Keresés

Részletes keresés

Cooperálok Creative Commons License 2004.08.23 0 0 95

Engem az a tökmagolajos túrós izé vagy miaszösz érdekelne, amitől olyan ihaj-csuhaj nagyfiúk lettetek:)))

Kérnék szépen egy receptet róla.

Előzmény: Törölt nick (94)
oszibá Creative Commons License 2004.08.09 0 0 93
vigyázz, mert hizlal
Előzmény: Törölt nick (92)
oszibá Creative Commons License 2004.07.23 0 0 91

Töltött cukkini

 

Hozzávalók
4 cukkini - kb. 500g, 1 kis fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1 tojás, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt, 175g zsemlemorzsa, 1 kávéskanál olasz fűszerkeverék, só, fekete bors.

Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Vajjal megkenjük a hőálló sütőforma belsejét. Megtisztítjuk a cukkinit, hosszában megfelezzük, majd a belsejét kivájjuk, majd kb. 10 percig sütjük. Időközben megtisztítjuk a hagymát, majde felaprítjuk. A petrezselymet apróra vágjuk, ugyanezt tesszük a cukkini belsejével is. Serpenyőben mérséket tűznél megolvasztjuk a vajat, s puhára pároljuk benne hagymát a cukkini belsejével együtt. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a petrezselymet és a fűszereket. A tojást a cukkinimasszáhooz keverjük. A majdnem megsült cukkinit kivesszük a sütőből, megsózzuk és megborsozzuk, majd megtöltjük a zöldésges masszával, végül megszórjuk parmezánnal. Ezt követően még kb. 5 percig sütjük. A töltelék enyhe barna színe jelzi, hogy elkészült az ínyencség. Tálalásával ne késlekedjünk!

Mijo Creative Commons License 2004.05.11 0 0 90

Kucurapörkölt

"1 kucura, 3 fej hagyma, két kanál szines paprika, bors, só és ha van 2 kanálnyi lecsó, erőspaprika.
A kucurát megpucolom, több vízben megmosom és falatnyi darabokra vagdalom. A zsíron aranyosra pirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a paprikát, majd a kucurát. Sózom, majd pár perc múlva felöntöm egy csésze vízzel és fedő alatt párolom. Mikor majdnem kész, borsozom, beleteszem a lecsót és az erőspaprikát. Túrós csuszával, tarhonyával, vagy rizzsel tálalom."

Ürgepörkölt

"5-6 öntött ürge, 4-5 fej hagyma 3 nagy kanál szines paprika, só, bors, 4 kanál lecsó, erőspaprika.
Az ürgéket leforrázom, majd alaposan letisztítom, végül több váltás hideg vízben megmosom. Felvágom, kibelezem, majd hatfelé vágom. A zsíron aranyosra pirítom az apróra vágott hagymát, ráteszem a paprikát, majd az ürgedarabokat. Sózom, majd néhány keverés után lefedem és kis lángon tovább párolom, ha kell kevés vízzel időnként felöntöm. Mikor már majdnem puha, borsozom, beleteszem a lecsót és az erőspaprikát. Galuskával, tarhonyával, vagy rizzsel tálalom."

Sárban sült kárász

"A kifogott keszeget, kárászt kibelezték, de nem pikkelyezték le. A halakat kivül-belül sózták, paprikázták, majd betekerték sárral kevert fűszálakkal. Beledobták a parázsba, majd egyszer-egyszer megforgatták. Mikor kérgesre sült, akkor kipiszkálták és egy nagyobb kővel csapást mértek rá. A kemény kéreg kettétört és kibukkant belőle az illatozó halhús. A pikkelyek az agyagkéreghez tapadtak. "

Mijo Creative Commons License 2004.02.29 0 0 89

Volt idő, amikor imádtam gasztronómiailag bíbelődni, és az alábbi "ajánlástól", valamint mindennapi ételeinktől eltérően különféle egzotikumokkal kínáltam barátaimat. Ezek alapanyagai között megtalálhatók voltak kiragadott példákkal: veréb, vadgalamb, varjú, strucc, csíkféleségek, folyami rák, kecskebéka, éticsiga, ürge, nutria, ló- és szamárhús; de a mindennapos állatok nem szokványos 'alkotóelemei' is, mint a nyúlmáj, disznógyomor (pacalnak) és disznófej mirigyei, a marha orra, tőgye, fejhúsai, töke, inas részei, stb., stb.! Mindez hazai forrásokból, a fellelhető tengeri herkentyűk más, szépséges fejezete ilyen irányú affinitásomnak.

A minap egyik ismerősöm, egy számomra is meglepő állásfoglalással állt elő, miszerint a folyami kagyló is alkalmas emberi fogyasztásra, bevallom, ennek mellőzése mindig is szívfájdalmam volt. Hogy most ebből mi igaz, mi sem, még nem állt módomban leellenőriznbi, mindenesetre furdal a kíváncsiság, és ha így vagyon, bizony az idén muszáj lészen megkóstolni ezt a vélhető finomságot is.

Ugyan találtam már némi tanácsokat (előkésíztésre), de ez a tengeri kagylóra, nevezetesen a feketekagylóra vonatkozik.

"A kagyló elõkészítése:

A kagyló nem tartozik a nálunk hagyományosan minden nap készített alapanyagok közé, ezért talán hasznos ha néhány alapvetõ tanácsot megszívlelünk a fõzés elõtt. A vásárlásnál arra kell vigyáznunk, hogy a kagylók jól össze legyenek zárva, különben nem frissek. Az elkészítés elõtt minden kagylófajtát kb. öt óra hosszat áztatni kell (közben gyakran cseréljük ki a vizet). Ezután a kagylókat alaposan kaparjuk le kemény kefével újra mossuk meg, hogy ne maradjon rajtuk homok.Elkészítés: az edénybe kevés vajat teszünk, erre dobjuk a kagylókat, a babérlevelet és kevés sót. Melegítés közben az edényt takarjuk le, és mozgassuk. A kagylók öt perc múlva maguktól kinyílnak. Vigyázat: ha a színük pirosra vagy feketére változik, dobjuk ki õket, mert evésre alkalmatlanok!"

A Pallasz nagylexikonból ennyit tudtam meg:

"Folyami kagyló

(Unio Phil.), a lemezkopoltyus lágytestüek osztályának Asiphoniata rendjébe tartozó kagylónem az Unionidae-családból, melynek zárókészüléke mindkét kagylóban elől egyszerü v. kettős, barázdált vagy görbült fogból, hátul a ligamentum alatt egyik kagylóban egy, másik kagyIóban két lemezforma, a szegéllyel párhuzamosan álló fogból áll. Kagylói vastag faluak, mellső fele megrövidült, hátulsó fele erősen megnyult, külbőre olajbarna szinü; külső kopoltyui köpenyével összenőttek, belső kopoltyui szabadok. Majdnem 500 élő és 50 kihalt faj ismeretes a föld minden részéből. A legtöbb faj Észak-Amerika folyóiban és tavaiban tenyészik, a legrégibb kövült példányokat a Purbeck- és a Wealden-képletekből ismerjük. Több faj gyöngyöt termel, a legtöbbet a folyami gyöngykagyló (Margaritana). Hazánkban is több faj tenyészik, melyek közül közönségesebb az U. pictorum L., U. tumidus Phil. és U. batavus Lam."

Mindenesetre, ha a hír igaznak bizonyul, újabb olyan különlegességet kóstolhatunk meg, ami tengeriben az arra szakosodott üzletekben igen borsos áron vehető csak meg, de annak tartalmas húsossága meg sem közelíti a hazai rendelkezésünkre állóét. (Remélem nem védett faj ...)

Na, gyerünk halászlét főzni :))...

Mijo

Előzmény: Mijo (84)
mamicska Creative Commons License 2004.02.05 0 0 88
Ezt meg kellene kóstolniebédre
elgenubi Creative Commons License 2004.01.28 0 0 87
A tegnapi "dús" pacal sokkal csábítóbb.Velős változatig már eljutottam,de köröm meg farok.... Aaaaaha!!!
Előzmény: Mijo (84)
mamicska Creative Commons License 2004.01.28 0 0 86
Addig örüljetek és egyetek,amíg ki nem derül a magas vércukor!Attól kezdve ,mint én, csak nézhettek!!!Se cukor,se zsíros,se fínom kenyérke...semmi ami jó!!Még banán sem.Ha ilyen reggelim lehetne!!A mindennapi fél zsömle + feketekávé helyett....
Előzmény: zvajda (85)
zvajda Creative Commons License 2004.01.28 0 0 85
Nnnnai ilyent egyél Te.
Előzmény: Mijo (84)
Mijo Creative Commons License 2004.01.28 0 0 84

Valaki említette egyik étkünk láttán, hogy mi milyen jól élünk. Naja!
Tudok egy nagyon fíííínom receptet gyors reggeli készítéséhez.

Egy porcijó:
tegyünk egy bögrébe 3 evőkanál zabpelyhet
3 evőkanál étkezési búzakorpát
1 evőkanál kapuccsínót
1 kávéskanál kristálycukrot
mindezt öntsük nyakon kézforró vízzel,
majd hagyjuk pár percig dagadni, és máris rendelkezésünkre áll egy adag könnyű, de laktató és felettébb ízletes reggeli :).

Ízlése válogatja, a cukor akár el is maradhat, és aki bírja, a vizet helyettesítse meleg tejjel.

Mijo

oszibá Creative Commons License 2003.12.24 0 0 83
Gondoltam, hogy ilyesmi van a dologban.
Előzmény: mamicska (82)
mamicska Creative Commons License 2003.12.24 0 0 82
A recepted.....sírba tesznek az ilyen jó dolgok.
Előzmény: oszibá (81)
oszibá Creative Commons License 2003.12.24 0 0 81
Jaj, mi történt veled?
Előzmény: mamicska (80)
mamicska Creative Commons License 2003.12.22 0 0 80
oszibá,végem van!
Előzmény: oszibá (79)
oszibá Creative Commons License 2003.12.21 0 0 79
Harcsa almás-mustáros mártással

A hagyományokhoz híven karácsonykor a legtöbb helyen hal kerül az asztalra. A harcsát sokféleképpen el lehet készíteni: egyszerűen vajban sütve vagy jól fűszerezve, főzelékfélékkel együtt felfújtként sütőben sütve. Igen ízletes gyümölccsel és pikán mártással az alábbi recept szerint elkészítve. A megszokott rántott haltól eltérően már előre is elkészíthető, mert párolni kell és melegen tartani, így olajszag sem lesz a lakásban.

Hozzávalók:
80 dkg filézett harcsahús 4 adagban
1 fej vöröshagyma
30 dkg savanykás alma
2,5 dl víz
1,5 dl száraz fehérbor
só, frissen őrölt bors
1 teáskanál mustármag
5 szem bors
1 evőkanál olaj
2 dkg vaj
1 dl tejszín
1 evőkanál dijoni mustár

A halat öblítse le, itassa le róla a nedvességet, enyhén sózza-borsozza. Egy nagy főzőedényben forralja fel a vizet a borral, a mustármaggal és a szemes borssal. A halfiléket kenje be olajjal és helyezze egymás mellé egy pároló szitabetétre. Lefedve a lé fölött párolja 8-10 percig, majd csavarja a halat alufóliába és enyhén meleg (75 C-os) sütőben tartsa melegen.

Hámozza meg és aprítsa fel a hagymát. Az almát is hámozza meg, vágja negyedekre, majd szeletelje fel. Közepes hőfokon forrósítja fel a vajat egy serpenyőben, állandóan forgatva kb. 6 percig párolja meg a hagymát és az almát, majd adjon hozzá 1,5 dl párolólevet. A tejszínnel és a mustárral főzze fel, ízesítse sóval-borssal. A mártást öntse a halra. Sós vízben főtt burgonya illik hozzá.

http://www.egyperces.hu

oszibá Creative Commons License 2003.10.03 0 0 78
Pulykahasé

Egészsége megőrzéséhez vagy helyreállításához próbálja ki ezt a könnyen és gyorsan elkészíthető receptet, amelyből hiányoznak az élesztőgombára érzékenyek számára ártalmas összetevők.

Hozzávalók 2 személy részére:
1 evőkanál vaj
1 kisebb fej vöröshagyma
1 közepes burgonya
1 közepes zeller
1 zöldpaprika
1 közepes sárgarépa
15 dkg főtt pulyka
húsleves (ízlés szerint)
½ csokor petrezselyem zöld
só és/vagy tengeri alga
cayenne-i bors vagy pirospaprika (ízlés szerint)

Elkészítés:
A vöröshagymát, a burgonyát, a zöldpaprikát és a petrezselymet vágja apróra, a zellert és a sárgarépát szeletelje fel. Vágja kockákra a főtt pulykát. A kis lángon megolvasztott vajon pirítsa meg a vöröshagymát és a burgonyát. Amikor megpuhult, keverje hozzá a többi zöldséget (a petrezselyem kivételével), a pulykát és a húslevest, majd főzze addig, amíg kissé porhanyós nem lesz. Végül adja hozza a petrezselymet és a fűszereket.

Ebben a receptben a pulyka helyett használhatunk maradék csirkét, halat vagy friss húst is. A friss húst azonban még azelőtt adja hozzá, mielőtt a burgonya megfő.
http://depo.hu/?page_number=6&id=14328&lid=18&csid=216

oszibá Creative Commons License 2003.07.08 0 0 77
Így szezon közben.

Uborkasaláta dinnyével

A hagyományos tejfölös uborkasaláta helyett próbálja ki ezt az egzotikus különlegességet. Önmagában előételként fogyasztva vagy fehér húsokhoz is kitűnő.

Hozzávalók:
1 uborka (kb. 400 g)
1/2 sárgadinnye
1 limetta vagy citrom
2 evőkanál narancslé
1 kávéskanál méz
1 csipetnyi só
frissen őrölt fehér bors
1 kávéskanál olaj
1 evőkanál fenyőmag

Elkészítés:
Hámozza meg az uborkát, hosszában vágja ketté, magjait kanállal kaparja ki. Az uborkafeleket vágja vékony szeletekre. A fél dinnyéből is távolítsa el a magokat, majd vájjon ki speciális kanállal vagy kávéskanállal kis gömböket a gyümölcshúsból. Éles kis késsel hámozza meg a limettát, vékony hártyáját is húzza le, majd vágja kis kockákra.
Mindezeket a hozzávalókat keverje össze egy nagy tálban. A narancslevet a mézzel, sóval, borssal és az olajjal keverje simára, végül óvatosan adja hozzá a salátához. Fenyőmagokkal megszórva tálalja tányérokra.

oszibá Creative Commons License 2003.05.26 0 0 76
Marhasült Royal módra

A tormamártás jellegzetes ízzel gazdagítja ezt a tálban sült ünnepi húsételt.

Hozzávalók:

1 kg sovány marhafelsál
3 ek olaj
1 kg burgonya meghámozva, kockára vágva
6 közepes sárgarépa tisztítva, hasábokra vágva
6 közepes fehér répa tisztítva, hosszában negyedelve és hasábokra vágva
2 közepes fej vöröshagyma tisztítva, negyedelve
1 kávéskanál szárított majoránna
1 mokkáskanál só
bors

A mártáshoz:
1,5 dl tejföl
4 kávéskanál frissen reszelt, vagy eltett torma
1 evőkanál fehérborecet vagy más enyhe ecet
csipetnyi cukor
csipetnyi só

Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 220 C fokra (gáznál 7-es). Öntse az olajat egy tepsibe és melegítse kb fél percig a sütőben. Tegye bele a burgonyát, a répákat, és a hagymát, szórja meg a majorannával, sózza, borsozza és keverje jól össze. Párolja a sütőben a zöldségeket 10 percig.

A húst mossa meg, törölja le, sózza, borsozza és tegye a tepsibe a zöldségek közé. Állítsa a sütőt 230 C fokra (gáznál 8-as) és süsse 25 percig. Mérsékelje a hőmérsékletet 180 C fokra (gáznál 4-es) és időnként megforgatva süsse még 32-36 percig ha angolosan, 40-44 percig ha közepesen és 44-48 percig ha jól átsütve szereti.

Vegye ki a tepsit a sütőből és alufóliával lazán takarja be. Pihentesse 15 percig és csak ezután vágja fel!

A mártáshoz keverje össze a tejfölt, a tormát, az ecetet, a cukrot és a sót.

Tálalásnál rendezze a zöldségeket és a húst egy tálra, és a mártással együtt kínálja.

http://www.depo.hu/?

oszibá Creative Commons License 2003.05.16 0 0 75
Sült kolbász bundában

Ebben a hagyományos brit egytálételben pirosra sült, ízletes kolbászkák rejtőznek ropogós tésztában. Gyorsan elkészíthető, laktató mégis különleges étel.

Hozzávalók:

50 dkg sütni való apró kolbász
15 dkg sima liszt
2 tojás enyhén felverve
kb. 2 dl tej
kb. 0,5 dl víz
2 ek olaj

a díszítéshez friss zsályalevél és sült almakarikák (elhagyható)

Elkészítés:
Szitálja a lisztet és a sót egy nagy tálba, készítsen mélyedést a közepébe és öntse bele az enyhén felvert tojásokat. Keverje össze a fokozatosan hozzáadott tejjel és vízzel csomómentesre. A tej és a víz mennyisége eltérhet a megadottól a liszt minőségétől függően, végeredményként egy sűrű, de folyós masszát kell kapni, nagyjából mint a tejszín.

Pihentesse a tésztát legalább 30 percig.

Melegítse elő a sütőt 220 C fokosra (gáznál 7-es). Öntse az olajat egy tepsibe és melegítse a sütőben kb. 5 percig. Tegye bele a kolbászokat és süsse kb. 10 percig vagy amíg szép pirosak lesznek.

A tésztát ismét keverje fel alaposan és öntse a kolbászokra. A tepsit visszatéve süsse további 35-40 percig aranysárgára és ropogósra.

Tetszés szerint friss zsályalevéllel és almakarikákkal díszítve tálalja.

Ismerjen meg további különleges ízeket a világból! Kattintson ide:
http://www.depo.hu/?page_number=6&id=12244&lid=18&csid=225

oszibá Creative Commons License 2003.05.03 0 0 74
valamelyiket süsd meg
Előzmény: MALWIN (73)
MALWIN Creative Commons License 2003.05.02 0 0 73
Ennyi recipe után, mégis, mit mondhatnék?
Elgyöngülök::::.
Előzmény: oszibá (72)
oszibá Creative Commons License 2003.05.02 0 0 72
Ahogy gondolod?
Előzmény: MALWIN (71)
MALWIN Creative Commons License 2003.05.01 0 0 71
Nem jó a topiccím.
Helyesen: AAAaaahhhh....
oszibá Creative Commons License 2003.04.30 0 0 70
Pácolt szarvas comb. [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
oszibá Creative Commons License 2003.04.17 0 0 69
Finom kalács

Hozzávalók 8 szelethez:
3,5 + 1 dl tej
2 kockacukor 3 dkg élesztő
8+2 dkg vaj/margarin 50 dkg finomliszt + a formázáshoz
3 dkg cukor
3 + 1 tojássárgája
4 tojás
1 kávéskanál olaj

Előkészítés: Meglangyosítunk 3,5 dl tejet, ebből 1 dl-t átöntünk egy bögrébe, simára keverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk. Felolvasztunk 8 dkg vajat/margarint, a maradék 2 dkg vajjal vastagon kikenünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.

Elkészítés: A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a környezetéből annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú legyen (azaz kovászt készítünk). Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, konyharuhával letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc). A maradék 2,5 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, 1 csipet sót, 3 tojássárgáját és az olvasztott vajat/margarint. Felét a lisztben kelt kovász tetejére öntjük, összekeverjük, majd a masszához adjuk a maradékot is, és addig dagasztjuk, amíg fényes, hólyagos nem lesz, és el nem válik az edény falától (egészen lágy tésztát kapunk). Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, letakarjuk, és ismét a kétszeresére kelesztjük (30-40 perc). A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, 55-60 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük, és hármas fonással megfonjuk, a végeket összecsippentjük.
Belefektetjük-kanyarítjuk a sütőformába úgy, hogy az összecsippentett végek alulra kerüljenek. A nyers tojásokat gondosan megmossuk, szárazra töröljük, vékonyan megkenjük olajjal, és belenyomkodjuk a tésztafonatba. Letakarjuk, meleg helyen addig kelesztjük, amíg a tészta csaknem kitölti a formát. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). A tészta tetejét - a tojásokat nem! - megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, és a forró sütőben 40-45 percig sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, lazán befedjük alufóliával).

A maradék 1 dl tejet felforrósítjuk. Kivesszük a kalácsot a sütőből, és azonnal megkenegetjük-öntözzük a tejjel (ettől lesz foszlós!). A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra csúsztatjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk egészen kihűlni. A húsvéti sonka mellé kínáljuk. A szépség kedvéért csak az asztalnál szeleteljük!
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 1740 kJ/416 kcal
Ismerd meg a világ izeit

egyperces.hu

oszibá Creative Commons License 2002.12.28 0 0 68
oszibá Creative Commons License 2002.12.28 0 0 67
Krampampuli

A szilveszteri krampampuli készítése régi hagyomány, van aki a felobbanó tűzben meglátja a jövőt. Ha nem is rendelkezik ilyen képességekkel, az éjfél közeledtével a sötét szobában az égő rum imbolygó kékes lángja, a fűszeres illatok felejthetetlenné teszik az óévbúcsúztatót. Lepje meg vendégeit e látványos italkülönlegességgel!

Hozzávalók:
mazsola
füge
kimagozott datolya
cukrozott narancshéj
dióval bélelt aszalt szilva
cukrozott gyümölcsök
50 dkg kockacukor
5 dl rum
2 liter vörös- vagy fehérborból készített forralt bor (fahéj, citromhéj, szegfűszeg, vanília)
1 liter forró tea
2 narancs leve

Elkészítés:
Egy méretes tűzálló tálba tegye az összevágott déligyümölcsöket. A tálra helyezett tartórácson halmozza fel a kockacukrot. Öntse rá a rumot és gyújtsa meg. Mire a kék láng kialszik, az olvadt cukor lecsöpög a tálba. Ezután öntsön hozzá két liter fűszeres forralt bort, 1 liter forró teát, 2 narancs levét. Jól keverje össze, kóstolja meg (ha kell, változtasson az arányokon). Szűrje puncsos poharakba a gőzölgő italt, kínálja hozzá a gyümölcsöket is. Hűtve is nagyon finom.

oszibá Creative Commons License 2002.12.06 0 0 66
SZALONNÁS PULYKASÜLT

Hozzávalók:

- 1 bébipulyka (kb 2,5 kg)
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 pohár tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- törött fehér bors

A megtisztított pulykát alaposan sózza meg belülről. A bőrét óvatosan lazítsa fel, és csúsztassa alá a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát. Ezután kívül is sózza meg a pulykát, majd tegye egy tepsibe. Öntsön alá 2 pohár vizet, szorosan fedje le alufóliával, majd előmelegített, forró sütőben párolja másfél-két órán át. Ezután vegye le a tepsiről az alufóliát vagy a tetőt, és hagyja még negyed órát állni. Közben keverje össze a tejfölt az összezúzott fokhagymával, sóval és törött borssal. Szeletelje fel a pulykát, majd bőrével felfelé fektesse a szeleteket egymás mellé a tepsiben. Kenje meg a tejfölös keverékkel a szeletek tetejét, és süsse piros-ropogósra. Tálalja krumplipürével és salátával, illetve savanyúsággal.

oszibá Creative Commons License 2002.12.06 0 0 65
GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT
PULYKA

Hozzávalók:

- 1 fiatal pulyka (kb. 2,5 kg)
- 80 dkg szelídgesztenye
- 60 dkg darált sertéslapocka
- 3 tojás
- 2 dl tejszín
- 10 dkg füstölt szalonna
- zsír
- só
- őrölt bors

A bevagdalt gesztenyét süsse meg sütőben, fóliával kibélelt tepsiben, vagy már megtisztítva párolja meg. A kihűlt gesztenyét darálja le. Gesztenyemasszát ne használjon ehhez a recepthez, mert az édes ízű, és az állaga sem megfelelő.

A húst fűszerezze meg, üsse rá a tojásokat, locsolja meg a tejszínnel, majd a gesztenyével is dolgozza össze. A megtisztított pulyka hasüregét töltse meg ezzel a masszával, és tűzze össze hústűvel a vágatot. A pulyka mellrészét borítsa be vékony szalonnaszeletekkel, tegye a tepsibe, majd öntse le olvasztott zsírral. Lassú tűzön, időnként meglocsolgatva süsse. Feldarabolva tálalja. Köretként burgonya, párolt zöldség és gyümölcskompót (pl. áfonyás almakompót) illik hozzá.

oszibá Creative Commons License 2002.12.06 0 0 64
Flódni

Ha attól tart, hogy kireped a bejgli, de szeretné családját, barátait elkápráztatni, akkor próbálja ki ezt a különlegességet.

Hozzávalók:
Töltelékhez:
20 dkg darált dió
20 dkg darált mák
40 dkg reszelt alma
5 dkg szilvalekvár
1 dl fehérbor (vagy víz)
10 dkg mazsola
30 dkg kristálycukor
1 citrom
őrölt fahéj

Tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg libazsír (vagy margarin vagy vaj)
3 tojássárgája
10 dkg cukor
1 csomag sütőpor

Először a tölteléket készítse el.
A diót a cukor egyharmadával, a mazsolával és 2 evőkanál borral keverje össze, negyed citrom levét csavarja bele és dobja bele a kicsavart citromot, majd forrásig hevítse. Folyamatos kevergetés mellett főzze 1 percig, majd hagyja kihűlni.
A mákot a cukor egyharmadával, 3-4 evőkanál borral keverje össze, a maradék citrom levét csavarja bele és dobja bele a kicsavart citromot, majd forrásig hevítse. Folyamatos kevergetés mellett főzze 1 percig, majd hagyja kihűlni.
A reszelt almát a cukor egyharmadával, fahéjjal és 2-3 evőkanál borral keverje össze, majd forrásig hevítse. Folyamatos kevergetés mellett addig főzze, amíg már nem áll alatta lé, majd hagyja kihűlni.

A lisztet keverje el a sütőporral és a cukorral, morzsolja bele a libazsírt majd adja hozzá a tojássárgákat. Dolgozza össze, ha nagyon száraz, kevés fehér bort adjon hozzá. Gyors mozdulatokkal gyúrja át a tésztát, majd ossza 4 egyforma részre és a lapokat nyújtsa ki vékonyra.

Tegye az első lapot zsíradékkal kikent tepsire és kenje meg a diótöltelékkel. Tegye rá a következő lapot és kenje meg a szilvalekvárral, majd oszlassa el rajta a máktölteléket. Ha valamelyik töltelék vagy a lekvár túl sűrű, nehezen kenhető, akkor kevés fehér borral hígítsa. Tegye rá a harmadik lapot és kenje meg az almatöltelékkel. Borítsa be a negyedik lappal, kenje meg tojással, szúrkálja meg villával és süsse alacsony hőfokon (160 C) nagyjából egy órát.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!