Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63543

Illetve ha levegőn akarod száéllítani azt a hőmennyiséget, amit egy vizes rendszernél mondjuk 3/4 colos csövön el tudsz szállítani - na az sem egyszerű móka méretben és levegőmennyiségben. Kiszámolhatod hogy ha mondjuk 1 liter víz 1C emeléséhez elhasznált energiát levegőmennyiségben kell megvalósítanod, akkor ez hányszoros térfogatot/mennyiséget jelent - és ne feledjük ekkor felület arány a hőátadáshoz is kell hogy fel tudja venni azaz egy hatalmas bazi nagy rendszert kapsz a vizeshez képest.

 

(Egyébként volt már ilyen kísérlet a történelem során jópárszor, nem csak kővel, hanem pl fázisváltásos anyagokban tárolva stb).

Előzmény: Törölt nick (63542)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63542

Akkor most tessék azt is kiszámolni, hogy

- hány m3 kő kellene pl hosszabb távú tároláshoz

- ahhoz hány m vastag szigetelésre lenne szükség, hogy ne sugározza le a környezetének (legalábbis ha hosszabb távú hőtárolás a cél) és ez mekkoea térfogatú szigetelést is jelent és milyen árat

- mekkora légszálltyású ventilátor rendszer kellene hogy ezen a "kőtömbön" átnyomja a levegőt, mert ha csak úgy belapátoljuk valahová a köveket azok át nem nyomja magát a levegő főleg ilyen méretben

- mekkora kollektor méret hogy érdemben működjön

-

-

....

 

Anno Németországban voltam egy szezonális vizes tárolóban marha jól kitalálták és működött is alapvetően. Egy baj volt vele, többe került mint maga a ház amit ellátott energiával - ez utóbbi nem volt annyira érdekes mert referencia rendszernek készítették.

Előzmény: padisah (63537)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63541

Sajnos az a projekt azért pár sebből vérzett. Alig volt néhány centi pl a tartály alján szigetelésnek. Illetve későn készült el, nem tudta rendesen felmelegíteni a rendszert, mert valamikor ősszel indult el a játék. Utána meg már nem volt alkalma.

 

Ráadásul a tartály rosszul volt méretezve statikailag, kihasadt és eresztett több helyen is, vissza kellett volna bontania  rendszert. Ezt onnan tudom, hogy ismertem azt az embert aki szerelte neki.

Előzmény: jee_c (63535)
pert2 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63540

A viz a leghatekonyabb es legolcsobb energiatarolo, egy kobmeter ko kevesebbet tarol es tizszer annyiba kerul. A levego meg akkor kerulhet szamitasba ha a vizben tarolt hot tovabbitani kell a lakasba. Egy kobmeter ivoviz talan kb 20 forint ha nem eresztjuk vissza a csatornaba, a kevesbe ivoviz tan 50-100 forint lehet, ennel.meg a tormelek is dragabb.

Előzmény: padisah (63537)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63539

((Az akkutechnika mai fejlődését tekintve 10 éven belül valószínűleg az akkus tárolás lesz a legolcsóbb...))

 

Szerintem nem, kb itt a határa ahol most van. lehet, de nem így, hogy egy berendezésben van a töltés és kisütés, inkább energia tároló üzemnek nevezném mint akkumulátornak.

Egyébként ha az elmúlt 50 évben ugyan ekkora költséggel de fele ennyi ház épült volna, azok lehenének olyanok is amiknek se kéménye nincs, se bekötve bármilyen külső energia ellátó rendszerbe. Akkor is 3 szorosa lenne az egy főre eső lakóterület az előzőhöz képest amiben pedig boldogság lakott már úgy is. (-:

Előzmény: Hehe164 (63525)
mmormota Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63538

Jellegzetes összeesküvés elmélet. Így tudta a postakocsi lobby megakadályozni a vasút elterjedését, a vitorlás lobby a gőzhajóét, a gázvilágítás meg a villanyt. Vagy mégse?

 

A németek iszonyatos pénzt tettek eddig is megújulóba. Megakadályozta az olaj- vagy atomlobby? Egy fenét, a zöldek voltak erősebbek a gazdasági érdek ellenében is. Pont egy ennyire jó, környezetkímélő, ráadásul szerinted olcsó lehetőséget hagynának ki?

Rohadt drága, ekkora kiadásra még nem szánták el magukat, ennyi.

De meg egy az egyben elhitted, hogy olcsó, csak mert ezzel hülyítenek.  

Előzmény: Hehe164 (63536)
padisah Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63537

olyan modellben gondolkodtam, hogy napkollektor a tetőn, ami levegőt tud áramoltatni, tehát nem víz vagy olaj van benne, hanem  levegőt tud beszívni 

 

a pincében, vagy egy külön földbe ásott, becsövezthető térben kőzúzalékot kell elhelyezni (kb mint ami a vonatsínek mellett van)

ezt át tudja járni a levegő, elég nagy lukak vannak a kövek között

 

a napkollektorból származó forró levegőt egy ventillátor erre a kőzúzalékra irányítja, egyúttal ez a ventillátor gondoskodik a kollektorban az áramlásról

a forró levegő felmelegíti a kőzúzalékot, mivel itt nincs víz aminek a forrása korlátozná a hőfokot, akár 100 fok fölé is mehet

 

a fűtési szezonban meg fordítva, a csövezésen keresztül levegőt kell a lakótérbe húzni a fentillátorral, a hideget vagy kívülről kapja, vagy azt viszont a lakótérből bejuttatni a zúzalékra

**********

pneumatikus hajtás kiegészítése, pl kisvasúton közlekedő sínbusz jellegű gép, vagy közúti busz

a sűrített levegő még nagy nyomáson nem egyből a légmotorba/munkahegerekbe kerül, hanem előbb tesz egy kört a tetőn elhelyezett kollektoros csapdákon keresztül, és így az expanzió előtt 70-80 fokra melegszik, innen kezd lehűlni - a napkollektor által behozott hő jó hatásfokkal munkává alakul, nagyobb erővel nyomja a munkahengert a melegebb levegő

 

ehhez ugye nagy tetőre van szükség, ezért a busz jelleg

 

 

 

 

 

Előzmény: pert2 (63533)
Hehe164 Creative Commons License 2021.02.22 -1 0 63536

" Ha valami megéri, könnyedén összeszedik a pénzt, és megépítik."

Ez pont nem igaz az energiaszektorra.

Itt monopóliumok vannak.

Alapvető létérdekük hogy az energia és az energiatermelés drága, és nehezen hozzáférhető legyen.

Egy decentralizált energiarendszer ezeknek a cégeknek a halálos ítéletet jelentené.

 

Én vagyok megdöbbenve, mennyire nem vagy képben.

Előzmény: mmormota (63531)
jee_c Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63535

Csak jelzem, hogy a topikon régen jelenlevő, és sajnos azóta elhúnyt Bence60 egészen konkrétan megépített egy évszakos melegvíztározót, és nagyon nem volt százezer m3-es, sőt ezer m3-es sem. Ha emlékezetem nem csal, egy egész évet nem szolgált ki (persze nem is kell, mert igazából a téli felhős időket kell kiszolgálnia).

Próbáltam megkeresni a neten az oldalát,ahol a kísérleti projectjét dokumentálta, de sajnos nem találom.

 

Előzmény: pert2 (63533)
padisah Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63534

mint a búvár kund

Előzmény: pert2 (63526)
pert2 Creative Commons License 2021.02.22 0 1 63533

Gazdasagos dolg pl a napkolleektor, ha epp nics nyari napsutes akkorvis felmepegiti khbot fokkal a csapvizet, eschusz szazalekkal.kevesebb energia kelp a melegvizgyartashoz. Es meg tarolni is lehet a melegvizet, egy szaz literes szigetelt tartalyban egy napig,  egy tiz koeteresbenntiz napig, egy ezer kobmeteresben meg szaz napig,  szazezer kobmeteresben meg egy evig is.  Az ezer kobmeteres tartaly iszonyu nagy kb egy tiz meteres elhsszusagu kocka, ezt azert eleg sok.helyre el.lehet helyezni. A el k elonye a is llektornak hogy tan tizedebe kerul.a napelemnek, es annak 10-20%- os hatasfoka helyett a beeso napenergia 70-80%-at hasznositja.

Előzmény: mmormota (63530)
mmormota Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63532

Németországban úgy nőtt duplájára az áram ára a megújuló miatt, hogy szenet meg orosz gázt égetnek. Ezt a szenet meg gázt kellene kiváltani gyenge hatásfokkal termelt hidrogénnel. Mit gondolsz, mit tenne ez az árakkal?

 

Meg lehet csinálni, de ehhez reálisan kell mérlegelni. Fel kell hagyni a hülyítéssel, hogy olcsó. Nem olcsó, de kifizethető, ha úgy dönt a társadalom. Műszaki szempontból nincs akadálya. 

Előzmény: mmormota (63531)
mmormota Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63531

Inkább leviszi az átlagárakat, kiegyenlíti a termelést.

 

Meg vagyok döbbenve, mennyire elszakadtál a valóságtól. Ha valami megéri, könnyedén összeszedik a pénzt, és megépítik. De nem teszik. Szerinted ez véletlen?

Előzmény: Hehe164 (63528)
mmormota Creative Commons License 2021.02.22 0 1 63530

Dehogynem. Mit gondolsz, miért nem csinálják? Azt hiszed, te vagy az első, akinek eszébe jutott?

 

A megújuló jelenleg kimazsolázza a legjobb részt, akkor ad el, mikor van mit, és teljes áron. Nem veszi viszont ki a részét az ellátási kötelezettségből. Azt a többi erőműre hagyja, oldják meg mások. A többinek kell vállalni a kapacitás fenntartását, a kihasználatlanságot akkor, mikor éppen van megújuló, a fenntartási költségeket, mindent.

 

Ha ezt teljesen a megújulóra terhelik, üzemanyag előállítással, erőművekkel együtt, abszolút minimum hogy háromszorosára nő a villanyszámla, de inkább ötszörösre.

Előzmény: Hehe164 (63528)
mmormota Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63529

Megjegyzem, hogy a műszaki fejlődés történetében nem volt jellemző, hogy lemondtak volna egy olcsóbb technológiáról egy drágább javára. Az volt a jellemző, hogy új találmányokkal új lehetőségek nyíltak meg, és az új akkor szorította ki a régit, mikor árban is versenyképessé vált.

Előzmény: mmormota (63527)
Hehe164 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63528

"A fő probléma az vele, hogy nagyon drága."

 

Ez konkrétan nem így van. Ami költség, az a vízbontó üzemek költsége. A jelenlegi energiamixben a gázturbinás erőművek adottak, nem kell építeni.

Bővülő rendszerben is sokkal olcsóbb a beruházás költsége, mint például egy atomerőműé.

 

Semmiképp sem eredményezhet "többszörös áramszámlát".

Inkább leviszi az átlagárakat, kiegyenlíti a termelést.

Előzmény: mmormota (63527)
mmormota Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63527

Ez működőképes lehetőség. A fő probléma az vele, hogy nagyon drága. Ha az emberek úgy döntenek, hogy hajlandóak a többszörös villanyszámlát fizetni, akkor meg lehet csinálni.

Nehezíti a dolgot, hogy verseny van a világban. Aki vállalja ezt a környezet érdekében, versenyhátrányba kerül az olyan országokkal szemben, ahol olcsó az energia, és mindenki levegőjét szennyezi, nem csak a sajátját.

Komoly kockázat is van benne, mert ezt kiépíteni több évtized, és ha a fúzió bejön, kidobott pénz.

Előzmény: Hehe164 (63525)
pert2 Creative Commons License 2021.02.22 0 1 63526

A viztarozok vize nem eleg zold, hanem inkabb kek, ezert a zoldek feltekenysegbol az osszes tarozotervet megfurjak.

Előzmény: Törölt nick (63524)
Hehe164 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63525

A plusz energia felhasználását tekintve a hatásfok nem rosszabb a hagyományos erőművekénél.

Mivel az energia pluszban van, az üzemanyagköltség nem értelmezhető.

És mivel a kiegyenlítő erőmű csak pufferszerepet tölt be, jelenleg a legjobb mód az üzemanyagtermelés/gázturbinás erőmű kombó.

Nem kell sokáig, és nem kell nagymennyiségű üzemanyagot tárolni.

Maga az üzemanyag előállítása bárhol történhet.

A már felépített gázturbinás erőművek kiegészítve egy vízbontó üzemmel pompásan megfelelnek erre a célra.

 

Minden más jelenlegi alternatíva (akku, szivattyús tározó, hidrogéncella) sokkal drágább. ((Az akkutechnika mai fejlődését tekintve 10 éven belül valószínűleg az akkus tárolás lesz a legolcsóbb...))

Előzmény: zöldkomcsi: (63523)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.22 -1 0 63524

A bizonytalan nem àllandoan mukodo energiaforràsok segitségével (szél vagy nap ) vizet pumpàlni példàul egy magason lévo viztàroloba.

zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63523

Tárolva többet ha sűrítve, az önmagában 30%, ha nincs valami energia visszanyerő, de az tovább emeli a költséget.

Előzmény: pert2 (63519)
pert2 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63522

Egy kis szgeten ez normalis dolog, es olcsobb is mint kiepoteni parszaz kilometer tengeralatti kabelt. Ugyanugy normalis ha egyindentol tavoli nyaraloban napelemmel.meg akkuval mukodnek ahelyett hogy beruhaznanak partiz milliot par kilometer vezezekre. A nyolcvanasevekben a mi telkunkon se volt aram, a napelem meg ne.igen volt feltalalva, ezert vettunk ket akkut meg egy tolto amugy is volt, es igy hetente kethetente cipeltuk a feltoltott akkukat. Videken normalis a napelemezes, a kertben vidaman elfer 10-20 negyzetmeter napelem.is es meg a fu is no.alattuk. Varosvan pl nalunk a szomszed hazak arnyekolnak, keleti oldalon negy orat sut a nap, nyugati oldalon meg harmat. Es azt nyilvan nem engedelyezne az onkormanyzat hogy a haz elotti foutvonal jardaja fole elhelyezzunk kb husz negyzetmeter napelemet, a.itiz tizenket oran at mukodne, eseg meg is ovna az arra jarokat a napon leegestol. 

Előzmény: jee_c (63521)
jee_c Creative Commons License 2021.02.22 0 0 63521

Volt egy ilyen mintaproject a Norvégoknál, egy kis sziget energiaellátását biztosította pár szélerőmű, és ezekkel rendszerbe kötött hidrogénes üzemanyagcellák.

http://www.newenergysystems.no/files/H2_Utsira.pdf

Előzmény: pert2 (63520)
pert2 Creative Commons License 2021.02.21 0 0 63520

Egyebkent es siemens nevu cegecske ujabb zsenialis felfedezese hogy a szeleromuvek aramaval tengervizbol hidrogrnt allitana elo. Ez iszonyu uj felfedezes, nobel dijat azert nem adnek erte, gimiben kemia laborban mar otven eve is elektrolizissel allitottunk elo hidrogent, igaz csak csapvizbol mert tenger nem volt a kozelunkben.

Előzmény: pert2 (63519)
pert2 Creative Commons License 2021.02.21 0 0 63519

Ha az elektromos energiabol hidrogent gyartunk, majd a hidrogenbol ujra aramot, akkor alig tobb mint otven szazalekot veszitunk.

Előzmény: Hehe164 (63517)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.14 0 0 63518

De, lehet sokminden, kémia. Szinte akármi. Az alkáli fém a legegyszerűbb.

Előzmény: Hehe164 (63517)
Hehe164 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 63517

Sóhaj.

 

Nagy energiasűrűségű üzemanyagban nem lenne "picit" egyszerűbb?

 

Pl. hidrogén, hangyasav, ammónia, metilalkohol stb.

Előzmény: zöldkomcsi: (63516)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.14 0 0 63516

Én is inkább energia tároló üzemnek nevezném mint akkumulátornak. Az ólom igazán nagyon praktikus anyag, de közel sincs elég belőle. Szerintem a nátrium-kén, az a két anyag jöhet szóba mert ezekből van bőven elég ilyen nagyságrendhez.

Alumínium, magnézium, ezek se tetszenek ...bár igaz, majdnem mindennel lehet valamit valahogyan. (-:

Előzmény: Hehe164 (63515)
Hehe164 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 63515

"A kémia a legpraktikusabb energia tároló ha elektromosságról van szó."

 

De nem okvetlen akkumulátoros tárolással.

Előzmény: zöldkomcsi: (63514)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.02.14 0 0 63514

Az ólom is tökéletes, ha szabályozva van az elektrolitban a szulfát mennyiség az se megy tönkre szinte soha.

A kémia a legpraktikusabb energia tároló ha elektromosságról van szó.

Előzmény: Hehe164 (63513)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!