Nem is olyan régen, fogalmam sem volt a tarotról és egyáltalán a kártya általi behatolást a transzcendensbe enyhén szólva semmibe vettem.
Most, hogy a közelébe kerültem, rájöttem, hogy nem volt igazam. A tarot óriási segítség az önismeretben és a lehetoségeink kutatásában.
Innen magyarázni elég nehéz, van most 4-5 könyv forgalomban, érdemes elolvasni.
mivel semmi értelmeset nem tudok hozzászólni, csak figyelek. És muszáj megjegyeznem, hogy ezért mindnyájan a pokol tüzén fogtok égni! :) A Tarot a Sátán műve! Kérdezzétek Udvarit, ő is fogalkozott vele egykor.
Akkor osszeszedem egy kisebb reszet annak, amit en tudok a tarot-rol.
Bizonyithatoan Egyiptom a legelso olyan osi birodalom, ahol mar hasznaltak a tarot, de egyes feltetelezesek szerint nem Egyiptomi eredetu. Igaz, ott nem kartyalapokra festettek az abrakat, hanem oszlopokra. Ezeken az abrakon szinte minden mozzanatnak jelentese van, ugyanis szimbolumok, amely ele az egyiptomi adeptust leultettek meditalni. Ez a tarot elsodleges funkcioja.
A tarot masik inkabb ismert funkcioja a joslas. Lehet erre is hasznalni, de mivel szimbolumokbol all, ezert az ertelmezese lehet felrevezeto.
A tarot harmadik funkcioja a tanacsadas, ami hasonlo a joslashoz. Ilyenkor kerdeseket tehetunk fel a tarot-nak, es ugy huzunk a paklibol.
Magarol a lapokrol: a tarot 2 nagy reszre bonthato. A Nagy Arkanum 22 lapbol all, es egy adeptus eletutjat veszi vegig. A Kis Arkanum negyszer 14 lapbol all, vagyis 56 lapbol. A lapok 1-tol 10ig vannak szamozva, es 4 figura lap van: Aprod, Lovag, Kiralyno, Kiraly. A Kis Arkanum ugyanazt a funkciot kepes ellatni, mint a nagyarkanum, csak sokkal finomabb valaszt ad. Mert amig a Nagy Arkanumbol huzhatunk olyan lapot, ami harcra utal, azt a Kis Arkanum finomithatja ugy, hogy lehet hogy csak jatekos harc, de lehet eletre meno kuzdelem is.
FuRFuR: igazad van, a tarot-rol erdemes beszelni, de a topic valoszinuleg azert sulyedt el, mert kevesen ertettek a lapok ill. az abrak jelentoseget. Kar erte.