Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.25 0 0 23
Egy „idióta tréfáról”
2002. március 25. (7. oldal)

Lovas István
Thomas Giertsen, a norvég TV2 liberális humoristája a norvégiai magyar nagykövetségen keresztül interjúra invitálta az Oslóban hivatalos látogatáson tartózkodó Martonyi János külügyminisztert, hogy csütörtökön sorra kerülő műsorának részeként sugározza a stúdióbeszélgetést. Giertsen a NATO-ról és a kétoldalú kapcsolatokról faggatta a magyar külügyminisztert, majd egyszer csak – a beszélgetést megszakítva – kiment a mosdóba. Amikor visszajött, slicce nyitva volt, amelyen – a kamerák kereszttüzében – kikandikált a nemi szerve. A helyzettel azonban mit sem törődve leült, tovább folytatta az interjút. A több mint angol hidegvérrel megáldott magyar külügyminiszter „viszonozta” Giertsen „szórakozottságát”. Ő is úgy tett, mintha mi sem történt volna. A tévés ekkor „felfedezte” (az idézőjel a nem igazán naiv norvég sajtóból való), hogy valami nincs rendben, és komótosan orvosolta a dolgot. Martonyi János az interjú végén kezet fogott Giertsennel, mintha – így a szenzációról elsőként hírt adó, több százezres példányszámú Verdens Gang – a legjobb barátok lennének.
A TV2 vezetőjének és a norvég külügyminiszternek más volt a véleménye. Az interjú nem mehetett adásba. Jan Petersen norvég külügyminiszter pedig megmondta keresetlen véleményét a csatorna vezetőjének. Giertsen a norvég büntető törvénykönyv értelmében akár egy év börtönt is kaphat, vagy enyhébb megítélés esetén igen komoly pénzbüntetéssel sújtható. Elisabeth Ramstad rendőrfelügyelő kijelentette: ha feljelentés érkezik, a rendőrség azonnal teszi a dolgát. Horváth Gábor külügyi szóvivő viszont kijelentette: fontosabb dolga is van annál, minthogy egy „idióta tréfával” foglalkozzon.
A botrány már a finn sajtó figyelmét is felkeltette. Az, ami a nyugati sajtó részéről éri a magyar kormányt és annak tagjait, kezd az elfogadhatóság határán túlmenni. Amikor a Kontroll Csoport oly nagy vihart látott felmérésben a legkevésbé kormánybarátnak ítélt Adam LeBor az angol nyelvű Budapest Sunban tisztességesen, a közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva szögezi le hétvégi cikkének első mondatában, hogy „A választásokat a Fidesz nyeri”, a „félhivatalos” bécsi Wiener Zeitung a szocialisták visszatértéről cikkez és Boris Kalnokytól kezdve Florence La Bruyere-ig futnak még egy hisztérikus, utolsó kört Orbán ellen a külföldi tudósítók, ahogyan tették az Olaszországon kívüli lapok Berlusconi megválasztása hajnalán, Berlusconi ellen. Csakhogy Berlusconit az olaszok, Orbán Viktort a magyarok választják miniszterelnöküknek.
De visszatérve a norvég esetre: a Bem rakpart nyugodt reagálása megkérdőjelezhető. Az persze, hogy az ügyről a helyi balliberális sajtó mit ír, sejthető. Automatikusan Giersent igyekszik majd mentegetni, mint ahogyan a külföldi jogsértő mellé állt a Benes-dekrétumok ügyében is. De vajon mit szólna ugyanez a sajtó, ha az MTV-ben történik meg ez a párját ritkító gazemberség egy olyan ország külügyminiszterével, amelyik a balliberális sajtó kedvence? Netán annak itteni valamelyik nagykövetével vagy nagykövet asszonyával? A „világbotrány” és „Magyarország helye nem Európában, hanem az illemhelyen van” címek az enyhébbek közül lennének.
Budapestnek lassan meg kellene tanulnia emancipálódnia. Ugyanis ha folyamatosan csak mosolyog és bocsánatot kér, a külföld habituális meghátrálónak tekinti, akin a fegyelmezés olcsón gyakorolható. Mint gyakorolják is Budapesten úgy, ahogyan azt soha nem mernék megtenni Párizsban vagy Hágában. Ahol egy hivatalos külföldi rendreutasítás vagy leckéztetés – még valós indok esetén is – azonnali visszautasítást vált ki.
A magyar Külügyminisztérium a Giertsen-botrányon nem mosolyoghat. Nem nyújthat segédkezet saját megaláztatásában, és – főleg – nem hívhatja fel keringőre a következő Giertsent.

PARTALAN Creative Commons License 2002.03.25 0 0 22
Persze hogy az MSZP m?ve. Ezt gondolják a fideszr?l és orbánról és meg is akarták mutatni nekik!.-)
Előzmény: Ant Z (20)
PARTALAN Creative Commons License 2002.03.25 0 0 21
Szerintem a norvégoknak volt humoruk és tudták, hogy milyen szintel állnak szemben, és azt mutatták neki amit megérdemel!:-))
Előzmény: Ant Z (18)
Ant Z Creative Commons License 2002.03.25 0 0 20
Mindegy. Martonyi profi diplomatához illő módon kezelte a helyzetet és megszégyenítette a pasit. Abban én is biztos vagyok, hogy ha nem bír uralkodni magán, felháborodik stb akkor a magyar híradók átvették volna a riportot. Így, hogy Martonyi nem reagált, a magyar tévében való bemutatás kontraproduktív lett volna.

Gondolod, hogy ez is az MSZP által megbízott külföldi kampányguru műve? Lehet.

Előzmény: szabadonfutó (19)
szabadonfutó Creative Commons License 2002.03.25 0 0 19
Ez nem egy humorista volt hanem egy büdös gyökér és v.színű be volt b*-va de nincs kizárva az sem, hogy kis hazánkból valakik megszervezték. (belefér a kampányba)
Ant Z Creative Commons License 2002.03.25 0 0 18
Mindegy, hogy ki találta ki. Nevetségessé akarták tenni Martonyit, aki azonban úriemberként viselkedett és ezzel alaposan megszégyenítette a humoristát.
Előzmény: IDKFA (15)
RogerWilco Creative Commons License 2002.03.25 0 0 17
Röviden

A norvég TV2 "Torsdagklubben" (remélem a norvég helyesírásom jó :-)) címü humoros heti müsorának egy tagja (Thomas Giertsen) az osloi magyar követségen keresztül interjút kért és kapott az éppen ott tartózkodó Martonyitól. Az interjú elején bocsánatot kért, kiment a WC-re, majd amikor visszajött, kilógott a "férfiszemérme". Martonyi mintegy észre sem véve tovább taglalta a magyar biztonságpolitikához kapcsolódó fejtegetéseit. Mikor a "riporter" "észbe kapott", MJ biztosította öt, hogy semmi gond, ilyesmi bárkivel elöfordulhat.. (szerintem vérprofi viselkedés + hidegvér) Valszeg elregélte kalandját a norvég külügyminiszternek, mert az a TV2 föszerkesztöjénél kieszközölte, hogy nem ment adásba.

Finn nyelvü link itt (valami jótét lélek majd lefordítja, de kb összefoglaltam a fentiekben))

http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20020323UL7

főbunkó Creative Commons License 2002.03.25 0 0 16
Az utóbbi időig a Martonyi volt talán a kormány legnormálisabb tagja. Meg a nemjuteszembeaneve volt oktatásügyi muki, aki most pártelnök.
Bár az utóbbi pár hónapban mindegyik kezd teljesen elhülyülni. Aki korpa közé keveredik...
Előzmény: antimásság (10)
IDKFA Creative Commons License 2002.03.25 0 0 15
Arra senki se merjen gondolni, hogy ehhez az ügyhöz is lehet köze a hazai ballibnek...


idkfa for Doom by SpydercoPolice
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.25 0 0 14
Nekem is ki van mar tököm az egesz FIDESZszel ...:)

Szerintem neki is mar kivolt ...

Törölt nick Creative Commons License 2002.03.24 0 0 13
Még jó hogy nem a Martonyinak lógott ki a farkincája , mert abból lett volna a valódi botrány.
Amúgy 1993-ban Bogotában volt egy nagyon jó tiszteletbeli nagykövetünk , a kisöreg mindig nagy látványosság volt.
A Jeszenszki KISZ titkár "elvtárs " is egy nagy ász , a Washington Post olvasói levelezo oldalán kvázi lezsidózta a magyar kormányt.
Itt erről egy vicc:
Hruscsov és Kennedi beszélgetnek . Kennedi bírálja a Szovjetúnióbeli rasszizmust , Hruscsov erre felháborodottan közli hogy ez nem igaz, mert a Moszkvai Filharmokikusok 22,45%-a zsidó.
És mennyi a zsidók aránya a Washingtoni Filharmonikusoknál kérdi diadalittasan Hruscsov ?
Fogalmam sincs válaszolja Kennedi.

No erről ennyit + üdv:
soltika + Finci Kutya
Ps:
Szerintem megfontolás tárgyát képezhetné egy hadüzenet Norvégiának. A Dunai Flottilánk 3 nap alatt térdre kényszerítené azt a kis semmi országot és akkor felnégyelhetnénk vagy karóba húzhatnánk azt a humoristát.

Ant Z Creative Commons License 2002.03.24 0 0 12
Másfél órája hallottam A Hétben: egyszer a tévériporter Jeszenszky külügyminsztert úgy állította be az interjú felvételéhez, hogy mögötte egy WC ajtaja volt, Jeszenszky feje mellett pont látszott a 00.
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.03.24 0 0 11
AZ ISTENÉRT MOST KINEK VAN ITT MUMPSZA?!
ADJATOK MÁR VALAMI ALAPINFORMÁCIÓT?!
Előzmény: antimásság (10)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.03.24 0 0 9
Én erről az egészről nem hallottam semmit. Felvilágosítana valaki, hogy miről van szó?
RogerWilco Creative Commons License 2002.03.24 0 0 8
Hááát, ha esetleg Fábry S kérne egy külügyminisztertöl interviewt, akkor nem biztos hogy átmenne, hogy az aktuálpolitiakai rovattól van.
Előzmény: nyman (2)
RogerWilco Creative Commons License 2002.03.24 0 0 7
Hoppá, igazad van, a norvég külügyminiszter odahatott a föszerkesztöre, kivették az adásból.
Mivel a magyar sajtóban én nem hallottam az ügyröl, azért kedeztem, mit lehet Mo-n erröl tudni.
Előzmény: U.N. Owen (5)
Chimay Creative Commons License 2002.03.23 0 0 6
Hűha !
Ebből nagy botrány lesz !
Norvégiában a kormány nyomást gyakorol a független sajtóra ! Vagy esetleg már megint Orbán nem tudott viselkedni ?
Előzmény: U.N. Owen (5)
U.N. Owen Creative Commons License 2002.03.23 0 0 5
A Helsingin Sanomat mai cikke szerint az interjú csütörtökön került volna adásba a norvég TV2-n, de Jan Petersen külügyminiszter közbenjárására levették a műsorról.
Előzmény: RogerWilco (-)
Carlos1 Creative Commons License 2002.03.23 0 0 4
Tahó vagy koma!
Mit tudsz arról,hogy Medgyessynke ,kilógott a fika az orrából nyilatkozás közben és adásba ment!
Gál J. Zoltán sem vette észre a méretes zöld anyagot ahogy ki-ki liffent a magvas gondolatok megválaszolása közben...

c.

Előzmény: RogerWilco (-)
kormanyoldali Creative Commons License 2002.03.23 0 0 3
bazzzeg.....micsoda szar topic......
nyman Creative Commons License 2002.03.23 0 0 2
mer kik Mo-n ismert komikusok? :)
Előzmény: RogerWilco (1)
RogerWilco Creative Commons License 2002.03.23 0 0 1
Úgy tudom leadták. Szerintem a bp-i norvég követség tudja nagyjából ki ma Mo-n ismert komikus.
Előzmény: di manó (0)
di manó Creative Commons License 2002.03.23 0 0 0
A követségen a világ összes újságírójáról kellene információval rendelkezni? Vagy nyomoztatni kellene utánuk, ha interjút kérnek?
Egyébként mi lett az interjú sorsa?

0000000000000000000000

Előzmény: RogerWilco (-)
RogerWilco Creative Commons License 2002.03.23 0 0 topiknyitó
Mit lehet arról a norvég TV2-ben leadott interjúról tudni, ahol a Martonyit "meginterjuvoló", önmagát újságírónak kiadó komikus farka kislógott a sliccéböl. Állítólag a Martonyi nagyon profin "nem vette észre". A követségnek viszont elégtelen, hogy nem tudta, hogy az illet nem újságíró, hanem közismert humorista.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!