Keresés

Részletes keresés

GPF Creative Commons License 2002.12.04 0 0 25
A jégre öntött viasznál nem maradnak a gyertyában vizes zárványok? Ami eloltja.
Nem a színezőanyagoktól büdös? Meg a díszítőtől? Valahogy biztosítani kellene, hogy pl. a kávé vagy fűszerszemek ne legyenek középen, csak szélen.
Márványos, csíkos, színátmenetes gyertyát csináltatok?
Azt hiszem a csíkosat úgy kell, hogy mikor teljesen megdermedt az egyik szín, akkor kell ráönteni a másikat. A színátmenetesnél meg még a puha egyik színre kell a másikat önteni. Lehet ferdén is, ha megdönti az ember a formát.
Lehet kapni nem folyós gyertyákat. Az nyilván más anyag. Ilyenhez volt szerencsétek?
rút kiskacsa. Creative Commons License 2002.12.04 0 0 24
Jeges gyertyát én is csináltam, de ne törd túl apró darabokra a jeget, mert akkor alig látszanak a "lyukak". Én úgy csináltam, hogy felváltva öntöttem a viaszt, tettem a jeget, megint viasz, megint jég. Mikor megdermedt a viasz, kiráztam a vizet a gyertyából (a felolvadt jeget).Nagyon szép lett.
Ja, és wcpapír-gurigába öntöttem a viaszt. Ez nem volt túl jó ötlet, mert a papírt minőségétől függően felszívta a papír a viaszt, így sokkal több viaszt használtam, mint amiből tul.képpen a gyertya készült. (Remélem, érthetően írtam.)

Én a kreativ hobby boltban vettem a viaszt is, kanócot is, de otthoni zsírkrétával színeztem. Bevált. Viszont a kanóc nem. Olyan füstösen ég a gyertya, hogy csak a szabadban szoktuk meggyújtani. Pedig tényleg nagyon szépek lettek.
Aki ért vmit a gyertyákhoz nem tudja véletlen, hgoy mitől füstöl ennyire?

sachertorta Creative Commons License 2002.12.04 0 0 23
Hello,
én korábban kiégett villanykörték fém részét vágtam le (óvatosan!!!), majd az üres körteformába lógattam a kanócot és öntöttem rá a paraffint. Ha kihült, nejlonzacsiba rakva, óvatos kalapácsütésekkel meg lehetett pucolni mint a fött tojást. :)
A legszebb azonban a méteres neoncsöbe öntött gyertya lett, még ma is megvan (1x éve), csak közben az egyik nyári melegben lekonyult :((
(A fehér port ki kell mosni a csöböl, különben le nem szeded a gyertyáról.)
Zsírkrétával színeztem, de csak enyhén, különben elég büdösen égett.
szexuális zaklatás Panda Creative Commons License 2002.12.03 0 0 22
jeges gyertya:
-jeget összetöröd kis darabokra
-formába beleöntöd
-olvadt viasz ráöntve befolyik a jégdarabok közé
-gyorsan be a mélyhűtőbe -> viasz megdermed
-mélyhűtőből ki -> jég felolvad és kifolyik
ABSENT Creative Commons License 2002.12.03 0 0 21
öntöttem már tejesdobozba, gumilabdába (érdekes lett) vécépapírhengerbe, aztán üvegbe, fémdobozba - ez utóbbiakat nem is vettem ki.
hallottam már olyat, de még nem próbáltam, hogy vizet is beletenni, miközben önti az ember, ettől aztán lyukacsos lesz a gyertya. én még nem láttam ilyet, de a gumilabdás szitunál a megereszkedett labdából kiszivárgó forró izé, meg az alatta lévő vizesbögréből a megsüllyedt labda miatt kicsurranó vízből sajátos formák sültek ki. lehet, hogy érdemes direkt gyertyával is kipróbálni. (lehet műanyag pohárba is önteni, az az eldobhatós izé, csak arra kell vigyázni, hogy ne legyen túl forró, mert összenyeklik, és mindenről lehet kapirgálni a dermedt viaszt)
ABSENT Creative Commons License 2002.12.03 0 0 20
lehet kapni színezőrudacskát, irtó randa színű lett tőle az enyém. a gyertaillatosító cucc meg nagyon jó lakásillatosítónak, a gyertyához nemigen. ha díszíteni akarom, akkor a kész gyertyát belemártom a megolvadt alapanyagba, és rányomok egy falevelet, akármit (bele lehet hengergetni homokba, apró kavicsba) ha úgy öntöd a gyertyát, hogy az alja van alul (mert lehet kapni olyat formát, amit fejjel lefele öntesz ki), akkor egyszerűen az aljára teszed azt, amivel díszíteni akarod mielőtt beleöntöd a megolvadt gyertya-alapanyagot (láttam már kávészemeset, kagylósat, kavicsosat, szárazvirágosat, de sztem akármit tehetsz bele, ami jólesik - és jól ég hehe...)
Előzmény: GPF (17)
Grund Creative Commons License 2002.12.03 0 0 19
De már tenyleg jó lenne, ha olyasvalaki is idetévedne, aki ért hozzá.. Ööö úgy értem, aki tudna válaszolni a kérdéseinkre
Grund Creative Commons License 2002.12.03 0 0 18
Jómagam abszolút semmit, csak erre tévedtem és kedvem támadt a dologhoz... Fôleg az elágazós gyertya, meg minden másféle ami nem olyan mint a bolti. Mondjuk, attól nem kell tartani, hogy ne sikerülne nekem mindenféle szándékosság nélkül művészien amorfra:))
Előzmény: GPF (17)
GPF Creative Commons License 2002.12.03 0 0 17
A zsírkrétás színezésről már hallottam.
Egyéb más módszert tudtok?
Grund Creative Commons License 2002.12.03 0 0 16
Arról magam is hallanék.. meg a lentebb említett többágú (?) gyertyákról is.
Előzmény: GPF (15)
GPF Creative Commons License 2002.12.03 0 0 15
Felélesztem.

Legolcsóbban, úgy tűnik a MOL-nál lehet viaszt kapni. Paraffin a neve.

Hallottam olyan öntésről, amiben jég volt, azt leírná valaki?

Meg a színezésről, magok, növények beleaplikálásáról is szívesen hallanék, meg a formákról. Meg mindenről.

pusztuló agysejt Creative Commons License 2001.11.27 0 0 14
Kicsit lassan készül az a beszámoló :-)
Előzmény: redy31 (12)
ABSENT Creative Commons License 2001.11.26 0 0 13
felhozom, mert kérdésem lenne. állítólag szombat reggel az est efemen volt egy műsor a gyertyakészítésről. hallotta valaki? (én magam olykor csinálok, leginkább az illatosításra lennék kíváncsi, mert hiába zuttyantok bele illóolajat, az illatanyag a meleg cuccban elillan rögvest, közelről ugyan érződik, de nincs az a klassz átható illat tőle, mint a bolti illatos gyertyáktól.)
köszi a segítséget

redy31 Creative Commons License 2001.04.19 0 0 12
KÖSZIIIIIIII!!!!! Remélem nem pusztulsz le teljesen, mert sokat segítettél. Majd beszámolok, hogy mit sikerült "alkotnom"! :o)
Előzmény: pusztuló agysejt (11)
pusztuló agysejt Creative Commons License 2001.04.17 0 0 11
redy31:
Vegyél sztearint (ezt jó nagy táblákban adják, ha jól tudom, tüzéptelepeken - ebből van a normál fehér gyertya is, amit a boltban kapsz), meg egy vasvödröt (ne ónforrasztottat, mert felolvad a forrasztása), kanócnak meg szövéshez használt felvetőfonalat (pl. a Deák térről a volt Broadway mozi - korábban filmmúzeum - felé haladva bal oldalon, kb. félúton van ilyen bolt - ha túl vékonyat veszel, elalszik a gyertya, ha túl vastagot, akkor meg túl hamar elég :-).
A sztearint tördeld bele a vödörbe és olvaszd föl, aztán lehet mártogatni. Ne a konyhában csináld, mert elég büdös (nem kellemetlen, de erős szag), hanem valami műhelyben, ha meg tudod oldani.
Télen ajánlatos csinálni, mert hamarabb hűl ki az anyag, és lehet menni a következő mártásra.
Kis ügyeskedéssel mindenféle formájú gyertyákat készíthetsz (többágú, spirális, stb.).
Színezőanyagot nem tudok ajánlani.
Ja, nem olcsó mulatság, a felvetőfonal 1 tekercs kb. 2000 Ft, a sztearinból 1 tábla (kb. 5-6 liter lehet felolvasztva) szintén 1500 körül van, ha jól emlékszem.
Lony Creative Commons License 2001.04.13 0 0 10
Helló!
Én nem vagyok igazán szakértő, egyszer csináltam csak, akkor megfogadtam hogy soha többé (úgyse tartom be:)) )...
Szóval én viaszreszeléket vettem, meg kanócot, meg zsírkrétát a színezéshez, és a forma az egészen egyszerűen wcpapír guriga volt. Ezt szépen leáztattam róla amikor már megszilárdult, és kész...
Legközelebb nem tudom mikor csinálok de jól meggondolom, minden tiszta faggyú volt tőlem :))
harm Creative Commons License 2001.04.13 0 0 9

Sziasztok!

Zsenge ifjúi koromban sokat öntöttem gyertyát, csak úgy hobbiból. Meg aztán olyan szépen égtek... :-) Kimustrált bádögbögrében olvasztottam paraffint, később izlésesen színeztem az iskolai zsírkrétakészletem becsesebb és kevésbe becsesebb darabjaival. Én nem mártogattam, hanem öntöttem. Öntőformát papírból hajtogattam, előbb csak szögleteseket, később már hengereseket is. Papírból jók voltak a fényes felületűek, mert azok nem ragadtak bele a paraffinba. A kanócnak meg legjobban a cérna jött be. A cipőfűző nem égett, csak megolvadt, :-) a spárga meg sz@r volt. A varrócérna volt a jó megoldás, de az meg vékony. Azt csináltam, hogy letéptem egy jó hosszú darabot, szépen megsodortam, félbe hajtottam, és engedtem, hogy utána szépen összecsvarodjanak a szálak. Utána megint besodortam, félbe hatottam, és megint összecsavarodtak. Mindezt addig, amíg nem ítéltem elég vastagnak a kanócot. Na, szakmailag ennyi. :-) Kérdés van?

Üdv, Harm

kockasfulunyul Creative Commons License 2001.04.13 0 0 8
Ezt sajnos nem tudom, én nem használok. :-(
Előzmény: redy31 (7)
redy31 Creative Commons License 2001.04.13 0 0 7
Köszi nyuszi! Természetesen azzal kezdtem, hogy rákerestem a "gyertyakészítés" kifejezésre. Találtam is, elolvastam, csak aztán kreáltam ezt a topicot. Tudod az a jó, hogy lakóhelyemen (vidéki kisváros) van egy jól menő gyertyaöntő műhely. Elég nagy tételben állítják elő a kész gyertyákat. De ott nem segítenek, mert annak ellenére, hogy jeleztem, hobby célra kellene infó, konkurrenciát látnak bennem, vagy Isten tudja, de nem szolgáltak felvilágosítással. A talált topicban szó volt a parafinról. A kémia soha nem volt az erősségem, ezért lövésem nincs, hogy kell-e a parafinhoz adalék s ha igen mi és mennyihez mennyi?
Előzmény: kockasfulunyul (6)
kockasfulunyul Creative Commons License 2001.04.12 0 0 6
Először is keress vissza, volt több ilyen gyertyakészítésről szóló topic is. Esetleg nézz bele bendegúz Lexebb ajándékom topicjába, abban is volt róla szó.
Színezéshez ajánlották a zsírkrétát, illatosításhoz az illóolajat, és ha van otthon csonkgyertyád, alapanyagnak az is jó. A Kreatív bolt valóban jó kiindulás, de kanócnak lehet használni közönséges madzagot is.
komissarrex Creative Commons License 2001.04.12 0 0 5
Nem tudom, hogy mennyire használod is a gyertyákat, ugyanis - pont ilyen megfontolásból - én rendszerint a gyertyák maradékát elteszem, és szín szerint válogatok az olvasztásnál. (általában közel azonos színű gyertyákat veszek. pl. kékekből is hasonló árnyalatok)
Ami még egy olcsóbb gyertyákészítési mód, bár köze nincs a mártogatáshoz, az a méhviaszlapok hajtogatása. (közismertebb nevén mézes gyertya)
ÉN ezt általában Pécsett veszem a mézes boltban, de biztosan Pesten is találsz mézet áruló boltot. Egy A4-es lap kb. 180 ft, hozzá kanóc is van, méterre, és fillérekbe kerül. Jó munkát!
Előzmény: redy31 (4)
redy31 Creative Commons License 2001.04.12 0 0 4
MINDENKINEK köszönöm a segítséget! Ezek az ötletek jók, de igazándiból én egy "mártogatós" technológiával előállított gyertyát szeretnék kipróbálni, amit külföldön lestem el. Ehhez pedig a lehető legolcsóbb alapanyag kellene. Azért érdeklődtem a padlóviaszos megoldás után. A kreatív hobby-nál 1/2 kg viasz 600 Ft. mártogatós technikához nem olvaszthatok fel 10 dkg-ot. Ja és legalább 4-5 színű kellene... Szóval próbának kicsit drága. Persze, ha más nem lesz, akkor ez marad. Szóval mindent köszi, de azért még reménykedve várom a költségkímélő megoldásokat!!!
zsebgombóc Creative Commons License 2001.04.12 0 0 3
Szia,

A Baross utcában (asszem 78..?) van a Kreatív Hobbi bolt, ott van alapanyag is, és szerintem még szaktanácsot is adnak Neked. Ez sem kimondottan olcsó, dehát...

üdv: zsg

Előzmény: redy31 (-)
bolcsa Creative Commons License 2001.04.12 0 0 2
Hello Redy31! Én a Nagymező utcai (nem tudom pontosan a nevét, de talán hobbi???)boltban, ami közvetlenül a művészellátó mellett van - a Bajcsy felöli végén - vettem alapanyagokat. Vigyázz, drága, de jó, azaz nem sok, hanem kevés passzióból készített gyertya esetén ajánlott. Lehet kapni hozzá könyvecskét is, hogy hogyan kell csinálni. A zselések nagyon szépek, ha ügyesen teszel bele ezt-azt, de a poharat ne ott vedd meg hozzá, mert baromi drága. Üdv. és jó munkát: bolcsa
Előzmény: redy31 (-)
Infomaker Creative Commons License 2001.04.12 0 0 1
Nem is a viasz... De honnan veszel KANÓCOT? :-)
Mer' viaszkot csak-csak olvasztasz, nem?
Előzmény: redy31 (-)
ControlDenied Creative Commons License 2001.04.12 0 0 0
Előzmény: redy31 (-)
redy31 Creative Commons License 2001.04.12 0 0 topiknyitó
Segítsetek! Gyertyát szeretnék készíteni! Minden ötletet nagyon várok. Beleértve a legalapvetőbb dolgoktól a legprofibb eljárásokig, ami nem igényel több 100 ezer ft-os beruházást. Alapanyagok beszerezhetőségéről és minden más! Miből lehet gyertyát készíteni? Hallottam a padlóviaszt!? Mit kell vele csinálni? Mivel lehet színezni? Mivel lehet az elkészült gyertyának fényes bevonatot adni? Szóval minden érdekel és nagyon hálás lennék a segítségért! Természetesen nem nagyüzemi gyertyaöntésre készülök berendezkedni!!! :o)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!