egyetlen fekvőtámaszt vagy felülést sem tud megcsinálni. Jellemzően a mostani 14-18 közöttiek. Egyébként ijesztő, hogy az utóbbi kategóriában milyen sokan vannak. A "mi időnkben" még nem volt jellemző, hogy a tizenévesek tömegével legyenek ennyire satnyák.
Való igaz, hogy egy kungfu stílus identitásának megőrzése nem a másik stílusok (és azok gyakorlóinak) lenézéséből kellene, hogy álljon.
De stílusokon belül is volna mit javítani, pl. nem lenézni az ügyetlenebbeket, az idősebbeket, akik nem versenyezni akarnak, vagy akik nem tudnak rendszeresen edzőtáborokon résztvenni. Nyilván az ő tudásuk lassabban épül, a "ranglétrán" is lassabban haladnak előre,de attól még ugyanúgy a stílus potenciális továbbvivőiként kell(ene) rájuk tekinteni.
@TLM: Ilyen "open source" tudtommal pl. a brit utcai harcos iskoláknál van, legalább is a rengeteg YouTube videó alapján, ahol nemcsak hogy együtt gyakorolnak, de együtt kísérleteznek is mindenféle technikákkal. Magyarországon sajnos az iskolák egyszerűen konkurenciának tekintik egymást, és semmit nem hajlandóak megosztani, de még egymásról pozitívan nyilatkozni is csak ritkán.
@Stelios: Én a törésről beszélek, ahhoz nem kell rákészülés. A tökön rúgás szerintem szemfényvesztés, csinálja bárki (ICK-t is beleértve). Ott a seggét rúgják az embernek valójában. Egészséges felnőtt férfinak szerintem kizárt, hogy a cremaster izom teljesen fel tudja húzni a heréit (elakad a lágyékcsatornában). De nem vagyok orvos, szóval akár lehet is. De nyilván egyszerűbb a térdemet odakapni, meg azt begyakorolni is könnyebb :)
@lao gong: Ezen lenne jó változtatni, mert addig rendben van, hogy egy stílusnak van identitása, de ha valakit már azért nem látnak szívesen valahol, mert másokkal is edz vagy edzett, az már gáz. Ilyen sajnos nálunk is előfordul.
Az "Open source"-ra egyfajta lehetőséget nyújthat az instruktor több iskolában szerzett lépzettsége. (Tudok olyan oktatóról aki sevenstar mantis mellett wudang tai-chit is tanít, de valószínűleg ti is tudtok hozni hasonló példákat).
Egyébként a kungfu-stílusok féltékenyen őrködnek identitásuk és technikai repertoárjuk felett ( ami tkp. érthető), és ezért nem könnyű az "átjárás".
abból indultam ki, ami a videón van (www.kungfuakademia.hu/video). És ha jól emlékszem a Grand Master is így csinálta. Nevezzük rákészülésnek. A tökös pedig nagyon gyors sajnos. Gyorsabb berántani a térdedet középre, főleg mert az egy ösztönös mozdulat.
Emlékszem valami hasonlóra anno. Egyetértek, nem kellene hogy így legyen. Open source? :) Érdekes elképzelés :) Péda van rá, ha nem is a kung fu-ban. Vagy csak nem tudunk róla.
Amúgy nagyon sajnálom, hogy Magyarországon a harcművészeti iskolák ilyen szinten kommunikálnak egymással, meg egyáltalán, hogy ilyen szintű a széthúzás (sajnos ez nem csak a chow gar stílusra és erre a két iskolára igaz, hanem nagyon sok egyéb kung fu iskolára, sokan még emélkezhetnek arra az időre, amikor a 4 különböző wing tsun iskola tanítványai megverték egymást plakátozás közben). Nevezzetek idealistának, de én legszívesebben egy olyan közegben edzenék, ahol a tudás nyitott, szabad az átjárás az iskolák között, és nincs feszkó abból, ha valaki valamit máshogy gondol. "Open Source Martial Arts" :)
Középen :D Viccet félre téve, a videókon egy viszonylag "könnyebb" változatot mutatnak be, a torok izmosabb részén, de sokan (én is) meg tudják csinálni a lenti lágy ponton is ('szomtudja hogy hívják). Azért lassan csak eljutunk oda, hogy kialakul a képesség a gyakorlatoktól, magyarul mégsem csináltunk éveken keresztül minden gyakorlatot rosszul.
Nem bűvésztrükk, egyszerűen kialakul egy ilyen képesség a gyakorlatoktól. Nem kell előtte semmilyen légzőgyakorlatot csinálni. Van és kész. A torkát is meg lehet csapkodni az embernek. Azért fokozatai vannak, pl. hogy pontosan hol töröd el a pálcikát.
Nem kell előtte semmilyen légzéstechnikát végezni, de ez tényleg csak egy látványos bemutató gyakorlat. Valamilyen képesség azért csak kell hozzá, nem?
Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy a pálcikatörés lenne a kung fu netovábbja, de azt sem mondanám rá, hogy vásári bűvésztrükk. A bűvésztrükk azt jelenti, hogy valamit bemutatsz, de közben mást csinálsz. De Tierce, nyugodtan fejtsd ki, mert lehet hogy én is valami mást csinálok közben, teljesen tudattalanul. Pl. éjjel alvajárva elfűrészelem a pálcikákat amiket nappal eltörök :) Amúgy lehet, hogy ez nem belső erő demonstráció, de akkor mi? Nem szoktam a torkommal súlyzózni :D
A látványos töréstechnikák és az "aranyharang" demonstrációk figyelemfelkeltő-tagtoborzó szerepe nem elhanyagolható, és más kungfu iskolák felé pedig tekintélyt sugároznak. Persze a chowgar ennél jóval többről is szól ( pl. természetgyógyászat, chi-kung), de ezek iránt nem olyan nagy az érdeklődés.
Ami a videókat illeti, szerinem fogunk csinálni. Annyi a gond vele, hogy senki sem eléggé exhibicionista ahhoz hogy lelkesen vállalja, de ettől függetlenül szerintem lesznek. Közkívánatra akár pálcikatörés is lesz, ha már ennyire kulcskérdéssé vált a dolog :)
A pálcikatörés az nem belső erős gyakorlat. Bűvészmutatvány. Szerintem tőlünk nem fogsz ilyet látni. Arra biztos jó lenne, hogy tagokat toborozzunk ezáltal. Egyébként manapság is mutogatják a hong kongi mesterek. És vannak, akik ma is hasraesnek ennek láttán. Nem ez jelenti a kínai kung fu-t.
Olyat sem mondtam, hogy 5-10 év alatt csak az alapokig lehet eljutni. Ezt te írod. Egész komoly dolgokat lehet elérni ennyi idő alatt is.
Most itt miben nem vagyok következetes? (A) állítás: 5-10 év alatt csak az alapokig eljutni szerintem nem realisztikus. (B) állítás: "a ti erőtök a 4. év végére teljes lesz" megjegyzés szerintem nagyképűsködés. A és B között semmilyen kapcsolat nincs. A pálcikás dolgot csak azért hoztam fel, mert tudod (nem tudod, mert akkor még nem jártál az Akadémiára sem) 2001-ben, amikor ICK először jött hozzánk, ezek a mutatványok még nagy dolognak számítottak, mindenki hasra esett tőle. De most, hogy fehér emberek csinálják, ráadásul ICK "kitagadott" tanítványai (erről is vannak jó sztorik, csak azok sértenék a topic irányelveit), érdekes módon ezek az állítólagos belső erő demonstrációk értéküket vesztették. De bezzeg egy rosszul kivitelezett doy chong, az már számot tarthat az érdeklődésre! WTF?
Én vagyok a nagy arcú? Tényleg nem vagy következetes. Te tartod soknak az 5-10 évet nem én. Engem hidegen hagy a pálcika törés és a páncélingezés. Persze keményítés nálunk is van. A kung fu-t nem az evőpálcikázás jelenti, bár ízlések és pofonok úgy mondják.
Sokkal inkább érdekel a helyes testhasználat és erőgenerálás. Azt hiszem más az elképzelésünk ezekről a dolgokról.
"Viszont ne aggódj, a ti erőtök a 4. év végére teljes lesz..."
Újabb tipikus nagy arcú megjegyzés, erre azt tudom mondani, hogy ha figyelmesen megnézed a videókat, láthatod, hogy "szarul" kivitelezett technikákon kívül van még más is. Én örömmel elfogadnám néhány sárkányfelhős erőnlétét, állóképességét. Érdeklődve várom a Ti evőpálcika-törős, páncélinges, lándzsás és egyéb videóitokat!
Tökéletesen igazad van, fórumbejegyzések alapján nem tudom megítélni, hogy milyen lehetsz valójában. Mint ahogy elhiheted, én sem vagyok "civilben" egy sültparaszt, bármilyen stílusban is írok néha :) Egyébként én szívesen lemennék más iskolákba tapasztalatot gyűjteni, csak nem akarom, hogy bárki is félremagyarázza, hogy miért is vagyok ott. Én nem akarok senkinek semmit bizonyítani, de azért kíváncsi vagyok, ki mit csinál, ki hogyan fejlődik. Nyilván nem fogok lemenni a Hurok utcába, hogy aztán hülyét csináljatok belőlem :) Végül is számomra ez a kérdéskör lezárult, tisztázódott (javíts ki ha tévednék): a nézeteltérés lényege az, hogy te ezeket a technikákat (chai sau, doy chong, valamint egyes tartások és mozdulatok) a chow gar stílus elidegeníthetetlen részének tekinted, és nem szívesen látod őket más kontextusban és más alapokon kivitelezve. Szerintem/szerintünk meg a harcművész teszi magáévá a technikákat, és azt csinál velük, amit akar. Ja egyébként megjegyzem még, mielőtt totális lenne a félreértés: Xing Yi edzésen szinte soha nem csinálunk chow garból örökölt technikákat, ez leginkább a rövid ökölre és a sárkányfelhőre vonatkozik. Gondolom azt senki nem gondolja, hogy a kalapácsütést is a chow garban találták fel.
5-10 év a harcművészetekben nem számít sok időnek. De mint tudjuk a Xing Yi-t nálatok 4 év alatt tanítják meg :)
Igen, hallottunk már sokat erről a "sötét erőről", és képzeld a Xing Yi Quan stílusra is szoktak úgy hivatkozni, hogy sokk-erőt fejleszt. Akkor miről is beszélünk?! Ez csak egy becenév, egy elnevezés az erőre. Ging-nek, Fajing-nek stb-nek szokták nevezni az erőt. Stílusa válogatja. Egyébként az ember ereje nem egyszerűen csak kifejlődik egyik pillanatról a másikra mondjuk 5-10 év alatt, hanem egyre finomabbá válik. Viszont ne aggódj, a ti erőtök a 4. év végére teljes lesz...
Csak ti látjátok feketén-fehéren a harcművészeteket. Igazad van, hagyjuk. Főleg ha nem tudsz bizonyos dolgokat, akkor célravezető inkább bölcsen hallgatni.
Értem Fugu, kár ragozni tovább. Más a szemlélet, ezen én nem akarok változtatni, távol álljon tőlem. A példa amit felhoztál annyiban sántít szerintem, hogy én arra vonatkoztattam a megjegyzéseimet ami a Chow Gar technikákak illeti. Te viszont azt mondod, hogy nem úgy tekintesz rájuk mint Chow Gar technikákra, innentől kezdve értelmetlen a vita. Én semmilyen stílus képviselőjéhez nem akarok odamenni azzal, hogy Chow Gar szempontból rosszul üt, ez egy erőltetett kép. Semmi közöm hozzájuk.
Ami az arcomat illeti, nos lehet hogy igazad van, sajnálnám ha így lenne. Annyiban azonban had ellenkezzen az egóm, hogy megítélni maximum abból tudsz engem amit itt időnként olvasol, hiszen nem találkoztunk már évek óta, tehát nem ismersz a hétköznapokban. Így megeshet hogy nem kapsz pontos képet. Még annyit, hogy szívemen viselem a Chow Gar sorsát.
Azért ajánlottam fel hogy ezdem egyet veled ha akarod, mert azt mondtad, hogy nem tudok rólad/rólatok semmit, nem edzettem veletek régóta, így nem tudhatom mennyit fejlődtetek. Gondoltam így kiderülne. De igazad van. Minek?
OK Tierce, ezen a téren biztos, hogy teljesen más a hozzáállásunk: én nem fogadok el teljes értékű harcművészetnek egy olyan edzésmódszert, ami csak évtizedes gyakorlás után kezd el eredményt hozni. Az ilyen módszer nem reális. Lehet, hogy létezik valami sötét erő, amit 5-10 év varázslással lehet kifejleszteni, de mi ennek a realitása? Az utcán sem jedi harcosok fognak megtámadni, hanem ilyen kis 150 centis szálkás cigánygyerekek, akik lerúgják a fejedet amíg az állásodat igazgatod. Szóval jó dolog ez a sokk-erő, hallottunk már róla sokat, de... hagyjuk már!
"Nem tilos egy gyakorlatot másképp csinálni, de akkor az a gyakorlat már nem az a gyakorlat. Szerintem. Legfeljebb külsőre. Emlékszem a BL chi sau-nak nevezett gyakorlatára, és igen erősödtünk tőle. Ettől még az nem volt jó. Igazából nem értem, hogy a Xing Yi gyakorláas során mi szükség van átalakított Chow Gar alapgyakorlatokra. Őszintén nem értem. Tudtommal a Xing Yi-nek vannak saját erőgyakorlatai, de javítsatok ki ha tévedek."
Jó, ne hívjuk chai saunak. De akkor minek hívjuk? Vannak stílusok, amiknek az ütőtechnikája a mi szemünkkel nézve helytelen. Menjünk át hozzájuk, és oktassuk ki őket, hogy ne hívják azt a mozdulatot ütésnek, mert szerintünk szar? Hülyén hangzana az, hogy "és most csináljuk azt, ami a ... szerint nem chai sau" :) Hogy miért csináljuk ezeket a gyakorlatokat? Miért ne? Ha egyszer találsz egy gyakorlatot, amivel lehet fejlődni, miért ne csinálnád? Pl. a felülés mint hasizom gyakorlat sem része tudtommal sem a chow garnak, sem a xing yinek, de attól még hasznos (erre még ICK is azt mondta, hogy van értelme). Mondom megint: mi nem úgy tekintünk a kung fura, mint valami vallásra, aminek a hagyományától tilos eltérni.
Ami az arcodat illeti, az úgy vettem észre, hogy az ICK tanítványaként eltöltött idővel egyenes arányban nőtt az utóbbi években. Ami régen egészséges önbizalom volt nálad, az mára sajnos átfordult arroganciába. Legalább is én így érzem. Én mindig mindenkivel őszinte vagyok, sokszor ez a legnagyobb probléma.
"Ha gondolod bármikor nagyon szívesen edzem veled egyet."
Jó, de minek? :) Mit akarsz velem együtt csinálni?
Oké. Lépjünk túl a Sárkányfelhőn, mint különálló stíluson.
Igazából a #4-es pontodra szeretnék reagálni, miszerint "Nincs olyan, hogy rossz izmokat fejleszt valaki, ez egy ostoba tévhit, néha az erőtlenség kimagyarázása."
De van ilyen. Ez lenne a Chow Gar stílus alapja, amit úgy tűnik képtelenek vagytok elfogadni. És bár szerintem csak mellékesen írtad azt, hogy ez néha az erőtlenség kimagyarázása. Pont az a lényeg, ha helyesen, összefüggően használod a testedet, ezekből az izmokból dolgozva, akkor kezdetben gyengének fogod érezni magad. Ha erősnek érzed magad, az baj. Akkor ott valami felesleges, a stílus szempontjából rossz izomzat dolgozik. És sokan képtelen úgy edzeni magukat, hogy közben gyengének érzik azt, amit csinálnak.
Akik átjöttek tőletek hozzánk és még jópáran mások is, talán ezért hagyták abba nemsokkal később: nem volt sikerélményük, unták, miegymás. Úgy kell erőt kifejteni, hogy közben folyamatosan tartani kell ezt a fajta pici, gyenge de tiszta erőt, és ha kitartóan és jól gyakorlod, akkor ez az erő fog felerősödni.
Ezt csak azért írtam le mert leírtál egy butaságot (ismeret hiányában), ami teljesen ellentmond annak, ami a Chow Gar stílus maga.
No, ez már számomra egy értékelhetőbb hozzászólás, még ha nem is értek egyet sok mindennel. Azt gondolom, hogy nem egy nyelvet beszélünk, de ezzel nincs semmi gond. Nem fogjuk tudni meggyőzni egymást, és ez sem gond. Ettől függetlenül reagálnék pár dologra.
#1: ismerős a dolog a leírás alapján. Aki szereti az csinálja. Elhiszem, hogy sokaknak örömet ad és fejlődik tőle.
#2: igen, vannak nálunk is olyanok
#3: így van, a stílusok sokszor másképp használják és képzik az erőt. Nem tilos egy gyakorlatot másképp csinálni, de akkor az a gyakorlat már nem az a gyakorlat. Szerintem. Legfeljebb külsőre. Emlékszem a BL chi sau-nak nevezett gyakorlatára, és igen erősödtünk tőle. Ettől még az nem volt jó. Igazából nem értem, hogy a Xing Yi gyakorláas során mi szükség van átalakított Chow Gar alapgyakorlatokra. Őszintén nem értem. Tudtommal a Xing Yi-nek vannak saját erőgyakorlatai, de javítsatok ki ha tévedek. A beszélgetések alapján már nem tudom mit értesz Chow Gar alapok alatt. Ha valamikor összefutok Gyurival, akkro lehet hogy megkérem mutasson rövid öklöt.
#4: A mozdulat ami több másodperces rákészülést igényel résszel egyetértek teljes mértékben, bár nem tudom mit akarsz mondani vele.
Ami az arcomat illeti, lehet hogy igazad van, bár ezt anno amikor még együtt is edzettünk nem jelezted nekem személyesen, így az hogy az arcom a régi nem tudom milyen időtávlatban érvényes. Vagy mindig ezt gondoltad rólam, csak sosem voltál őszinte velem :)
Ha gondolod bármikor nagyon szívesen edzem veled egyet.