Lehet hogy írtátok már, nem olvastam végig a topkot, Valahol olvastam, hogy görög ételekhez használják fűszernek a mastix gyantát (a szicíliai pisztácia fa mézgája, masztikának is nevezik). Az a helyzet ezzel, hogy ez a mézga fontos összetevője néhány hegedűlakk receptnek, vagyis nem a receptnek , hanem a lakknak. Hol árulnak ilyen mastixot, mennyi az ára?
Látod, ez egy jó kérdés!!!!! Selymesebb íze van és az állaga is jobb, nem érződik/látszik benne az "állagjavítás". Nem annyira sűrű mint a görög, ezért javallottam a (szintén házi) tejföllel való keverést.
Persze ha itthon csinálnék, akkor is házitejet vennék, és abba eresztenék egy kis joghurtot, hadd érjen! Csak mondom, annyira nem vagyunk joghurtosok.
Viszont érdekes módon a kisebbik lányom Göröghonban nagyon szívesen ette a kinti kimért joghurtot a pékségben vett isteni parasztkenyérrel, amit egyszerűen csak tördelve ettünk.
Amúgy a napokban eszembe jutott mivel lehetne még a besamelt helyettesíteni a musszaka tetejére (persze csak ha vki nem szereti): sűrű tejszínt, tehát nem a főzős, kávés változatát, összekeverjük tojással, amit kissé fel lehet verni előtte, és ezzel leönteni - mondjuk 3 dl-es tejszínhez 3 tojás a korábbi mennyiségekhez viszonyítva. Más lesz kicsit, de biztos hogy finom.
Smartiie, egyébként milyen íze van a bótiházinak? :) mert a háziházinak teljesen más íze van, mint a boltinak. sokkal édesebb, nem annyira savanykás. de sűrűbb, és ez nekem nagyon tetszik. Meg hát az íze is jobb nekem
Ez lett volna köv.tippem: joghurtot csinálni házilag. De az is házi tejből, ami ráadásul elég zsíros is ahhoz, hogy jó joghurt legyen belőle. Este összeönteni, másnapra kész a fini házijoghurt. Amúgy az ilyen tejnél nem probléma ha megsavanyszik (megalszik), mert tényleg aludttej lesz belőle. Amit szintén le lehet szűrni és az általad elmondottak szerint felhasználni. Persze csak ha nincs felforralva. Ezt ugyan kiírják (szabály), én nem szoktam, csak nagyon ritkán, pl. amikor hőség volt.
mint azt már írtam itt a topikban, a görög/török sűrű joghurt úgy készül, hogy lecsorgatják a savót a rendes joghurtból (ezt kenyérsütésnél lehet hasznosítani), majd pihentetni kell. Az sem rossz, ha teszel bele juhjoghurtot, sokkal zamatosabb lesz, majd egy gézben fellógatod olyan 1-2 órára. Persze a minél jobb az alapanyag, annál jobb lesz az eredmény, de már Danone joghurtból is viszonylag jót lehet csinálni.
Viszont azt te is láttad, hogy hihetetlen mennyiségű tejterméket használnak, és azok annyira finomak, hogy elég egymás mellé tenni az alapanyagokat, leönteni olajjal, és kész a kaja, itthon viszont szenvedni kell vele. Konkrétan a mizihtra sajtra vagyok teljesen rákattanva most :-)
Joghurt: magyar termékek boltja (Magor) árul házi joghurtot és házi tejfölt. A kettöt össztekeverve a kintihez hasonló joghurtot kapsz, elég sürü és kellöen savanykás. 2-5 dl-es kiszerelésben vannak.
Tej: házi, kimért tejet veszek, ha csak lehetséges. Ilyen kapható pl. a Fehérvári úti piacon, a Nagycsarnokban leghátul. A legfinomabb, amit szoktam venni Kispesten a piacon van, ill. ugyanaz a tej kapható a Márvány u.-ban egy vegyesboltban (ebben az üzletben a fent említett joghurt és tejföl is van). Nagyon finomak, nincsenek agyonkezelve.
Naszóval, a hétvégén - mivel nemrég jöttünk meg Krétáról - görög csilláut partit rendezünk, és mind ott leszünk, akik együtt voltunk Krétán, ezért nem nagyon lehet kamuzni. Valszeg én csinálom a mezéket, ezért szükségem lenne néhány alapanyagra (mint az említett zukkínivirág). Ezért szeretném frissíteni a budapesti görög/török boltok listáját, ha valaki újat tud, vagy ezek közül egypár megszűnt szóljon:
1. Budagyöngye bev. központ - Görög ABC 2. Rákóczi téri görög abc 3. Magyar utca elején - török hentes 4. Múzeum körút. 5. Tesco/Cora
Egy biztos: utazás elött annyit beszéltetek, hogy tényleg szinte csak az útra vittünk kaját, a többi 90-95%-át helyben vettük, kóstoltuk - és nem bántuk meg. Máskor is így fogom csinálni. Igaz, itt Görögo.-ban tényleg nem vészesek a kajaárak, szerencsére.
Még egy: ha semmit sem szeretek, úgy elég nehéz jókat enni:))
Visszatérve a musszakára: egyik lényeges eleme hogy a besamel szósza átjárja az egészet.
Pedig vaószínüleg a besamel hiányzik, mert az sülés közben átitatja az egész rakományt. Ha nagyon nem bírod, próbáld meg a mascarpone (esetleg mozzarella) sajtot tejszínnel elkeverve ráönteni - ez nem az eredeti persze, meg drágább is, de ezek is hasonlóan elárasztják a rakottast.
Közben én is fordítottam, angolul courgettes volt, és én ezt valamiért karfiolnak ismertem :-) A recept megvan, köszi, meg elég sokat főzök magam is, és nagyjából íz alapján vissza tudom fejteni a recepteket, ezzel nincs baj, csak az alapanyaggal... Épp ezért azt is megkérdem, hátha tudod, hol lehet mizithra meg gavriera, kefalogtiri, anthotiros sajtokat vásárolni Magyarországon?
Ezt csináltam meg jó lett de még se az igazi és nem tudom mi hályzik ...., besakelt utálom ezért azt soha nem teszek rá , de kösz le is mentettem a honlapot
Egy görög ételekre specializálódott étteremben ettem már többször is sült tej nevű desszertet. Szeretném itthon is elkészíteni, de nem sikerült megtalálni az "igazi" receptet. Amit sikerült megtudni: állagra olyan, mint egy nagyon sűrű tejbegríz (de valószínűleg gríz nincs benne), téglatest alakúra feldarabolva és tojásba forgatva kisütve. Gyümölccsel és édes mártással tálalják. Ha valakinek lenne ötlete, mi lehet ez, megköszönném, ha megosztaná velem!
Ja, és a padlizsán keserűségének elűzőre a következő a recept: hosszában ketté kell vágni a padlizsánt, majd 1 cm-es csíkokat húzni le a héjából (tehát marad 1 cm héj, 1 cm nincs héj), szép csíkos lesz. Ezt citromos-sós vízbe tesszük, és lenyomtatjuk (hogy víz alatt legyen), majd 1 óra múlva a két fél padlizsánokat összefogva megtekerjük, mint egy vizes zoknit (vigyázva, hogy ne törjön szét). Ekkor kicsit fellazulnak rostok, tehét puhábbra is sül, és a keserű nedvek is távoznak.
Persze ez a módszer, amikor szép, ropogós melitzanes tziganidest akarunk csinálni, nem jó :-)