Hat tudod ez is olyan, hogy amikor megkerdeztem az egyik kanadai kolleganomet, hogy honnet valo, akkor azt mondta: "Adeva". Nagyon eltunodhettem, mert utana mosolyogva hozzatette: ez Kanada fovarosa. :-)))
Azt mar nem is probaltam neki bizonygatni, hogy ha leirta volna, akkor egybol tudom, de igy kiejtve kb. olyan, mint T(o)rano-Toronto... :-)))
Nem hiszem, hogy az amerikaiak tul sok europai fovarost (orszagot) el tudnanak helyezni a terkepen. Parizs, meg London aszt' kalap. Meg azt sem tudjak mindig, hogy a ketto kozul melyik melyik orszagban van...
OK, persze nem lehet altalanositani (itt sem), es persze vannak kivetelek itt is. Az egyik amerikai baratom egyszer emlitette hogy a kinai (szecsuani) es a tajvani konyha mennyire kulonbozo. Amikor rakerdeztem, hogy megis mennyire, azt mondta: "kb. annyira, mint a nemet meg a magyar..."
Ilyen embert itt tizezerbol egyet talalsz. Az atlag sajnos azt sem tudja megmondani, hogy a fuggetlensegi haborujuk soran ki volt az ellenseg. Jo ha az evszazadot eltalalja...
Ja, es az USA allampolgarok 8%-anak van utlevele. Ez eleg beszedes adat. A jelenlegi elnok hivatalba lepese elott osszesen haromszor (3) volt kulfoldon. Gyanitom, atruccant Mexikoba Texasbol egy kis Corona sort meg Tequilat iszogatni...
Egy atlag magyar szerintem tobb USA allam fovarosat tudja, mint ahany europai fovarost egy atlag amerikai. Erre akartam kilyukadni...
"Plnae most , hogy mar europai unio van , azaz az europai orszagok laza szovetseges allama, ami tulajdonkeppen az amerikai allamok laza szovetsegehez hasonlatos."
Ettől visongana minden szeparatista francia (éljenek a sztereotípiák :-)
Mellesleg Kanada fővárosárol nekem is Torontó jutott előszőr eszembe.
Sztorim van nekem is:
egy idelátogató spanyol diák jelentette ki, hogy tökjó, nem is tudta, hogy a magyar meg a spanyol rokon nyelv, ki tudta filózni a felirat értelmét az iskola (valami közgázos épület asszem) homlokzatán. Persze latin idézet volt :-)
Nagyon keveset a kez, viz, hal meg ilyen nagyon regi osi szavak, de en ezeket sem talalom en tul hasonlatosnak nekem pl a kala meg a hal egyazon eredete is belemagyarazasnak tunik, dehat nem vagyok nyelvesz es a "kozos" szavakat is csak ugy talaltam, hogy olvastam, hogy mik azok. A kiejtesben abban igen latom a hasonlosagot az isteni, hogy latsz egy finn szot leirva es ki tudod mondani nehezseg nelkul. Meg a ragozas inkabb hasonlo, de ott is inkabb az egesznek a logikaja, ahogy tobbeszsamot meg targyesetet kepzik, de be kell valljam nem tanultam meg finnul, mert mar 1 ev utan eldontottem, hogy onnan kanadaba megyek tovabb es ezert annyira nem merultem el a helyi nyelvben.
Jaj de bocs az offert mindenkitol.
Wazull:
Tenyleg igazad van az USA tagallamai messze nem europanyi meretuen, de siman vannak akkorak mint egy europai orszag, tehat olyan erovel amilyen erovel egy europai elvarna, hogy egy amerikai tudja az orszaganat elhelyezni es a fovarosat megnevezni olyan erovel egy amerikai is elvarhatna, hogy az allamat el tudja helyezni a terkepen egy europai meg a fovarosat tudja.
Plnae most , hogy mar europai unio van , azaz az europai orszagok laza szovetseges allama, ami tulajdonkeppen az amerikai allamok laza szovetsegehez hasonlatos.
hellóka,
szalka, ha már 3 évig Finnországban voltál, megkérdezhetem kb. mennyi közös szót találtál? Múlt hónapban voltam ott, de csak 2 hétig és lépten nyomon ezt kérdezgették tőlem...:-) Amúgy vagy 6 db összeszámolásáig jutottunk ezidő alatt...
"Bocsesz; de van itt valaki aki kapcsiból felsorolja az USA összes tagállamát fővárosostól?"
Bocsesz, de olyat az USA-ban is csak veleltlenul talalsz. Majd nezd meg a Jay Leno showban az NBC-n egyszer a JayWalkingot. Akkor majd rajossz...
Bocsesz; de van itt valaki aki kapcsiból felsorolja az USA összes tagállamát fővárosostól?! Némelyik alig kisebb mint Európa!
Amúgy érdemes ennek kapcsán tenni egy sétát akár Bp-en, hogy ki tudja Mo. megyéit és megyeszékhelyeit felsorolni, ill. mi Albánia fővárosa...
Bocs de nálunk a szoc. idején nem történt semmi különös, ezért nem hallottak rólunk - ez ott nem hír, hogy Bp-en van kenyér - Bukarestben viszont sokszor nincs - na ez a hír; erről ott is hallani!
Egy barátom tavaly Amszterdamban (!) levelet akart feladni Budapestre. Amikor bélyeget vett, a 'postáskisasszony' foggal-körömmel :-) ragaszkodott hozzá, hogy Magyarország Afrikában van...
Igen, errol irtam en is lejjebb egy picivel, hogy megbotrankozunk,hogy nem ismernek minket,pedig mi sem ismerjuk azokat az orszagokat, akik kevesbe fontosak szamunkra.
Leet, leirtam mar, de a szovjet propagandarol eszembe jutott, hogy Szocsiban egy uttorotaborban volt egy ismerosom(masodkez, igy mar legenda kategoria?:))
Minden nap elmentek furdeni, erre megjegyezte az otani vezetojuk, hogy piszkosak a magyarok, mert mindennap kell furdeniuk.
Erdekes szemlelet, nem?
Azert en az ilyen bar nem velem, de a tobbiek becsszora meseltek dolgot en mar a mendemondak koze sorolnam ;-) Velem is fordultak neha furcsa kerdesek, de inkabb a nyelv es a hatar pontosan hol lete felol(pl nincs tengere), de furcsamod ezek mindig kevesbe iskolazott emberektol szarmaztak, nem tudom ha Mo-n egy segedmunkast megkerdez valaki, hogy Peru hol van, mi a fovarosa es kb hogy elhetnek benne az emberek lehet, hogy semmi fogalma nem lenne es azt gondolna, hogy ott meg szamarhaton kozlekednek- pedig siman Mo fejlettsegu orszag.
Kulonben 8 evvel ezelott alig a rendszervaltas utan meg nem kellett nagyon csodalkozni ilyesmin, de MA mar azert minimum europaban van fogalom Mo-rol legalabbis en ezt tapasztaltam. Nagyon megindult azota a magyarorszagra erkezo kulfoldi turistaforgalom, valamint a Mo-rol kifele meno is, es ez ismerte teszi az orszagot- megha sokszor inkabb csak negativ oldalarol is.
Pl finnorszagban dolgozott 3 ev alatt az esetek 90%-aban el tudtak helyezni az orszagot es az esetek feleben Budapestet a Balatont es Gyort sok esetben Szegedet meg tudtak nevezni. Es nem csak iskolazot emberek voltak, hanem az elado a boltban vagy a sarki kocsmaban megismert munkas is.
Mig nem tudom 10 veletlenszeruen megkerdezett magyarbol hany magyar tudna kapasbol egyetlen egy finn varost is felsorolni(a fovaroson kivul, de sokan meg azt se).
Vagy pl Kanadanak, ami egy masfel europanyi oszrag szvsz illenek ismerni a fovarosat. Ezekutan mielott kijottem ide orrba-szajba kerdezte mindenki tolem melyik varosba megyek es mikor megmondtam, hogy Ottawaba neztek ram hulyen, hogy mi az, hol van sokan nem is hallottak rola, pedig ugye fovaros!
Ugyanez elmondhato Ausztraliarol meg mindig rengeteg internetes forumon is latni olyat, hogy rendszeresen Sydney-t esetleg Melbourne hiszik Australia fovarosanak, pedig a netes tarsadalom messze magasabb ertelmisegi foku mint az atlag aztan megis...
Nezzetek. Alapvetoen gy fontos dolgot tudni kell errol, es en erre Kanadaban jottem ra:
A kommunista ido alatt, a hideghaboru alatt, mi Magyarorszagon sajnos kemenyen kaptuk a kommunista propagandat amerika ellen, hallottunk a hanyatlo kapitalizmsurol, a fiatalok erkolcsi romlottsagarol, arrol, hogy az amerikai ifjusag coca-cola mamorban fetreng es az elnok szurke szivarfustjebe burkolodzva figyeli a romlast es narko, sex, egyebek. De ne felejtsuk el, hogy a hideghaboru alatt ok ugyan is kaptak a keleteuropai es egyeb kommunista orszagokrol az infokat, a hamis propagandat, a technikai fejlettsegrol, a kulturalatlansagrol, foldutakrol, romos epuletekrol biciklikrol stb. Es mindehez meg jolsikerult propagandafimeket is lathattak, amiket mi is roluk. A kulonbseg csak az, hogy mi fuggtunk toluk, mi neztuk az o filmjeiket, hallgattuk az o zenejuket, hordtuk a divatjukat, es pontosan tudtuk, mi az igazsag naluk, es hol hazudik a propaganda. Ok nem igy voltak vele. Nem foglalkoztak velunk, nem erdekeltek oket a mi filmjeink, oda se jutottak, a divatunk plane nem es stb. EMiatt aztan az a kep maradt meg bennuk, amit az akkori orosz ellenes propaganda terjeszett az usaban, Kanadaban es az egesz nyugati vilagban. Talan egyszer megvatozik ez.
Téveszmék Magyarországról, illetve rólunk, magyarokról? Hát akad... :)
Kb. 8 éve jártam Londonban egy nyelvi kirándulás keretében. Nem volt olyan "szerencsém", hogy tőlem kérdezzenek ilyen ökörségeket, (angol családoknál voltunk elhelyezve) de a többieket osztották rendesen a kérdésekkel. Két olyan volt, amit szinte mindenkitől megkérdeztek: 1. van-e Magyarországon betonozott út, ill. 2. vannak-e autók. És ez egy EURÓPAI (!) országban!... :)
Kéttannyelvű gimnáziumba jártam, ahol amerikai tanáraink is voltak. Ők csak olyasmit kérdeztek tőlünk, hogy ismerjük-e a mikrohullámú sütőt vagy hogy használunk-e számítógépet. Mintegy "bosszúból" az egyiknek beadtuk, hogy hétvégenként az osztályok kollektíve kivonulnak a patakpartra (a suli mellett csordogál a Rákos patak), és együtt mosnak benne... :) És kapaszkodjatok - először EL IS HITTE, teljesen kikerekedtek a szemei...! :)
És úgy általában elmondhatjuk, hogy az "átlag" nyugati, de inkább a nem európaiak SEMMIT nem tudnak rólunk, esetleg hallottak a Tokaji borról vagy a magyar fütyülős páleszről avagy a piros paprikánkról, de alapvetően fogalmuk nincs arról, hogy MERRE van Magyarország, és nem tudják megkülönböztetni Bukarestet Budapesttől... :( Szomorú, de nincs mit tenni.
Turpoiparilag meg ajanlom az olasz boltokat. Van egy olyan halozat, hogy Di Pietro. Ha van a kozeletekben , nezz be oda., meg parizer is van, persze nem igy hivjak
Nem tom, inkabb visszautasitottam elozekenyseget, es mondtam, hogy jo lesz nekem az angol teszt is.:-)) Viszont ez rairanyitotta a figyelmem a lengyel elelmiszerboltora amikben kiderult nagyon sok olyan kajat lehet venni, sok hazai cuccot lehet venni, amit kulonben nem talalsz meg pl igazi turo.
Kanadai netszolgaltato. Ha kerek szivesen keresnek egy kollegat, aki beszel magyarul. Jo, keressetek. 10 perc mulva telefon:
- Sajnos nincs magyar, de van egy torok. Ugye azt is megertem!?
kanadaban hittek azt, hogy magyarorszag kina mellett van, sot azt hitte valaki, hogy torokorszag nyugati szomszedja. Azonkivul megkerdeztek tolem, hogy magyarorszagon va e ultrahang. Rendszeresen keverik lengyelorszaggal, sot egyszer valaki azt hitte, del-amerikaban van
Az USA-ban nincs egyseges metro, a kulonbozo varosokat tekintve.
A mi metronk egyebkent a masodik a vilagon. A londoni utan es a bostoni elott. Ja, a Millenium... :-)
OFF
Amikor meg tényleg meglátják a metrot, hát elcsodálkoznak. Az USÁ-ban ugyan még nem voltam, de német és osztrák szemmel a mi metronk iszonyú mélyen van, nem egyszerű kéregvasút, mint az U-Bahn! Koppenhágában meg mélyre süllyesztett vasútvonalak vannak a metro (és a HÉV) helyett...
ON
A metro az USA-ban ritka dolog. Nehany igazan nagy varosban van, az is inkabb csak a keleti parton. Ezert gondolta a csaj, hogy nalunk is az. Egyebkent Magyarorszagon is ritka, merthogy Pesten kivul nem sokat talalsz...
Kicsit megforditva a fegyver elet: teveszmek magunkrol, avagy miket gondolunk arrol, hogy a vilag mit gondol rolunk...
Csak peldanak Simonyi Andras volt NATO nagykovet mai interjuban ilyeneket mondott:
"Bennünket bátornak tart a világ; emlékszik 1956-ra, amikor elsőként szálltunk szembe a szovjet megszállással Kelet-Európában, a demokratikus Magyarországért, elveinkért. 1989-ben nem voltak garanciáink, amikor úgy döntöttünk, hogy Nyugatra engedjük a nálunk rekedt keletnémet állampolgárokat, kockázatot vállaltunk. Immár a szövetség tagjaként mutattunk bátorságot a koszovói válság idején. Most is azt várja a világ, hogy tudjuk, hol a helyünk."
OK, ez nem a politika topic, sajnalom, hogy nem talaltam jobb peldat...
Szoval: a vilagon mindenki bator nepnek tartja a sajatjat. Bennunket meg persze mi magunk. Viszont senki mas...
1956? Ugyan mar! Amikor azt sem tudjak hogy Europa hol van...
Keletnemetek? Hol vannak mar? Lenezett masodosztalyu allampolgarok sajat orszagukban. Miota Kohl nem elnok, azota mar erre sem hivatkozhatunk...
Szoval, minden eremnek ket oldala van. Van amelyiknek harom...
Némelyik hozzászóláson igen jót derültem. Egyszer velem is megesett egy érdekesség. Egy amcsi csaj próbált velem levelezni -de ignoráltam, mivel igen hülye kérdései, ill. megállapításai voltak. Elmesélte például azt, hogy Washingtontól kb 20 mérföldre lakik, s úgy közelíti meg a munkahelyét reggelente, hogy kocsival elmegy egy bizonyos állomásig, onnan pedig metroval folytatja útját. Mikor erre a pontra ért, nyújtott egy kis segítséget is, mivel elárulta a nagy titkot: "tudod, a metro valami olyasfajta tömegközlekedési jármű, ami sínen fut, többnyire a föld alatt és a vonathoz hasonlít." :-)
Hi, don't disappear, please. Some more stereotypes about italian people: they always talk very loud, a normal conversation sounds like an argument, the wife is ruling the family, and you've probably seen movies about the "typical" italian narrow streets, etc. :-)
Tobbiek,
a nyelvvel kapcsolatban tenyleg sok a teveszme. Finnorszagban vagyok par honapig. A kovetkezokben nem csak finnekrol irok, hanem foleg egyeb kulfoldiekrol. "De jo neked, te erted a finnt." "Miert nem beszelsz oroszul az oroszokkal, ti ertitek, nem?" "Ti Magyarorszagon ugye szlovakul beszeltek?"
Mikor mondom, hogy magyar vagyok, 99%-ban a masodik kerdes: Budapesten laksz? Nem. 1-2% hallott egyeb varosokrol, szinte csak azok, akik voltak mar Magyarorszagon. (Sosem lattak meg Magyaro. terkepet??? Ez meg kettovel arrebb levo orszagokban is igy van.)
NEM teveszme: Budapest szep, szepek a magyar lanyok, jo a bor-sor-palinka. :-)