Július 22-23-án voltunk legutóbb, azelőtt pedig június végén. A többiek májusban voltak Szlovákiában is a Bela folyón, de arra a túrára sajna nem tudtam elmenni. A júliusi Soca túrán az egyik fordulóban trekkel mentünk le, hát az valami szenzációs volt. De a raft is nagyon tetszik.
Igazad van. Szerintem aki akar túravezető lenni, abból túravezető lesz. Ezt is éppen úgy meg lehet tanulni, mint bármi mást, csak szeretni kell és sok időt kell rászánni.
mikor voltatok? mi legutóbb júli 15-16-ai hétvégén, akkor jó idő volt nagyon, vasárnap esett egy kicsit az eső :) Az ominózus "extrém" túra a május 1-ei hosszúhétvégén volt :) hááát ott annyira röhögtünk a helyzeten, nomeg azon ahogy hóesésben húztuk fel az előző napi túra után meg nem száradt ruhát :)) komoly volt. Aztán elindultunk, rafttel mentünk meg egy két trekk és kajak, olyan magas volt a víz 3 napi esőzés után, hogy a Tóni camping elötti részen mentünk a Koritnicán. Nem sokan vállalták be miután reggelre mindenünk sz****á ázott.
áá naggyon örülök inkább h. nem csak én vagyok így ezzel. Tudod a jelenlegi életembe én is sokat fektettem :) de hétvégenként úgy hogy a munkám a hobbym, hát elég vonzó. Nem tudom mi lesz az egészből, hogy egyáltalán érdemesnek találnak-e, hogy a berkeikbe kerüljek, nade ki tudja... Én azt mondom, hogy semmit nem szeretnék kihagyni az életemből. Eddig már túl sok mindenen siklottam át, egyéb körülmények miatt. Miért ne? Ráadásul ha jól sejtem sok túravezető van aki nem főállásban csinálja, pont Ogri által említett okok miatt. Ha az eddiginél jobban, keményebben csinálhatom, és tanulhatok az "öregektől" már megéri, a többihez sokat kell feljődni, tapasztalni ami nem kevés idő!
Amikor legutóbb (két hete) voltam a kanyonban (Susec), minket is elkapott egy jégeső. Bukósisakkal a fejünkön, neoprén ruhában csak vigyorogtunk rajta. Nagyon jó volt.
Bocs, hogy így beleszólok a társalgásotokba, de pontosan tudom, hogy mit érzel. Én is el tudnám viselni azt az életet, amit a túravezetők élnek, bár én már nem tudnék váltani, túl sokat fektettem be az eddigiekbe ahhoz, hogy veszni hagyjam. De remélem neked összejön, nagyon szép, nagyon izgalmas az az élet. Üdv, freelance
Szia Jani! Köszönöm szépen a válaszaidat! Az okosság mindig jól jön, főleg ha azt hozzáértő embertől kapja az ember. A saját ezen a téren mindenképp kevésnek mondható tapasztalatom, és talán pont az általad leírt dolgok miatt merült fel már nem először bennem, hogy itt az ideje a tetteknek. Ezalatt nem kizárólag a szórakozást értem, sőt. Az első túrám után tudtam, hogy nekem ez nem egyszerű hétvégi program. Igaz ezután pár év kimaradt, de most pont ezért nem akarok átsiklani felette. Elhatároztam, hogy nekiveselkedem, de legalábbis megpróbálom. Ami számomra vonzó az elsősorban nem a pénz, sokkal inkább a környezet, a "munka". A túrások akikkel én voltam pont azt a fajta "feelinget" nyújtották a túrán ami szerintem ebben a sportban elengedhetetlen. Amikor idén először voltunk, egész hétvégén zuhogott az eső, vasárnap pedig mikor kiszálltunk a startnál konkrétan a hó esett :-) itt volt az a pillanat amikor azt mondtam, hogy sose voltam normális, nade ez aztán már..... :) Odafelé jégeső esett, mikor elindultunk "csak" a szél és a hó esett, majd az eső :) Nem volt egyszerű, de nagggggyon jóó volt!
Mogyiék önbizalommal telve érkeztek erre a túrára, sok év tapasztalattal, megfelelő evezős rutinnal.
A beszálló alatt, ami egy elég zúzós (ww3+) rapid, a következő egy egyszerő zúgó, de az azt követő, a 4stopper, egymás után 4 olyan zúgó, 20 méteren belül, mint a kempingplaccvalce a Salzán. Erős, nagy hengerek. Nagyon rá kell evezni, hogy áttörd.
Mogyiék jónak értékelték a mentést, de megvallom-nyilvánosan-itt nem így kellene.
Amint elhagyod a zúgókat, a víz erős,gyors, és sekély, kajakkal menteni nehéz. Az úszó ember a sekély, de gyors vízben sérülhet, vonszolva a kajak után.
Ezentúl, ennél a vízállásnál a dobózsákos mentést előnyben részesitem majd.
Az utas ezt persze nem tudja, de én igen. Nem lett baj, megúsztuk, de nem igy kell..
Soxor nehéz megtalálni a jó megoldást. Ezt nem az utas kárára kell elvégeznünk.
Személyemről talán annyi, hogy én vagyok az első "kiöregedő" tvez kishazánkban.
Azaz..okosságban nem lesz hiány...
ezek az én szubjektív tapasztalataim.
Nos...
Túravezető lennél...
Itthonról évente cca 50 000 weekend warrior indul útnak. Ez egy hétvégi sport. Azaz csak alkalmi munkát ad a hivatásosoknak, pedig sok kell belőlük.
Amíg külföldön ez egyéni sportnak számit, vagyis rengetegen, maguktól, vízreszállnak kajakban, kenuban, és nagyjából minden ember tudtában van a vadvizi evezés szabályaival, addig a hazai vadvizi sport, egy szervezett utazási esemény, vagy mi...
Befizetsz egy céghez:
Többször, azaz felfigyelnek rád.
Ügyes vagy, azaz újra látókörbe kerülsz...
Jófej vagy, azaz emlékeznek rád....
innen szabad az út, először nem fizetsz, aztán már pénzt is kapsz.
Mi az elvárás?
Ha a cég "olyan" 2-3 túrát kell vinned egy nap. Ez komoly fizikai állóképességet kiván. Ne feledd, az utolsó túra, utolsó percében is meg kell oldanod a problémát!!!!
Esetenként-ez igaz ritka.- a saját életed kockáztatásával kell mentened más embert.
Ez egy szolgáltatás. Képesnek kell lenned bepánikolt embereket hejre tenned, jó hangulatot teremtened egy esős hideg napon, és egyéb szarságok...
KEmény, felelősségteljes munka.
Amit kapsz:
Fizu-8-és 15 ezer között per nap-de ne feledd-az utazásod ideje, ami leglább egy nap, az üresben megy.
Gyönyörü környzet, csodálatos munka, az isten szerepköre.....
most olvasom, h. nektek a szállás is benne volt, így teljesen korrekt. Bocsi, az valahogy elkerülte a figyelmemet. Valójában tényleg ez a normál átlag ár. Szerintem a túralehetőség az mindig a túravezetőtől és a csapat összetételétől függ. Érdemes a kiválasztot túrással egyeztetni, érdeklődni. Bár Ogri biztos tud ajánlani ;-) olyat ami kihívás!
Köszi, megnyugtató, hogy nem vertek át. Milyen egyéb túralehetőség van még a Socán? Ez a Srpenica-Trnovo szakasz nekem nagyon bejött, de eddig már ötször mentem le rajta, úgyhogy valami másik részt is szeretnék megnézni. Az éven még egyszer még biztos, hogy megyek a Socára, úgyhogy talán ki is tudnám próbálni. Üdv, freelance
Azért jó h. leírtad pontosan, köszi! Az a híd fantasztikus meg az egész szakasz! Először 2000-ben mentem itt le, akkor nagyobb volt a vízállás mint két hete, de valahogy a mostanit jobban élveztem. Igaz a társaság és a túravezetők is jobbak voltak :) Ha jól sejtem személyedben egy túravezetőhöz van szerencsénk :) Ez tök jó, mert jó ideje azon gondolkodom, hogyan tudnék behatóbban megismerkedni a rafting rejtelmeivel. Vannak egyébb ambicióim is :) de most egyenlőre informálódom a lehetőségekről.
Esetleg kérhetek egy kis segítséget, információt tőled? Ha valaki, jelen esetben én :) szeretné komolyabban művelni, merre induljon el? Hogyan lesz az emberből jó raftinges? Esetleg túravezető? Most gondolom elég hülyén hangzanak ezek a kérdések, de tényleg komolyan foglalkoztat, bár tudom ez nem elég, és hihetetlen sokat kell tanulnom! DE valahol mindenki elkezdte, nemigaz? :)
Nagyon örülnék ha megosztanád velem gondolataidat!
A 28e szállással nem rossz ár, átlagosnak mondható. Egy trekk napi beszállódija 4200 huf körül van, azaz -ha a túráztatónak nincs éves bérlete-csak a két vízreszállás fáj neki 4000.- be.
Jól írod. Nevét a közvetlenül a Kobaridi kiszálló előtt lévő hídról (Napoleon brücke) kapta. ez a magyar szakzsargon elnevezése, egyébként "Abseilstrecke" a német szakirodalomban. Az úgynevezett x-es szakasz végén lévő kanyon alól indul. Emlékezetes a lemászás.....
Kis vízállásnál hordják ide az utasokat, erőssége a 6-os skálán, ideális vízállásnál eléri hejenként a 4+ erősséget.
Szia!
Köszi a válaszod, így már azt hiszem tudom, hogy melyik szakaszról van szó. Legutóbb szóba került, hogy arra is eveznénk, de nagyon alacsony volt a vízállás. Eddig még csak egyszer indultunk a Boka vízeséstől, de az Srpenicáig elég unalmas volt.
Én még elég kezdő vagyok, úgyhogy az eddigi csapat nekem ideális volt. Azt hiszem, vikingeknek hívják őket.
Egyébként más túrákat is ki szeretnék próbálni, mert nagyon megtetszett. Az evezés jobban bejött, mint a canyoning.
Üdv,
freelance
A Napóleon szakasz az ha segít Neked lokalizálni az a rész amikor egy gyönyörű öbölből indul a túra, közvetlen utána egy nagyobb zugóval. Ez a Soca alsó szakaszán van, jóval a Bóka vízesés utáni startállomáson túl. Ide már a lemenet sem egyszerű a rafteket nem is lehet cipelni a túravezetők a hegyoldalon csúsztatják le a vízig, ami nem kis szakasz.
Ahogy olvastam milyen paraméterekkel voltál a mi túravezetőink olcsóbbak és garantáltan a maximumot hozzák ki a túrákból. Addig vagy vízen amíg kedved van! Ez az ami miatt őket választottuk már nem először.
Csatoltam volna képet, de túl nagy a mérete nem engedi, ha viszont lecsökkentem elveszik a lényeg.
A vízreszállásdíj tényleg pofátlanság, pláne úgy, hogy semmit nem nyújtanak cserébe.
Mi szervezetten szoktunk menni, úgy 2 rafting + 1 canyoning szállással együtt 28 ezerbe kerül. Az utazást mindenki egyénileg oldja meg. Lehet, hogy máshol olcsóbban meg lehet úszni, de itt a környezet, meg a víz egyszerűen fantasztikus.
Most is voltam, azért már lehetett a szárazságot érezni, vagy 30 cm-rel alacsonyabb volt a vízállás, mint egy hónapja. Sikerült track-kel úgy lemenni, hogy nem borultunk.
Múzeumot most nem tudtam nézni, mert elég szoros volt a napirend, de tervezem, hogy jobban szétnézek a környéken, mivel a mostani túrán szembesültem a ténnyel, hogy a Soca olasz neve Isonzo, és bizony azon a környéken (Bovec) harcoltak a magyar katonák.
Sziasztok! Én hétfőn jöttem haza a Soca-ról. Fantasztikus volt, mondhatom :) Szombat-vasárnap egész nap vízen voltunk a túravezetők jófejek, szombaton mentünk egy plusz kört is, persze rövidebb szakaszon, de jóval gyorsabban. Élesszük fel a topicot és beszélgessünk :)
A Soca vízállása most igen alacsony volt, de a Napoleon szakaszon így is hatalmas élvezet volt.
De az állitásom fenntartom. Drágább minden általam ismert raftközpontnál. De 2-3 napot ki lehet bírni, ez tény. Valójában valszleg azé látom másképp, mert évekkel ezelőtt pl. nem volt vízreszállódij, ami engem, személy szerint erősen dühit, és sokkal olcsóbb volt a kemping is. Plusz a szállás ára reggelivel annyi ausztriában, mint itt reggeli nélkül. Még szerencse, hogy sosem eszek reggel, meg nem hálok kérón....
Egyébként igaz. valóban mindent megér. Érdemes bemennetek Kobaridba, a first world war muzeumba is, ha már arra jártok. (Kobarid=Caporetto-Hemingway-Farewell to arms)
Igen, egyetértek. De kell hozzá azért a jó vízállás. Idén meg volt minden, ijenis, olyanis. Ami megfizethetetlen, hogy vas. este, túra után 6-kor otthon vagyok....hajjj, na ez minden pénzt megér.
Trekking, vagy trekk. A "tracking" az valami más, a videómagnók szalagfeszitésével van összefüggésben. Igazából ezeknek a felfújható gumihajóknak a valódi neve, "luftboote" vagy "miniraft" A "trekk" is már egy magyaritott(?) változat. Hajdan a Bigpack nevű gyártó piros szinű miniraftján volt olvasható, hogy "xr trekking" Az akkorában a vadvizi evezéssel csak ismerkedő, és a web, meg beszerezhető szakirodalom hiányában információszegény magyarok gondolták úgy, hogy a "trekk" a hajó neve, holott a trekking ige, a a túrázás igéje, és valóban, a bigpack miniraft egy túrahajó volt, de nem TREKK...
Ezt a hajót, koppintotta le a Gumotex, és lett belőle PALAVA, amivel a hazai túráztatás úttöröidejét is irták hajdan.
A Soca sem a régi sajnos. Nem is olcsó, és nincs is közel. Az itt túráztatók költségei az egeket verik lassan. a hihetetlen magas vízreszállódíj mellé egyéb-erőszakos piacvédő rendeleteket vezetnek be a szlovének idén. A szállásdíjak, kemping, magasabbak, mint pl Ausztriában. De a környék valóban nagyon szép, szebb mint a többi európai raftingcenter (Imst, Landeck,Balmuccia stb) és ezekhez képest valóban közel is van. Ezt a helyiek igyekszenek a saját boldogulásukra felhasználni-ami egy természetes dolog része-és tény, valóban sok jó szakasz van a Socán, bár ezek nem túl hosszúak.