Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Végig -8 fokot jósolgattak holnap hajnalra ide, most módosult -1 fokra. Azután még két nappal elhalasztva az állandó fagy. Abból is lesz-e valami?
Mindenesetre, ahogy homerx is mondta, errefelé sétákat lehet szervezni, de komoly gomba túrákat nem hiszem.
Ma reggel hírekben a Retro rádióban: akár december elejéig is kitart a gombaszezon, ahol volt elég csapadék, nyilatkozta a Magyar Mikológiai Társaságtól valaki. Miszerint gyökérkapcsoltak már nem, de a többi ilyen meg olyan, blabla. Remélem nem tévesztem össze valami önjelölt másik társasággal a nyilatkozót.
Csak azon kezdtem gondolkodni: melyik lehetett az az év, az én életemben, amikor nem tartott ki december elejéig??? Nem sok ilyen volt.
Mindenesetre Kékesen havazott, durva fagyos szélviharral jött délnyugatról hófelhő, de itt lejjebb van egy pár nap haladék, ha igaz.
Se fehér.. se barna.. Hétvégi tervezetem egy háromnapos szezonzáro volt, ebből sikerült egy fél napot összehozni. Két gondolatmenetem volt, egyik az inverzios szektorra, bízva abban h az okt végi esőzés a vastagavaros k7eken még pont el tudta csípni a micéliumot leállás előtt, és mostanra ki tudott fejlődni némi ujulat. Másik, h az alacsonyabb és melegebb déli részeken még elegendő lehetett a hőösszeg egy nulláról felálló minimális hullámnak. Utóbbira viszont egészen kevés esélyt adnék. Na mindezek tudatában tegnap okoknál fogva becéloztam a két magasság közé. Végül öt hegyoldalt sikerült megnézzek, nem sok jelzést láttam, egy egy légyölő, pokhálós, galamb, korallgomba, sárgalóca. Köztes erdőkben szürke tölcsér, lila pereszke, karcsú őzláb és laska, utóbbit vettem is birtokba fogyasztási céllal. Egy hét múlva még ki akartam látogatni, aztán néztem az előrejelzést- szarda -4, -7 fok, péntektől megin eső.. asszem ezekkel a fotókkal búcsút veszek az idei vareszvadászattol.
Én is kinéztem bevált rétekre a Pilis környékén, hát, az idén nem igazán muzsikáltak. 2 marék szegfűgomba és kb. fél kiló karcsú őzláb. Meglepő módon lilatönkű pereszkét nem találtam (amúgy nem gyűjtöm), pedig áthaladtam egy korábban felfedezett óriási boszorkánykör helyén. Jobb őszi szezonokban szokott itt lenni mezei csiperke és nagy őzláb is, de most nagyon gyér volt. Gödöllői dombságban a fenyvesek továbbra is üresek, tölgyesben volt pár karcsú őzláb. Ártereken, nyárasokban továbbra is szépen megy a laska, csak azzal már kezd megtelni a fagyó. Ördögszekeres helyre még nem mentem, az nekem elég messze van, és azért a pár darabért nem éri meg. Gondolkodtam a trombitagombán a Börzsönyben, volt pár éve egy olyan ősz, amikor ebben a ködös 5-10 C körüli időben előjött, de a múltkori próbálkozás és a facebookos találatok szinte teljes hiánya elbizonytalanított, a laskázást tudom a horgászattal kombinálni, úgyhogy maradtam főleg a Duna mentén.
Éppen írni akartam, hogy tegnap tettem egy egészségügyi sétát. Pont ilyen, és nagyjából ennyi fenyőpereszkéket szedhettem volna. A bükkösben egy részen tobzódnak a szépen fejlett harkály tintagombák. Más nem nagyon. Igaz, ismert részen jártam, és délután.
A kertben közben megjött a tizedik karcsú őzláb is. Érdekes, hogy odakint az erdőben semmiféle őzláb nem volt, nyoma se.
Itt szerdára virradóra kitartóan -8 fokot jósolnak, utána is minden hajnalra fagyot.
Laskát kerestem volna, de betli. A fagyok miatt fel is adom.