A Széchenyi Zsigmond könyvet ismerem, - nem is olyan régen lapoztam bele újra - meg a Pieere B.-t is, viszont a Medvék és én-t nem ismerem.
Én az interneten szoktam Alaszkáról olvasni, meg pl. az Aleuti-szigetekről. Az is egy döbbenet volt nekem, olyan volt pl. amikor a tv-ben láttam róla egy kisfilmet, mintha már laktam volna ott...
Felvezettunk Vancouverbol Dawson City-n keresztul Fairbanks-be. Onnan felrepultunk Barrow-ba (nincs ut) meglatogatni az eszkimokat. Nem szeretik ha eszkimoknak hivjak oket, ok "inuit-ok".
Aztan Fairbanks-be vissza, onnan fel a sark-korig, aztan levezettunk Valdez-ba.
Onnan 3 nap a Washington State Ferry-vel Prince Rupert-be, es onnan hazavezettunk.
A sar-kortol Valdez-ig majdnem vegig a pipeline mellett jottunk. A weboldalon tobb kep is van rola.
Alaszkanak megvan a sajatos varazsa, de mielott valaki pakolni kezd a koltozkodeshez, gondolja at hogy az alaszkai tavasz-nyar es a termeszeti adottsagok a legtokeletesebbek a szunyog es legy tenyesztesre. A tel nagyon hosszu es a nappal nagyon rovid telen, a hideg csontig hatolo.
Nem sok a csapadek, telen ho, tavasszal, nyaron eso ami a varoson kivul sartengerre teszi a videket. Az aszfalt nelkuli utakon (sok van) vagy a portol nem latsz vagy a sartol.
Az eszaki varosokban es falvakban nagyon magas az alkoholizmus es depresszio.
Az biztos hogy nagyon vadregenyes minnel eszakabbra megy az ember, de British Columbia a csucs.
Mindennek ellenere kar lenne kihagyni az eszakot! Hatalmas elmeny.
Tavasszal tervbe van veve Toktoyaktuk.
Itt jol latni a salakos utat, a tavolban egy ritka latvany: egy masik auto.
u.i.: Málta (is, meg Pireneusok is, meg Tibet is, meg belelógakezemabilibe;) nálam is bejönne - kis búvárkodással... :))) Én benne lennék július-agusztusban.
viczki
Aloha! :)
Jó volt olvasgatni benneteket. Ugyan még nem tudom merre vetődöm el idén, de csábítanak pl. Kamcsatka. Veletek is jó volt hangolódni...
Jó Utat!
viczki
Nem, még nem voltam, mert "közben" született nálunk is gyerkőc és együtt lenne jó menni...
Most még az is problémás, hogy együt Londonig eljussunk egy pár napra, nem hogy Alaszkába....
Remélem, az idén nyáron is sikerül, csak dec/jan-ban voltam eddig. (Külön világ a téli fairbanksi élet...)
Mint írta itt korábban valaki, valóban, aki valaha ott járt, az visszamenne. Bár nem lettem tősgyökeres 'sourdough', én is. Lányom is ott kezdte önálló amerikai létét, de most 3 év oregoni kitérő után visszaköltözik.
Talán azért, amit az ottani rendszámok jelmondatata kifejez: 'The Last Frontier'.
Még sajnos nem.
De mindíg is vágytam oda. És most, hogy végigolvastam a topicot, akár holnap reggel indulnék. (Én valószínűleg az előző életemben Alaszkában lakhattam...)
Gyönyörű lehet!