És miért voltunk szarban? Mert az MSZP ellopta a pénz javát, a hülye SZDSZ asszisztálásával. Még a diákok tandíjáról se bírtak lemondani... :)
Most meg aszongyák, hogy a Fidesz lop, pont mint ők, mikor pedig szemmel láthatóan sokkal több az el nem lopott péz.
Viszont holnap viszonylag föl kell kelnem valamikor, úgyhogy mék aludni: jóéjszakát nektek!
Az nem baj, hogy átlátható lesz az állami nyugdíjrendszer. Sőt.
De ezt úgy prezentálni, hogy ettől jobb lesz, azzal azért már van bajom, és hogy inkább válasszák az emberek azt, az meg egyszerűen becsapás.
Némi igazságod van, hogy alapvetően a gazdaság helyzet függvénye a nyugdíj. De ha a nyugdíjak meghatározó része a magánszektorból származik, akkor kevésbé megterhelő az állam számára a nyugdíjasok életszínvonalának fenntartása.
Valamint továbbra is ottvan az elöregedésből származó időzített bomba. Ezt a rendszert (felróvó-kiosztó) olyan társadalomra készítették, ahol az aktív keresők száma jócskán meghaladta a nyugdíjasokét. A trend ma viszont az, hogy egyre kevesebb aktív keresőnek kell majd "eltartania" az egyre nagyobb számú nyugdíjas tömeget.
Minél több pilléren nyugszik a nyugdíjrendszer egésze (állami, magán, önkéntes) annél kisebb arányú állami finanszírozást igényel.
Az mszp azért nem lépte meg amit már sokszor leírtunk: Mert szarban voltunk!
A fidesz meg valószínű, hogy elsődlegesen választási szempontok miatt lépte meg, a másik, meg hogy ezáltal növelni tudta a költségvetési bevételeit, mert az emelt pénz után szépen tejelt a magánszféra.
Egyébként a minimálbérnek semmi értelme. Mindenki kapjon annyit, amennyi az általa megtermelt határtermék piaci értéke, nem pedig annyit amennyit az állam megmond. Amerikában, Nagy-Britaniában nincs szerepe a minimálbérnek teljesen piaci folyamatok diktálnak, nincs is akkora munkanélküliség mint pl. Németországban, vgy Franciaországban, ahol a minimálbér fontos szerepet játszik. Nem kéne így beavatkozni a piaci folyamatokba.
Ahol tudna segíteni az állam, az a közterhek csökkentése. ha pedig kell valaki a vállalkozónak,mert értékes munkaerő az alkupozíciója függvényében úgyis emelik a bérét.
alapvetően: lehet itt magánnyugdíj, állami, kutyafüle vagy amit akarsz: az aktuális nyugdíjasok életszínvonalát akkor is az aktuális gazdasági helyzet fogja alapvetően meghatározni.
Szvsz ezt te is tudod, ahogy elnézem. :)
Abban viszont szintén szvsz egyetértünk, hogy az állami nyugdíjrencer átláthatóvá tétele, elszámolási kötelezettsége legalábbis nem rosszabb, mint az eddigi homály és zűrzavar.
Akkor meg mért kell emiatt szidni azt, aki bevezeti???? De most télleg.
A TB nem gazdálkodik. Nincs miből. Aktív dolgozó befizet, TB nyugdíjasnak kifizet. Csak átmegy a kaszzán a pénz. És még így is éves szinten több tízmilliárd forint hiánya van a TB kasszának, az egészségüggyel együtt.
Senki nem mondta hogy legyen átláthatatlan rendszer. Legyen átlátható. De nem lesz tőle jobb. Ez kb olyan mint ha egy rothadó karosszériájú autót átfényeztetnél. Szebb lesz, de attól még rohad...
(maradjunk abban, hogy hadd csináljam azt ami jólesik.:))
Máshol látjuk a lényeget, Geo kartács - de ez szvsz nem baj. :)
A minimlbér felemelése - ugyanaz a kérdésem. Ha ennyire nem érdekes, meg píár, akkor miért nem lépte meg az MSZP?
Amúgy szvsz a feketemunkát éppenhogy növelte - több 4, 6 órára bejelentett, de teljes munkaidőben foglalkoztatott lesz tőle. Viszont hosszú távon mindenképp jó.
Igenis össze lehet hasonlítani az állami és a magánnyugdíjpénztárak várható hozamait.
Az államira készült az elmúlt 20 évre egy elemzés, hogy az akkor nyugdíjba ment emberek a befizetett pénzüknek hányszorosát kapták. Inflációt, reálhozamot mindent figyelembe véve kiderült, hogy 40% körüli összeg fojt vissza.
A magánnyugdíjpénztáraknál mindenképpen visszakapod a pénzed, azt megfejelik évi 1-4%-os átlagos reálhozammal, attól függően, hogy hogyan fektetik be a pénzt!
"Viszont a rendszer létrehozásakor a TB járulékok 6%-át kapták a magánnyugdíjpénztárak, amit 2 év elteltével 8%-ra
emelték volna. Ezt lefújta az Orbán-kormány, ezzel a te zsebedből vett ki pénzt, (ha nem is szószerint, de
hosszútávon igen.)"
Namost ha szerinted is átláthatatlan a jelenlegi állami TB, meg nincs se nyilvántartása, se elszámolása - akkor honnan tudod? :)
Mármint, hogy az én zsebemből vettek ki pénzt.
Komolyan kérdezem, mert lehet, hogy beletettek. Ameddig ugyanis nem tudod, hogy a magánpénztár gazdálkodik jobban, vagy az állami (jó, sejtéseid lehetnek, de tudni: azt nem tudhatod, mert az állami nem számolt el eddig... :) addig meglehetős merészségnek tűnik nekem bármiféle összevetés.
Innentől kezdve pedig színtiszta demagógia ezt hibaként felróni az Orbánéknak, vagy bárkinek. Aki aszongya, hogy inkább maradjon a zavaros, elszámolás nélküli rencer...
Miért?
Kinek lenne az jó?
Már a zavarosban előszeretettel halászó MSZP-n kívül. (Ez még mindig a vezérért volt. Ha távol áll tőled a nácizás, akkor ne is vezérezz.)
Nem, valóban nem tiltja be senki. (egyelőre)
Viszont a rendszer létrehozásakor a TB járulékok 6%-át kapták a magánnyugdíjpénztárak, amit 2 év elteltével 8%-ra emelték volna. Ezt lefújta az Orbán-kormány, ezzel a te zsebedből vett ki pénzt, (ha nem is szószerint, de hosszútávon igen.) ha magánnyugdíjpénztártag vagy. (a kötelezőröl beszélek)
Hogy miért becsülték alá, azt én nem tudom megmondani. A vicc az egészben az, hogy úgy van igazad, hogy nincs. :) a TB valóban egy átláthatatlan nyugdíjrendszert pofozgat éppen, de attól, hogy a rendszer átlátható, attól nem lesz kedvezőbb. Ergo ugyanúgy összeomlik majd ez is.
Pl. az a baj, hogy a magánnyugdíjpénztári befizetések kamatoznak (piaci), valamint befektetéseket finanszíroznak közvetetten, amelyek új munkahelyeket jelentenek, így több TB bevételt, stb...
Hát, Geo kartács: a célja az volt, más szóval, hogy nevelje a népet.
Abból meg elég volt 40 évig.
Ezért bukott meg az MSZP, és remélhetőleg ezért nem nyer jövőre.
A tandíjat ők is mexüntethették volna. De nem, mer aki a kicsit nem becsüli, vagy mittudomén...
Úgy kell nektek. :)
A nácizásra allergiás vagyok.
A magánnyugdíjrendszert meg nem tiltja be senki.
Az átlépők számát pedig éppen azért becsülték alá (Hornék... :), mert a népet becsülték alá. Persze hogy átlép mindenki egy tiszta, átlátható, szoros elszámolású rendszerbe egy olyanból, ahova csak befizet, és akinél a pénz van, az nem számol el, ellenben hatóságként viselkedik, amikor (nyugdíjbamenetelkor) fizetésre kerül a sor. Ugyanilyen szoros elszámolásra kötelezik az állami TB-t is... És mindenki azt választja, amelyiket akarja, csak most már az államiról is látja majd, hogy mi a pálya.
Mi ezzel a baj?????
Továbbra is választhasz a magán és az állami nyugdíjpánztár között.
Ha jól értem, akkor te most is vígan fizeted a magánt. Ergo a "visszaállamosítás" c. lózungot nyugodtan megspórolhatnád, mert hülyeség. Akkor meg minek... Ez itt nem az egyik gagyitévé.
Újra kérdem: miért baj az szerinted, ha az állami is el fog számolni?????
Megmondom mi a bajom. Az általam nagy vezérként aposztrofált úriember most is olyan szent akinek maga felé hajlik a keze.
Ugyanis, az egész mögött az húzodik meg, hogy a magánpénztárakba átlépők számát alábecsülték a rendszer bevezetésekor, így a tisztán állami forrásból (tb kasszába befolyó bevételekből finanszírozott nyugdíjak - felrovó-kiosztó rendszer) kifizetendő nyugdíjakra eső TB bevétel az idő múltával egyre kevesebb, amit a központi költségvetésből kell kipótolni. A nagy vezér viszont autópályát építene inkább, meg tüzijátékot nézne az olimpián, semminthogy ezekről lemondjon a hőn szeretett nyugdíjasai miatt.
Az különösen nem zavarja, hogy a tisztán állami nyugdíjrendszer a folyamatosan idősődő társadalom miatt össze fog omlani. (amikor az aktív keresők és a nyugdíjasok aránya felborul)
Ezzel az egész Bokros-csomag mizériával tele van már a .....öm.
Sokat beszélnek arról, hogy egy párt célja a hatalom megszerzése, majd annak minél hosszabb távú megőrzése, hogy a saját elképzeléseik szerint irányíthassák az országot.
Az MSZP 1994-ben hatalomra jutott, és ne mondja nekem senki, hogy nem voltak tisztában azzal, hogy a Bokros-csomag népszerűtlen intézkedés lesz, ami a hatalom elvesztésének kockázatát hordozza.
Számomra ebből az következik, hogy akárki akármit mond, _szükség volt_ a Bokros-csomagra, vagy hasonló megszorító intézkedésekre, mert épeszű politikai párt kényszer hiányában ilyen lépést nem tesz.
Mindenki inkább népszerűség növelő lépésekkel kapcsolatban szeretné hallani a pártja nevét.
Más. 1994-98-ban az egész világgazdasági környezet volt más, az amerikai gazdaság is 1994-től kezdve kapott lendületre, és ez hatott 1995-96 magasságától kezdve Európában is, ebben a viszonylatban az előző kormány is profitált, mert a beinduló növekedés sem lett volna ilyen látványos, ha a világgazdasági környezet kevésbé kedvező.
Igy a fidesz bukszája sem lenne ilyen vastag most, amikor népszerűséget kell vásárolni.
Nem az a baj. Az a baj, ha vissza akrja allamositani a dolgokat. Miert adnam a penzem olyan emberek kezebe akik azert kapnak penzt tolem, hogy elkoltsek az en penzem? A magannyugdijpenztarbanlegalabb biztos, hogy nem pazaroljak el a penzem, es szerzodes garantalja a kapott szolgaltatasokat. Az allam elpazarolja a penzem, raadasul egyoldaluan valtoztathatja a felteteleket. Ez nekem miert jo? Most akkor kinek az agya van atmosva? Szvsz kettonk kozul nem az enyem...
Volt szerencsém egyetemre járni így látni egyet s mást! Nem kell a prűdet játszani, az egyetemisták mindent csinálnak szorgalmi időszakban, csak nem tanulnak!
(Bokrosnak)..."sok igaza volt abban amikor azt mondta, hogy ezt úgyis elinnátok meg elcigiznétek. "
Kizárt dolog, hogy te MSZP szavazó lennél. Csak és kizárólag SZDSZ-szimpatizáns lehetsz.
Amúgy meg majd szólok a Viktornak, hogy csak neked vezesse be a tandíjat, mer ha nem teszi, akkor úgyis csak eliszod meg elcigized.
A többiekre meg majd rábízzuk, hogy mire költik.
A magánból, OK. Pont ezt akarja az állami nyugdíjintézetnél is bevezetni a Fidesz, hogy összevethető legyen a kettő.
Tőled is kérdem: mér baj ez??? Vagy a magánnál jó, az államinál rossz???
Eseteleg teljesen meghülyültetek a cuclib médiától? (Ez a legvalószínűbb... :)
Egyébként volt egy felmérés, azt hiszem több újságban is megjelent, ami azt mutatta ki, hogy a fidesz több pénzt szedett el az egyetemistáktól az ösztöndíj visszafogásával és a jegyzettámogatások, kollégiumi díj támogatások lefaragásával (pontosabban ezen támogatások inflációjának alultervezésével) mint az mszp a tandíjjal, amit már megint ismétlek minden harmadik egyetemista megúszott.
Bokros azzal magyarázta, hogy mindenkinek kell áldozatot hoznia és meg kell, hogy mondjam sok igaza volt abban amikor azt mondta, hogy ezt úgyis elinnátok meg elcigiznétek.
Ja és majdnemhogy az államcsőd szélén voltunk, nem úgy mint a fidesz kormány idején, mert addigra már minden rendbe lett téve. Egyébként nem nyomorodott bele a Bokros csomagba semmi, amit az is mutat, hogy az mszp nem a Bokros csomag miatt bukott meg,hanem a Tocsik botrány miatt és ha hagyná a fidesz, hogy kivizsgálják a korrupciós ügyeiket, akkor valószínű, hogy rájuk is ez a sors várna, de a fidesz nem ilyen nagyvonalú!
94-98 kozott az eves atlagos gazdasagi novekedes kozel 3% (2,8) volt. (Forras MNB)
Hallottal te valaha jarulekcsokkentesrol? En hallottam (elvileg a minimalber kompenzaciojakent 2%), de vele parhuzamosan nott a fix osszegu hozzajarulas igy ha azt mondom sz*rt nem ert, akkor meg finom voltam.
A számokkal mindig is hadilábon álltam.
De ha jól értem, akkor azt mondod, hogy a Fidesz kormány egy névleges, nem piaci alapú tandíjat szüntetett meg.
Ezzel egyetértek.
Másik olvasata a dolognak: az MSZP kormány még egy névleges, nem piaci alapokon álló, a tandíj tényleges költségeinek töredékét sem fedező összegről sem bírt lemondani az ő nagy szociális érzékenységében. (Vagy mert szivatni akarta a diákokat, mer csak. :)
Tehát újra kérdezem: miért is ingyenes most a tandíj?
Bonusz: Miért is nem volt ingyenes az MSZP kormány alatt? :)
Azt mondom hogy erősíteni kell a hazai (kis és közép) ipart, és ez a kormány legalább megpróbálja! Söt eredménye van és lesz is!
Hát azért az autóiparon kívül még nagyon sok iparág van, ahol igenis be lehet szállni a 'küzdelembe' akár 'csak' beszállítoként is. Mellesleg talán az élelmiszeriparban vannak a legnagyobb lehetőségek a magyaroknak...
semmi sem lehetetlen, mer számolni, azt sose tudtam.
De ha kérhetlek, ne nagy vezérezz. Hiányzik az neked, hogy elküldjelek valahová? Ugye nem.
A nyugdíjrendszerről pedig a Fidesz az átláthatóvá tételt szorgalmazza. Eddig az volt, hogy fizettél, mint a katonatiszt (általában a munkáltatódon keresztül, hogy még személytelenebb és ellenőrizhetetlenebb legyen), és fogalmad se volt róla, mekkora nyugdíjad lesz.
De a nyugdíjfolyósító igazgatóságnak se. Amikor valaki nyugdíjba ment, neki kellett előkaparni az összes befizetési bizonylatot, ahelyett, hogy legalább nyilvántartották volna.
A Fidesz meg aszongya, ezen túl az állami nyugdíjintézet is elszámol majd feléd minden évben a befizetéseiddel, tudni fogod, hogyan állsz. Amikor nyugdíjba mész, elkerülöd a tortúrát, egyszerűen és automatikusan tudod, mennyi jár.
Mi ezzel a baj? Tényleg nem értem.
Pár hónappal ezelőtt írtak valamelyik újságban,
(sajnálom a ködös fogalmazást, de biztos nem vagyok benne, hülyeséget meg nem írnék) hogy a készülődő választási programok kiszivárgott gazdasági sarokszámai szinte megegyeznek. Ezen az alapon nem igazán van különbség a két párt között. Demokráciafelfogásban, úgy tűnik, annál inkább.
Már említettem a megszorításokra szükség volt, ami szükségszerűen együtt járt a GDP növekedési ütemének csökkenésével, és ez volt az ami a későbbi 4-5%-os növekedést megalapozta. Részletesen a bokros csomag pro és kontra topic-ban olvashatsz ezek okairól, ez ide hosszú lenne, meg biztos vagyok benne, hogy a racionális közgazdasági összefüggésekből semmit sem értenél!
"De, van. Először az alapvető dolgokat érdemes tisztázni.
Szóval: miért is ingyenes ma az oktatás? :)
"
Erre csak annyit tudok válaszolni:
Ha én felajánlom neked, hogy vehetsz egy autót 50.000 forintért, ami egyébként 2,5 millió forintba került, akkor nem azt mondod, hogy olyan az ajánlatom, mintha ingyen adnám. (Az arányok ugyanolyanok, mint a közoktatás-tandíj esetében)
Nem bírom felfogni, hogy ezt egy ember nem bírja felfogni, aki írni-olvasni tud. Lehet, hogy a számokkal hadilábon állsz?