Itt megtalálható a teljes flotta története, mikor repült először, és mi lett a későbbi sorsa, megvan-e még, hol van jelenleg. Az oldal nagyon lassú, de vannak képek is.
Jó, hogy találtad ezt a linket. Ritka, hogy belső felvételek készülnek ezekről. Csoda, hogy még bármelyik része működik.
Nem a gyárban áll, ez a darab a Kazan Aviation Institute udvarán áll. Miután kivonták őket a forgalomból, különböző városoknak, múzeumoknak adományozták őket. Egy van Németországban egy Concorde mellett kiállítva, a többi (ami megmaradt) a volt Szovjetunió területén van.
A típusról a legjobb összefoglalót itt találtam (3 oldalas, angol):
Nem ezt mondam. Legalábbis nem ezt akartam. A szárnyat alulról felfelé nyomja a levegő. Fölülről (álló helyzetben) csak a saját súlya,és a (tetemes mennyiségű) petró. Aztán meg az egész projectnek súlyos szerkezeti problémái lehetnek. (Amit a saját gyárában talán tudnak is.) Végül is 1 a levegőben szétesett.
Nem nézted meg a videót? Ott van a link 1ik linkjén. Nagyon jó. Javaslom a HQt.
Kérsz olyan képet onnan ahol a 3. emeletig ér a hó? Bevallom,csak saccoltam. Nem kerestem meg a pontos szárnyfelületet. Arrafelé télen nem olvad el a hó. Ami októberben leesik,az márciusig csak hízik.
Azt én nem mondtam, hogy a súlyerő valahova eltünik. Csak gacsat olvtárs azt mondta, hogy a gép burkolata ellenkező irányból (belülről kifelé) ható nyomásra van kitalálva. Márpedig a "boltíves" eloszlás éppen a burkolatra ható nyomást csökkenti.
Ez az egymást tartja, ez egy pongyolán egyszerűsített megfogalmazása annak, hogy az égből hullott hó nem tömör. Kialakul belőle egy kupolaszerű valami, a súlyának egyrésze eloszlik és legfeljebb az alátámasztási ponton (pl. a szárnytőben) egyesül, az meg lehet, hogy kibirja.
A korrózió viszont komoly gond lenne, ha a felület vas lenne és nem aluminium. Az jobban bírja a gyűrősét, szemben pl. a festett felületekkel, azon a képen is meglátszik az idő vasfoga. Meg a vasszegecsekért sem kezeskednék. De még annak a felületét is védi az a festés, ami arra készült, hogy 5-10 évig (nem tudom, mennyi a festési ciklusidö) jégesős-fagyókás-menetszeles közegben is helytálljon.
Szerintem egy olyan repcsinek a hó-jégtelenítésével nem foglalkoznak, ami nem akar repülni. Elképzelem, hány ember kellene Monyínóban a 100+ kisebb-nagyobb gép hótalanításához :-)
És nem is mind a felületet terheli, hanem egymást is tartja. Ezt gondold át mégegyszer, mert ha így lenne, akkor Münchausen báró is meg tudta volna emelni magát a saját hajánál fogva :) Amúgy simán megvan az a 100 tonna: 400 négyzetméteren 25-30 centi vastag tömör hónak kb. ennyi a tömege. De SzVSz igazából a hó a korrózió miatt probléma elsősorban...
Azért az a 100 tonna nagyon sok. És nem is mind a felületet terheli, hanem egymást is tartja. De ezen nem vitatkozom, inkább azt mond meg, hogyan lapátolnák le róla a havat? Ha ott topognának a felületen, az biztosan többet ártana.
Azért abban nem lennék biztos, hogy a havat leseprik róla, ha a tömítések rendben vannak, akkor nincs is rá szükség. A gömbölyű felületen, ha rásüt a nap, elég hamar leolvad-lecsúszik a hó. Az viszont tényleg lényeges, hogy a gyárban van és nem férnek hozzá a barbárabb szuvenirgyűjtők. (Talán még a gyári szakik sem :-)
Mert benn áll a gyárban. (1 MiG25össel 1ütt) Látod,még a havat is lapátolják róla,nehogy baja essen. Vajon megvannak a hajtóművei? Megnézted a linkeket is? A kívülről rohadtnak kinéző csőrablakok is jók,az csak az aranyozás rajta. Sztem mind2 repülő prototipus.Oldalszáma alapján az elsők 1ike.
A Szu-27-ből fabrikálandó szuper bizjetről már beszéltünk. A Tu-22M3 Backfire átalakítására többé-kevésbé konkrét terv volt már 2000-ben egy 1500 km/órás 5000 km hatósugarú 12-14 személyes gépre. Azt akármikor elővehetik, van elég leállított bombázó, amiket át lehetne építeni. Csak néhány gazdag vevő kellene hozzá, aki előre fizet :-)
Eljan inkább kiváló berepülőpilóta. Gondolom a pacsotnij volt előtte. A tiszteletbeli a magyar nyelvben inkább olyat jelent, hogy nem igazi, de valamely kiválósága miatt azzá fogaták. Eljan azonban igazi volt, sok új típust repült be.
Hogyhogy mi? Hát semmi! Nem fog repülni semmiféle Tu-144-es. Ki lesz állítva a zsukovszkij-i múzeumban, legalábbis ezt igérték tavaly, de erről az új múzeumról is igen haram elfogytak a hírek és már több mint egy év telt el.
2007-ben pedig mikor újra ott jártunk valami más. ... ezúttal valószínüleg nem a múzeum területéről emelkedett fel a füstoszlop.
A kiállítási területhez vezető út túloldalán, az erdős részen van egy elkerített rész, oda mutat a Kassza tábla. Ott volt a helyi halljakend szerint valami rendes (gondolom neobarakk stílusú :-) kőépület a kutatóknak meg az adminisztrációnak. Az égett le. Újjáépítési tervekről nem tudott a bácsi.
Bent a kiállítási területen is van egy nagy viszonylag modern hangár, ahonnan nagy kopácsolás hallattszott, de bemenni nem lehetett. Álliólag valami hajtómű kiállítási csarnok és restaurálási központ lenne.