Keresés

Részletes keresés

Totyasrác Creative Commons License 2009.01.23 0 0 7295
Nekem ~másfél éve jött az ihlet, megtartottam azért az XP-t, de tavaly ősz óta asszem 1x bootoltam azt, webcam-teszt miatt, de aztán (hála a kezdőLin-es topicnak) pikk-pakk beröffentettem Linux alatt is :D
Szóval ha valaki mindenáron windózolni akar otthon, akkor hajrá (régebben párszor én is átruccantam játszani, de arra most nincs időm).

Tényleg, a Bejeweled Lines verzióját (működőt) nem tud valaki ajánlani? :D
Előzmény: locsemege (7294)
locsemege Creative Commons License 2009.01.23 0 0 7294
Ez igen bátor! Rögtön mélyvíz? Nem baj, csak a tapasztalat az, hogy aki Windows-on nevelkedett - szinte mindenki -, az az elején nehezen bír elszakadni tőle. Gyakorlatilag mindenki a megszokások rabja. Annak idején én is csak ismerkedtem a Linuxszal, de Windows-on dolgoztam. Egy szép napon a levelezésemet átköltöztettem Linuxra, s egyre kevesebb okom volt Windows-t boot-olnom. Ez a munkahelyi gépemen volt, otthon csak Linuxom volt, van.
Előzmény: lacoos026 (7293)
lacoos026 Creative Commons License 2009.01.22 0 0 7293
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Megváltam a Windows-tól, maradt szólóban a Suse.
Már pár órája nyüstölöm, de úgy érzem nem bántam meg.
Mégegyszer köszönöm a segítő hozzászólásokat.
TOMAAA Creative Commons License 2009.01.22 0 0 7292
Biztosan igazad van, ha őszinte akarok lenni, nagyon régóta csak úgy telepítettem Windowst, hogy megvolt a konkrét partíció ahová szántam, és azt egyben megkapta.
Előzmény: locsemege (7291)
locsemege Creative Commons License 2009.01.22 0 0 7291
Nem így csinálnám, mégpedig a Windows miatt. Azzal egyetértek, hogy előbb mentés, aztán elölről partícionálás. Windows telepítővel boot-olva törölnék minden partíciót, majd létrehoznék egy C:-t, ez ugye az sda1 lesz. Utána windows-os adatoknak létrehoznék egy másikat. Ezt a Windows telepítő úgy hozza létre, hogy sda2 extended, sda5 logikai drive pedig az illető filerendszert tartalmazza majd. Az sda3, sda4 primary bejegyzések üresen maradnak, tehát nem szerepelnek sehol.

Utána:

sda6 /boot 200 MB
sda7 swap 2 GB
sda8 / 10 GB
sda9 /home ami marad
Előzmény: TOMAAA (7290)
TOMAAA Creative Commons License 2009.01.22 0 0 7290
Aham, meg a swapról elfeledkeztem. Azt is jó még külön partícióra tenni.
Egy szó mint száz, az utolsó partíciót én kiterjesztettre venném, előtte a harmadik partíción (sda3) lenne a SuSE / gyökérkönyvtár, aztán a kiterjesztettben (sda4) lenne két logikai pírtíció, a /home lenne az egyiken (sda5), a swap (csereterület, memória x 2 méretben) az sda6-on.
Előzmény: TOMAAA (7289)
TOMAAA Creative Commons License 2009.01.22 0 0 7289
Nah. Szóval van merevlemezed, azon egy Windowsos partíció, és ahogy kiveszem, még egy partíció adatoknak, és egy talán 3GB-os lemezrész SuSE-val, és ezzel van végig a lemezed. Emellé szeretnéd a SuSE-t feltenni.
Régi emlékeim szerint a SuSE telepítőjében a partícionálós résznél van egy "Szakértői" menüpont, ami ugyanaz mint más rendszereknél a "Kézi partícionálás". Ebben gyakorlatilag minden elvégezhető.
Az sdxY jelölés ma általánosnak tekinthető, az első merevlemez sda, második sdb. A sda1 az első merevlemez első partíciója, satöbbi. Egy google utánanézést megér azért.
A szakértői partícionálás során lehetőség van a már meglevő partíciók átszabására is, ami valószínűleg szükséges nálad, ha az említett helyet elő akarod szedni valahonnan. Erről is lehet találni információt, hogy hogyan, és milyen előzetes óvintézkedésekkel lehet. De 20 GB előteremtése, úgy hogy valószínűleg két partíciót kell méretben csökkenteni, és az egyiket még arrább is másolni, azzal egy jó ideig elszüttyöghet a telepítő, és még rosszul is elsülhet.
De még mielőtt akármi is lenne, nem árt még egyszer átgondolni. Elvileg van ugyan lehetőség a meglevő partíciók átméretezésére és odébb másolására, de lehet jobban járnál ha a jelenlegi adatpartíciódat elmentenéd, a windowsodat, vagy a beállításaidat ízlés szerint szintén, és egy friss installálást csinálnál. Először Win, partíciókat létrehozni, SuSE-nek üres helyet kihagyni!, telepíteni, adatokat visszamásolni. Ekkor még lehetőséged van két elsődleges, vagy egy elsődleges, és egy kiterjesztett partíciót csinálni, amit több logikai partícióra oszthatsz.. Aztán SuSE, abban megint saját eszközeivel a partíciókat létrehozni, telepíteni. Azt is jó tudni, hogy a SuSE-t érdemes lehet több partícióra telepíteni (legalább a /home-ot elválasztani egy külön partícióra, az a dokumentumok és beállítások tárolására való), és mivel linux rendszerek bármelyik része lehet logikai partíción, partíciók száma tekintetében van mozgástered. De ha nem szedsz szét mindent, elvileg a két elsődleges partícióval amit még létrehozhatsz, azzal el lehet élni, sőt, ha nincs túl sok hely neki, még jobb is.
Előzmény: lacoos026 (7288)
lacoos026 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 7288
Sziasztok!

Át szeretnék térni Windows-ról Suse Linux-ra.
Suse 11.0-át telepítenék egy Fujitsu Siemens Amilo laptop-ra.
Windows XP van a gépen, úgy telepítettem nemrég mellé a 11.0-át, de a felkínált particinálással amit a Suse kínált, kb. 3 gb szabad terület maradt a Suse-nak. Nekem ez nagyon kevés.
A gépben egy 60 gb-s winchester van 30-30-as particionálással.

Kérdésem a szakértőkhöz az lenne, hogyan kellene Suse alatt particionálnom úgy, hogy a mostani E meghajtó megmaradjon ( 30 gb tele fontos adatokkal ) és a másik 30 gb ból a windows-nak pl. 10 gb maradjon és a 20 gb-ra kerüljön a suse?

Sajnos annyira nem értek a Linux alatti particionáláshoz, amiket kiadott alapból sda1, sda2, stb.
Nekem ez kínai volt ;)
Partition Magic program az megy.

Ha valaki leírná Suse alatt hogyan oldjam meg, azt megköszönném.
ERDOS Creative Commons License 2009.01.21 0 0 7287
locsemege megoldása is működőképes.
De azt is megteheted, hogy belépsz rendszergazdaként és indítasz egy sax2-t. Ennek segítségével is könnyűszerrel működő grafikus felületet állíthatsz be. Javaslom az NVidia honlapjáról a grafikus kártyádnak megfelelő legfrissebb drivert letölteni, majd "init 3" paranccsal 3. futási szintre kapcsolsz és futtatod az NVidia telepítőt "sh NVIDIA-valami.run" és követed a telepítő útmutatásait. Legyen telepítve kernel forrás, gcc, make természetesen! A telepítő a kerneledhez fordít egy modult és kész. Szerintem ez a legjobb én mindig így csinálom.
De megpróbálkozhatsz YaST2-ben a csomagok között kijelölni az Nvidia-glx-et, hozzáad még függőségeket, aztán utána Sax2.
A 10.3 egy nagyon stabil kis verzió, de azért megemlítem hogy 11.1-nél járunk...
Előzmény: szabjan (7285)
locsemege Creative Commons License 2009.01.21 0 0 7286
/etc/X11/xorg.conf file-ban a driver-t átmenetileg írd vissza "nv"-re "nvidia"-ról. SuSE-m nincs, de biztos, hogy ez repository-ból megoldható, telepíthető.
Előzmény: szabjan (7285)
szabjan Creative Commons License 2009.01.19 0 0 7285
Srácok segítsetek.
Én kezdő Linux-osnak számítok.
Jó pár éve raktam fel egyet akkor még sikeresen. Most viszont problémám van.
Kipróbáltam volna a 10.3-as SUSE-t Chip DVD-ről. A lényeg, hogy felraktam, majd megpróbáltam az újságban leírtak szerint telepíteni az Nvidia kártyát de nem járt eredménnyel. Továbbra is azt írta ki hogy nem kompatibilis a valamivel és nem tud 3D-ben működni. Ezt tetézte még, hogy újraindítás után nem jön be a felület csak konzol , ahol még be tudok jelentkezni de ezután nem tudom hogy indíthatnám el a rendszert. Így állok most.. ha tudtok segítsetek. Vagy ajánljatok valamit amin ki tudom próbálni a 3d-s Suse-t. / A VGA az egy NV 9600 GT /
locsemege Creative Commons License 2009.01.04 0 0 7284
Természetesen csak a root-nak van rá írási joga. Vagy úgy gondolod, mindenféle jött-ment felhasználó módosíthatja a konfigurációs állományát? Mellesleg ha a Windows-t is normálisan használnák az emberek, sima felhasználó ott sem tudna rendszer szintű konfigurációt módosítani, pontos időt elállítani, telepíteni. S ez így van jól.
Előzmény: Wattocsak (7283)
Wattocsak Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7283
Megtaláltam és amikor megpróbáltam elmenteni ezt írta

Nincs jogosultsága a fájl mentéséhez erre a helyre. Ellenőrizze, hogy pontosan írta-e be a helyet és próbálja meg újra.
Előzmény: locsemege (7282)
locsemege Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7282
/etc/samba alkönyvtár file-jait nézd!
Előzmény: Wattocsak (7281)
Wattocsak Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7281
Lehet, hogy egy én vagyok csak ilyen hülye, de gőzöm sincs mi az az átírod az smb.conf-ot. Mire írjam át? Legfőképp hol? :-)

Én már látom a hálózatot, csak viszont nem. Erre keresem a megoldást.
Előzmény: locsemege (7280)
locsemege Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7280
Mondjuk átírod az smb.conf-ot, majd root joggal:

/etc/init.d/smb restart

Aztán lehet, hogy az nmb daemon-t is újra kell indítani, nem nagyon vagyok benne, keveset használtam.
Előzmény: Wattocsak (7272)
locsemege Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7279
A Samba szerver ugyanaz, ugyanúgy kell konfigurálni, legfeljebb egy-két apróság, például valamilyen default elérési út térnek el. Meg verzió, de az sem nagyon, ha új oprendszert használsz.
Előzmény: Totyasrác (7275)
Wattocsak Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7278
Mindenesetre köszönöm a segítségeteket.
Előzmény: Totyasrác (7277)
Totyasrác Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7277
Nem, lócsemitől és a többi profitól :D
Előzmény: Wattocsak (7276)
Wattocsak Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7276
Ugye ezt nem tőlem kérdezted:-)
Előzmény: Totyasrác (7275)
Totyasrác Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7275
Fene tudja, nem mélyedtem bele, de szvsz Samba és Samba közt nagy diffi nem lehet :)
(Az azért disztrófüggetlen, nem jól sejtem?)
Előzmény: Wattocsak (7274)
Wattocsak Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7274
Köszi nekem Suse van telepítve és a hasonlóságot nem bírom felfedezni a két Samba rendszer között. :-)
Előzmény: Totyasrác (7273)
Totyasrác Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7273
Szerintem ez alapján grafikusan pikk-pakk be lehetne állítani. Mondjuk én nem tudom igazából kipróbálni, mert nincs másik gépem, de nem tűnik túl elborultnak a grafikus felülete...
Előzmény: Wattocsak (7272)
Wattocsak Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7272
Köszi!
Átnézem őket, de azt hiszem ezeket az oldalakat a szakemberek írják szakembereknek. Igazából aki még nem ért el egy bizonyos szintet az nehezen inkább sehogy sem igazodik el a beírásokon. Egyszerű és közérthető leírást keresek:-)

A szamba beállítások után ez az üzenet jön fel.

Unable to find a suitable server
Unable to find a suitable server

Tűzfalat már régebben kikapcsoltam.
Előzmény: locsemege (7271)
locsemege Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7271
Előzmény: Wattocsak (7269)
locsemege Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7270
Samba szervert kell indítanod a Linuxon, és a tűzfalon is be kell engedned a megfelelő portokon a kéréseket. Nézd meg ezt az oldalt!
Előzmény: Wattocsak (7269)
Wattocsak Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7269
Kérem segítségeteket.
Most telepítettem egy suse 11,1.
Szerény képességeim ellenére már sok mindent sikerült elérnem, de pont azt a célt amiért telepítettem azt nem.
Ez a gép lenne a szerverem amin az adatokat tárolom. Ez egy kis irodának a kiszolgálója lenne. Semmi "egyebet" nem kéne tudnia, csak azt, hogy a többi számítógép elérje a tárolt adatokat. A többi gépen (3db) XP fut.
Hol találok információt ez ügyben?
Igazi szerver feladatokat egyenlőre nem szeretnék telepíteni. Az az igazság az idő is sürget, mert hétfőn már működnie kellene, mert akkor indul a munka. Vagy visszamegy az XP, amit szeretnék elkerülni.
Köszönöm a segítséget.
oldmumus Creative Commons License 2008.12.17 0 0 7268
Suse CD-n volt egy partíció manager, azzal átméreteztem és már megy is minden mint a karikacsapás!

Köszönöm a segítséget.
Előzmény: locsemege (7267)
locsemege Creative Commons License 2008.12.17 0 0 7267
Igaz, viszont a file-os másolásnál telepíteni kell a bootmanager-t is. Lehet, mégis a klónozás való neked, csak akkor alaposan végig kell gondolni az fdisk alapján, pontosan honnan, hova, hány szektort kell másolj, illetve hogyan partícionálj ehhez előtte. Mindent lehet, csak végig kell gondolni.
Előzmény: oldmumus (7266)
oldmumus Creative Commons License 2008.12.17 0 0 7266
Köszönöm, így már minden világos.
Az az igazság utoljára Linux telepítéssel 8 éve foglalkoztam. Leírtam ide már korábban át akarom menteni az új vasra a régiről. Régi 2 HDD van, újon egy. Találtam egy becsomagolt HDD-t amin van egy alap rendszer. Azaz egy telepítés utáni mindennel ellátott ami csak kell. Nincs más dolgom mint SQL export majd import és menni fog a levelezés és a spam és virus filter is.
Előzmény: locsemege (7265)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!