Keresés

Részletes keresés

goldenwing Creative Commons License 2022.11.23 0 1 64872

Igen, azért is van, mert jó technikát tanítottak Tuktamyshevának, már ami az ugrásokat illeti. És igen, az hogy valaki nem tudja sokáig (azaz a nőiesedés) után megtartani az ugrásait az a jó technika hiánya miatt (is) van. 

 

Tuktamyshevának is volt egy nehezebb periódusa, amikor ugye ki se jutott a szocsi olimpiára, de aztán sikeresen visszatért és hosszú éveken át tartani tudta a szintet (kisebb megingásokkal, ami azért normális egy hosszú karrier esetében), ami ilyen jó technika nélkül nem ment volna. Mishin jó ugrótechnikát tanít, Lizának nemcsak pl. kifejezetten jó Lutz-a van, hanem a 3A-t is stabilan tudja igazán régóta. Négyfordulatost is edz, de versenyen asszem még nem ugrotta meg. Persze hozzá kell tenni, hogy ahhoz, hogy valaki ilyen sokáig-  főleg egy orosz mezőnyben - tényező tudjon lenni, ahhoz több minden kell: szereti amit csinál, keményen dolgozik, tehetséges is, és némi szerencse is kell (a magassága például mindenképp segítség). De a jó technika alap és elengedhetetlen. Viszont ezt csak az ugrásaira értem, mert amúgy Litzának nem valami jó a korcsolyázótudása, se nem kimagaslóak a forgásai, és a programjai koreográfiailag eléggé üresek, sok benne a klisé kézmozdulat a lábmunka helyett. Jellemzően Mishin-iskola.

 

Hogy mi lesz három és fél év múlva a következő olimpiáig azt nem lehet megjósolni, azért Liza 2026-ban már 29 éves lesz, ami már tényleg matuzsálemi kor női műkorcsolyában és 3-4 év sok idő. A test azért jelez előbb-utóbb hogy elég. A felhozatal meg tudjuk milyen nagy az oroszoknál, mindig vannak újak akik felbukkannak. Mindenesetre ameddig Liza szereti amit csinál és bírja addig miért ne?

 

Ezzel szemben a Tutberidze csapatra is van egy jellegzetes edzésmódszer, ami nem jó technikán alapszik, hanem azon, hogy amíg kicsi ezeknek a lányoknak a teste, addig nagyon gyorsan be tudják forgatni az ugrásokat, ezért a forgási sebességet maximalizálják (+az elemek és programok minél jobb betanulása, ami hiba nélküli futásokhoz vezet más tényezők mellett, de erre most nem térek ki). Szóval amíg alacsonyak és nagyon vékonyak, addig felsőtestből "izmozzák be" az ugrásokat, nem láberőből, ami rövid ideig működik csak hatékonyan. Emellett 1. az ugrásokat, főleg a két nehezebb leszúrt ugrást, a Lutz-ot, és a Flipet (mindegy, hogy tripla vagy quad) elcsalják, azaz elugrásnál lecsippentenek belőle fél vagy háromnegyed fordulatot 2. le se szúrnak az elugrásnál, hanem élből ugorják el 3. élhibás a Lutz vagy 4. hiányosan érkeznek meg belőle. Vagy ezek mind egyszerre.

 

Ezért aztán amint elkezdenek nőiesedni, magasabb lesz a testzsírszázalékuk, az ugrásokat nem tudják megtartani, egyszerűen elmennek vagy nagyon hamar sérülés lesz a vége a túlhajtott edzések miatt és onnan aztán nincs visszatérés. Ismerős a minta, ugye? 

 

Sok érdekes elemző videó van a neten ami informatív. Nem szeretnélek ezzel sokat fárasztani de pl. itt van egy jó összehasonlítás ami megmutatja milyen egy rossz meg egy jó Lutz. https://www.youtube.com/watch?v=voIhPxdt0yY. A videó bemutatja, hogy Valieva már akkor előforgat a felsőtestével, amikor még le se szúrt a jobb lábával. Szúrásnak mondjuk nem lehet nevezni, ahogy azt rendesen a spiccel kellene, hanem teli korcsolyaélről emelkedik fel. De mire felengedi a lábát a levegőbe, a felsőtestével már háromnegyed fordulatot tett meg lent a jégen. Ez az elcsalás (angolul "cheated" v. "prerotated" jump). A bal lábával külső élről indul ami legalább jó. De mint látjuk, a levegőben kb 2-2.25 fordulatot tesz meg a három helyett. Mégse kap érte semmiféle levonást, annak ellenére, hogy jól ugranai sokkal nehezebb, mint rosszul. A videó végén pedig Yuna Kimmel van összehasonlítás, aki híres a kifogástalan, nagykönyvbe illő Lutz technikájáról: jól látszik, hogy milyen szépen leszúr, majd rögtön elemelkedik a levegőbe, és természetesen nagyon erős külső élről indít ahogy azt kell. 

[Ez mind csak a technika. Hogy valaki egy ugrást milyen minőségben kivitelez (milyen nehéz a be-és kimenetele, mekkora az ugrás magassága és távolsága, milyen az ugrás közben a testtartása, és milyen szépen érkezik meg belőle, azt a kivitelezési pontok, azaz a GOE érték méri].

 

Ha sok-sok programot, ugrást megnézel, és figyelsz, rá fog állni a szemed arra mi a jó és mi nem. Az egyiken látod, hogy egyszerűen szép, nagy, tiszta, a másikon pedig hogy csak gyorsan be van pörgetve de nem jó technikájú.

 

Azon a véleményen szoktam lenni, hogy jó technikát kellene tanítani és azt megfelelően pontozni, a rosszat pedig pontlevonásokkal büntetni. Amíg viszont a bírók  szemet hunynak sokszor e felett, és pl. a Tutberidze lányok esetében nemhogy büntették volna, hanem kifejezetten megpontozták őket, addig természetesen az edzők is ösztönözve lesznek arra, hogy az a helyes út amit ők csinálnak (persze félreértés ne essék, nem csak a Tutberidze-csapatra vonatkozik ez, sok másra is; olyat is láttam pl. aki a Youtube-on panaszkodott, hogy az edzője elcsalt technikát tanít neki, hiszen így gyorsabban el tudja sajátítani az ugrást és még könnyebb is!). Szóval én a korhatáremelést csak a felszíni problémák kapargatásának tartom, és nem megoldásnak. Eltelik pár év, és valahogy ki lehet húzni, hogy mégiscsak a 17 éves legyen majd a csúcsformában, aki ugyanúgy eltűnik majd 18 évesen mint a korábbi egy-két szezonos menők. De persze ne legyen igazam...

 

Azért fontos az ilyen vagy olyan technika, mert a mai pontozási rendszernek alapja, hogy ezek között különbséget tegyen és ennek megfelelően adja meg a pontokat az elemekre. Sokszor egy-két pont csak a különbség érmek vagy dobogó és nem dobogó között. Sokan viszont még mindig a 6.0 rendszer fejével gondolkodnak, ennyi év után is, vagy egyszerűen az egyik korcsolyázóval szigorúak, a másikkal nem, és ez pedig tudjuk milyen eredményekhez vezet.

 

Egy kicsit hosszú voltam, elnézést...

 

 

Előzmény: Kice02 (64871)
Kice02 Creative Commons License 2022.11.21 0 1 64871

Köszönöm gokdenwing! Mindig annyi hasznosat olvasók tőled!

Ezek szerint az,hogy nem tudja valaki sokáig megtartani az ugrasait,az  azért is van,mert nem olyan jó a technikája? Azt hittem,hogy az a növekedés és az ezzel együtt járó testi változások miatt van. Én nem értek sajnos ennyire a mukorihoz,így nekem mindegyik ugrás kb ugyanolyan adott ugrasfajtan belül. Már amennyire azokat felismerem. 

Még azon gondolkoztam,hogy ez a korhatár emelés Tuktamishevanak nagyon jól jöhet. Azt látom,hogy ő a korosztályában nagyon magas színvonalon korcsolyazik. Elég stabil a 3A-je és az egyik kvadraja is megvan még azt hiszem. Plusz a művészi színvonala is magas. Pedig az utóbbi 2 évben azon csodálkoztam,hogy nem hagyta abba,hiszen esélye se volt bekerülni az olimpiai keretbe kb 

 

De akkor ezek szerint az,hogy neki vannak ultraC elemei az azért is van,mert jó technikát tanítottak neki?

goldenwing Creative Commons License 2022.11.20 0 0 64870

Edző a csapatorvos segítségével képzelhető el. 

 

Kamila tényleg nagyon tehetséges, a korához képest kifinomult érett mozdulatai vannak. Sajnos viszont nem túl jó a korcsolyázótudása és az ugrásait sem valami szuper technikával tanították meg, mint olyan sok más Eteri tanítvány esetében. Most hogy kicsit nőtt és már nagyobb, látszik nála is, hogy nem fogja tudni annyira sokáig tartani az ugrásait. Nemcsak a 3A-ra vagy 4T-re gondolok, hanem a kombinációi vagy a Lutz-a sem a legjobb minőség. Persze nagyon szomorú amit csináltak  vele, sajnálom ami történt vele.

Előzmény: Kice02 (64869)
Kice02 Creative Commons License 2022.11.20 0 0 64869

Köszönöm a részletes választ! Annyira elszomorító,hogy nem nézik a személyt,hogy egy lány karrierjét tönkreteszik ezzel. Ráadásul nagyon tehetséges. Annyira érzi a zenét,az arcával is játszik közben,nem csak a mozdulatok vannak meg es "persze" a technika.

 

Ezek szerint lehetséges,hogy valaki az edzők közül adta Kamilanak a szert?

goldenwing Creative Commons License 2022.11.18 0 0 64868

Az hamar kiderülne, ha a csapaton belül csinálna valaki ilyet és azt alaposan megtorolnák. Ezt valahogy nehezen tudom elképzelni. 

 

Pulkinenen meg is lepődtem, hogy csak úgy ott hagyja a pengéit a szekrényben.

 

Tele van a műkorcsolya világa kígyókkal.

Előzmény: jinjang (64867)
jinjang Creative Commons License 2022.11.18 0 0 64867

"bár műkorcsolyában régen is történtek olyan incidensek, amivel direkt ártottak egy versenyzőnek, de ezen a top szinten, főleg az oroszoknál nagyon-nagyon ügyelhetnek arra, hogy idegen még közelébe se kerüljön a kulacsaikhoz, a felszereléseikhez"

 

Mivel Tutberidze egymás ellen versenyezteti a lányokat, nem is kell feltétlen idegenre gondolni ...

 

Tényleg nagyon kell vigyázni mindenükkel, Camden Pulkinen is alig egy hete írta a Twitteren, hogy feltörték a szekrényét és megrongálták a pengéit. Hozzátette, hogy megtanulta a leckét: semmi értékeset nem szabad a szekrényben hagyni és a legerősebb lakatot kell használni.

Előzmény: goldenwing (64866)
goldenwing Creative Commons License 2022.11.18 0 1 64866

Sok minden lehetséges ebben az ügyben. Az a helyzet, hogy nem tudunk a vizsgálat eredményéről semmit, kb. ugyanott vagyunk, mint eddig is. A RUSADA Valieva védettsége miatt - legalábbis ez a hivatalos ok - nem hozza nyilvánosságra a vizsgálat eredményét, ezért a WADA vette magához az ügyet és ők kérnek Valievára négy éves eltiltást a Nemzetközi Sport Döntőbíróságtól. A tény az, hogy ki tudja, hogy az oroszok mikor térhetnek vissza a versenyekhez, és a körülményekre tekintettel a legjobb időpont lenne példát statuálni velük. Talán az se véletlen, hogy december 25-től kéri a WADA eltiltást, hiszen így a csapataranyat elveszítenék az oroszok, és az az USA ölébe hullana így.

 

Az egész átpolitizált mindkét oldalon - mint hogy az egész sport átpolitizált, végső soron az (arany)érmek a cél, a dicsőség az országnak, egyszerűen, hogy ki a jobb. Az USA nagyon sokáig éllovas volt műkorcsolyában, különösen a nőknél volt hosszú aranykorszakuk, az egyetlen szakágban, ami az USA-ban igazán népszerűségnek örvendett régen. Az utóbbi években viszont az oroszok kenterbe verik az amerikaiakat (meg mindenkit) a nőknél, össze se lehet hasonlítani a két szintet. Ez pedig fáj az amerikaiaknak, ezért néha úgy érzem, görcsösen akarják igazolni, miért nincs helyük az oroszoknak a nemzetközi porondon.

 

Az orosz közvélemény (már amennyire olvasok ezt-azt) szerint szabotázs történt, és Valieva egy áldozat, az oroszok ígyis-úgyis a legjobbak és az amerikaiak csak irigyek a sikerekre. Az amerikaiak, egyéb nyugati irányítódásúak szerint az oroszokat meg kell büntetni, el kell tiltani, hiszen államilag támogatott doppingrendszer működik náluk, amire itt a kiváló bizonyíték. 

 

Az egész ügy kirobbanásának időpontja és a körülmények tényleg kicsit furák, hiszen sosincs nagyobb figyelem ezen a sportágon, mint az olimpia alatt, és pont akkor sikerült nyilvánosságra hozni a december végi vizsgálat eredményét - nem előbb, nem később. Nem tudom, hogy a belecsempészés mennyire reális; bár műkorcsolyában régen is történtek olyan incidensek, amivel direkt ártottak egy versenyzőnek, de ezen a top szinten, főleg az oroszoknál nagyon-nagyon ügyelhetnek arra, hogy idegen még közelébe se kerüljön a kulacsaikhoz, a felszereléseikhez. A labor nem tudom mennyire védett, vagy akik ott dolgoznak, az más kérdés.


De az ellenkezőjén sem lepődnék annyira meg. Amilyen technikai fejlődés történt az orosz lányoknál az elmúlt néhány évben, és az olyan exponenciális szinten nőtt, hogy nem tudom mennyire lehet teljesen tisztán elérni. 5-6 éve még csak triplákat láthattunk a győztesektől, és ebből lett nagyon hamar tripla Axellel, 1-2 négyfordulatossal, majd 5 négyfordulatossal teli kűr. Valieva akit egy éve élőben láttam Szocsiban, úgy nyomta le az edzéseket és aztán a versenyt tökéletesen, mint akit felhúztak. Shcherbakova volt, hogy majdnem elájult rövid program után, láthatóan kapkodta a levegőt, de a kűrre olyan friss volt, mintha semmi se történt volna előtte és persze tökéletesen lefutotta. Ott van a csapat orvosa, aki az utóbbi években mindig mindenhol ott volt velük (és akivel pár hete Tutberidze befejezte a közös munkát amúgy). Tutberidzéről meg mindenki tudja, hogy úgy hajtja ki a tanítványait, amennyire tudja. Egymás ellen versenyezteti a lányokat, és aki kivérzik, azzal nem foglalkozik, jön a következő. 

 

Nem tudom, mikor tudjuk meg, mi is történt valójában. Mindenesetre ha Valieva tényleg eltiltást kap, jó lenne, ha annak lennének következményei a felnőttekre vonatkozóan is, és nemcsak Valievára kennék az egészet, akinek úgyis vége a karrierjének.

Előzmény: Kice02 (64864)
goldenwing Creative Commons License 2022.11.17 0 1 64865

Köszi a linket Yuzu show-jához. A kínai szurkolókra mindig lehet számítani e téren, a weibo egy kincsesbánya ebből a szempontból.

 

A Prologue fantasztikus volt, ez egy új, és más szint a gálák történetében. Úgy vagyok általában ezekkel a show-kal, hogy a versenyekhez képest minőségben sokkal alacsonyabb szintet látunk általában a korcsolyázóktól, akik általában 1-2 programot adnak elő; a produceri munkák, a megjelenítés, zene minősége meg sokszor nem túl magas. A pénzszerzésen van a cél, de sokszor az egész csak egy felszínes giccsparádé.

 

Yuzu ezt is – mint olyan sok más mindent – új és más szintre emeli. Az, hogy kb. kilenc programot részben vagy egészben végigkorcsolyázott, nehéz elemekkel és ilyen minőségben, az egy elképesztő teljesítmény és rengeteg munka van mögötte. A teljes produceri munka, a show megjelenítése a jégen szintén az ő érdemeit dicséri. Az egész igényes.

 

A Seimei nekem nagyon tetszett (mindkettő, az első és a második napon is), vagy az olyan meglepetés programok, mint a Spartacus egészen a novice időszakából. A Change az élő samiszen zenével szintén nagyon jó volt. Az új programja, a Fleeting Dream is gyönyörű, és bár én is szívesen néztem volna közelebbről egy kicsit, de itt jelentősége volt a fényjátéknak, mert azzal együtt szerette volna kifejezni a tartalmat. Tényleg nagyon rövid idő alatt kellett összehoznia ezt az egészet, de a fogadtatás lenyűgöző volt. Nyilván még hozzá kell szoknia a tempónak, hogy itt nem adhat bele minden programba 110% százalékot, de nagyon jól végigbírta a show-kat. A második mindössze 18 órával volt az első után, ami nagyon rövid idő. Fantasztikus élmény lehetett annak, aki részt vett a show-n. Egy felmérés szerint a lottózóknak mindössze 5%-a nyert jegyet a yokohamai előadásokra, tehát egy 8000 fő körüli aréna esetében ki lehet számolni, hogy mennyien voltak azok, akik regisztráltak a lottóra és nem nyertek. Egyébként 111 mozi kivetítőjén is adták a második előadást, amik szintén majdnem mind teltházasok voltak. Azért ezek döbbenetes számok. Örülök, hogy ennyire sikeresek voltak az első előadások, és remélem a legjobbakat is Hachinohéra, amire szerencsére már nem kell sokat várni.

Előzmény: jinjang (64863)
Kice02 Creative Commons License 2022.11.14 0 0 64864

Ezt lattatok?

https://fs-gossips.com/wada-called-on-the-cas-to-ban-kamila-valieva-for-four-years-for-doping/

 

Azon gondolkozom,hogy lehetséges -e,hogy valaki belecsempeszte ezt a szert az italába pl.? Azt mondják,hogy gyanús,hogy ez az egész pont az olimpián robbant. Lehetséges,hogy a háttérben valaki szándékosan az oroszoknak akart keresztbe tenni? Elég aljas dolog ez esetben, hogy emellett egy ember életét is kissé tönkre teszi. Vannak ilyen háttér dolgok is ilyenkor?

jinjang Creative Commons License 2022.11.06 0 1 64863

Yuzu showja, ha valakit érdekel: https://m.weibo.cn/status/4832478320134340

 

Nem 2 óra volt, mint a videó, "csak" másfél, de a videó végén össze vannak gyűjtve azok a részek újra, amikor élőben korcsolyázott (tehát összesen kb. fél órát, ha jól rémlik, ebből 3 volt teljes program, meg a Rómeóból is elég sok volt, a többiből csak a könnyebb részletek, plusz a saját koreográfiájú programja a teljesek közül nem tartalmazott ugrást vagy egyéb, nagyon fárasztó elemet). Közte beszélgetések, meg elég sok bejátszás volt, régi programokból is, de inkább az élete története összefoglalva.

 

Ez a 2. nap élő közvetítése, az 1. napról nincs, de a beszámolók (és Yuzu) szerint (is), az első nap jobban sikerült (persze, mert nem volt ilyen fáradt), a Seimei pl. tökéletes lett az 1. nap. 

 

Nyilatkozott a felkészülésről, hogy át kellett szoktatnia magát, hogy ne adjon bele mindent egy-egy programba, mint versenyen, és maradjon ereje a többire is. Meg is látszott folyamatosan, hogy kissé takarékon fut, nem a versenyszerű 1000 fokkal égetem magam stílusban, de így is le a kalappal előtte, mert mind fizikailag, mind lelkileg nagyon megterhelő lehetett számára. Utóbbi több szempontból is igaz: egyrészt nagyon izgult, hogyan fogják fogadni ezt a fajta teljesen újszerű showt, másrészt elég sok érzelmet tett bele a teljes programba, a bejátszásokba is, a saját koreográfiájába is. És kb. mindent csinált, a legkisebb nüanszra is odafigyelt, hogy minden tökéletes legyen - mindezt nagyon rövid idő alatt szervezte meg.

 

Szerintem nagyon jól sikerült, kicsit érzek némi kiforratlanságot (mondta, hogy vannak dolgok, amit ma már másképp csinálna), meg néhol túlzásokba esett (pl. a fényjátékból, bármilyen szép is volt, kevesebb hatásosabb lett volna). Viszont nagyon tetszett, hogy egy 6 perces bemelegítéssel kezdte, mintha versenyen lenne (volt Micimackó tapizás is :-)), és a Seimeit felkapcsolt lámpák mellett csinálta meg.

 

A végén meg nagyon meghatódott, mert a közönség soraiban végigment egy kérés, hogy a karkötőiket (azokkal lehetett szavazni, melyik programból mutasson be részletet) állítsák kék színűre a búcsúkör alatt, és amikor Yuzu meglátta a csupa kék csillogást, totál elolvadt.

 

Szerintem érdemes megnézni (le is tölthető, ha valaki most nem ér rá, mert nem tudom, meddig lesz elérhető).

proszim Creative Commons License 2022.11.04 0 0 64862
Előzmény: goldenwing (64861)
goldenwing Creative Commons License 2022.10.18 0 1 64861

Ebben a cikkben pedig több infó van az Eurosporttal kapcsolatban:

 

https://www.eurosport.hu/mukorcsolya/budapest-trophy-az-orosz-terhoditas-arnyekaban_sto9191386/story.shtml

 

"A Challenger-sorozatból még négy verseny van hátra, október 21-én a Skate America-val kezdődik viszont a Grand Prix-sorozat, melynek mind a hat versenyét és a Grand Prix döntőt ebben a szezonban is élőben láthatják az EUROSPORT online felületein. Terveink szerint emellett október utolsó hétvégéjén a Skate Canada-t, november első hétvégéjén pedig a sorozat franciaországi állomását, illetve a decemberi torinói GP döntőt az EUROSPORT csatornáin is műsorra tűzzük majd."

 

Előzmény: Tkn71 (64859)
goldenwing Creative Commons License 2022.10.17 0 0 64860

Szia!

Gyorsan rákerestem a port.hu-n a TV résznél és csak annyit találtam, hogy az amerikai GP-t a közmédia (M4 sport, talán online is?), a kanadai GP-t már az Eurosport közvetíti. A többi nem tudom hogy lesz.

Előzmény: Tkn71 (64859)
Tkn71 Creative Commons License 2022.10.15 0 0 64859

Kedves goldenwing!

A GP sorozat hogyan lesz követhető?

ES player, yt, közmédia vagy...?

Köszönöm.

Előzmény: goldenwing (64857)
proszim Creative Commons License 2022.10.14 0 0 64858
Előzmény: goldenwing (64857)
goldenwing Creative Commons License 2022.10.06 0 1 64857

Lehet, hogy befolyásolta Kazukit az új programok is. Csak a protokollra néztem rá, nem is olyan rossz, csak két esést számoltak, bár igaz hogy csak két ugráselemre kapott pozitív értékelést...

 

A korai Challenger versenyeken eleve nagyon kevés néző szokott lenni (kivéve amelyiken Yuzu indult, pl. az Autumn Classic-en az utóbbi években, ahol mindig dugig volt az aréna). Európában és Észak-Amerikában már évek óta általános pangás van, és ez csak rosszabb lesz idén, pl. Torinoban a GP Döntőn már nem számolhatnak Yuzuval, aki miatt anno 2019-ben olyan sokat mentek el a versenyre és aki miatt sose voltak még olyan magasak a jegyárak se. Másrészt pl. egy Európa-bajnokság sokkal kevesebbeket fog érdekelni az oroszok nélkül, szóval az európai versenyeken még kevesebben lesznek.

 

A Skate America helyszíne egy mindössze 1500 fős aréna, ahova bár jól fogytak a jegyek, de hát nem egy 7-8 ezer, pláne 10+ ezer fős arénáról beszélünk. Az amerikaiakat leginkább még mindig a nemzeti bajnokságuk érdekli, mindig nagy a körítés a verseny körül, mintha kb egy VB lenne, nekik szinte az is mert az átlag amerikait tényleg csak az érdekli, mi folyik a hazájában.

 

Még Japán az, ahol a legnépszerűbb a korcsolya, így ha nem is kell lottózni majd a jegyekért mint amikor Yuzu versenyzett, az arénában biztos lesz sok néző, azért is mert Tokióban lesz a VB (illetve Szaitamában ami szinte Tokióval egyben van), ahol összesen kb 40 millió ember él és hát lesznek aranyérem esélyeik is.  De olyan érdeklődés a jegyek után biztos nem lesz, mint amikor Yuzu még versenyzett. Ami a nézőkön kívül az érdekesebb dolog lesz, az a TV nézettség, amit Japánban nagyon precízen szoktak mérni műsoronként, és közzé szokták tenni pár nappal a versenyt követően. Az utóbbi években már azokon a versenyeken, ahol Yuzu nem indult (visszalépett), drasztikusan csökkent a nézettség, úgyhogy ez a tendencia idén biztosan folytatódni fog. Nagyon nagy a versengés a japán csatornák, műsorok között, ezért ha nincs elég néző, átteszik éjjelre, felvételről a versenyeket (itt főleg a GP sorozatra értem), azzal nagyon lecsökkennek majd a bevételek. Pedig manapság már minden a nézettségen múlik, a jegyeladásokból befolyt összegek az töredéke a jogdíjaknak és reklámoknak. Az ISU bevételeinek jelentős részét pedig az ázsiai piacról szerzi, úgyhogy ez közvetlenül hat ki rájuk.

Másrészt kérdés mennyire tart ki a japánok lendülete. Jó, hogy sokan korcsolyáznak, de olyan nevek mint Yuzu, vagy a nőknél Mao nem lesznek még egy. 

 

Nekem is tetszett Yuzu új videója. Rengeteg munka van benne, felvenni, megvágni, zenét tenni rá, feliratot, nagyon szép munka. A Change amúgy is az egyik kedvenc gálaprogramom tőle, ezt ma külön öröm volt látni. A Biellmannt pedig nem semmi, hogy közel 28 évesen még ilyen szinten tudja, lenyűgöző.

Előzmény: jinjang (64856)
jinjang Creative Commons License 2022.10.05 0 0 64856

Kazuki mindkét programja új, szerintem ez is befolyásolta szegényt, még kiforratlan, begyakorolatlan mindkettő. Nem csodálkoztam rajta, hogy rontott, az volt inkább meglepő, hogy szinte mindet elrontotta. De jobb lesz az idővel, szurkolok neki!

 

Nem tudom, hogy tényleg csak a szezon eleji érdektelenség, vagy sem az az US International, ahol Ilja volt, sem a Nebelhorn nem egy nagy verseny, de az utóbbin is nagyon kevés néző volt. Majd kíváncsi leszek, hogy a nagyobb versenyeken, pláne a szezon későbbi részében, hogyan alakulnak majd a nézőszámok, mert Yuzu visszavonulásával mindenki azt jósolta, hogy megint kongani fognak a lelátók. És eddig bejött a jóslat.

 

Ha már Yuzu ... Kitett egy új videót, pár óra alatt 200 ezer feletti a nézettsége, és meg is érdemli. Én is kapásból háromszor néztem meg egymás után, és még meg fogom egy párszor, mert lenyűgöző látványt nyújtanak a jégre letett kamerák felvételei (meg minden más is). Egyszerre két program, ráadásul teljesen más stílusúak. A videóvágást még gyakorolnia kell :-), de a zeneválasztás is jó, a korcsolyázásról meg már ne is beszéljünk. És még mindig tudja a Biellmannt! Pedig mindjárt 28 éves, hogy nem szakad bele a háta?!

 

 

Előzmény: goldenwing (64855)
goldenwing Creative Commons License 2022.10.04 0 1 64855

Máshol (pl. észak-amerikai fórumokon vagy akár itthon sem) sem beszéltek róla annyian. Aminek szerintem több oka van: egyrészt tavasszal többek figyelmét keltette fel, amikor Malinin az instagramra elkezdte feltenni az edzéseken megugrott 4A-kat, mert addig nem láttunk senkitől olyat aki akár edzésen megugrotta volna, és addig eleve csak Yuzuról volt szó, hogy komolyan edzi az ugrást (most a fiatalabbik Artur Dimitriev-ről inkább nem ejtek itt szót). Tavasszal nem lehetett még tudni, hogy Yuzu folytatja-e a versenyzést, szóval előjöttek egyesek részéről a találgatások, ki fogja először megugrani versenyen az ugrást. Aztán így, hogy Yuzu visszavonult, már kevésbé lett érdekes a dolog a maradék szurkolók számára, mert eléggé borítékolható volt, hogy Malinin mihamarabb megpróbálja majd versenyen a 4A-t. Egy amerikai versenyen sikerült neki megcsinálni, ahol szinte teljesen üres volt az aréna nézők nélkül, a szezonnak a legelején amikor eleve nem túl nagy a figyelem a sportágon. Hozzáteszem azt is, hogy sokkal nagyobb diskurzus van azzal kapcsolatban azóta is, hogy az amerikai streaming szolgáltatás, a Peacock nem visszanézhető a szezonban, így aki nem élőben nézte a versenyt, az egyszerűen lemaradt Malininről, ami nyilván egyáltalán nem segít a népszerűsítésben. És ez csak streaming, nem is TV ami még mindig a legjobb eszköz a népszerűsítésre, Amerikában legalábbis igen, ahol az emberek a TV-vel fekszenek és kelnek.

 

Másrészt nem kevés olyan fanyalgást olvastam, hogy Malinin fókuszáljon inkább az előadás, vagy a korcsolyázótudás fejlesztésére, mert bőven van mit ezeken dolgoznia, és nem kérnek a 5-6 stb. quados kűrből. Jellemzően inkább a középkorú/idősebb amerikaiak vélekednek így, akik jobban kedvelik a művészi korcsolyázást és nem szeretik, hova tart az utóbbi időben a sportág. Ez egyébként elmondható mondjuk itt Európában is. Végül szerintem más megítélés alá esik az, aki a karrierje végén, két olimpiai bajnoki cím után tűz ki egy olyan célt, hogy meg szeretné ugrani azt az ugrást, amire eddig más még nem volt képes, mint az aki alig néhány felnőtt versenyen van csak túl, nem nyert semmi nagyobb szenior címet még, és csak az ugrásairól híres.

 

Igen, Yuzu már nem először mondta azt, hogy a saját 4A-ját szeretné megugrani, ami nála azt jelenti, hogy nem ad lejjebb az előadásból, az összekötő elemekből, vagy a korcsolyázótudásból stb. sem. Nála van egy konstans minőség. Olyasvalaki mint Yuzu mindent a legaprólékosabban elemez, és mivel korábban nehéz volt vizualizálnia az ugrást, mert nem volt más aki megcsinálta volna, ezért biztos nem mondta ok nélkül, hogy lehet tanulni máséból.

Mikor a show-jával és megjelenéseivel kapcsolatos részleteket és összekapcsolódásokat olvasom, mindig elámulok. Egyébként igen, ha csak ő lesz a show-ján, biztos lesz mellette beszélgetés, élő zene, esetleg vetítés. Ilyet se nagyon láttunk még, biztos vagyok benne hogy úttörő lesz ebben is és az nem kérdéses, hogy mindent meg fog tenni hogy sikeres legyen majd a show.

 

Nem néztem a Nebelhornt, sajnálom ami Kazukival történt. Vagy nem bírta el fejben, vagy nagyon szezon eleje van még és nincs még jó formában, esetleg cipő probléma vagy egyéb hátráltatta, hogy jól fusson. Kazukira amúgy jellemző, hogy a szezon vége felé jobb formában van mint az elején (nemzeti, VB amikor kijutott).

Előzmény: jinjang (64854)
jinjang Creative Commons License 2022.09.30 0 0 64854

Én nem vagyok otthon műkoris oldalakon, csak a Youtube+Twitterre van időm (vagy arra se), hogy híreket szerezzek, de nekem úgy tűnt, hogy Malinin ugrása agyon lett hallgatva. Pár elvakult amcsi fan kivételével senki nem volt hajlandó beszélni róla, mindenki lapozott egyet azzal, hogy az egész nem érdekes. Azt nem tudom, hogy Yuzu miatt volt ez, vagy Ilja kűrje miatt, amiben megugrotta, és amit mindenki, aki látta, szeretne elfelejteni, mert ... jajj, hát fájdalmas volt. És akkor a rövidjéről még nem is beszéltünk, ami szintén ... khm, khm.

 

Yuzu a héten kb. minden nap valamelyik helyi tévében beszélgetős műsorában szerepelt, és az egyikben a műsorvezető felhozta "az amerikai fiút" (ő se mondta ki a nevét), aki megugrotta a 4A-t. Yuzu nagyon udvariasan válaszolt, még azt is mondta, hogy sokat lehet tanulni tőle. Én meg csak fogtam a fejemet, hogy ugyan mit?

Mondjuk azóta olyat is mondott Yuzu, hogy igen, szeretné megugrani az ő saját 4A-ját, és mind tudjuk, hogy az egy minőségi 4A-t jelent egy minőségi programban.

 

Valami iszonyúan odafigyel egyébként is a részletekre. Legalábbis a fanok szerint nem véletlen, hogy:

- piros nyakkendőt viselt a tegnapi Japán-Kína kapcsolatok rendeződése (vagy mi a hivatalos neve) ünnepségen, ahova meghívták, mert a piros szín közös a két ország zászlajában

- a show-ja két helyszíne: Yokohama és Hachinoche

- a show logójában van egy óra, ami 11:11-et mutat (ami Yuzu kedvence) és a tweetjeit is :11 perckor élesítették

Azért arra a showra kíváncsi leszek, mert nekem úgy tűnik, hogy nem lesznek vendégek, csak egyszemélyes show. Akkor pedig nem lesz olyan sok élő korcsolyázás, azért egy órán (vagy több) keresztül ő nem tud előadni. Gondolom, lesznek vetítések a régi programjairól meg beszélgetés is jócskán.

Másik kedvencem, Kazuki nagyon beégett a Nebelhornon, kb. minden ugrását elrontotta. Pedig edzésen olyan szépen mentek neki. Nem tudom, ki volt az angol nyelvű kommentátor, de azt mondta, hogy esélyes volt, hogy megnyeri, de úgy látszik, lelkileg nem bírta el ezt a terhet és elizgulta az ugrásokat.

Előzmény: goldenwing (64853)
goldenwing Creative Commons License 2022.09.30 0 1 64853

Malininnak persze gratula, hogy egyáltalán megcsinálta az ugrást versenyen (igaz, kb üres volt az aréna), de saját elmondása szerint sem próbálta volna meg, ha Yuzu nem kövezte volna ki az utat, és nem gondolkodott volna el arról, hogy egyáltalán érdemes-e megpróbálni, másrészt a korcsolyázásának a többi részén nem keveset kell még dolgoznia, mert az ugrásokon kívül egyéb érdekes dolgot egyelőre látok rajta. Nekem a problémám az egésszel, hogy egy gyönyörű magas, szállós tripla Axel szebben néz ki mint Malinin quad Axelja. Malinin egyenesen felugrik, nagyon gyors sebességgel bepörgeti az ugrást, viszont nincs nagy távolsága, és nincs szép kifutó íve sem. Sajnos a mai ugrások egyre inkább ilyenebbek: nagyon gyorsan vannak bepörgetve, de esztétikailag nem szépek. Én szeretem az ugrásokat, de akkor ejt ámulatba, ha egy ugrás szép, könnyed, szállós és hosszú kifutó íve van (amellett hogy érdekes a bemenetele is és nincs nagy rákészülés), és ezekből egyre kevesebbet látunk az utóbbi időben. Manapság minden optimalizálódik, finomul, csak épp a szépség veszik el belőlük...

 

Más: Biztos láttátok Papp Vivien bejegyzését a facebookon a minap: https://www.facebook.com/100010339082410/videos/624204002710946 Kíváncsi leszek, hogy melyik országok adtak neki ajánlatot és hol fog kikötni. 

Cikk a telexen a témában: https://telex.hu/sport/2022/09/28/kint-dicserik-itthon-alazzak-a-14-eves-mukorcsolyazo-papp-vivien-nem-jutott-egyezsegre-a-hazai-szovetseggel

A gdanski junior GP versenyen egyébként Polina indult. Elég jól futott, jelenleg a 12. helyen áll a rövid program után. Megnéztem a top pár korcsolyázót, és Mone Chiba fantasztikus programot futott, minden a helyén volt, elképesztő kvalitásai vannak. Egyébként ő is sendai mint Yuzu.

 

Megint más: Yuzu bejelentette hogy lesznek show-jai: november 4-5-én Yokohamában, december 2-3-án pedig Hachinochéban. Ő lesz a producer és mindenes, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok mit látunk majd tőle. A 2018-as maga által producelt show-ja, a Continues with Wings az egyik legjobb színvonalú show volt annak ellenére hogy nem ugorhatott akkor a sérülése miatt, úgyhogy a színvonal biztos, hogy a lehető legmagasabb lesz ezúttal is. A show címe "Prologue" és honlapja is van: https://prologue-official.jp/ Yuzunak pedig instagramja és twitterje is lett.

Előzmény: proszim (64850)
proszim Creative Commons License 2022.09.18 0 0 64852
Előzmény: proszim (64851)
proszim Creative Commons License 2022.09.18 0 0 64851
proszim Creative Commons License 2022.09.18 0 0 64850
goldenwing Creative Commons License 2022.09.16 0 0 64849

Az orosz match tv értesülései szerint Valievát szeptember végén-október elején meghallgatják

Előzmény: goldenwing (64848)
goldenwing Creative Commons License 2022.09.15 0 0 64848

Szerintem a doppingügyről nemsokára kapunk hírt.

Előzmény: Kice02 (64846)
goldenwing Creative Commons License 2022.09.15 0 1 64847

Nincs mit.

 

Lehet, hogy volt olyan időszak amikor Shoma Svájcban sokat volt, de összességében úgy veszem észre hogy Japában sokkal több időt van.

 

Előzmény: jinjang (64845)
Kice02 Creative Commons License 2022.09.14 0 0 64846

Koszonom én is a részletes választ!

Kamila Valieva dopping ügyéről mikor lesz valami végso döntés?

jinjang Creative Commons License 2022.09.14 0 0 64845

Ó, nem gondoltam, hogy ilyen részletesen fogsz válaszolni, köszönöm szépen! Az információk kincsesbányája vagy! :-)

 

Láttam régebben azt a Yuzus videót, és tényleg nagyon sokan voltak. Plusz a végén a kislányok is eléggé rá voltak cuppanva, ott loholtak a sarkában.

 

Én úgy értelmeztem Shoma egyik videóját, mintha több időt töltene Svájcban, mint Japánban, de lehet, hogy az egy régi videó volt, és már nem így van.

 

Más. Misha Ge sorba teszi ki a videókat az Instájára (én Twitteren látom), ahogy Kazuki gyakorol a Nebelhornra. Bárcsak feltennék valahova legalább a kűrjét, annnyira szeretném látni, ez A denevér program olyan jónak tűnik!

Előzmény: goldenwing (64844)
goldenwing Creative Commons License 2022.09.14 0 1 64844

Az élsport sehol sem könnyű, az biztos, de nagy különbségek vannak az egyes országok között, és attól is függ, mit jelent a jó. Van ahol jók a körülmények, csak épp az eredmények nem kimagaslóak, máshol pedig nagyon jók az eredmények de annak magasabb is az ára.

 

Észak-Amerikában jók a körülmények, de az USA-ban és Kanadában is nagyon drága minden, ezért még annál is több pénzbe kerül műkorcsolyázónak vagy jégtáncosnak lenni, mint máshol. Amerikában nincs olyan állami támogatási rendszer, mint sok más helyen, szponzorok is csak akkor kerülnek a képbe, ha van már valami eredmény. Ezért leginkább azok engedik meg maguknak ezt a sportágat űzni, akik megtehetik anyagilag, abból pedig azért egyre kevesebb van. Kanadában jobb a helyzet, mindenesetre a körülmények ellenére az utóbbi években náluk is esett a színvonal, messze vannak attól a csapattól akik 2018-ban csapat aranyat tudtak nyerni, ők leginkább jégtáncban jeleskednek most is, aztán kérdés, hogy mennyire sikerült csapatot építeniük a jövőben.

 

Európában országoktól függ, van ahol jobbak a körülmények, van ahol kevésbé, viszont sok helyen van jéghiány, edzőhiány, a színvonal meg ezek miatt sem olyan magas mint máshol. Lambiel próbál még valamit csinálni (bár nála a művészeten van a hangsúly, mint versenyző korában) illetve Lorenzo Magri még az aki egy elég sikeres korcsolyázó központot épített ki Olaszországban.

 

Oroszországban jók a körülmények, edzők is vannak, támogatást is kapnak, sok pályát is építettek az elmúlt időszakban, szóval szinte bárkiből lehet korcsolyázó; mivel sokan korcsolyáznak, sokkal több a merítés is van, de az ott kialakult kultúra mellett pont a nagy versenyeztetés miatt is jó kemény módszerekkel edzenek. 

 

Japánban az egyik legnagyobb probléma, hogy hiány van a pályákból, ahhoz képest mennyien korcsolyáznak. A két nagy múltú központban, Nagojában és Oszakában még jók a körülmények, máshol kevésbé. Szendai-ban pl. egy pálya van, ami közpálya, bárki mehet oda, ezért Yuzu rendszerint késő este, kora éjjel edzett az elmúlt két évben és most is. Neki azért kellett elmennie Szendaiból 17 évesen, mert nem tartozott egyik nagy korcsolyázó központ egyikébe sem, és nem fogadták volna be őt emiatt, Szendai-t viszont már rég kinőtte, ezért el kellett valahova mennie, hogy fejlődni tudjon és ahol rendes körülmények között tudott készülni. Ez a fajta régió-preferencia, régiók közötti versenyzés sajnos nagyon jellemző Japánra.

Ebben a 2015-ös videóban - Yuzu épp otthon volt és kipróbálta a frissen éleztetett pengéjét a szendai jégpályán - jól látszik, mennyire zsúfolt, ilyen körülmények között egy élsportoló természetesen nem tud edzeni: https://www.youtube.com/watch?v=ZOhsT9-Vt38

 

Shoma nagy részben Japánban edz most is, kifejezetten jó körülmények között a Csukjó Egyetem magánpályáján Nagojában, gyakorlatilag akkor áll rendelkezésére a pálya amikor akarja. Lambiellel is edz, de nem végig Svájcban van. Ghislain már egy ideje szokott menni Lambielhez amúgy, most nemcsak Svájcba, hanem Mie Hamadának a Kinoshita Akadémiára is be fog segíteni a jövőben, szóval sokat fog ingázni Svájc és Japán között. 

 

Koreában szintén hiány van pályákból és jégidőből. Anno Yuna is azért mert Koreába - azon túl hogy David Wilsonnal szeretett együtt dolgozni és ő Torontoban lakott - mert a körülményei Koreában kifejezetten rosszak voltak, zsúfolt, nagyon hideg pályán kellett edzeni amiből eleget lett. 

Előzmény: jinjang (64843)
jinjang Creative Commons License 2022.09.13 0 0 64843

Van egyáltalán olyan ország, ahol jó korcsolyázónak lenni? Nemrég Yuzu is azt mondta egy interjúban, hogy Sendaiban sem elég jók a körülmények. Ő szeret most otthon lenni, de anno ő is elment Torontóba. Shoma is Svájcban van*, meg más japánok is külföldön vannak. Pedig azt gondolná az ember, hogy legalább Japánban több és jobb a lehetőség, mert ott azért sokan korcsolyáznak.

Oké, az oroszok is sokan vannak, de a körülményeiket nem tudom, hogy milyenek.

 

*Azt hallottad, hogy Ghislain Briand Shoma új ugróedzője? Átment Champérybe, illetve tovább dolgozik Yuzuval is, otthagyta Orseréket.

Előzmény: goldenwing (64842)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!