Na,szép,töröm magam az eredetiért.Köszönhetitek Taramiramnak,Akinek még megvolt az lap.A zöldbabot megfőzi szódabikarbonátos vízben/ezt nem tudom miért teszi/,aztán jegeli,hogy ne főjjön tovább.Pár db-ot félretesz díszíteni.Besamell mártást csinál/vaj v.margarin+liszt+1dl hideg tej+aztán meleg tej,de csomómentes legyen.Ezt kutyulja tojásos tejföllel,parmezán reszelt sajttal.Tesz bele szerecsendiót,sót,borsot,fokhagymát,majoránnát./Aki nem tudná,így lesz a Morgay-mártás/Kivajaz egy alkalmas szerkezetet és alját befedi sonkával,aztán a babot és a felcsíkozott sonkadarabokat belekeveri a mártásba és rázuttyantja a sonkákra.Megütögeti,hogy ne maradjon levegős,vízfürdőbe téve gőzöli a sütőben kb.1 órát.Aztán 10 percig hagyja,kicsit összeesik,de aztán kifordítja és a tetejét díszíti az elején előrelátóan félretett babbal.Biztos finom,de macerás.Aki mégis megcsinálja,küldjön kóstolót.Azt hiszem a Fintorgóénál maradok én is.
Hehe, reggel hétkor nem csodálom!
Így hívjuk a tejfölös kevercét amivel locsoljuk a mindenféle pl. rakott kelkáposztát is. Nyammm!
Mindenféle kenhető pástétom és öntet pl. maszat.:))
Kis fejtörést okozott, milyen fajta tejföl a "rálocsi", de még nem ébredtem fel igazán. (-:)
Estére kipróbálom - főtt tarja van itthon, amit sonkás tésztába szántunk, lesz helyette sonkás zöldbab.
Szegénykém,ott ülsz és éhen halsz!Megkeresem,de hasonló,mint Fintorgóé,csak baconszalonna is van dologban.És sonka,az biztos.A darálthús is jó 5let,fokhagymásan.Tarts ki!!!!!!!
Ma főztem (sütöttem) rakott zöldbabot, jól nyakon öntve sok tejföllel. :)
A tepsi aljára egy kis füstöltszalonnazsír, vagy más zsiradék, erre főtt apróra vágott zöldbab, rá féligfőtt rizs elkeverve fokhagymával, sonkadarabkákkal, vagy párolt darált husival, fokhagymával, ízesítve borssal, sóval. Rálocsi tejfölben elkutyult tojás (mint a rakott krumplinál), aztán megint bab, rizs és locsi és bab és locsi. Ha szereted,a tetejére reszelt sajt. Alifóliával takard be, mehet a sütőbe kb 20' +10' pirítsd. Kész. Jó étvágyat! :))
No hát akkor: saját termésű padlizsánból készült "maszat", azazhogy padlizsánkrém.
Félóra alatt elkészült, piritósra kenve igen finom, holnapután főzhetem a következőt. :))
Fölhozom már ezt az elárvult topicot. Eltettem az idei első főzetű meggylekvárt. Négy üvegnyi összesen, azt is kétszer főztem föl, de jóóó lett. Pomázon van "Szedd magad!" akció 250 Ft/kg, ha vkit érdekel.
Nagy segítséget kérek.
Luffatököt szeretnék termeszteni.
Az elinduláshoz magot szeretnék, amit
elültetve szeretném megprobálni ezt a
sokoldalu növényt.
Segítséget köszönöm ,
Szeretnék tapasztalt kertészektől tanácsot kérni, hogyan lehet a leghatásosabban palántát nevelni paprika magról? A dolog minden csínja-bínja érdekelne.
Szerintem is édesebb,selymesebb,illatosabb.4 lantot vágok belőle,ki a magokat és zsuppsz a sütőbe.Hamarabb is megsül.Sajnos lassan elfogyasztjuk a sajátot és pótolni kell.Úgy érzem a kisebbek finomabbak.
Egyszer volt (hol nem volt) nekem is, (én "Istengyalulta tök"-nek ismertem), de olyan keservesen nehéz volt meghámozni, hogy akkor már jobb egy zsenge spárgatököt szerezni, és a férjünkkel meggyalultatni. (-:)
Helló Tozatu!
Tényleg széthullik. Olyan apró kis csíkokra, hogy úgy meg sem tudom gyalulni, talán a legkisebb sajtreszelőfélén. Hasonló ize van, mint a rendes töknek, vagyis ízetlen magában. De ezt nem lehet kirántani.
Erre a szivacsra kiváncsi vagyok.
Addig leírom a tökleves receptjét,lehet normális tökből,sonkatökből.Ha valaki bátor és más tökből is kipróbálta,szóljon./Nagyon rámozdultunk erre a tökre./
Vöröshagymát kicsit megdinsztelem olajban/fogyókúrások ugorgyanak/,kicsi lisztet szórok rá,megpiritom.Pirospaprikát teszek bele,felengedem vízzel,de egy -két deci tejet is öntök hozzá.Beleengedem a kockára vágott,héjától megpucolt sonkatököt.Só,kapor,delikát,bors,krumpli,répa,zöldség.A végén petrezselyemzöldjét szórok rá.
Lehet fordítva is,hogy előbb a tököt kaprorral,sóval megfőzni,utána berántani,de nekem úgy csomós lesz.Nyáron hidegen is fincsi.
Jó étvágyat!
Sziasztok! Ugyan nem ennivalónak ültettem a luffatököt, de szeretném megkérdezni, hogy tudjátok-e milyen technikával kell kinyerni belőle a mosogatószivacsot. Eddig ugyanis évek óta próbálkoztam, nem kelt ki, csak most először van termés. Az anyósom azt mondta hámozzam meg, vágjam félbe és szedjem ki a magokat. De akkor még mindig nincs szivacs. Csinált már ilyet valaki? Egyébként erről tud valaki receptet?