Hát, mérnök ugyan nem vagyok, de lehet, hogy szét fogom szedni, már csak kíváncsiságból is.
Ezek szerint Te is a töltőre (vagy tápra) gyanakodnál, és nem az új aksikra.
A gombok beragadását nem tudom megmérni, de tény, hogy hírhedten sz@rok a gombok rajta. Azt viszont nem gondolnám, hogy 3 gomb tök egyszerre beragad, majd utána mindhárom kiragad, és ettől melegedne a töltő.
Ha esetleg találok valami rosszat a szétszedéskor, érdemes lehet javítani, javíttatni, vagy inkább kukába vele (úgy általában)?
Én szétszedném és keresnék forrasztási hibát, elsősorban a tápdugó környékén. Esetleg megmérném azt is, hogy nem ragadt e be valamelyik gomb. Valamint megnézném a tápegység kondijait, nem púposak e.
Van egy 11 éves IPC-1-em, és több tucat Eneloop 2000 mAh-s aksim. Rendben dolgoznak együtt (vakuban használom őket).
Nemrég vettem két db 4-es csomag Eneloop Pro 2500 mAh-s aksit (a biciklilámpámba). Az első 4-es csomag aksi most merült le, feltettem tölteni a szokott és bevált módon (kisütés a legkisebb árammal). Azt produkálta, hogy:
1. A 4 aksit betéve (az amúgy is közismerten lusta) Mode gomb nem reagált, majd pár másodperc után "kikapcsolt" a töltő: kijelzők üresen, se kép, se hang. Akku kivesz, töltő a hálózatról levesz, pár perc pihen, majd újra bedug, aksik berak. Ezután:
2. El tudtam indítani a kisütést a legkisebb árammal. Néhány mAh után "lefagyott" a töltő: semmelyik gombra nem regált, a kijelzőn lévő mAh értékek nem mozdultak percekig. Újra kivesz, hálózatról levesz, pihen, stb. Ekkor éreztem, hogy a töltő erősen felmelegedett, az alján éreztem erőteljes meleget. Az aksik nem voltak melegek. Ez a felmelegedés lényegében néhány (nem figyeltem, de max. 5-10) perc alatt jött létre. Ijesztő volt. Ekkor kis pihenés után újra bedugtam a töltőt üresen (mindenhol "null"), hogy megnézzem, üresen is melegszik-e, de kb. fél óra alatt már visszahűlt normálisra.
3. Újra be a 4 aksit, kisütés elindít, ismét a legkisebb árammal. Rendben el is indult, rendben léptette is az időt és a töltésmennyiséget, közben 2 aksi már át is kapcsolt töltésbe. A töltés során a töltőáram azt csinálta, hogy kifejezetten ugrált a kb. 190-205 mA tartományban úgy, hogy 205-ről néhény mA-es ugrásokkal lejött kb. 190-ig, majd hirtelen felugrik újra 205-re, majd szépen "lassan" ismét le 190-re, egy ilyen ugrálós ciklus 5-10 s-ig tartott. Korábban ilyen ugrálást soha nem csinált.
4. 5-10 perc után spontán csinált egy "restart"-ot, azaz mind a 4 cellát egyszerre újra elkezdte tölteni, azaz mindenhol egyszerre újra 0-ról indult az idő és a töltésmennyiség is, pont úgy, ahogy áramszünet után tenné, de nem volt áramszünet.
5. Végül lefújtam az egészet, mert nem mertem felügyelet nélkül hagyni a cuccot.
Van-e 5letetek, mi lehet a bibi és/vagy a megoldás?
- elérte a 11 éves IPC-1 az élettartama végét? (extrém gyors és indokolatlan melegedés)
- a hálózati tápegység töltő felőli (eredendően sem túl szoros) dugója lenne hibás? ("restart")
- mind a 4 új aksi hibás lenne? (ezt nem gondolnám, mert felismeri őket)
- egyéb ok, hiba?
- csináljak a már ismert 2000 mAh-s sima Eneloop-okkal egy ciklust, hogy mit szól hozzá a töltő?
- az új 2500-as aksikkal próbáljak egy ciklust nagy árammal?
Nem akarom otthon hagyni bekapcsolva, mert ijesztő volt a töltő melegedése.
Egy baja van, hogy készülékben hagyott, jól megdöglesztett, lenullázott akkunál nem indul el, ahhoz kell egy komolytalanabb töltővel egy 10 perces nyomatás.
Utólag megfordult a fejemben, hogy nem valami kontakthibáról van-e szó, vagy az adott csatorna is meghülyülhetett, de ezeknek most kicsi esélyét látom. És az szinte biztos, hogy egy akku tényleg padlóra került, mert a vaku amúgy kimerült akkukkal még be szokott kapcsolni, csak a töltéssel vannak nehézségei, most viszont semmit sem csinált. A töltőre rakáskori viszonylag magasabb feszültségek pedig arra utalnak, hogy az akkuk többségében volt még valamennyi szufla (Nem nézegettem őket egyesével...) Tehát a vaku működéshez szükséges túl kevés feszültség valószínű úgy jött ki, hogy mondjuk pl. 1,15-1,25 lehetett a jó akkukban, és mondjuk 0,80-0,90 a gyengében.
A gyenge akkura külön ráeresztettem egy regenerációt, másnap reggelre elkészült vele:
Még az is lehet, hogy magához tért... :) A gyári kapacitása "tipikusan" 2000mAh, úgy emlékszem 2100 körül szoktak teljesíteni, tehát ez most jónak tűnik. Megjelöltem, következő töltésnél majd figyelem. :)
Korábban volt is beszélgetés arról, hogy a csoportokban használt akksik hogy és mint....
Említettem egy "öngyilkos" jelenséget, nevezetesen, hogy ha a csoporton belül az egyik tag gyengülni kezd (márpedig nyilván nem pontosan egyszerre fognak elhasználódni), akkor a csoportos használat és töltés azt eredményezi, hogy ez a gyengébb akku még gyorsabban pusztul.
Egy ideje cellánkénti töltőt használok, most úgy tűnik épp egy ilyen jelenségre akadtam:
Rendezvényre vittem a vakut, előtte ránéztem, mi a helyzet a benne levő akksikkal, bekapcs, se kép se hang. Na mondom, nincs benne akksi? Pedig úgy emlékeztem, hogy utoljára nem vettem ki, és a súlya alapján is kéne lennie... Kinyitom, van. Hát, fura, mert nem szokott így megdögleni, mikor nemrég még használtam. Mindegy, friss akkuk be, ezeket meg töltőre. Nyomogatom a töltőt, hogy milyen üzemmód is legyen, kicsit fura volt, hogy 1,2 V feletti feszültségeket láttam, de mondom biztos ez a béna kialakítás miatt van, hogy elsőre rögtön tölteni kezdi 8 meg 4 amperrel, gondoltam, amíg berakosgattam őket, meg kiválasztottam az üzemmódot (2A-es töltés), biztos felszökött már a kapocsfesz erre az értékre.
Ennyi.
Este nézem őket, mindegyik "Full"-on van, de fesz, töltési idő, kapacitás értékek egy akksinál nem jók:
(Mellesleg a 2400 mAh szerintem egy felülről limitált töltésmennyiség, többet nem küld be, még ha csepptöltéssel órákon át (disszipáció árán) fel is tudná venni az akksi...)
Most már több cég is gyárt alacsony önkisülésű NiMH akksikat, az Eneloop mellett van már GP, Varta, sőt még Aldiban is van néha ilyesmi egész olcsón. :)
Kollégám gémer fülesbe GP-ket használ, bevált. Arra érdemes figyelni, hogy inkább legyen egy tartalék szett, hogy kimerülésig használhasd, s csak akkor kezdd el tölteni. Kb. másfélszer tovább tart, ha nincs időnkénti "rátöltögetés".
Felújítani savas akkut lehet, de igen maccsos technológia, bitument melegítgetni és kapargatni (ha olyan a teteje), ólmot forrasztani meg savas izéket pakolgatni, ma már tényleg kevesen álmodoznak arról, hogy ezt végzik.
Felújítani savas akkut lehet, de manapság ez alighanem drágább, mint egy újat venni.
Felújítani savas akkut lehet, de értelme akkor volna, ha lennének egyes cellákban problémák a többihez képest, például elgörbült lemez, eltört távtartó, a lemezrácsból kihullott massza. Bár ez esetben meg lehetne vitázni azon, hogy ez a tevékenység inkább a javítás címszó alá tartozik.
Felújítani savas akkut lehet, de az gyakorlatilag a cella lemezcsoport cseréjét jelentené, maradna a rekeszes doboz, a fedelek és az áthidalók fele (a maradék forgácsolási hulladék formájában).
Viszont esetleg van értelme regenerálni, a savsűrűséget és a szintet kiegyenlíteni, a pólusokat letisztítani és bevazelinozni, akkusarut megnézni közelről, kábelt cserélni aluról (ha alu) rézre.
Az ólomakkunál az ólom, a Ni-Cd akkunál a Kadmium különösen mérgező. Ezek a nehézfémek nem bomlanak le, nem semmisülnek meg maguktól. Még az ük-ük unokáinkat is mérgezni fogják.
De még a szolidabb alkáli-mangán elemeket illetve a NiMH akkukat sem szedjük szét. Be kell tartani a visszagyűjtésre, megsemmisítésre vonatkozó előírásokat!
Rajta van a felírat, tilos szétszedni, kidobni, mert súlyosan környezetszennyező, mérgező anyagot tartalmaz! Ez a tevékenység engedélyköteles, előírások vannak rá. Most már mindegy, de ne dobd ki, vidd el egyvészélyes hulladékmegsemmisítőbe.
Más: ,,Hogy savas akkunál mi a pontos helyzet" ez is savas ólomakku volt.
Nincs mit kísérletezni rajta. Ez az ,,akkufelújítás" kihalt technológia, akik ilyet csináltak, mára már meghaltak. Te csak annyit tehetsz, hogy nem dobod a kukába. Mások pedig ne próbálják feltalálnia spanyollviaszt, az akkuk öregszenek, nem javíthatóak.