Van Prakticám A-Mes Pentacon objektívvel (1,8 50mm).
Valahol azt olvastam, hogy az A-Mes objektíveket mindig M (manual) módban kell tárolni. Viszont arra nem emlékszem, hogy a blende a legszűkebb vagy a legtágabb állásban legyen. Pedig erre is van valami "szabály".
Szekrény mélyén pihenő, de nem porosodó Practica BCA + gyári tok + Pentacon 50mm/F1.8 MC + Pentacon 28mm/F2.8 MC + Practica vaku kombó mennyit érhet manapság? Ránézésre minden szép állapotban van még mindig.
AEL: fénymérés után tartja a zársebességet, mindentől függetlenül. Példa: Palvin Barbit szeretnéd árnyékban lefényképezni a Balatononon, háttérben a vízzel. Ekkor rámérsz egy árnyékos részre, utána újrakomponálsz Barbival és exponálsz. Ha nem így tennél, akkor az AE miatt a sokkal világosabb háttérre mérne a gép, és csak egy Barbi sziluett lenne a végeredmény.
A gomb szerintem a rekesz beugrasztására való, a mélységélesség ellenőrzéséhez. Tekerd mondjuk f:11-re a blendét, nézz bele a keresőbe, és nyomd meg a gombot. Ha sötétebb lesz a kép a keresőben, akkor igazam volt :)
Bocsi, hogy off de Porst topik nincs. Gondoltam itt talán vannak olyan analóg fotósok akik tudnak segíteni a kérdésemben mivel nem nagyon értek az analóg gépekhez (sem). Mit jelent a képen látható tárcsán a rövidítések? B – az oké, ott addig exponál míg nyomom 60X – az az 1/60as záridő AE - automatic exposure, ez is oké. Mivel apeture priority camera itt automatán választ záridőt a helyes expozícióhoz. AEL – ??? OFF – mit kapcsol ki? mi alapján exponál?
...a Multi Coating többrétegű bevonatot jelent; az ellenfényben készült képek valamivel kontrasztosabbak, és a becsillanások (flare:) kevésbé zavaróak. De kinek mi tetszik; a legendás(an) méregdrága Trioplan és Primoplan lencséken pl. nincs többrétegű bevonat...
Ha sikerült megoldanod a problémát, és netalán emlékszel még a megoldásra, segíts légyszíves. Ugyanezzel a hibajlenséggel kűzdök én is. Biztosan egyszerűbb lenne másik vázat beszerezni, de jobban szeretném ezt a vázat üzemelésre bírni. Köszönöm.
Sziasztok. Kaptam egy Praktica MTL3 gépet. Ehhez a típushoz nélkülözhetetlen az elem? Úgy értem, a tükör mozgatásához elengedhetetlen? Valamiért nem igazán működik rendesen a gép. Amikor felhúzom, egyből exponál is. Ha nagyon ostobán írtam le a hibát, elnézést, nem ismerem a típust.
Persze, ezekben igazad van, csak ez meg az a fajta beszélgetés volt, hogy én azt mondom, a víz oltja a szomjat, te meg azt, hogy nem, a víz oldószer. :)
Mert amit írtál, arra írhatnám azt, hogy de akkor, ha a kézi fénymérő jól működik, mert különben a sunny16 is jobb, na de mint ahogy te sem arra gondoltál, hogy egy rossz külső fénymérővel, én sem arra, hogy egy rossz belsővel. :)
Szerintem ne új vázat, hanem egy külső fénymérőt vegyél, és akkor levan a gond az összes kontakthibás belső mérőről. Mondjuk ez teljesen jó: Sekonic L-208
A gyakorlatban teljesen jól alkalmazható a Sunny16 szabály, esetleg telfonnal is lehet fényt mérni: Lightmeter.
Sziasztok, másfél hónapja eljutottam az első prakticámig egy lubitel és egy zorki után. A PLC3 nagyon bevált, kis időt vett igénybe, amíg kiismertem, de utána nagyon jól összebarátkoztunk. Aztán pont nyaraláson kergült meg, a belső fénymérő összevissza kalimpálva működött, az elemre gyanakodtam, de úgy tűnik, hogy nem az. Most egy 200as objektív miatt vettem Praktica BMS-t, szerintetek hosszabb távon melyiket éri meg jobban használni? ha 2-3 tekercsenként kell elem a PLC3-ba, akkor azt nem erőltetném. Próbáltam magam csinálni egy elemet 3 1,5ös gonbelemből, de vagy nem jól csináltam vagy nem emiatt rossz a gép. Vagy inkább hagyjam ezeket a fenébe és vegyek egy L2 vázat és ne szerencsétlenkedjek ezekkel?
Sziasztok, van egy eladó Praktica MTL 5B vázam, 1/15 alatt elég random fut le a redőny, de a felett jól működik. Nálam alkatrészként állt a fiókban. 3000ért vihető, Pesten található.
Apu hagyatékában van 2 Praktica masina (Praktica PL nova 1B - objektív: Tessar 2,8/50 és Praktica Super TL - objektív: pancolar 1,8/50). Tudnátok segíteni, hogy hol tudnám ezeket eladni?
Ma vettem egy brüsszeli bolhapiacon egy Practika IV-es tipusú gépet, meg is lepődtem, hogy amennyire én láttam, működik. Eddig még nem volt dolgom ilyen régi analógokkal, de mindig is szerettem volna egyet. De azt hiszem, elrontottam a gépet.
A jobb fenti oldalon lévő tekerőket, vagyis a bal oldalit véletlenül eltekertem. (Nem tudtam, hogy fel kell húzni rajta egy kis gyűrűt, és azt tekerni) Gondolom továbbtekertem erőltetve a fogaskerekeket, és már nem akar semmit sem csinálni. Az exponalogombot nem tudom teljesen benyomni, es a tükör sem csapódik fel.
Valamint, azt nem tudom még, hogy a film és a tükör közötti fekete vászonszerűségnek hogy kellene rendeltetésszerűen működnie?
Tudnátok segíteni, mit tegyek? Ha szétszedem, vissza tudom tekerni a ketekeket?