Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 2003.06.29 0 0 613
A beteg eldöntheti, hogy el akar-e menni az X.-dik béltükrözésre vagy sem. Végül is van szabad akarat. Ez kint sincs másként, a privátbiztosítottat 16x kivizsgálják akár kell akár nem. Viszont az a felfogás, hogy a nyugdíjas ráér, számomra elfogadhatatlan. Ezt én soha sehol nem tapasztaltam. Ha időt kértem valamilyen orvosnál soha nem kérdezték a státusomat, tehát, hogy dolgozom-e vagy "ráérő" nyugdíjas vagyok. Kétségtelen, hogy voltak hosszabb határidők, de ezt megtanulja az ember elfogadni. Náthával pedig nem szaladgáltunk orovoshoz, mert az ugyis elmulik magától.A vérnyomást meg minden patikában megmérték, ingyen és bérmentve.
Előzmény: Mumu (612)
Mumu Creative Commons License 2003.06.29 0 0 612
En tudom es ertekelem a szocialis erzekenysegedet.
A nyugdijas barmelyik tarsadalomba egy szukseges rossz,egy olyan aki felakarja venni azt a biztositasi penzt amit befizetett az aktiv elete alatt.Minden gyorsan kimult nyugdijas,nyereseg.
Igy ebben a brancheban is hiszen ha vannak preferenciak,korhazakban,tehat ha kell a 3 lelegzogep es 5-en vannak rea akkor termeszetesen azzok kapjak akik fiatalabbak es ezt meg is lehet erteni..
Persze mas a helyzet ha az idos beteg hozz is valamit a konyhara,marmint hogy kulfoldon biztositva leven fel lehet szamolni neki mindent,igy aztan nonek a kinzoeszkozok hasznalata,mindenen atvezetik a beteget ami draga...
Ezt lehetne peldaul allamilag intezmenyesiteni hogy ne legyen tulzas ,megjobban egy privat helyen,de igy is megmarad a nyeresegel szamolo vezerelv.
Előzmény: Boszorka (611)
Boszorka Creative Commons License 2003.06.29 0 0 611
Nos ez a "ráér nyugdíjas" mondat az amivel engem a plafonra lehet kergetni. Itt jön az emberek idejének a tisztelete stb. Honnan tudhatja az orvos, hogy az a nyugdíjas nem máshol szeretné-e eltölteni a szabad idejét mint a különböző várószobákban.
Mindezt teljesen önzetlenűl mondom/írom, hiszen én ebben nem veszek részt, remélem nem is fogok, helyzetemnél fogva. De bármennyire hihetetlen is ez rólam engem a többi emberek jogos érdekei is érdekelnek.
Előzmény: tölgy (610)
tölgy Creative Commons License 2003.06.29 0 0 610
na még ezt elmondom:
az anyukám ma mutatta a lapot amin mindkét oldal televolt telefonszámokkal, cimekkel ahova irányitgatták(dobálták), mert egy bizottsághoz kell beadni minden friss vizsgálati erdményről összegzett , háziorvos által kitöltött 4 oldalas kérelmet a "fogyatékossági ellátás megitéléséhez" ami lehet havi 4000.-ft-al növeli a havi jövedelmét (ehhez nem elég hogy egy szeme van , a másik ugyan többször mütött lézerrel glaukómás rohamai okán, uerről gyorsan fejlődő szürkehályogot vettek le tavaly-jólsikerült eredménnyel a zárójelentésen, mindkét fülére nagyothall, hallókészüléket használ mindkét fülében, de csak 50 %-os a károsodás, legalábbis 2 éve ennyi volt, most uj vizsgálatra megy-ez általában flottul megy!-és a mozgásszervi nyavalyáit nem is lehet feltüntetni, mert az nem számít! fogni nem tud rendesen az ujjaival(köszvény?), csigolyái tropák 30 éves kora óta, térde begyullad/és dagad hosszabb járástól-(kocsimentes már vagy 8 éve), szóval tortura, de ha csak kevés remény van arra, hogy megitélik neki akkoris végigcsinálja.
(elvégre ráér! nyugdíjas):-)
és mindehhez csak 73 éves.
Előzmény: Boszorka (608)
tölgy Creative Commons License 2003.06.29 0 0 609
bocs, de rosszul látod az "esésemet"!:-)
bizony nem keveset gondolkodom, és látok, és továbbgondolkodom, és keresem a megfelelő utat!

a MÁV kházról szólt éppen Klia több órás várakozásról szóló esetleirása!

látótérvizsgálat pedig gép függő, és kezelőfüggő-nem is kell orvosnak végeznie!!!sőt! orvos komolyabb vizsgálatot csinál ezidő alatt, csak az eredményt értékeli ki.
(noés nem 10 perc, legalábbis rendesen kétszemre vizsgálva többet végigasszisztáltam mikor csinálták a betegeimnek, anyukámnak(sztk, klinika egyre ment, várakozások szintén!)
ha egy beteg tovább bizonyttalankodik és még ujabb gondok jönnek elő amit még egykalap alatt szeretne elvégeztetni, nos töltöttem bent az orvosi vizsgálatoknál majd egy órát is!!1 beteggel-nehezen is mozgott egyik székből át a másik vizsgálógépig.
a MÁV-ban vannak időpontos vizsgálatok-melyre pl én is szivultrahangra 3 hónapos előjegyzéssel mentem vagy 4 éve,ott azonnal behivtak akkor már; most sem ártana ellenőrizni,de ráérek!
:-)

Neked nem mondok olyat, hogy nyugi, mert már nem kamaszhév adja az indulati töltést.
viszont lazábban venni>könnyebb elviselést hozhat, de látom a "kivert balhé" hoz enyhülést számodra, nem akarlak befolyásolni, tudom is, hogy nem lehet!:-)

szép enyhe napokat kívánok!:-)
(erről eszembejutott ujabb ....mi is?: a légkondibetegségek sem voltak mig nem találták fel és terjedt el a világ gazdagabb részén, azóta az orvostudomány már ezt is kutathatja, gyógyíthatja az arra érzékenyeket)

üdv:tölgy

Előzmény: Boszorka (608)
Boszorka Creative Commons License 2003.06.28 0 0 608
Érdekes, hogy a Kékgolyóban képtelenek betartani az időket, ugyanez a MÁV kórházban lehetséges. Ismeretség se kell, az orvos beutal, egyeztet egy időt és kész.
Engem elküldtek tavaly egy látótér vizsgálatra a Honvéd kórházba. Meg volt az időpont és ott voltam pontosan. Erre közölték, hogy ja a Katinka ma nem jött be adunk másik időt. Privát voltam és balhéztam rendesen de nem akadt egy orvos se, aki kegyeskedett volna megcsinálni azt a nyomorúlt 10 perces munkát.

Igenis hiszem, hogy meg lehet tanítani az embereket arra, hogy csak előzetes egyeztetés után mehetnek orvoshoz. Ez pl. az egykori DDR-ben is működött, igy az egyesülés után nem okozott sokkot ez a rendszer.

Ja és most kivételesen Tölgyem egy kis kritika. Ebben az ügyben te is beleesel abba a tipikus magyar betegségbe, hogy gondolkozás nélkül rámondod valamire, hogy ezt nem lehet megcsinálni. Mikor még külföldiekkel együtt jótékonykodtam itthon, ettől mindig gutaütést kaptak a valódi külföldiek, hogy miért mondják itt a magyarok mindenre gondolkozás nélkül, hogy ezt itt nem lehet megcsinálni. Mi sokszor bebizonyítottuk, hogy lehet és mellesleg sokmilliós műszereket vettünk egy gyerekkorháznak.

Előzmény: tölgy (605)
Mumu Creative Commons License 2003.06.28 0 0 607
Ez pontosan igy van,erre akartam ramutatni, a peldammal.
Előzmény: tölgy (605)
tölgy Creative Commons License 2003.06.28 0 0 606
helyesen: járulék fizetés részünkről, járadékot kapjuk:-)igénybe vesszük.
Előzmény: tölgy (605)
tölgy Creative Commons License 2003.06.28 0 0 605
igen , ilyenre gondoltam (irtam is) és a pontos megfogalmazásod is mutatja: + járadék fizetésért >kiegészitő betegbiztosítás.

Boszinak:
már nincs társadalombiztosító, hanem külön váltak és egészségbiztositó pénztár van , nyugdijfolyósító igazgatóság)

a járadákok nem egyeznek a járulékokkal.

ezért csak az alap nyugdíj, és az alapellátást biztosító egészségbiztosítás müködik (egyre kisebb /rosszabb "eredménnyel"

behozták a plusz nyugdíjpénztárakat és a pluszeübiztositókat, de ezek már természetesen nem állambácsi szinten müködnek, a biztosítottnak mélyebben kell előre a pénzét befizetnie!(vagy a munkáltatónak megéri és átvállalja nagyrészét ennek a befizetésnek) de nem sok munkáltató él ezzel, sőt nem kiszámitható, hogy meddig él vele!!

bizonytalanság nagy "résztvevő" ebben a kapcsolatban is!

mert egy állandó mozgásbanlévő országban élünk, nem egy régen beállt rendszerűben!

Mumu az MR-re bejutásod igazi példája, hogy Ti is az ismerettséggel jutottatok be, de akinek nem volt az uugy végigülte a várakozást, ráadásul pl vidékről felutazva, mint lejjebb olvasható eset is mutatja!
szóval az átlagbeteg!!(és ugye soknak bizony ott a rettegés oka is! és a gépek elromlanak , ujara nincs pénz, bármennyire legszükségesebbek közé tartozik!)

Előzmény: Mumu (604)
Mumu Creative Commons License 2003.06.28 0 0 604
A Zusatzversicherung a nemetajku orzsgokba egy a kozonseges bizositasra (TAJ) raepulo plusz jaradak amit a bitztositott direkt befizet vagy ha olyan a smunkaszerzodese helyete vagy veleegyutt befizet a vallalata.
Nem annyi mint a teljes betegbiztositas de tobb mint a mezei.Egyes plusz szolgaltasra alkalmasak.
Előzmény: tölgy (598)
Mumu Creative Commons License 2003.06.28 0 0 603
Ezt ugyanigy erzem en is..
A felesegemet el kellett vinnem egy MR-re amit egy endokrinologus prof.iratott ki akinek egy bizonyos kvotaja volt az onkologian (nincs ilyen baja).Fel otre voltunk programalva es eltoltottuk az egesz delutant sot estet is (kb.fel kilencig) mikor kerdesunkre azt valaszoltak hogy meg egy orat kellene ott toltenunk amig hivjak..Elmentunk dolgavegeztelenul.
Ugyanazt minden burokracia nelkul szemelyes intervenciomra megkaptam problema nelkul, pontos orara.Ismertek.
Odaat pedig mezei kuncsaft voltam nem tudhattak hogy halas lettem volna erte,akkor elore vettek volna mint annyi mast a szemunk elott..
A Zusatzversicherungrol most targyalnak szaki korbe mint a privatizacio alternativajarol...
Nem sokat erne mert a lehetseges befolyt osszeg nem elegitene ki a privat mukodtetot.Itt euroban is horobilis oszszeg a mukodtetese barmilyen modern gepnek..
Előzmény: Boszorka (597)
tölgy Creative Commons License 2003.06.27 0 0 602
ez nem az a foglalkozás!
nem taxi, nem fodrász, nem énekóra!

az alapellátásnál nincs és nem is lehet "elvárás" hogy időpontot kérjen a beteg (nincs telefon mindenhol! és használni se tudja mindenki, viszont elérhetőnek kell megkülönböztetés nélkül minden ember számára)!

a maszek orvoshoz nem mész le egy vérnyomásmérésre, se injekcióra! se kádba helyezhető ülőke receptjéért!
ez nem Svájc és nem egyék régóta kialakult eg.ü.rendszerű ország!.
és nem állitható át (az átlagemberek miatt!!!! és ez a többség! kisebbség megtalálja a maga egyéb utját!
de alapvető joga, ezért lehetősége is van az alapellátásban is beülni a sorba azok közé akik máshová képtelenek menni!

és afelé megyünk, hogy csak ennyi lesz az elérhető egyre többeknek! amellett, hogy a teher nagyobb lesz aki teheti átnyergel az uj magánkúrházakhoz, de!!!sok -szerencsére!-orvos marad szolgálni rossz körülmények között is!

most hallottam -vagy irtam már valahol??-
egy matekprofesszor átment magánegyetemre többpénzért persze, de a LELKE!! visszasirja a régi helyét ahol még aki bejutott a nagytöbbség tanulni/tudni akart!nehéz felvételi után bentmaradni is nehéz!! élmény volt velük "dolgozni", ma viszont gazdag csemeték bukdácsolását kinlódja, és törik Ő megfele!!diák meg ujrajárja-befizeti a magad tandijat, ő meg belerokkan a lustaság, linkségek nyomása miatt.persze kell a cégnek a bevétel!
(meghasonláshoz vezet, pénz, pénz, pénz!grrrrr)

szerintem szintén magyar sajátosság a kitudja honnan lévő elszántság, lelkesesdés, akkoris ha máshol soxorosát kaphatja-de mégis maradnak! igényeiket nem mossa át a pénz!!
(exemtől hallottam és ugy utálom azt a kifejezést, hogy :mennyit érsz?? pénzben kifejezve-ami ugye amit már felmutatsz ennyi idős korodra!
iszonyodom a pénzzel méréstől! nyugati ostoba minta begyűrűzött már ide is persze, és ha a politika nem zavarná meg pl a dokikat is!! akkor még mindig csodálnám az agy/szivsebészeket és sorolhatnánk hány csendes, rongyrázásmentes emberiség segitőit!
nagy a zürzavar, eközben persze sokan élvezik a 8 óra magánkorházi praxist/pénzt/paripát! de még megrögzött hajtásból bevállalnak egy két otthoni rendelést is, rohannak ide és oda,szakértenek itt-ott, a teljesség igénye hol kérhető számon? és melyiknél mélyülnek el ugy igazából?
szivesen csinálnék ilyen munkamegfigyelést/kisérést/dokumentálást pl egy hónapon keresztül:-)

Előzmény: Boszorka (601)
Boszorka Creative Commons License 2003.06.27 0 0 601
A számhuzogatós rendszer biztos jó az otp-ben vagy a postákon. Orvosnál kulturáltan azt úgy kell csinálni, hogy telefonál az ember, kap egy időpontot és akkor pontosan ott van. Nem előbb és nem később. Ez már Magyarországon is működik (privátban) tehát ugyanígy működhetne sztk-ban is. Csak aki nem pontos el kellene egyszer-kétszer küldeni és akkor megtanulják. Nem munkaidőben kell az orvosnak kommunikálni stb. Ahol nekem várni kell ott engem többé nem látnak. Képzeld még egy fodrászt is megszoktattam itt Pesten, hogy én pontosan megyek a bejelentett időre és akkor azonnal én vagyok a soron. Én bármikor vállalom ingyen és bérmentve, hogy bármilyen praxisban rendet rakok, csak adjanak egy biztonsági őrt mellém. De akkor az orvos mamáját se engedném be ha nem lenne bejelentve.
Sajnos itt még nem tanulták meg, hogy az idő pénz, és mindenki tartsa tiszteletben a másik idejét.
Előzmény: tölgy (598)
tölgy Creative Commons License 2003.06.27 0 0 600
az a megjegyzésem, hogy ez itt m.ország magábafoglalja a példák özönét (ami nem zárja ám ki, hogy morognivaló nem létezik a nagy nyugaton:-)

másik megállappításom:hogy egy feneketlen kút aminek a fala nem zárt beton, igy elfolyások mindenoldalra, mélységekben láthatatlanul lehetséges.

nem váltható meg!
változás persze volt, van és lesz!

de csodavárás gyerekkor része.
szvsz.

és kritozálni, dühöngeni mindig lehet, és könnyebb is ezerrel mint mindenkinek a maga lehetősége szerint tenni, hogy a vágyottként haladjon a szekér, ja és egyezni kell a rajtaülöknek az irányban!
enni adni a lovaknak is, nem csak ostorral hanem szépszóval simogatással is élni afelé aki huzza a szekeret.
(nem a pénz a központi gondolatom!)

:-)

Előzmény: Törölt nick (599)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.27 0 0 599
en mar kaptam sorszamot varakozasra felajultan vérezve és nem engedtek elore egy oraig sem.. szoval a surgossegben sem hiszek.. masnak nem surgos.
Előzmény: tölgy (598)
tölgy Creative Commons License 2003.06.27 0 0 598
ez a privát micsoda egy privát betegbiztosító?vagy mit foglal magában?

az alapellátás -ami az alapbiztosítási(EgészségPénztárhoz) befizetésekből gazdálkodna, nos abból bizony lehetetlen a magándokikat.

a körzetiorvosi rendelők már magánrendelőként müködnek-bérelik a helyeiket ott ahol eddig az önkormányzat alá tartoztak.
az egészségbiztositónak havonta flopin leadják a végzett munkájuk aprólékos kimutatását, és kapják ezután az utalást:_)

most mondják:előre bejelentkezni lehet jövőrétől, ugy mint az OTP-ben sorszámhuzáa gépileg, kijelzőn látod a számot, a rendszer kiépitéshez már kaptak támogatást-de még pályázgathatnak.

na ehhéz meg én mondom: bizony be kell menjek sok sorbanálló előtt mikor odaérek, nem várhatom ki a sort, mert én fix 5 perc alatt tömören, lényeget közlök, és kérem az éépen adandó recepteket.(ha nem sürgös az dolgom, akkor leadom a portán levélmagyarázattal, és válaszért majd visszamegyek ha ismét arra visz az utvonalam, mert ugye nekem napi 6-8 beteghez kell eljutnom, ellátnom, várakozni csacsogni , olvasgastni nincs időm, mig ha jól belegondolunk, sürgős eset nem áll sorba seholsem, ahhoz kihivják az ügyeletet, vagy a házidokit még rendelésről is!!igy helyes, a többi beteg pedig türelmes lehet, mert ha majd ő lesz hasonló sürgösséváló, akkor majd hozzá is kirobog a dokija!

végülis az otp-ben tudnak várakozni, elfogadják hogy nem lehet sürgetni a számokkal foglalatoskodót, akkor a dr-nál is nyugi! nem lehet kapkodni!
mert szüksége van beszélgetésre-mely infócsere szerepet tölt be!!!

és kávétinni is kell, szomszédorvossal komunikálni is kell, mert pl a sok uj rendeletekkel kapcsolatos infócsre-összehangolás is kell, a bérelt, sosebiztos, fix munkahelyükről!

sok oldala van persze, és a sogórnő is beszaladhat évente egyszer :-)

bizonytalan körülmények között nem várható kiszámitható/kalkulálható munkavégzés!

nem alapellátást végző/vállaló!!! belgyógyászok munkadijait fizesse a beteg, vagy a (szintén beteg.V. munkahelye által a betegre kötött külön biztositóval kössön szerződést, és az állja a szlát.
de a biztositó az ur!! és ő szab határokat:mit mennyi %-ban finansziroz!!

Mumu által emlitett pl mutatja: az intenzivosztályos ellátást nem lehet kihozni gazdaságosan!
ja a fogászat, sebészet, szülészet hozza a pénzt, jöhetnek a külföldiek, még igy is kisebb költséggel usszák meg, a külföldi biztositó fog kötni szerződést, és leszenek osztályok az EU-s követelményeknek megfelelők, pár évig gazdaságos lesz, aztán mivel befektetni, visszaforgatni senki sem lelkesen költi a megszerzett pénzt, igy dugábadöl!

mert ez magyarország!
nem lehet átültetni 1:1ben semmit.

soktényezős hátráltatók miatt.

bocs a hosszuságért.(hibákért is, de nem olvasom vissza)

Előzmény: Boszorka (597)
Boszorka Creative Commons License 2003.06.27 0 0 597
Mielőtt privatizálnának, kellene lehetőséget teremteni a privát "Zusatzversicherung"-ra is. Minden magán rendelő azon dühöng, hogy ők nem kapják meg a beteg után a pénzt, amit az sztk-nak fizet a társadalombiztosítás. Kérdem én mit érdekli az a biztosítót, hogy ha nekem megéri időkímélésből privát orvoshoz mennem, akkor ő fizesse meg ami jár én pedig fizetem a többit. De ez ma itt nem így működik. Azért az általános közérzeten már az is sokat javítana, ha egy orvosi látogatás nem járna félnapi várakozással, zyufolt rendelőkben ahol leülni se lehet. Ez nem pénz kérdés, hogy előre beosztom a betegeket. Persze akkor mondjuk a kollega anyósa se mehetne be soron kívűl.
Előzmény: Mumu (595)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.27 0 0 596
Addig nem volt más baja...
Szólni ritkán tud, mivel a tudata beszűkült.

Az összecsúszott csigolya szerintem sebészet, de ezen nem veszünk össze...:)))

Előzmény: Boszorka (594)
Mumu Creative Commons License 2003.06.27 0 0 595
Korekt.
Alusta,lekiismeretlen,csalodott orvosok egyedsetein tul a valodi hibas az egesszegugy szervezese.En mint gazdasagi ember es jogasz,megis azt mondom hogy ha nincsen ra penz ezt sem lehet jol megoldani.
A kerdes hogy mennyire lehet gradualisan javitani a helyzeten.
bar baloldali vagyok,sajat tapasztalataim szerint semmikepen a privatizaciojaval.
1990-ben (gondolom ismetlem magam) megkiserelrtem a Kutvlgyi korhaz egy reszenek privatozaciojat,igy hogy a becsi AKH fazdasagi reszlege lett volna a tulajdonos.A terv negbukott,egszer az ittreni szervek nehezkedesen de ugyanaakkor a sajat kalkulacionkon is.Csak az ambulancia es fogorvosi resszort lehetett volna nyereseges,akkor is csak ha a akkor tobb mint 18000 nyugati rezidens itt gyogyitatta volna magat,a nyugati biztositou kifizettek volna a nyugati nivoju honorariumokat:Mar a fekvo beteg ,plane az intenziv osztalyu meg igy is veszteseges lett volna...
Előzmény: Boszorka (594)
Boszorka Creative Commons License 2003.06.26 0 0 594
Számomra ez nagyon is érthető. Összecsúszott csigolya, feltehetően ortopédia. Ha a bácsi nem panaszkodik, ugyan minek hívjanak belgyógyászt hozzá. Végül is a szívelégtelenségbe se halt bele, tehát biztos keritettek gyorsan egy belgyógyászt. A betegnek nem csak jogai vannak hanem lehetőleg együtt kell működnie az orvossal, tehát szólni ha más baja is van mint a csigolyája, ami biztos nagyon fáj de nem halálos.

Ettől függetlenűl a magyar egészségügy sajnos a béka popója alatt van 1-2 lépéssel és nagyon is ráférne egy komoly átszervezés és nagyobb fegyelem mindenki részéről. Viszont ha beteg vagyok mégiscsak orvoshoz megyek és nem természetgyógyászhoz, mert nem hiszek bennük.

Előzmény: Törölt nick (593)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.26 0 0 593
Tegnap előtt voltam kint egy bácsinál.
Összecsúszott 2 csigolyája. Befektették a korházba, nem műtötték, csak infuziót kapott. 2hét mulva nyombélvérzést kapott amire a feleség hivta fel a figyelmét az orvosoknak. Majdnem elvérzett. Rá egy hétre szivelégtelenségben majdnem meghalt.
Ez volt télen. Most már segitséggel tud járni és felszedett 10 kg-t. A gerince még mindig rossz...

Ha ezt egy természetgyógyász felügyelte volna akkor már rács mögött ülne...

Üdv
Adept

Előzmény: Boszorka (592)
Boszorka Creative Commons License 2003.06.26 0 0 592
Saját tapasztalatom itt Pesten, hogy ha a beteg úgy néz ki, hogy tényleg tudni akarja azigazságot, akkor megmondják. Viszont sok olyan beteg van, aki fél az igazságtól, szereti ha áltatják és inkább hisz a kegyes hazugságoknak mint a kegyetlen igazságnak. Így aztán jó emberismerőnek kell lenni szegény orvosnak, hogy megitélje kinek mit kell mondani.
Persze mindezek az igazságok nem egy zsufolt SZTK rendelőben hangzottak el, ott valóban nincs idő és lehetőség a beteg lelkének a pátyolására, amin azért egy kis szervezéssel és fegyelemmel lehetne segíteni.
Előzmény: Mumu (591)
Mumu Creative Commons License 2003.06.26 0 0 591
Igen.
Sok spektusa van az orvos-beteg kapcsolatnak.
Azt amnirol a cikk is ir es mi,mint betegek is erezuk,az orszag tarsadalmi visszamaradotsagabol adodo orvosi mentalitas hogy amit tudnak azt meg kell orizek maguknak es a betegnel egy olyan felvarazslo fel isten poziciorol kell diktalni.
A szemelyi szabadsag,a szemely tiszteklete itt sem ervenyesul.A tudat hogy a beteg maga rendelkezik az elete felett es az utiolso ertelembe joga van arra hogy arra kerje az orvost amit o akar.
Az orvos persze a magareszerol elbujhat vagy valobban igazat mond ,amilyen eppen az eset,hogya beteg nem erti meg es nincs eleg lehetosege a sajat akaratat artikulalni:Ez a legtobb esetben nem igaz,csak nem tudjak es nincs ra ido elmagyarazni.
Ugyaakkor arra is kell gondoljunk hogy milyen szerepet ad a mai egesszegugy az otvosnak,akinek ideje sincs egy betegre,mi tobb meg van kotve a kulonbozo takarekosagi eloirassal es tul igenybe vett.
Előzmény: Törölt nick (590)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.25 0 0 590
href="http://origo.hu/itthon/20030624embertelen.html">egy érdekes cikk a dokikról

Egy kis részlet:

Embertelen, arrogáns és titkolózó orvosok

A legtöbb panasz a képviselőkhöz az orvosok embertelen viselkedése miatt érkezett. Ezek közül leginkább az indokolatlan, túlzott várakoztatást; a durva megalázó hangnemet és a vizsgálatok alkalmával elszenvedett szeméremsértést sérelmezték a betegek. Utóbbi legtöbbször azt jelenti, hogy a betegeknek a vizsgálatokhoz olyankor kell levetkőzniük, amikor illetéktelen is jelen vannak. A durva hangnem, a sértő és megalázó szavak miatt különösen sok panasz érkezett az elmúlt években a betegjogi képviselőkhöz.

Ezek az esetek nagyon nehezen kezelhetőek. Tanúk és bizonyítékok nincsenek, így utólag szinte soha nincsenek következményei, bár a rendszeres bejelentések nyilván feltűnőek egy-egy orvos vagy ápoló esetében.

Két olyan helyzetet említ a jelentés, mely különösen sok panaszra adott okot. Az egyik a munkaképesség csökkenés mértékét megállapító orvosokra és bizottságokra vonatkozik. Rendkívül sokszor panaszkodnak betegek, hogy leszázalékolásukkor megalázóan bánnak velük, és az ilyenkor kötelező bizottsági döntések helyett az orvosok egyedül zárják le az ügyeket. A leszázalékolásokkor különösen sokszor arrogánsak az orvosok a betegekkel.

A másik feltűnően sokat kifogásolt helyzet a pszichiátriai betegekkel kapcsolatos. Sok korlátozottan cselekvőképes beteg arra panaszkodik, hogy ugyanúgy bánnak velük, mint a teljesen cselekvőképtelen betegekkel.

A megalázás mellett a második legtöbbet visszatérő panasz az orvosok titkolózásával kapcsolatos. Sokan panaszkodnak arra, hogy beavatkozások előtt úgy kell aláírniuk a beleegyező nyilatkozatot, hogy nem értik, miről van szó benne. Sokszor arra is panaszkodnak, hogy a vizsgálatok eredményét sem tudhatják meg. A betegjogi képviselőknek kell rendszeresen kikérniük egészségügyi dokumentációkat, pedig ezeket a betegnek joga van megkapni. Ha a beteg kéri, joga van minden leletéről másolatot is kapni.

Előfordul, hogy orvosok is panaszkodnak egymásra, hogy nem kapnak megfelelő információkat. Előfordul, hogy a háziorvosokat a kórházak például akkor sem értesítik, ha a betegük meghalt.

A panaszok között visszatérő probléma az ellátáshoz való jog korlátozása. Ezek leginkább a hosszú várakozással kapcsolatosak: sokszor hiába készül el a beutaló például szanatóriumba vagy egyes szakrendelésekre, feltűnően hosszú ideig kell várakozniuk a betegeknek, mire sorra kerülnek.

A betegjogi képviselők többsége azt állította, hogy az egészségügyi intézmények vezetői általában készségesen meghallgatják a panaszokat és együttműködők, de a bepanaszolt orvosokkal sokkal nehezebb dűlőre jutni. Ugyanakkor egyre több ügyben sikerül kompromisszumot kötni a beteg és orvosa között, a betegjogi képviselő közvetítésének köszönhetően.

Ha nem sikerül megegyezni a képviselő segítségével, akkor az ügyek a Betegjogi Koordinátori Tanács elé kerülnek, és hosszabb távon akár pereskedésig is éleződhet egy-egy konfliktus.


Boszorka Creative Commons License 2003.04.05 0 0 589
Előbb ki kellene próbálni. Mondjuk aztán lehetne egyénileg számlázni, amit a beteg tovább küldene a biztosítónak, ami kifizetné. Az egész világon (innen nyugatabbra) működik, sőt itt is nem egy privátklinikán szintén. Pedig ott semmi se jár, hanem mindenért fizetni kell. Lehet, hogy túl optimista vagyok, de az elmúl 10 évben már sok mindenről kiderült, hogy működik, amire itt azt mondták kapásból, hogy lehetetlen. Ismered a régi mondást? Nem akarásnak nyögés a vége.
Előzmény: kheiron (588)
kheiron Creative Commons License 2003.04.05 0 0 588
pl. 20 perc egy beteg és aki előbb vagy később jön, elküldi. Hamar megtanulnák az emberek a rendet.

Nem, a betegek először beperelnének mindent és mindenkit, aki csak él és mozog, mert nekik minden jár (de nem úgy ám, hogy fizettek érte, meg hogy szolgáltatást vesznek igénybe, mint a bankban, meg a postán, meg az autószerelőnél, nem ám, az egészségügy nekik jár), aztán az illető orvosnak, vagy intézménynek rossz híre megy.... attól meg elriadnak a betegek.

Előzmény: Boszorka (587)
Boszorka Creative Commons License 2003.04.04 0 0 587
Teljesen igazad van. Nem csak az oep finanszirozással van baj, hanem a rendetlenséggel, a szervezetlenséggel és a protekciózással. Nem tudom mennyivel jobb úgy dolgozni az orvosnak, hogy harmincan ragasztják egymásra a váróban a vírusokat? Ugyanazt a munkát elintézhetné úgy is, hogy pl. 20 perc egy beteg és aki előbb vagy később jön elküldi. Hamar megtanulnák az emberek a rendet.
Előzmény: tölgy (575)
Boszorka Creative Commons License 2003.04.04 0 0 586
Eddig nekem és ismerőseimnek csak jó tapasztalataik voltak a MÁV kórházban, illetve azon a privát részlegen ahol a CT-t meg iilyesmiket csinálnak. Ellentétben a Kékgolyó utcával ami maga a horror. Nem értem a dolgot, de elég szörnyűséges a dolog. Valahol ma már értekeztem erről a témáról, nem óhajtom ismételni önmagam.
Előzmény: klia (573)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.04 0 0 585
Ezért vagyok természetgyógyász...
Előzmény: klia (583)
klia Creative Commons License 2003.04.04 0 0 584
Búcsúzom, jó éjt!
Reménykedjünk ennél rosszabb már nem lehet.. innen már csak felfelé ívelhet az út....:))))

üdv klia

Előzmény: Törölt nick (582)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!