Valóban sajátos a helyzet. A költségvetési szintű értékelés szempontjából minőségi különbség van a bérrendezés, és az egyszeri kiadások (mint mondtad: jutalom, kft alapítás, akármi egyszeri pénzkiadás) között. A bérek emelése, vagy akár reálbérben szinten tartása hatalmas kiadást jelent. Még a kormány által használt 6-7 százalékos infláció kivédése is elképesztő összeggel terheli a költségvetést.
Ebben a helyzetben, olvasva a Petőfi Népe "vezércikijét", nem csodálkozom a sok kipontozott részen a szövegedben... :-(
Márfai P.
Kedves Péter!
Hászen nem is állítottam, hogy a bérszínvonal helyi ügy, hanem azt mondtam, hogy államilag szar.
Ez persze nem jelenti azt, hogy helyben nem követnétek az államot, lásd. a kult. szféra késedelmes béremelését, miáltal a megyei bérszinvonal aljára sem kerültünk. A "belső" tag ezek szerint csinálhat valamit? Jééé! Azt hittem, hogy a pénzek elosztását a Te bizottságod csinálja. Persze a szöveg közepén felmerülő kétségeim az utolsó két mondattól eloszlottak. Mindenesetre ki fog vitázni, kivel? Ti egymás között, netán Ti és a közalkalmazottak? Csak azért kérdezem, hogy tudjam; milyen érvek és érdekek ütköznek. Jelesen a "források" bővitése lehet központi és helyi is, ám utóbbinál nem mindegy, hogy kft. alapításra, netán bérrendezésre, horribile dictu; jutalomra fordítódik.
Jut eszembe; ordítódik ám a nép tisztességgel a városházi jutalmak miatt. Számomra jelzésértékű, hogy nem azt mondják; mit szólsz hozzá, hanem "a k...a...b..p..h...a f...!", azaz nem ingadoznak véleményükben, hanem minősítenek. Alaposan beletenyerelt a Petőfi Népe és alapos a felzúdulás, amin azért elgondolkodnék, ha aparatcsik lennék. (Remélem az aparatcsik jelző érthetően behatárolja a kört.)
Kornél
A Testület semmikor sem volt hatással a bérekre. Mint jeleztem még a bérlistát sem ismerjük/ismerhetjük. Kizárólag a tisztségviselők bérét szavazza meg a Testület. A Hivatal költségeinek csökkentésére tettünk kísérletet - néha. Az intézményi kiadások lefaragására gyakrabban. Ezzel kapcsolatban nagy reményeket fűzök az új alpolgármester működéséhez. Most Ő a "belső" helyzetben lévő testületi tag. Majd meglátjuk, hogy milyen eredményt ér el.
Generálisan csak akkor lesz megoldás a közalkalmazotti bérhelyzetre, ha az ország költségvetéséből az Önkormányzatok nagyobb részt kapnak. Ma a feladatok mennyisége és a lehetőségek azt mutatják, hogy a Város a lehetőségei határán van. Fábián Sanyi mutatta be nem régen, hogy a bérek átlaga nálunk a megyei szórás felső harmadában van. A források bővítése nélkül nincs megoldás. A források bővítése lehet központi, vagy helyi bázisú. A központra várhatunk... Itt a városban a mi bővítési lehetőségeink korlátozottak. Erről korábban lefolytattunk nem egy vitát, de most ismét aktuális lesz.
Főleg az a döbbenetes, hogy a képviselőtestület csupán kvázihatalom, mellette van egy uralkodó apparátus.
Persze; miért hagyták hogy így legyen? És itt lép a képbe jópár érdekes dolog, aminek nem lett következménye, illetve ez lett.
Már miért kapnának? Gondolod, hogy valaki is elgondolkodik azon, ami nyilvánvaló, azok közül, akik tehetnének róla, hogy ne így legyen?
Ugyan!
A nap holnap is felkel, a dolgok mennek a maguk útján, mi meg rágjuk tovább a gumicsontot.
Nem értem, Kornél, Miért vagy ilyen MÍSZ! Miért teszünk úgy, mintha nem tudnánk, hogy a Hivatal állam az államban ugyanúgy, ahogy a parlamentben is.
Egy mezei képviselőnek, de másoknak is nagyon nehéz valós információkhoz jutni, ha nincs "jóba" a hivatal golgozóival, ezért aztán sokan húzzák meg magukat, többen különböző módon függenek a hivatal jóindulatától, no meg az sem elhanyagolható, hogy halvány gőzünk sincs a közigazgatásról, önkormányzásról, nem tudjuk milyen beleszólásunk van a hivatal szervezésébe, munkarendjébe.Pontosabban tudjuk, hogy az SZMSZ-ben rögzítjük a hivatal szervezetét, de az összefüggéseket a legritkábban vizsgáljuk.
Nagyon jó példa erre a legutóbbi átszervezés, amelynek egyik indoka az okmányiroda feladatbővülése. És itt lép a képbe a kormány szerepe, amely nyakló nélkül osztja ránk a feladatokat, ez jó ürügy arra, hogy a jegyző ne a mi jegyzőnk legyen, hanem a hivatalé. A kör bezárult. Feltehetünk kérdéseket, de magunk is tudjuk, valódi válaszokat erre nem kapunk, Legalább is mostanában.
Addig pedig magunk is felelősek vagyunk a kialakult helyzetért.
Ha nem leszünk képesek végrehajtani egy valódi intézményi (ideértve a hivatalt is!) átszervezést végrehajtani, nem áll módjában a testületnek reálisan elismerni a szakmai munkát.
Az tény, hogy bérünket mindenkori pártunk és kormányunk állapítja meg. A közalkalmazotti és köztisztviselői bérek közötti különbségekben eddigi pártjaink, kormányaink egyaránt sárosak. Tudniillik a büdös életben nem tudják megmagyarázni a különbség okát. (Ha a korrrupció megelőzése a szándék, akkor húzás, mert egyrészt lehet krrumpáno a köztisztviselőket, másrészt az orvosi hálapénz (1-2 ágyas szoba, jobb ellátás) mi a fene, ha nem korrupció.
De nézzük, hogy mi az oka a közalkalmazotti béreken belül a pedagógus és más szakmák közötti szórzókülönbözetnek? (A pedagógusbér szorzója 20, a többié 5 százalék, azaz az alapbért ennyivel szorozzák, ez nálam a 3224 ft, pedagógusként cca 13.000 Ft lenne.) Január 1-től ez változik, nálunk 20%-ra a pedagógusoknál 43%-ra tehát nő. Fontos dolog az oktatás, fontos, de a gyógyítás miért nem? A kultúra szolgáltatását nem említem fontosként - miért is lenne -, dehát egy magyar-könyvtár szakos kollega tanárként a fél 2-ig befejezett óráira - egy héten 20! miért kap jelenleg 15, később 23%-al kevesebb bért, amikor este 6-ig, illetve szombaton is dolgozik heti 40 órát? Persze, hogy dühöngenek a kollegáim, persze, hogy elvárják az orvosok, ápolók a hálapénzt, persze, hogy frusztráltak a nem pedagógus közalkalmazottak.
Mindez nem helyi politika, hanem állami. Ám mintha tavaly a megyében csak mi kaptuk volna jó nagy késéssel a béremelést és mintha a szerdai Petőfi Népe cikk után engem küldtek volna el a kollegáim a jóba, hogy miért nem kaptak egyszer sem pénzt, miért nem tervezek jutalmat? Még szerencse, hogy megmutathattam a költségvetés előírását, mely szerint a nekünk járó bér 30 százalékát "ki kell termelni" - jó mi? - és hogy jövőre, vagy szüljenek, vagy törjenek kezet-lábat, hogy a tartós táppénzből maradhasson 30%. Az hogy ezelatt nincs helyettesítési pótlék, túlóra?
Kit izgat?
A frusztrált közalkalmazottakat, rokonaikat, barátaikat. Így hát a közpénzekre fokozottan figyelnek, egy-egy információ a felhasználásról fokozottan irritálja őket. Így hát nem igazán válasz, hogy a pénzügyi bizottság nem akar megrendülni, mert hát voltak itt "megrendítő" ügyek és mintha készülnének is...
Szerintem azokra igazán szar válaszolni, nomeghát jópárszor nem is sikerül...
Most sincs igazad. A magam részéről egyenes és korrekt válaszokat, állításokat írok le. Ebben a körben bármikor, bármiről örömmel váltok szót Veled, vagy bárki mással. Azzal nem lehet mit kezdeni, hogy csak a saját vélekedéseddel egyező véleményeket fogadod el.
Azért próbálkozom... :-)
Sumákolás ügyben fordulj máshoz! Ebben nem vagyok partner...
De bizony igazam van. Azt nem szabad elkövetni, hogy emberek (néhány ezer bajai!) bérével kapcsolatban megalapozatlan kijelentéseket tegyünk/tegyél!
A Pénügyi, Gazdasági bizottság nem tesz olyan javaslatot, ami megrendítené a pénzügyi biztonságunkat.
A valós csapda ott van, hogy a legfontosabb, alapfeladatokat ellátó intézmények erőforrás szükséglete adott. Például az, hogy egy iskola milyen tantárgyból hány órát ad egy osztályban, milyen eszközöket kell, hogy használjon stb. alulról korlátosan ugyan, de adott. Ha a ráfordításokat elkezdem növelni, akkor a kapacitásokat kell/kellene csökkenteni. Számos érv, közte gazdasági ésszerűség is gátolja, hogy ebbe az irányba mozduljunk el.
A képviselők, és az ő jövedelmük, vagyoni helyzetük nagyon jó téma. Ha én nem válaszolgatok itt Neked, akkor ki fog? :-)) /jó kérdés, nem?/
Nem nincs igazad, hiszen a törvény csak az adható minimúmot mondja meg amitől a testület - ha megszavazza / mint a sajátját ! / - az igazgatók szétoszthatják a dolgozóik között.
Mindez - csak a precizség kedvéért mondom, már nehogy azt higgyék a többeik, hogy tényleg "kiugrott hivalalnokként, sértődöttként csak a mások - elsősorban szegény csóró képviselők tiszteletdíjával foglalkozó verbális agresszor lennék":-)))).
Javaslatod rendkívűl megtisztelő - már az indulással kapcsolatban - de most nem vonz különösképpen ez a dolog, de attól még van - és mán enged meg egyetlen Péterem, hogy legyen is vélelményem / nem csak a Ti pénzetekkel kapcsolatban és szerintem ez bánt Téged a legjobban, hanem úgy általában sokmindenről /.
Szeretnélek megkérni, hogy írd le a demokrácia jegyében, hogy miről irhatok és miről nem!
Esküszöm a Mijó életére be is tartom! :-))))
irod:"A köztisztviselői, közalkalmazotti bérek emelése, a testületi tiszteletdíjak eltörlése nagyon előremutató, megalapozott program. Én támogatlak. :-))"
Akkor miért nem javaslod mint gazdasági bizottsági elnök ezt / vagy volt titokban ilyen előterjesztésed? / :-))))))))
Zoli
ui: ma remélem szép időnk lesz!
Még egy apróság: miért is kellene nekem sértődöttnek lennem? Tudtommal már 6. éve nem dolgozom a hivatalban, tehát mit is jelent a következő pontosan: "Érezhető benne a bántó szándék, a sértett, meg nem értett hivatalnok verbális agressziója." ? / gyönyörű mondat! Ezt magad találtad ki vagy olvastad valahol? :-))))))
Nem pontos a kép amit rajzoltál, DE BIZTOS, HOGY NEM VÉGLEGES. Az a "ringlispilezés" ugyanis ritkán zajlik két "tapasztalatlan kamasz" részvételével a politikában.
A választók felnőttek, próbáltak már két (és fél) ciklust mindenféle népekkel. Akikre igaz amit a hasonlatodban leírtál, azokat bízvást kiejti, elfelejti, megbuktatja a negyedik "ágyba bújás" előtt a választók többsége.
Nincs már olyan messze az 'igazság pillanata', a választás. Változtatni elég könnyen lehet.
Nem, nem így van. Örülnék, ha olyan dolgokat, amik számodra evidensek nem velem magyaráztatnál el. Te, mint bennfentes, kiugrott hivatalnok pontosan tudod, hogy sem a Hivatalban, sem az intézményeknél nem a Testület állapítja meg a bért. A közművelődésben és a közoktatásban is központi a bérszabályozás. Az alapilletményről, a besorolásokról bizonyára hallottál. Még a polgármesteri bérek szabályozása is központi. A Testületi tiszteletdíjak valóban kapcsolódnak tisztségviselői bérhez. Hogy milyen mértékben, azt valóban megmondhatjuk (törvényben szabályozott keretek között). Az a megközelítés, hogy mi adjuk magunknak a tiszteletdíjat nagyon kedves, megtisztelő gondolat. Érezhető benne a bántó szándék, a sértett, meg nem értett hivatalnok verbális agressziója. Csak nyugodtan, kedves Zoli, ezért is vagyunk. Ezt a kört ugyan már legalább ötször megfutottad, de csak tessék. :-))
Ezeket a szabályokat Te pontosan ismered. Az a benyomásom, hogy az eddigiek alapján más nem is érdekel Téged a közéletből, csak az, hogy ki mennyit kereshet vajh' a közéleti szereplők közül. :-)) Nem titok, de láthatóan az a célod, hogy ezzel a kérdéssel hozakodj elő minél gyakrabban.
Javasolom Neked, hogy mint független képviselő (vagy valamilyen párt képviselője, esetleg egy egyesület is megteszi) indulj a választásokon, és álláspontodat érvényesítsd a Testületben! A köztisztviselői, közalkalmazotti bérek emelése, a testületi tiszteletdíjak eltörlése nagyon előremutató, megalapozott program. Én támogatlak. :-))
Kinek több, kinek kevesebb :((...!??
Ezt miért így közelítjük meg ? Napjaink vetületében, az áraink mellett mindenkié kevés, csak rengetegen vannak, akiké kurvára kevés ...., biztos perverzebbjei ezt úgy értik, hogy kurvára sem telik :)!
Én úgy vélem, hogy a mindenkori képviselő az összlakossághoz képest rangos személy, (ki)választott személy, akinek a tevékenységével együtt jár az áldozatvállalás, a másokkal történő törődés, a non-stop üzemmel járó pluszmunka, a magánélet kurtítottsága, az élete nyitott könyv ! És az ilyen, ha kvalifikált, ha nem, mindenképpen többet érdemel, az elvégzett munkájáért, a többletmunkáért, hiszen azt mindannyiunkért végzi, ebben őt önös érdekek nem vezérelhetik, tehát ahhoz, hogy megtisztelő tisztségét korrekt módon lássa el, őneki is éreznie kell a nép, ama nép folyamatos támogatását, mely őt önmagából kiválasztotta, gyakorlatilag kiváltságos jogokkal ruházta fel.
Mindez szép és gömbölű lehetne, ha így lenne !?
Mert ugye, a mi választásunk nem olyan, hogy meglátjuk, udvarolunk neki, elvisszük ringispilezni, majd az első csók - és ágylátogatás - után párunkká fogadjuk, és innentől együtt nyögjük a szürke hétköznapok viszonttagságait. Nem ! Minálunk a nyakunkba akasztják "választottunkat", mint fejlődőéknél szokás, hogy íme fiam, ez a lány lészen a tiéd, és nincs apelláta :(! Erre mondhatja a pártvezírek bármelyike is: de hiszen a pártok tagsága is a nép köréből kerül ki ! Erre viszont aszongya az istenatta: aki bármely párt tagságát is felvállalja, az egyéb aljasságokra is képes ...., ez nem sokban különbözik a munkásőr, önkéntes rendőr, ifjúgárdista soraiban lévőségtől, minden bántás nélkül, akik ezekbe a körökbe tartoztak, hát bizony nem kifejezetten övezte őket a lakosság szimpátiája, hogy a köztisztelet hiányáról ne is beszéljek. Ne is kezdjünk ebben a kérdésben a lelkek boncolgatásába - mikor van itt élő hús is bőven :)-, hónapokat és szakorvosok jelenlétét venné igénybe !
Továbbá: a mi képviselőnk zöme, nem kifejezetten a fentiek szellemében tartja szükségesnek tevékenységét folytatni, azaz, ha lakossági fórumon teszed fel neki kérdésként, különösen a választási kampány idején, hétszentség hogy azonosulni fog minden gondolatoddal, de csak addig, míg be nem kerül a klikkbe, onnantól kezdődően, elérhetetlenné, pártkatonává, nagyképűvé, a föld felett lebegővé, mások problémáival szemben közömbössé, harácsolóvá, és nem utolsó sorban kibaszottan okossá válik, pedig kétéve hatszázadik senkiként sodorta a sors abba a közegbe, mely őt négy évig (ki)használja, melyet ő viszont(ki)használ, lényegében olyan valaki, akiről a tényleges lakosság zöme azt sem tudja, hogy ki fia, borja, annyira szürke, karaktartelen és semmitmondó a lénye :(( ! Kihangsúlyozo: zöme ilyen, de nem mindenki, akad pár ettől eltérő is, de összességében egy rendkívül lehangoló csapat, mely sokmindenre képes team-döntnökként, de hogy abból alig akad olyan, ami a javunkat szolgálja, az szent !
Belefáradtam a gondolatmenetbe, most nincs kedvem folytatni, majd az önérzetükben sértettek, vagy a szenvedő alanyok megteszik .......
Irod:"nem az én tiszteletdíjam sok, hanem az ő fizetése a kevés!"
Igen, de a tiszteletdjat Ti adjátok magatoknak, a
közalkalmazotti béreket szintén Ti hagyjátok jóvá a dolgozóknak! Az önkorlátozás nagyon szép erény lenne ebben az esetben!
Zoli
ui: Tisztelettel köszöntöm én is a kedves nejed.:-)))