a giallo műfajhoz hozzátartozik az eurotrash feeling. és ez megnyilvánul a színészi játékban is, és ez gagyinak vagy bénának hathat helyenként, de ez mégis így tökéletes..másképp nem is tudnám elképzelni. azért a profondo rossoban david hemmings nagyon jó, a suspiriaban pedig jessica harper pl.tény h a hangulat-atmoszféra-zene-képi világ-kameramozgások összhangja visz nála mindent. erre épül az egész.
Annyit korrigálnék, hogy a Könnyek anyjában nem éreztem ezt. Szóval lehet, hogy nem is Argento-val, hanem a korral van a bajom. Pedig a 70-es, 80-as éveket tartom a horror legszebb időszakának, ráadásul a műfaj legjobb filmjei is akkor születtek.
Argentoval nekem egyetlen bajom van: mégpedig az elhalálozásoknál az effektek, maszkok bénácskák, csakúgy, mint a színészi játék. Amúgy is, a régebbi filmekben ezeket mindig kicsit gyengébbnek, már-már gagyinak éreztem a maiakhoz képest (pár kivételtől eltekintve, pl. még a Psycho sem az igazi ilyen szempontból). Az Argento-hangulat viszont mindig frenetikus.
érdekes, legtöbben a sóhajokat tartják argento legjobbjának. valóban elképesztő filmélmény, viszont nálam egy picicel mégis megeléőzi a profondo rosso, mert ott van egy iszonyatosan erős, fordulatos, merész forgatókönyv-történet is a látványhoz és a zenéhez.
Szóval eddig láttam tőle az Anya-trilógiát, a 2 Masters-részt, meg azóta megnéztem a Deep redet. Nekem nagyon bejött, de azért a Sóhajok a legjobb továbbra is tőle. Megvan a Kristálytollú, mega Phenomena, majd sort kerítek rájuk, bár mostanában kevés időm van filmezni :( . Hogy ki a horror legnagyobb mestere, azt nem tudom, de szerintem is Argento az egyik legjobb a témában, pedig még alig láttam tőle valamit :) .
Egyébként jó rég írtam, azóta néztem még pár filmet...
Legutóbb a Pumpkinheadet, ami piszkosul tetszett, a folytatásokat is meg fogom nézni.
Az Utolsó ház balra valami eszméletlen perverz, beteg film, amit még inkább tetőz a két rendőr humoros figurája. Nem gyenge film.
A kötél: Hitchcock zseniális filmje. Nem sokat mondanék róla, egyszerűen hibátlan.
Iszonyat: Polanski beteg pszichothrillere nagyon jó jazz zenékkel. Ütött.
Jákob lajtorjája: jó film, de talán mivel soka vártam tőle, nekem csalódás volt.
Szédülés: A Psycho után talán a második legjobb Hitchcock-film. Zseniális!
Rosemary gyermeke: ettől is picit többet vártam, de azért kimondottan tetszett.
néztél azóta a mestertől? (mármint argentora gondolok) én az elmúlt hónapokban újra előszedtem több művét is. a deep redet kétszer újranéztem. meg még néhány másikat is. érdekesség a four flies on grey velvetben főszerepet játszik bud spencer :) és nagyon jó! azért elég bizarr ő egy thrillerben/horrorban :) most egy a stendhal szindróma követekezik.. arra jöttem rá, hogy argento a horror legnagyobb mestere.
Végre megnéztem én is a Fűrészt. Érdekes, hogy ismerőseim közül szinte senki nem látta az első részt, mindenki csak a 2. vagy 3.-at. Mindegy, engem az első érdekelt :) . És szerintem zseniális film! Izgalmas, és kegyetlen. Jó adag irónia van benne, az elcsépelt kifejezéssel élve: görbetükröt állít a társadalmunk elé. Kimagasló horrorfilm, és szerintem ez bizony az idő múlásával klasszikus lesz, és majd úgy fogják emlegetni, mint alaphorror.
Ja, és most látom, nem írtam, hogy a Barlangot is megnéztem pár hónapja. Na ez is szép kivétel, hogy az új horrorok is lehetnek jók!
Piranha 2010: hehe, nem vártam sokat tőle, és arculcsapásként ért, hogy ez egy vígjáték :D . Eszméletlen, őrült film, jókat borultam rajta, mindenkinek ajánlom. És ezek után megnézem majd az eredetit is.
Meg haverokkal megnéztük a Zátony (The reef) c. filmet, na azt viszont kerüljétek, semmi nem történik benne.
ma este belekezdek egy giallo sorozatba. egy fulci filmmel kezdem: Una Lucertola con la pelle di donna, aztán 3 sergio martino film, és még egy másik rendezőtől is. majd beszámolok :)
Most mi a bajod? Miért nem válaszolsz a kérdéseimre? Télleg kíváncsi vagyok rájuk. Továbbá, Maureen Prescott-ot Billy és Stew ölte meg egy évvel Casey és Steve meggyilkolása előtt. Vajon Sid anyját is szellemálarczban gyilkolták meg? S ha megölték, miért vártak újabb egy évet a további gyilkosságokkal...?
Megnéztem a Wardot. Jó film lett volna ez, úgy 15 évvel ezelőtt. Amúgy nem volt vészesen rossz, egyszer mindenképp nézhető (mondjuk a sztori elég lapos), valamint a Mars szelleménél 1000-szer jobb, ami mondjuk nem túl nehéz dolog... Jó sok parás rész volt benne, valamint nagyon tetszett, amikor a szellőzőjáratban mászkáltak, azokban a jelenetekben nagyon tetszett a világítás meg a kamerakezelés. Viszont én nem éreztem rajta semmi Carpentereset, meg nem mondtam volna, hogy az ő filmje, ha nem tudom. A főcím viszont nagyon hangulatosra sikerült! Dargay, már csak te nem szóltál a filmről, mi van veled :) ?
Kösz, hogy válaszoltál (két nap után). Segítenél a továbbiakban (is)? Most éppeg azt bonczolgatom, vajon kit ölt meg ki? Casey-t és Steve-t Billiy vagy Stew? Hát az iskolaigazgatót? Na, és ki támadt Sid-re a véczében? És a házban, amikor Tatum-ra várt, hogy érte gyöjjön? Vajon ki telefonált Sid-nek Tatum-ék házában, mialatt Billy előzetesben volt: Stew avagy Billy? Stew barátnőjét valszeg Billy ölte meg, ugye...?
Oké. Végignézem most már a Masterst... de a cigarette Burns pl. nem tetszett egyáltalán.
Megnéztem a The Wardot. Ami nekem hiányzik belőle nagyon, azok a régebben tipikusan Carpenteresnek számító képkompozíciók, kameraszögek és mozgások... Lehet, hogy ezek soha nem az övéi voltak, hanem az operatőré? A Prince of Darkness ebből a szempontból zseniális, gyakorlatilag mindegyik beállítás remek. Már nem divat az aranymetszés szabály pl.?
Amúgy a film rendben van, de nem mondom, hogy imádom.