Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.07.21 0 0 525
Státusmentés

NSZ • 2003. július 21. • Szerző: Kis Tibor

Leszámítva a retorikai túlzásokat, Kovács Lászlónak végeredményben igaza van: hétvégi bukaresti és pozsonyi tárgyalásaiból alighanem tényleg nagyjából a maximumot sikerült kihoznia. Más kérdés, hogy ez a maximum azért messze van attól, hogy dicsekedni lehessen vele. Csak hát ideje persze azt is belátni, hogy a helyzet ilyen dicsekvésre eleve nem kínált az égvilágon semmi okot. Hiszen a pakliban nyerő lapunk egyáltalán nem volt.

Adva van ugyanis egy elhibázott magyar jogszabály (leánykori nevén: státustörvény), ami a megszületése óta Európa és a szomszédos országok gyanakvásának fókuszában állt – következésképpen kisebbségi szempontból sok hozadék már régen nem volt remélhető tőle. Végtére már az is tényleg eredménynek mondható, hogy Kovács mostani tárgyalásai nyomán komoly esély nyílik rá, hogy minden érintett államban előbb-utóbb hozzájuthatnak majd az ott élő magyarok az anyaország által nekik szánt kedvezményekhez. Valószínűleg még Szlovákiában is; legfeljebb majd némi nyögvenyelős és faramuci megoldással, aminek eredményeként Dzurinda megőrizetheti arcát.

Most pedig, hogy ilyen szépen elrendeződni látszanak a dolgok, ideje végre feltenni a kérdést: megérte-e egyáltalán ez a törvény a sorozatos megaláztatást, amit a magyar külpolitikának az elmúlt két évben el kellett viselnie különféle nemzetközi fórumokon és bizonyos szomszédok részéről? És azt a fáradságot, amit a Medgyessy-kormány beleölt abba, hogy Orbán Viktor ötletébe életet leheljen: alkalmazható, nemzetközileg is vállalható jogszabállyá változtassa át a Fidesz egyik centrális kampányelemét?

Afelől nincs vita, hogy a határon túli magyarság támogatása, a kisebbségi magyar kultúra ápolása alapvető feladata a mindenkori anyaországi kormánynak. Vita legfeljebb ennek leghatékonyabb módját illetően lehet a pártok között. Mára kétség sem férhet azonban ahhoz, hogy az a néhány milliárd, amit a magyar költségvetés évente kisebbségi támogatásra elkülönít, a státustörvénynél egyszerűbb és átláthatóbb technikákkal, kevesebb hókuszpókuszszal és nemzetközi fejcsóválás nélkül is célba érhetett volna. Hogy mindez mégis így alakult, ahhoz kellett egy anakronisztikus kisebbségi kategóriákban gondolkodó Fidesz és egy olyan helyzetbe beszorított MSZP, amely némiképp talán puszta gyávaságból, túlnyomórészt viszont kétségkívül reálpolitikai választási megfontolásokból lecsatlakozott egy kétes vállalkozáshoz. Ha úgy vesszük tehát: az MSZP feltétlenül társtettes egy elhibázottnak bizonyult ügyben. Igaz, ezért láthatóan lelkiismeret-furdalás gyötörte a pártot. Kormányra kerülése óta az MSZP igyekezett helyrehozni a botlást, miközben a Fidesz leragadt az eredeti státustörvénynél. Minden jel arra utal viszont, hogy a jogszabály módosítása elkerülhetetlen volt – mostantól pedig vélhetően már nem növekszik tovább az időközben tetemesre duzzadt státusfiaskó. Valljuk be: az EU és az EBESZ színfalak mögötti ténykedése nélkül a baj napjainkban sokkal nagyobb lehetne a mi szempontunkból.

Mindezt figyelembe véve, Orbán Viktor, ha igazán európai formátumú politikus volna, most egyetlen adekvát dolgot tehetne: megköszöni utódjának, amiért egy teljes éven át olyan lelkiismeretesen elbíbelődött az előző Országgyűlés által elrontott státustörvény megmentésével. A köszöneten kívül persze még két dolgot ildomos volna nyíltan elismernie a Fidesz elnökének. Az egyik: nem vált be az az elképzelése, hogy a mai Magyarország erőből is el tud fogadtatni olyasmit a szomszédokkal, amitől azok ódzkodnak. A másik: megalapozatlannak nyilvánítja azt az ötletét, hogy kisebbségi ügyekben büntetlenül szembe lehet menni az európai trenddel.

A bukaresti és a pozsonyi megállapodásokat lesajnáló és a tényeket kiforgató fideszes reagálásból ítélve azonban egy ilyen lépésre az égvilágon semmi esély nincs. Kár. Merthogy a státustörvény mostani fideszes kezelése végső soron a politikai realitásérzék hiányára, rossz helyzetértékelésre vall. Ezt mutatja egyébként a Fidesz-elnöknek az a legutóbbi tanácsa is, hogy a határon túli magyarok mint a szemük fényét őrizzék a magyarigazolványt, merthogy nemsokára ez lesz a Kárpát-medence „legértékesebb okmánya”. Minthogy ilyen vízióra az uniós bővítés közben járó Európa nyilvánvalóan semmilyen alapot nem ad, Orbán megjegyzéséből legjobb esetben is csak az a következtetés vonható le, hogy a fideszes politikus a kisebbségi magyarokat rövidlátónak nézi.


Kolompár Isaura Creative Commons License 2003.07.15 0 0 524
A te általd kivánatos földrajzkönyvben Románia határa a Kárpátokon gerincén huzódik.

Bőrszínemre mondom, nem lenne rossz!

Előzmény: HitetlenTamaska (522)
angyalhentes Creative Commons License 2003.07.15 0 0 523
Termeszetesen rogton belekapaszkodtal a leglenyegtelenebb pontba. Bar nem ertem, miert kene a foldrajzt romanul tanulni, de egye fene, ezzel szerintem meg mindenki meg tudna baratkozni.

Az viszont mar megfekszi az en irredenta gyomromat, hogy azt a hazugsagot kelljen tanulnom, hogy a romanok mar 2500 eve itt vannak, mint ahogy az is zavarna, ha a sumer-magyar eredetmitoszt kene tanuljam itt.

De ezeket a lenyugozo kulturalis elonyoket tenyleg ki kene am egyszer probalnod :)

Előzmény: HitetlenTamaska (522)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.15 0 0 522
Ugy látom, hogy neked a 3.- ponttal van a legnagyobb bajod. A te általd kivánatos földrajzkönyvben Románia határa a Kárpátokon gerincén huzódik.
Előzmény: angyalhentes (520)
angyalhentes Creative Commons License 2003.07.15 0 0 521
2. A két nyelvi kulturához való együttes tartozás inkább előnyt jelent mint hátrányt, tehát magyar kisebséginek lenni Roániában nem feltétlenül jelent hátrányt egy többségivel, azaz a román anyanyelvü polgárral szemben.

Egyszer ki kene probalnod ezeket az elonyoket. Bizonyara roppantul elvezned.

Előzmény: HitetlenTamaska (519)
angyalhentes Creative Commons License 2003.07.15 0 0 520
Legjobb tudomásom szerint a román állam a gyakorlatban is biztositja az anyanyelven való tanulást az óvodától egészen a középiskola végéig, mindazokon helyeken, ahol a kisebbség aránya egy értelmesen meghuzott, kicsi küszöböt meghalad.

Hat akkor rohton itt van a hiba. A legtobb helyen vagy egyaltalaqn nincs magyar nyelvu oktatas, mert

1. ugymond "tul kicsi a telepules", az osszevont iskolakat viszont olyan nagyobb telepulesekre rakjak, ahol a magyarok aranya alacsony, tehat nem kotelesek magyar osztalyt inditani.

2. Van ugyan magyar nyelvu oktatas, de allando zaklatasoknak vagy kiteve, ha igenybe veszed.

3. A legjobb eredmeny az, ha a tortenelmen es a foldrajzon kivul mindent magyarul tanulhatsz. Termeszetesen tortenelembol a dako-roman kontinuitast tanitjak, a sajat hazad tortenelmet nem tanulhatod iskolaban, de meg a radkenyszeritett orszag tortenelmet is nyilvanvaloan hamisan tanulod.

Nos, ez neked lehet, hogy kielegito, de nekunk, irredentaknak sajnos nem.

Az egyetemi oktatás általános anyanyelvi támogatásának nagyon sok ellenérve van, különösen akkor, ha valaki nyelvtanársásgon kivül olyasmit tanul, aminek gyakorlati értelme is van (Egy románul nem kifogástalanul tudó orvos, mérnök ügyvéd, nem tudja hivatását maradéktalanul betölteni, tehát kárára van saját magának is, és az őt kiképző közösségnek)

Nyugodj meg, azok az erdelyi magyarok, akik egyetemre mennek, tobbnyire jobban es szebben beszelnek romanul, mint a romanok. Amugy is hazug es torzito, amit irsz, de a legfobb dolog, hogy fogalmad sincs, hogy kikrol irsz.

A nemzetiségek egymásmellett élése kétirányu utca, abban mindkét félnek jóindulatunak és együttmüködőnek kell lennie, hogy az sikeres lehessen.

Mintha csak Ceausescu-t hallanam. Idefigyelj, okoska. Egy orszagban van tobbseg es kisebbseg. Egy demokratikus orszagban a tobbseg teszi a nagyobb engedmenyt es a kisebbseg a kisebbet. Hazug es alnok az, aki egyenrangusagon alapulo kapcsolatot sejtet egy romaniai kisebbseg (barmelyik kisebbseg, akar a homoszexualisok vagy a gorog katolikusok) es a tobbseg kozott.

Másik megjegyzésedhez, a magyar államnak nem feladat és kifelyezetten káros, ha egy szegény romániai magyar embert ugy általában egy szegény román emberrel szemben anyagilag támogat. Ez értelmetlen és csak gyülölséget szül, támogatást csak a nyelvi hátrány leküzdésére lehet és szabad jó lelkiismerettel nyujtani.

A legtobb roman nem olyan irigy es kicsinyes, mint az itteni magyarok nagy resze es nem a "dogoljon meg a szomszed tehene" elv ervenyesul naluk. Azon mar meg sem lepodok, hogy emellett ki is forgatod a szavaimat, hiszen en regionalis fejlesztesekrol beszeltem, amely, mint neve is mutatja, nem anyanyelvi alapon diszkriminal.

Előzmény: HitetlenTamaska (516)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.15 0 0 519
Sokat nem értettem ebből az irásból, de azt hiszem, nincs is sok veleje, ráadásul:

1. Valahol MINDENKI kisebbségi, hiszen egyszerre számtalan csoport tagjai vagyunk. Az mindig pillanatnyi élethelyzet kérdése, hogy mely csoportokhoz való tartozásunk adott pillanatban mennyire fontos. Ráadásul a csoportbeliség az esetek nagy többségéban dimaikusan is változhat.
2. A két nyelvi kulturához való együttes tartozás inkább előnyt jelent mint hátrányt, tehát magyar kisebséginek lenni Roániában nem feltétlenül jelent hátrányt egy többségivel, azaz a román anyanyelvü polgárral szemben.

Előzmény: Zézé (518)
Zézé Creative Commons License 2003.07.15 0 0 518
Jol ismert lemez, amirol par hangot voltal szives eloadni nekunk:) Koszonjuk :)

Ket icikepicike megjegyzesem lenne

1. biztositja ... (marmint a roman allam) Megkerek mindenkit - aki teheti - hogy menjen el Romaig, Mekkaig, vagy a Gangeszig (kinek kinek a hite szerint) es utkozben adjon hálát, es kerjen aldast R.-ra :)

2. szemben tamogat: ez is jo!
Szegeny mozgasserultek, akiket az egeszsegesekkel "szemben" tamogatnak. Lennel mozgasserult?
Szegeny romak, akiket a nem romakkal "szemben" tamogatnak? Lennel roma?
Szegeny hadiarva, akiket a nem hadiarvakkal "szemben" tamogatnak! Lennel hadiarva??
Szegeny kisebbsegi, akit a tobbsegivel "szemben" tamogatnak. Lennel kisebbsegi?
Az ugy nem megy, hogy ide a lovet, de ne legyek roma, rokkant, arva, kisebbsegi, stb stb!!!

...

Nem gyuloletet, hanem irigyseget szul, de ennek orvoslasa, nem az allam, hanem a pópák feladata :)

Előzmény: HitetlenTamaska (516)
figyelő Creative Commons License 2003.07.15 0 0 517
A romániai magyar egyetemisták döntő többsége kifogástalanul beszél románul.
Ettől függetlenül: joguk van anyanyelvükön tanulni, az egyetemen is, és ezt demokratikus államnak tiszteletben kell tartania.
Előzmény: HitetlenTamaska (516)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.14 0 0 516
Tisztázzuk, többször jártam Erdélyben.
Legjobb tudomásom szerint a román állam a gyakorlatban is biztositja az anyanyelven való tanulást az óvodától egészen a középiskola végéig, mindazokon helyeken, ahol a kisebbség aránya egy értelmesen meghuzott, kicsi küszöböt meghalad.
Az egyetemi oktatás általános anyanyelvi támogatásának nagyon sok ellenérve van, különösen akkor, ha valaki nyelvtanársásgon kivül olyasmit tanul, aminek gyakorlati értelme is van (Egy románul nem kifogástalanul tudó orvos, mérnök ügyvéd, nem tudja hivatását maradéktalanul betölteni, tehát kárára van saját magának is, és az őt kiképző közösségnek)
Ugy látom, hogy végtelenül elfogult vagy.
A nemzetiségek egymásmellett élése kétirányu utca, abban mindkét félnek jóindulatunak és együttmüködőnek kell lennie, hogy az sikeres lehessen.

Másik megjegyzésedhez, a magyar államnak nem feladat és kifelyezetten káros, ha egy szegény romániai magyar embert ugy általában egy szegény román emberrel szemben anyagilag támogat. Ez értelmetlen és csak gyülölséget szül, támogatást csak a nyelvi hátrány leküzdésére lehet és szabad jó lelkiismerettel nyujtani.

Előzmény: angyalhentes (507)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.14 0 0 515
Mielött itélkezel, olvass.
Ajánlom Státuszbajaink c. topicom nyitóját.
Előzmény: angyalhentes (506)
angyalhentes Creative Commons License 2003.07.14 0 0 514
nem emlékszem olyanra hogy vmely magyar kormány lerománozta volna

O, nem hivatalosan. De azert szamoljuk ossze, hany koztitsztviselo vagy horribile dictu, kozpenzbol fizetett teves "szemelyiseg" teszi ezt nagy nyilvanossag elott minden nap. Apro dolog, nem is kerulne semmibe, es borzalmasan serto, hogy egyesek nem hajlandoak ra.

de ez pártfüggetlen dolog, nem ugy van hogy vannak a "nemzetietlenek" meg a "nemzetiek"

Persze, hogy az, hiszen ez szintisztan bunkosag kerdese, az pedig teljes mertekben partfuggetlen. Ugyanakkor jelzi, hogy az egyes kormanyok mennyire is viselik a szivukon a hataron tuli magyarok ugyet. (Semennyire.)

részemről ok hogy legyen státustrv mint mondtam koronás igazolványostul ezen nem akadok fenn, de a kettős állampolgárságot az emlitett okokből(tönkrevágná a költségvetést egy hét alatt, plusz országgy. vál stb) megvalósithatatlannak tartom, s szerintem sokan igy vannak ezzel a fidesz hivei küzül is...

Ez egy technikai huzas lenne nyilvan, hogy ugy lehessen megoldani a hataratkelest, hogy konnyu legyen, de igazibol megse kapjak meg azt, ami egy magyar allampolgarnak jar...szoval nyilvan csures-csavarast akarnak csinalni belole, ami szerintem nem a jo ut, mert az EU-ban sem (csak) hulyek ulnek, ennel meg az is celravezetobb, ha odaallnak Prodi ele es kozlik, hogy ezt es ezt szeretnenk elerni.

abban igazad van hogy a magyar kormánynak segitenie kell Erdélyben is, de nem tudja ő megoldani a problémákat, még Orbánék sem tudnák, ugyhogy nem ezen mulik

Mindenki azt hiszi, hogy az erdelyiek azt varjak, hogy a magyar kormany oldja meg a problemaikat. Fityfenet. Ezt csak bizonyos erdelyi politikusok szeretnek, akik mindossze a sajat, nem tul egeto anyagi es hatalomszerzesi problemaikra gondolnak.

De segitseget lehet ugy osztani, hogy az alamizsna legyen es elbenitson es lehet ugy osztani, hogy tettekre sarkalljon. Egyszoval: ne a nemcselekvest jutalmazza az allam, hanem azt, ha teszel valami hasznosat. Ehhez persze valoban nem kell Erdelyig menni, csak ugye minel messzebb van a dolog, annal tisztabban latunk.
Pedig lenne mit nezni a sajat portankon is e tekintetben.

mondjuk van egy székely falu tele munkanélkülivel
mit tudna értük tenni a magyar kormány?

Nem sokat, de Szekelyfoldon ez nem is tipikus problema. A tipikus problema ott kezdodik, hogy nincs szekely falu.
(De a peldadnal maradva, hogy mit tudna peldaul ebben az esetben tenni a magyar kormany, azt tudom mondani: mondjuk tamogatja a hetvegi fahazak behozatalat azzal, hogy csokkenti a rajuk kivetett vamot es esetleg felhivja a figyelmet erre. Nem alamizsnat oszt, hanem sok embernek munkat ado vallalkozasok letrejottet osztonzi, amelyek helyi nyersanyagbol jo minosegu kesztermeket kepesek eloallitani. De ez tenyleg csak egy pelda.)

Mo-n is el sem tudod képzelni hány ilyen van, borsod meg szabolcs stb stb ugy ahogy van rohad és semmit sem lehet tenni sajnos...
vagy csak nagyon keveset..

Lattam jopar ilyen falut, de nem szeretem a "semmit sem lehet tenni" attitudot. Lehet, csak politikai akarat kell hozza. De ehhez megint csak egy regionalis szintu kozigazgatast kene eloszor is kiepiteni, mert falvankent, megyenkent tenyleg remenytelen az egesz. (Plane akkor, amikor a kormany a tenyerebol eteti az onkormanyzatokat, ha jo fej vagy, kapsz penzt, ha nem, nem.)

Mo-n is el sem tudod képzelni hány ilyen van, borsod meg szabolcs stb stb ugy ahogy van rohad és semmit sem lehet tenni sajnos...

Előzmény: Lucass (513)
Lucass Creative Commons License 2003.07.14 0 0 513
nem emlékszem olyanra hogy vmely magyar kormány lerománozta volna őket
egyébként abban igazad van hogy a magyar társadalom nem kis részének ők továbbra is csak románok, ukránok és még valszeg nagyon sokáig azok lesznek
de ez pártfüggetlen dolog, nem ugy van hogy vannak a "nemzetietlenek" meg a "nemzetiek"
a fidesz szavazói között is zömmel hasonló a megoszlás, ők az alapján szavaznak mert gyülölik a "kommunistákat"...

részemről ok hogy legyen státustrv mint mondtam koronás igazolványostul ezen nem akadok fenn, de a kettős állampolgárságot az emlitett okokből(tönkrevágná a költségvetést egy hét alatt, plusz országgy. vál stb) megvalósithatatlannak tartom, s szerintem sokan igy vannak ezzel a fidesz hivei küzül is...

abban igazad van hogy a magyar kormánynak segitenie kell Erdélyben is, de nem tudja ő megoldani a problémákat, még Orbánék sem tudnák, ugyhogy nem ezen mulik

mondjuk van egy székely falu tele munkanélkülivel
mit tudna értük tenni a magyar kormány?
Mo-n is el sem tudod képzelni hány ilyen van, borsod meg szabolcs stb stb ugy ahogy van rohad és semmit sem lehet tenni sajnos...
vagy csak nagyon keveset...

Előzmény: angyalhentes (512)
angyalhentes Creative Commons License 2003.07.14 0 0 512
Hogy mit tud tenni a magyar kormany? Sokmindent tudna. Tudna tamogatni az oktatast es a kulturat, vagy ha erre nem jut penzt, egyszeruen csak erkolcsi tamogatast adhat (pl. azzal, hogy az o magyarsagukat is teljes ertekunek ismeri el, es mondjuk nem romanozzak le lepten-nyomon oket) es meg sokmindent, ami hasznos es joval toleralhatobb lepes, mint amiket az eddigi statustorveny-variaciok tartalmaztak.

Ugyanakkor ha feltesszuk azt a kerdest is: mit akar tenni a mindenkori magyar kormany, akkor a valasz sajnos nagyon is egyszeru: az egvilagon semmit.

A kettos allampolgarsag legfeljebb az utazas megkonnyitesere lenne kerulo megoldas, mas, hasonloan sulyos problemat nemigen orvosol. Azt is jo lenne latni, hogy az erdelyi magyarok sem tekinthetok egy tombnek, meg ha innen, Pestrol annak is latszanak. Teljesen mas mondjuk egy partiumi lakos gondja-baja, erdeke, mint mondjuk egy szekelye vagy egy kolozsvarie. Teljesen mas a falun elok gondja, mint a varoson elok. Pontosan ugyanolyan differencialt tarsadalom az is, mint az itteni, ezert soha nem lehet egy ilyen torvennyel celt erni.

Ahhoz, hogy mukodjon az egesz, differencialt megkozelites kene: ami viszont tipikusan nem allami, hanem regionalis szinten kepes mukodni. (Ld. meg szubszidiaritas elve) Az allamnak maximum olyan torvenyt kene hoznia, amely ennek keretet ad, megteremti a lehetoseget annak, hogy egy regio fejleszteset ne hagyjak abba az orszaghataron. Ez persze nyilvanvaloan a keleti, eszaki es deli hataron tobbletkoltsegeket rona a magyar koltsegvetesre, viszont hosszu tavon nagyon is megterulne.
Sajnos a politikusainknak a hosszu tav a "kovetkezo valasztasokig" szinonimaja, annyi ido pedig nem eleg ahhoz, hogy ezek a fejlesztesek meghozzak azt a politikai es penzugyi profitot, amiert erdemes egy ilyen fejlesztesbe belevagni.

Előzmény: Lucass (510)
angyalhentes Creative Commons License 2003.07.14 0 0 511
Ujabb gyongyszem :))

Magam ele kepzeltem, a gonosz, szakallas Fideszt, amint hurkot vet a szegeny, szelid Maszop-ozikere, aki artatlanul es sebzetten vergodik a gonosz vadasz satani vigyoratol kiserten. :))

Tartogass azert holnapra is par humor-bombat, ne lodd el az osszeset meg ma :)

Előzmény: HitetlenTamaska (490)
Lucass Creative Commons License 2003.07.14 0 0 510
természetesen harcolnotok kell Erdélyben a jogaitokért
s a magyar kormánynak is támogatnia kell ezt
nade mit tud tenni olyan nagyon a magyar kormány?
persze tehet hangzatos kij. hogy ezt nem türjük tovább, igy meg ugy
és akkor mi van?
a román elit meg a román közvélemény leszarja...

a kettős állampolgárság pedig mindazon okokból amiket az urak itt felsor nemigen lehetséges
márcsak kenyérféltésből sem ha ugy tetszik, hiszen mindazon juttatásokból (szoc. , ingyen egyetem stb) ami a magyar állampolgároknak jár ezután még plusz 5 millió részesülne
ez pedig jobban megterhelné a költségvetést mint 15 száznapos program...

Előzmény: angyalhentes (507)
angyalhentes Creative Commons License 2003.07.14 0 0 509
Nahat, nagy dolgot talaltal ki, meg jo, hogy a tobbiek hallhatjak szavadat, es igy felebredhetnek a tudatlansagbol.

Namost a helyzet viszont az, hogy tokmindegy, minek szantak, itt van, es most az a kerdes, hogy mit kezdjunk vele. Megszuntetni nyom nelkul ugyanolyan sulyos hiba lenne, mint kotni az ebet a karohoz es kompromisszumok nelkul nyomni az eredeti elkepzelest.

Aki ezt nem kepes belatni, annak tovabbi jo elmeleti politizalast kivanok, bar szerintem ennel a fajta felteteles modu politizalasnal csak a felteteles sporteredmenyek hangoztatasa szanalmasabb.

Előzmény: HitetlenTamaska (477)
figyelő Creative Commons License 2003.07.14 0 0 508
Szerintem el lehet/el kell választani a kettős állampolgárság kérdését a belpolitikai helyzettől.
Erre van megoldás: logikus, hogy csak az választhasson, aki viseli választásának következményeit. Magyarán: állandó magyarországi lakhelyhez kell kötni a választás jogát.
Ahogy - tudtommal - jelenleg is van.
Előzmény: Tamerlán (501)
angyalhentes Creative Commons License 2003.07.14 0 0 507
Tenyleg, ez a masik dolog, amit nagyon jo hallani. Amikor valaki, aki eleteben nem jart Erdelyben, megmondja nekem, hogy felejtsem el azokat a serelmeket, amik a csaladomat mindennap erik.

Ember, ezek nem multbeli serelmek, nem sebek kapargatasa, ezek most is folyamatosan zajlo dolgok! Semmifele Szvatopluk, hanem hatranyos megkulonboztetes, az anyanyelv hasznalatanak tilalma (vagy ellenjavallottsaga), az anyanyelvi oktatas hianya, a csaladnev/helysegnevek kotelezo eltorzitasa meg ilyen soviniszta dolgok, tudod.

Es ha ezert te engem leirredentazol, azzal csak azt ered el, hogy kivulallo is el tudja donteni, kettonk kozul ki a komolytalan vitapartner.

Előzmény: HitetlenTamaska (473)
angyalhentes Creative Commons License 2003.07.14 0 0 506
"otromba modon kikenyszeritette" es "bocsanatos taktikai lepes", annyira szep, amikor teljesen elfogult emberek arrol beszelnek, hogy komoly ember el tudja donteni, kire szavaz.

Vidamsagot vittel amugy nem tul felemelo napomba, es ezert koszonettel tartozom neked.

Előzmény: HitetlenTamaska (470)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.13 0 0 505
Ahogy azt 484.-ben le is irtam.
Előzmény: Lucass (504)
Lucass Creative Commons License 2003.07.13 0 0 504
jó akkor elmondom hogy nemcsak azért tartom rossznak mert bebetonozná a fidesz hatalmát, hanem egyébként is

alkotmányjog szemináriumon kitárgyaltuk ezt a kérdést és arra jutottunk (köztük fideszesek is) hogy ez olyan sok feszültséget, problémát stb vetne fel hogy megvalósithatatlan, v. legalábbis nem tanácsos...

Előzmény: Tamerlán (501)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.13 0 0 503
Kedves Tamerán
A politikus számára minden kérdés hatalmi kérdés.
Aki nem igy látja, nem érti meg a politikusok motivációit, és szükségképpen téves következtetésere jut.
Előzmény: Tamerlán (501)
Lucass Creative Commons License 2003.07.13 0 0 502
erre azért ne vegyél mérget:)
lesz még egypár választás kis hazánkban
az mszp másodvonala szeméttelepre való, az szdsz-ben sincs érdemi utánpotlás, a fiatal generációkban ugrásszerüen vezet a fidesz...
talán már 06-ban , de 10-ben meglesz nekik valszeg a kétharmad, erre akár fogadok is:)
Előzmény: HitetlenTamaska (500)
Tamerlán Creative Commons License 2003.07.13 0 0 501
Lucass és Hitetlen Tamáska,

elgondolkodtató,
hogy a határontúliak kettős állampolgárságának témájában
mindketten (akik egyébként szívesen bocsájtkoztok elemzésekbe) csak annyit láttok, hogy kezdeményezi-e azt a Fidesz, és ha igen, akkor ez a FIDESZNEK előnyös lesz-e vagy sem.

Mintha csak ezt az egy pártot érintené ez a fontos kérdés (ami nem is "pártkérdés")...

Előzmény: Lucass (499)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.13 0 0 500
Nos abban nem vitatkozom veled, hogy ha MEGTEHETNÉK, akkor gátlástalanul meglépnék, arra viszont kicsi esélyt látok, hogy abba a helyzetbe kerülnek, hogy megtehessék.
Előzmény: Lucass (499)
Lucass Creative Commons License 2003.07.13 0 0 499
ugyan már mi a francnak kezdeményezne erről társadalmi vitát?
Orbán és néhány bizalmasa dönt és megszavaztatja
bőven megéri, egymillió uj fidesz - szavazó és a saját hiveik ettől még aligha fognak a másik oldalra szavazni

a kiadás , bevétel összevetése azt diktálja hogy ez igenis alapvető érdeke orbánéknak, és majd hülyék lennének nem megcsinálni ha lehetőségük lesz rá
ezzel nyilván nem fognak szélesebb körben kampányolni, de ez az elképzelés már régóta jelen van a jobboldalon , s egyre erősebben tehát én valószinünek tartom idővel a meglépését

Előzmény: HitetlenTamaska (497)
BaSand Creative Commons License 2003.07.13 0 0 498
Erre ne igyál gyufát!
Előzmény: HitetlenTamaska (497)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.07.13 0 0 497
Én továbbra is ugy gondolom, hogy a kédharmados többség nem nagyon valószínü a Fidesznek, de ha a legközelebbi választás elött a kettős állampolgárásg ügyében is társadalmi vitát kezd, akkor az egyserü többségre való (egyre javuló) kilátásait is veszélybe sodorja.
Előzmény: Lucass (496)
Lucass Creative Commons License 2003.07.13 0 0 496
biztos hogy olyan elképzelhetetlen a kétharmad a fidesznek?
nem olyan nehéz az, győzni kell a választókerületek többségében egy kicsivel...

azonkivül ha jól megnézed, a fiatal generációk körében a kormánypártok támogatottsága katasztrofális (ami nem is csoda, hisz egyetlen vmirevaló fiatal pol nincs), ugyhogy ha utánaszámolsz, pusztán a jelen tendenciák folytatódásával a fidesznek már 10-ben könnyen meglehet ez

a fidesz szavazói pedig meglehet hogy egy része nem akarja ezt, mint ahogy nagyon sok mindent nem akart az elmult négy évben sem, ám döntéseit nem csak ez hat meg, azazhogy ettől még aligha fog a "kommunistákra" és szövetségesére szavazni

mindenesetre a jobboldalon tul sokszor merül fel ez a kérdés ahhoz hogy ne legyenek konkrét elképzeléseik ez ügyben

ha pedig ezt meglépi Viktor nyugodtan alhat, évtizedekig...

Előzmény: HitetlenTamaska (495)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!