Keresés

Részletes keresés

sniffí Creative Commons License 2002.11.15 0 0 57
Azon gondolkodom,lehet az élet az egy isten hit miatt döcög.Nem ismerjük el a társát Anyánkat.
Így lenne értelme a Lányokkal okonomikus szertartásokat tartani,1.isten nekik 1.nekünk.
Miért mellőzzük?

A fizika törvényei amik az "elemi folyamatok fizikai leírása" alapján készültek, csak hatás "ellen" hatás alapján müködnek.
Ez elég stabil, hogy örök érvényűnek legyen mondható.
Így mégsem én találkozom magammal,és nem én gondolok ma(gunkra),de jó lenne találkozni .... . ........!!!!!!nem én nem értem magamat?Mert ÉN tudom mitgondolok,és azt is mondom csak nem zavarodok össze.
HÚÚú

Thoughts Creative Commons License 2001.08.20 0 0 56
"mindenki egy"
Az "1 valóság"-gal nagyjából erre akartam kilukadni.
(De abban nem értek egyet, hogy én Te vagyok. Legfeljebb Te vagy én.;)
Előzmény: megasys (55)
megasys Creative Commons License 2001.08.20 0 0 55
Ugy ertettem, hogy nincs olyan, hogy "en vagyok en, te meg te", hanem mindenki en vagyok, mindenki egy.
Es most, hogy belegondolok, ennek tenyleg nincs tul sok jelentosege, vegulis az eredmeny ugyanaz.
Előzmény: Thoughts (54)
Thoughts Creative Commons License 2001.08.20 0 0 54
"Lehet, hogy csak egy lelek van, es mindenkiben ez az egy van benne, csak nem tudunk egymas "adatteruletehez" hozzaferni, kb. ugy, mint a sulyos skizofrenek szemelyisegei."
Nem értem mi jelentősége volna mindennek!
Én ezt egyébként úgy fogalmazom, hogy 1 valóság van, ami változatlan, oszthatatlan, azaz abszolút csak 1.

"Akkor viszont az egesz vilag lehet egy illuzio, egy alom, amit ez az egy lelek almodik (mar ha egyaltalan a lelek szokott almodni)."
Ennek sem látom értelmét. Mi ennek a jelentősége?

Előzmény: megasys (53)
megasys Creative Commons License 2001.08.20 0 0 53
Lehet, hogy csak egy lelek van, es mindenkiben ez az egy van benne, csak nem tudunk egymas "adatteruletehez" hozzaferni, kb. ugy, mint a sulyos skizofrenek szemelyisegei.

Szoval lehet az, hogy csak egy lelek van? Akkor viszont az egesz vilag lehet egy illuzio, egy alom, amit ez az egy lelek almodik (mar ha egyaltalan a lelek szokott almodni).

Thoughts Creative Commons License 2001.08.18 0 0 52
"Szvsz erre egy szamitogep is kepes."
Szerintem is. (Ha most nem is, de egyszer szerintem is.)

"Mi annak az oka, hogy megis van valami es van, aki gondolkodik rajta?"
A kérdés első feléről vélekedem úgy, hogy soha senki nem lesz képes válaszolni rá az Univerzumban.
Ellenben, ha ezen túltesszük magunkat, akkor a kérdés második felének okaira már viszonylag jól rá tudunk látni... (Emberiség szinten.)

Előzmény: megasys (51)
megasys Creative Commons License 2001.08.18 0 0 51
"Szvsz, mikor elegendő mennyiségű viszonyítási alappal kezd rendelkezni ahhoz, hogy képes legyen önmagán gondolkodni, terveket szőni, az emlékeit akaratlagosan előhívni, stb..."

Szvsz erre egy szamitogep is kepes.

"Ha így lenne, nem gondolkodna rajta senki..."
Igen! Fel tudja ezt fogni valaki? Mi annak az oka, hogy megis van valami es van, aki gondolkodik rajta?

Előzmény: Thoughts (48)
Thoughts Creative Commons License 2001.08.17 0 0 50
"egy kutyának van tudata, de nincs öntudata"
Ez szerintem azért nem igaz, mert tudatában lenni valaminek, azt jelenti, hogy birtokolni valamiféle információt.
Amíg nincs egy élőlénynek öntudata, nem tudhatja azt sem, hogy Ő birtokol valamit.
Előzmény: paraLizerg (49)
paraLizerg Creative Commons License 2001.08.16 0 0 49

>"Egyebkent lehet tudni egy galaxisrol vagy akar egy csillagrol, hogy anyagbol vagy antianyagbol van-e?"

Javaslom nézz utána a BigBang elméletnek! Pl. S.Hawking. Az összes "látható" galaxis anyagból van! Ez az ősrobbanás után dőlt el, ugyanis valami miatt (pontosan a könyvben van) az anyag-antianyag részecskék keletkezésekor, a feltételek az anyag tipusú részecskéknek kedveztek.

>Szerintem csak kevés fajnak van tudata. Bár nem mernék nekiállni definiálni a tudatot, úgy gondolom, tudatról csak olyan fajok esetében beszélhetünk, amelyek felismerik magukat a tükörben, amelyeknek van öntudatuk.

Szerintem a tudat alacsonyabb szinten van, értem ezalatt azt, hogy pl. egy kutyának van tudata, de nincs öntudata, viszont az embernek van tudata, de ez olyan fejlett, hogy öntudata is van.

Esetleg tud valaki olyanról, hogy agysérülés miatt elvesztette valaki az öntudatát? Most nem kómára gondolok, hanem pl. "nem ismerte fel magát a tükörben" tipusúra?

Előzmény: Thoughts (48)
Thoughts Creative Commons License 2001.08.16 0 0 48
Kedves megasys!

off
"Mi az, ami az agyhoz tartozik, es mi az, ami a tudathoz?"
Szerintem az "agy halmazának" eleme a "tudat halmaza".
on

"Egyebkent ezzel a letezes dologgal kapcsolatban engem leginkabb az izgat, hogy mi lenne, ha nem lenne semmi."
Ha így lenne, nem gondolkodna rajta senki...

"Szoval valami volt ott. Es valamitol felrobbant? Hat ha az osszes anyag ott volt, akkor az egy eleg nagy fekete lyuk lehetett, vagy hasonlo, mitol robbant fel?"
Szerintem ez az, amire nem tudunk választ adni...

off
"Egyebkent lehet tudni egy galaxisrol vagy akar egy csillagrol, hogy anyagbol vagy antianyagbol van-e?"
Passzolok.

"Meg egyebkent is kizarolag csak en letezem, es ennek az ellenkezojet senki sem tudja bebizonyitani ;)"
Nem, nem, nem!
Kizárólag én létezem!
Bizony.

"A feltetelezesemet meg nem tamasztja ala semmi. Ezert feltetelezes. Ha alatamasztana valami, akkor hivhatnank akar elmeletnek is."
Ebben nem értünk egyet.
Pl. ha kopogást hallasz az ajtó felől, akkor feltételezed, hogy áll előtte valaki.

"Az egysejtueknek van tudatuk?"
Szvsz nincs.

"Az egyszeru Dunaban elo halaknak van. Aki latott mar ilyen kis halakat jatszani ugy, mint ahogy a delfinek szoktak, az tudja. A novenyeknek is van allitolag."
Szerintem csak kevés fajnak van tudata. Bár nem mernék nekiállni definiálni a tudatot, úgy gondolom, tudatról csak olyan fajok esetében beszélhetünk, amelyek felismerik magukat a tükörben, amelyeknek van öntudatuk.

"Amikor az anyagbol megformalodik a test, akkor hogyan es mikor kerul bele a tudat?"
Szvsz, mikor elegendő mennyiségű viszonyítási alappal kezd rendelkezni ahhoz, hogy képes legyen önmagán gondolkodni, terveket szőni, az emlékeit akaratlagosan előhívni, stb...

Előzmény: megasys (47)
megasys Creative Commons License 2001.08.15 0 0 47
"Tombolsz még éjszakánként??? (;"

Tombolok ja. Csak felre ne ertse valaki:)

A feltetelezesemet meg nem tamasztja ala semmi. Ezert feltetelezes. Ha alatamasztana valami, akkor hivhatnank akar elmeletnek is.

Az egysejtueknek van tudatuk?

Az egyszeru Dunaban elo halaknak van. Aki latott mar ilyen kis halakat jatszani ugy, mint ahogy a delfinek szoktak, az tudja. A novenyeknek is van allitolag. Az egysejtueknek van?

Amikor az anyagbol megformalodik a test, akkor hogyan es mikor kerul bele a tudat?

ui: ne nyissunk egy offtopic topicot? mashol mar van:)

Előzmény: Thoughts (45)
megasys Creative Commons License 2001.08.15 0 0 46
Mi az, ami az agyhoz tartozik, es mi az, ami a tudathoz? Az agyammal tudok gondolkodni, emlekezni, vagy a tudatommal? Az ember szivesen gondolja azt, hogy a tudataval gondolkozik.

Egyebkent ezzel a letezes dologgal kapcsolatban engem leginkabb az izgat, hogy mi lenne, ha nem lenne semmi. Total semmi! Nemhogy anyag nem lenne, hanem az se lenne, ahol az anyag van. Szoval teljesen semmi. Anyag, hely, gondolat, semmi. Ebbol adodoan ido sem lenne. Ebbol a semmibol kialakulhatna a vilagegyetem? Naugye, akkor mi volt az osrobbanas elott? Szoval valami volt ott. Es valamitol felrobbant? Hat ha az osszes anyag ott volt, akkor az egy eleg nagy fekete lyuk lehetett, vagy hasonlo, mitol robbant fel? Vagy nem is volt anyag, vagy csak nagyon keves, es valaminek a hatasara keletkezett egy csomo anyag-antianyag par, amik szetszalltak a vilagurben, es ezekbol lettek a galaxisok?
Egyebkent lehet tudni egy galaxisrol vagy akar egy csillagrol, hogy anyagbol vagy antianyagbol van-e?

Meg egyebkent is kizarolag csak en letezem, es ennek az ellenkezojet senki sem tudja bebizonyitani ;)

megasys

Előzmény: Thoughts (44)
Thoughts Creative Commons License 2001.08.15 0 0 45
Ja persze!

"Vegulis mondhatom azt, hogy miert ne."
Inkább azt kérdezem, mi támasztja alá ezt a feltételezésed.

ui
Tombolsz még éjszakánként??? (;

Előzmény: megasys (43)
Thoughts Creative Commons License 2001.08.15 0 0 44
Üdv megasys!

"Ehh, ez most off vagy nem?"
Szvsz, az.

"Azert mert ott van az agy?"
Igen.

"Ha az agyunk a hasunkban lenne, de a szemunk es a fulunk a fejunkon maradna, akkor is ugy ereznenk, hogy a fejunkben van a tudatunk?"
1) ez szvsz valószínűtlen ugyanis azért van a főbb érzékszervek közelében, hogy csokkenjen a reakcióidő, tehát ha a hasadban lenne az agyad, akkor a mellbimbód lenne a szemed stb...
2) a tudatot nem véletlenül az agyban akarja tudni az, aki ott akarja tudni. Ez szvsz elsősorban azért van, mert az agy sérülései következtében különféle tudati változások is bekövetkeznek...

Előzmény: megasys (43)
megasys Creative Commons License 2001.08.15 0 0 43
Szia Thoughts:)

Miert feltetelezem? Vegulis mondhatom azt, hogy miert ne. Gondolj bele: az agy vezerli a testet elektromos impulzusok es mas atviteli eszkozok segitsegevel. De en vagyok az, aki mozgatom a kezem, en adom ki az elso parancsot, ami elinditja a kezmozgas egyebkent osszetett folyamatat. Ha megkerdezunk nehany embert, hogy szerinte hol van a tudata, akkor mindenki a fejere mutat. Azert mert ott van az agy? Vagy azert, mert onnan nez ki a szemevel, es ott hall? Ha az agyunk a hasunkban lenne, de a szemunk es a fulunk a fejunkon maradna, akkor is ugy ereznenk, hogy a fejunkben van a tudatunk?

Ehh, ez most off vagy nem?

Előzmény: Thoughts (42)
Thoughts Creative Commons License 2001.08.14 0 0 42
"Lehet, hogy a tudat nem is itt van, hanem valahol mashol, az anyagi Univerzumon kivul, es az agy az osszekoto kapocs a tudat es a test kozott."
Miért feltételezed mindezt?
Előzmény: megasys (40)
Broad Bandi Creative Commons License 2001.08.14 0 0 41
Kedves megasys!

Írod:"A tudat nem anyagi, gondolom (ha igen, akkor fogd meg...)"
Ezek szerint az izzó vas sem anyagi, gondolom (ha igen, akkor fogd meg...)

Ha netalán "megfog" helyett "felfog"-ra gondoltál, akkor meg gondolom épp annyira felfogható, mint mondjuk az "elektron" vagy az "energia".

Üdv: BB

Előzmény: megasys (40)
megasys Creative Commons License 2001.08.14 0 0 40
Nem mondom, hogy tudlak benneteket kovetni, de:

"Na az Univerzumból elsősorban azért nehéz kikerülni, mert nincs olyan, hogy azon kívül, így szerintem fizikai képtelenség a létezésének okára következtetni... " (Thoughts, 22)

Ha az Univerzum az, amit latunk a szemunkkel (csillagok, galaxisok, stb), akkor miert ne lehetne olyan, hogy azon kivul? Sot, biztos vagy abban, hogy mi ebben az Univerzumban vagyunk? Az agy lehet egy kozvetito valami is, egy olyan szerkezettel, felepitessel rendelkezo anyag, amivel a tudat fizikai "kolcsonhatasba" tud lepni, es igy iranyitani tudja a testet. A tudat nem anyagi, gondolom (ha igen, akkor fogd meg...) Lehet, hogy a tudat nem is itt van, hanem valahol mashol, az anyagi Univerzumon kivul, es az agy az osszekoto kapocs a tudat es a test kozott. Ha igy van, akkor elvileg nincs akadalya, hogy a tudatunkkal kivulrol szemleljuk az anyagi Univerzumot. Ha jol sejtem.

megasys

Thoughts Creative Commons License 2001.08.13 0 0 39
"Hosszú távon kis félre értés is okozhat nagy problémát."
Problémát csak nem okozna, de ettől függetlenül offolás volna, ha folytatnánk az eszemcserét...
Előzmény: sniffí (38)
sniffí Creative Commons License 2001.08.13 0 0 38
Mire gondolsz?
Hosszú távon kis félre értés is okozhat nagy problémát.
Tudod mint a mértanban,a szöget bezáró egyeneseken a keresztezéshez képpest mért távolságban a szög szárai közötti távolság nő.
Előzmény: Tenser (37)
Tenser Creative Commons License 2001.08.13 0 0 37
oke, ne legyünk off-ok, főleg, hogy amúgy is hasonló az álláspontunk
Előzmény: Thoughts (28)
Thoughts Creative Commons License 2001.08.12 0 0 36
"Viszont ha más dolgot,dolgokat fontosabbnak vélsz,mint önmagad és környezeted,önmagadon és önmagukon kivüli egészsége,az szerintem nem egészséges."
Ezzel lényegében egyetértek, de a többit sajna nem biztos, hogy értem...
Előzmény: sniffí (35)
sniffí Creative Commons License 2001.08.12 0 0 35
Genetikai hiba a létezés 77 körül írok a véleményem szerinti egészségről.
Thoughts Creative Commons License 2001.08.12 0 0 34
Padlótfogtam.
Előzmény: sniffí (33)
sniffí Creative Commons License 2001.08.12 0 0 33
Igazad van.
Előzmény: Thoughts (32)
Thoughts Creative Commons License 2001.08.12 0 0 32
"Ha nincs,miérted,hogy fejthetném ki a miértem!"
Már miért ne fejthetnéd ki?

"Ha nincs miérted hogy-hogy még vagy?"
Az, hogy valminek nem ismerjük az okát nem jelenti azt, hogy az okozat nem létezik...

"Miért fiikai képtelenség a gondolkodás?"
Miért, az?

"Mi az,hogy nem egészséges?"
Én nem tudom, Te mondtad, hogy tudod milyen az egészséges! Ha azt elárulod, elmondom milyen a nem-egészséges...

Előzmény: sniffí (31)
sniffí Creative Commons License 2001.08.12 0 0 31
Ha nincs,miérted,hogy fejthetném ki a miértem!
Ha nincs miérted hogy-hogy még vagy?

Miért fiikai képtelenség a gondolkodás?

Mi az,hogy nem egészséges?

Előzmény: Thoughts (25)
Thoughts Creative Commons License 2001.08.11 0 0 30
Mi va'?!
Előzmény: supremacy (29)
supremacy Creative Commons License 2001.08.10 0 0 29
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁááááááááááááááááááááá..........
Thoughts Creative Commons License 2001.08.10 0 0 28
Kedves Tenser!

Ma mostmár aztán tényleg off...

"Sot néha már azt sugallják, hogy egyszer majd tökéletesebb embert tudunk mesterséges úton eloállítani, mint amit az evolúció sokmilliárd év alatt kifejlesztett."
Ez macerás lesz, több okból:
1) nem tudom egyáltanál definiálható-e a tökéletesség
2) a gének feljavítása még nem követeli meg, hogy később a neveltetés során megtanuljon úgy hozzáállni a dolgokhoz, mint egy "tökéletes ember", ha pedig ez nem következik be mit ér a megduplázott agytérfogat?

Előzmény: Tenser (27)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!