Nademostmiisakérdés?Lehet-ebármiis„mindenek feletti”?Szerintemazegyikbajezzelazsidó-keresztény-muszlimkultúrkörrelpontaz,hogymetafizikai„világképe”istekintélyelvű.Istenhatalommalbírbenne,éshatalmánakforrásamegkérdőjelezhetetlen. Miután ez a megkérdőjelezhetetlenhatalom jó támaszul szolgál ideológiailag, a legkülönbözőbb embercsoportokhasználjákfelföldihatalmuk,befolyásukalátámasztására. Amikor pedig e hatalmat megkérdőjelezed, legbensőbb értékrendeddel,asajáthiteddelkerülhetszkonfliktusba.Tehátegy ilyenföldihatalomelvetéseegyüttkelljárjonahitnélküliséggel? Mindenesetreakörnyékbelitörténelemszámospéldátszolgáltat rá,mitudjafelváltanieztazabszolútrezsimet.
Istenazértvan,mertmegválasztottuk.(Perszeakommunista pártot/rendszert is hasonlóan demokratikusan választottukmegannakidején,mintIstentis.Akirászavazott,letehette az egyikkezét.)
Isten Szellem! A legfelsőbb! Láthatatlan és halhatatlan lény. Isten valóságos személy, Aki teremtője, fenntartója és kormányzója az egész világmindenségnek. A láthatóknak és a láthatatlanoknak egyaránt. Székhelye a mennyben van, de mindenütt jelen van. Isten legfőbb tulajdonságai: örökkévaló, mindenható, mindentudó, szent, igazságos, hűséges, irgalmas, kegyelmes és féltőn szerető. Isten egy, Aki az emberi értelmet és befogadóképességet túlhaladja, de természetes és kegyelmi kinyilatkoztatásán keresztül megismerhető. Isten három személyben jelentette ki magát: ő az Atya, a Fiú és a SzentSzellem.
IGe: Ez, ha nem tévedek, még ez is az aranzói gyerekek evangéliumábólvalóidézet.MarcelloD’Orta:Isteningyérteremtett bennünket címűkönyvéből.
„Isten egy feszület, ő teremtette a kismacskát, a kiskutyákat, a mókusokat és mondhatjuk, hogy az iskolát is. Ő egy nemes óriás, aki nem bratyizik senkivel. Vincenzo atya ostyájában található. Az ördög egy olyan személy, aki mindenáron ártani akar, nem olyan, mint az Isten, hanem sokkal rosszabb. Az ördög akkora rohadék, amekkora nincs is, ezvan.”
IGe: Ez, ha nem tévedek, az aranzói gyerekek evangéliumából való idézet. Marcello D’Orta: Isten ingyér teremtett bennünket könyvéből.
Képzeld, Gábor, megkérdeztem Istent, és aztmondta, hogynemaKarakuttyfamíliábólszármazik,dehateúgyvéled, hogy Karakutty volt az apja, akkor azt is meg kell nevezned, ki voltazanyja,mertegyedülnemmegy.:-)Elmélázvaaztmondta, valószínű, hogy az őskáoszt téveszted össze Karakutty-tyal, ami csak benned karakuttyol, egyébként nem létezik, s ebből a nemlétezésbőlfakadatetagadóantifilozófiád.Ténylegmegkérdeztem, mi több, hosszan beszélgettünk, és Ő (mármint Isten) meglehetősenrosszkedvűvolt.Miért?Miért?–kérdeztemén,s ő megrándítva a vállát csak annyit mondott: Az ember félelem szorongatta képzelete teremtett engem, és erre egyáltalán nem vagyokbüszke.
IGe:TermészetesenKarakuttyné.Jaésmégkiskorábankioktatták „Isten”-két, hogy idegen bácsiknak ne mondjon semmit róluk.
Miért szükséges? Kinek szükséges ez? Egy hívő embernek nem. Egy nem hívő embernek pedig természetesennem lehet bebizonyítani fizikai valójában Isten létezését, mert Isten nem egy fizikai valójában létező lény. Hangsúlyozom, nem FIZIKAIvalójábanlétezőlény!Ezértrosszamegközelítés,hiszen egynemmateriálisanlétező,demégisLÉTEZŐdolgotakarunk bizonyítanimateriálisan.Ezolyan,minthangyáraágyúvallőni! Teljesenértelmetlen!
IGe: Csizmás kandúr és Micimackó sem egy fizikai valójában létező lény, ennek ellenére tudjuk, hogy egy irodalmi és rajzfilmfigura, amit sokszor és sokféleképpen ábrázolnak.
És most jön a szokásos ismételgetés. Alapvető kérdés, hogy az ember szellem+anyag, vagy csak anyag. Tehát nem jelentheted ki, hogy "anyagból vagyok, tehát van tudatom", mert erről vitatkozunk. Érted?
"Ha kitalálsz valami mesét, vagy elméletet, akkor annak a valóságosságát neked kell bizonyítani és nem másnak.
Bizonyítási teher áthárítása érvelési a hiba amit vétettél és azért érvénytelen a zagyvaságod."
Hahahaha, annyira tudtam, hogy ezzel jössz. Minden nyomorult ezzel próbál operálni, ha nem tudja védeni az igazát. Csakhogy én igazoltam magam:
"Nincs olyan természeti törvény, ami az anyagból tudatot állítana elő". Így ez törvény
Mellesleg akkor nem állítod, hogy az anyagból lehet tudat, hiszen akkor saját magad szerint téged terhelne bizonyítás. Értem. Akkor zárom a vitát, nyertem. Sikerült önmagadat csőbe húzni.
"Anyagból vagy ... van tudatod? Igen ... agyag ..."
Pont az a vita egyik tárgya, hogy a tudatunk szellemi eredetű-e, anyaghordozóba zárva, vagy sem. Tehát nem tehetsz ilyen kijelentést.
Tehát be kell tudnotok bizonyítani, hogy a tudat nem szellemi eredetű. Nehéz lesz, mert anyagból tudatot még senkinek nem sikerült készítenie. Nincs olyan természeti törvény, ami az anyagból tudatot állítana elő, tehát az a helyzet, hogy így a tudat szellemi eredetű.
És a szabad akarat végképp nem következik az anyagból.
SzerintemIsten:mindenélőemberitudategymeghatározott részének az összessége. Ha pozitív energiák (gondolatok) vannak túlsúlyban – jó a Világ, ha negatívak – akkor bibi van.