Keresés

Részletes keresés

jujo01 Creative Commons License 2003.03.12 0 0 99
Nekem van gyakorlati tapasztalatom!!!
Sőt részletezném!

Elkellett mennem a Szent László Ámk és a Déry sarkától ahol kb:az ÉDEN divatáró üzlet van , de már fizetőrész az utca másik végébe jegyet venni mire elgyalogoltam meg vissza már rajta volt a büntentö cédula.Elkeztem öket hajtani,hogy tisztázzuk a dolgot mire ök:menjek be az irodába és ott rendezzem.
Hát nem hiszem,hogy ezek után még nekem kellenne rohangálnom,hogy tisztázzam a dolgot hanem nekik!!!
KAPJÁK BE SZEMETEK!

Előzmény: Törölt nick (94)
zsebia Creative Commons License 2003.03.12 0 0 98
Na felhozom a topicot, mivel a parkolási cég elkezdte egy évre visszamenőleg behajtani a büntetéseket :-(

Első kérdésem a helyi rendelet értelmezésére vonatkozik:
"12. §
(1) Szabálysértést követ el, és a "szabálysértésekről szóló" 1999. évi LXIX. törvény
16. §. (2) bek. értelmében 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki:
- a 10. §-ban meghatározott mentességet jogosulatlanul veszi igénybe,
- a fizetőparkolóhelyen gépjárművével érvényes parkolási engedély nélkül tartózkodik, vagy várakozik,

3) Jogosulatlan használatnak minősül a parkolóhely igénybevétele, ha a gépjármű vezetője:
a) a várakozási díj megfizetése nélkül parkol,
b) érvényes parkolójegyét vagy bérletét nem ellenőrizhető módon helyezi el a gépjárművén, illetve azt az arra feljogosított személy felszólítására nem mutatja fel,
c) az előre megfizetett várakozási idő letelte után a parkolóhelyet 1 órát meghaladóan továbbra is használja."

Az első bekezdés szerint akkor a jegy parkolási engedélynek számít? Mert, ha nem, akkor akár veszek jegyet, akár nem szabálysértést követek el. Ha viszont a jegy parkolási engedély is egyben, akkor most szabálysértés a jegy nélkül parkolás vagy jogosulatlan használat?
Nem vagyok jogász, ezáltal az én logikám nem elég ennek a kérdésnek a tisztázására. Örülnék, ha egy illetékes foglalna állást!

Másik: véletlenül a fülembe jutott, hogy a parkolóőrök teljesítményben dolgoznak és egy bizonyos "átlagot" kell hozniuk a büntetések kiszabásában (felsőbb utasításra!). Rögtön felmerült bennem, hogy mi van akkor, ha véletlenül mindenki (vagy a többség) érvényes jeggyel parkol? Akkor hogyan hozzák az átlagot? Bár azt hiszem meg is találtam a megoldást a kérdésre, ugyanis a felénk kiszámlázott tételek egy része mögött nem állt vidófelvétel, illetve értékelhetetlen felvételek voltak (értsd a dátum pl. nem látszódott a felvételen).

Ezeken felül egy érdekes esetnek is szem és fültanúja voltam, mikor is egy ügyfél bement a parkolási cég ügyfélszolgálatára és jelezte, hogy tud arról, hogy megkezdődtek a behajtások. Bár Ő még nem kapott felszólítást, de szeretné is ezt előtte lerendezni és természetesen valamiféle kompromisszumos megállapodást kíván kötni az összeg mérséglésére. Ezután az illetékesekkel egy négy (vagy hat) szem közötti megbeszélés zajlott le, ami után a tisztelt ügyfél megelégedetten távozott és hálálkodott a lehetőségért. No comment!!

S.TAJCS Creative Commons License 2000.11.01 0 0 97
Kiváncsi vagyok rá, holnap hogyan kezdik osztani a büntertőcédulákat(mikulás-csomag) a mozgáskorlátozotti igazolvánnyal rendelkezőknek, akik nem a kijelölt helyen várakoznak?
(lásd aparkoló rendelet előterjesztését a www.bajavaros.hu-n)
Sanyi
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.01 0 0 96
Ez jó, ezt nem tudtam!

köszi: Zoli

Előzmény: S.TAJCS (95)
S.TAJCS Creative Commons License 2000.10.31 0 0 95
Nincs a rendelet szerint. Viszont van lehetőséged a túllépésnek megfelelő jegy azonnali megvásárlásával, és az irodában tőrténő bemutatásával a pótdíj megfizetése alól mentesülni.
Remélem érthetően fogalmaztam?
Sanyi
Előzmény: Törölt nick (94)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.31 0 0 94
Kérdésem /ismét /:

Van-e türelmi idő, ha lejárt a parkoló jegyem?
Pl: 30 percre veszem, de csak 35 perc múlva érek a kocsimhoz. Megbüntetnek vagy sem?

Zoli

ui: kinek van gyakorlati tapasztalata?

S.TAJCS Creative Commons License 2000.10.31 0 0 93
Csak ne addj nekitippeket, mert a végén megteszi, és attól nem javul a helyzet, sőt!
Sanyi
Előzmény: hu washizu (92)
hu washizu Creative Commons License 2000.10.30 0 0 92
A Grespiknek inkabb a BKV szolgaltatasai szinvonala miatt kene pert inditani.Azt meg meg is ertenem. A parkolasi dijat asszem mar kelloen kiveseztem.
Előzmény: Mijo (90)
S.TAJCS Creative Commons License 2000.10.30 0 0 91
Tudod,Mijó az a baj ezzel a Grespikkel, hogy állóhelyből olyan hülye, mint amilyet keveset találni széles e hazában.! És nem az a baj vele amit csinál, hanem az, amiért csinálja. Gondolom ezt nem kell bővebben megmagyaráznom. Egyébként kiváncsi lennék a perre magára. Persze ettől még a mi gondunk nem oldódik meg.
Sanyi
Előzmény: Mijo (90)
Mijo Creative Commons License 2000.10.30 0 0 90

Grespik bírósághoz fordul a parkolási díj miatt ... Belpol
október 30. 9:11

[Magyar Hírlap] Törvénytelennek tartja és megtámadja az Alkotmánybíróságon a fővárosi parkolási rendszert Grespik László, a budapesti közigazgatási hivatal vezetője. Grespik szerint a Polgári törvénykönyvnek a szolgáltatás és ellenszolgáltatás viszonyáról szóló paragrafusait sérti az utcai parkolóórákra épülő parkolási rendszer. Az autós ugyanis semmit nem kap a bedobott pénzért cserébe. A fővárosi önkormányzat "nem vállalja az őrzést, nem mossa le az autót, ha pedig esik az eső, nem tart fölé ernyőt". Grespik "polgárnyúzó intézkedésnek" tartja a parkolási rendeletet. Mint mondta, "a polgárok és az ő szüleik, nagyszüleik megdolgoztak ezért a városért", így érthetetlen, miért kér az önkormányzat pénzt, ha valaki közterületen hagyja autóját. Grespik László - mint mondta - egy hónapon belül utánanéz a jogszabályi háttérnek, ha szükséges, az Alkotmánybíróság elé viszi az ügyet. Pócs Attila, a fővárosi önkormányzat programiroda vezetője nem aggódik a tervezett lépés miatt. Emlékeztetett rá, hogy a kerékbilincselés ügye például már kiállta az alkotmánybírósági próbát. Pócs szerint jogszerű a parkolási díj, hiszen az autó közterületet foglal el, annak "kizárólagos használatáért" pedig mindenkinek fizetnie kell.•

__________________________________________________________________________________________________

Mijo

Mijo Creative Commons License 2000.10.30 0 0 89

Kedves Gábor !

Írod: "A bajai belvaros gyonyoru de"

Gábor, ha meg kell fogalmaznunk, mi is pontosan az, amit "gyönyörűnek" kéne találnunk benne ..?

A Kovács és mások is felemlítették több alkalommal: hol is vannak Baján a szó szoros értelmében vett kiépített "parkolók" ? Biztos, hogy mindannak amit itt művelnek velünk ebből az aspektusból - is -, megvan a kérdéshez pászintható jogi háttere ?
Visszaforgatás !?? Hol ? A mi városunkban ? A környék minden egyes települése a karcsúbb mindenkori büdzséből is, évtizedek óta rendezettebb és infrastruktúrával komplexebb, mint Baján, pedig ezeken a településeken mégcsak nem is Patakik és Rodolfók zsonglőrködnek a rendelkezésre állókkal ....., Baján még mindig mintegy 50 - ötven !!!!! - kilóméter belterületi útszakasz mentes a szilárd burkolattól :(((( !!! Baján képesek a megkezdett utcafelújítást is félbehagyni egy olyan szakaszon - Damjanich -, ahol naponta autóbuszok és teherautók tucatjai rázzák szét hosszú évek óta az épületeket ......, ezek a járművek nem a homokvárosi húsz-ötven milliós felsőtízezres területeket róják szakadatlan lendülettel.
Gábor, írod régen voltál itthon, gyere, érdemes és tanulságos körülnézni, különösen egy olyannak, mint amilyen tanulmányokat te folytatsz, ahhoz, hogy a gyalulatlan utcai életből "kamatoztathassa a tudását" :)) !

Mijo

Előzmény: hu washizu (86)
Mijo Creative Commons License 2000.10.30 0 0 88

Kedves fiúk, még a végén frakkot és cilindert húzunk, és eltartott kisujjal szürcsöljük ötkor a teát :)))....

Mijo

Előzmény: hu washizu (86)
hu washizu Creative Commons License 2000.10.29 0 0 87
Kedves Lovretity !
Ha valahol felborul a kereslet kinalat akkor szabalyozni kell.Es a parkolasi dij mint elv tokeletes erre.Ugyanis az alapelv az az hogy " a hasznalo fizet". De mivel te mint szolgaltatasert fizetsz elvarhatod azt hogy a szolgaltatas minosege elfogadhato legyen. De te meg mindig Magyarorszagon elsz ahol teljesen mas szemlelet uralkodik.
A fonakja a dolognak pedig kicsit antiszocialis de kovetheto logikan alapszik.Ha en csokkenteni akarom egy varosreszben a parkolo autok szamat akkor jo magas dijat allapitok meg es eszem agaban sincs azert beruhaznom hogy ezen a teruleten a parkolasi korulmenyek javuljanak.
Viszont beruhazok a tomegkozlekedesre hogy olyan alternativat biztositsak neked amin legalabb olyan de inkabb jobb szolgaltatasi szinten kozlekedhetsz.
A magyar meg statuszszimbolumnak tekinti az autot. Egy holland nem szegyell felulni egy villamosra meg akkor se ha harom auto all a garazsba.
Az Infrastrukturafejlesztesnek nagyon nagy a beruhazasigenye, amire az onkormanyzatoknak altalaban nincs keretuk. De hamar megterul a befektetes.
Mas-mas aspektusbol de mindenkinek igaza van.
Gabor

Előzmény: lovretity (85)
hu washizu Creative Commons License 2000.10.29 0 0 86
Kedves Sanyi !
A parkolasi dijbevetel tipikusan az a dolog amit oda kene visszaforgatni ahol az keletkezik.Ha ezzel az osszeggel foltozgatjak a varosi koltsegvetest akkor azt hiszem hogy a mernoki szemleletnek itt helye nincs. Igy tenyleg ado szaga van a dolognak. Ugyanakkor nehez helyzetben vagyok mert mar egy eve nem jartam Bajan tehat magat a rendszert nem ismerem.
Ahhoz hogy szakmailag elemezni lehessen a dolgot forgalomszamlalasi adatok kellenek.Magyarul ossze kell vetni a rendszer elotti allapotokat a mostaniakkal, illetve a tervezett celkituzessel. Ezek alapjan ha kell akkor valtoztatni. Irasabol sajnos azt veszem ki hogy ezt az osszevetes kizarolag penzugyi oldalon vegzik.
A bajai belvaros gyonyoru de forgalomtechnikailag valoban alkalmatlan egy ilyen szintu motorizacios fok kielegitesere.
Fellelheto a neten olyan terkep ahol fel vannak tuntetve a zonahatarok?
Gabor
Előzmény: S.TAJCS (84)
lovretity Creative Commons License 2000.10.29 0 0 85
Kedves Bátori Gábor!

Ami neked parkolóhely, az nekünk az otthonunk, az utcánk, a kapubejárónk, stb. Ezt mind mi építettük, vagy a mi pénzünkből, adónkból építették. Ha a város parkolókat hozott volna létre és ott szedne pénzt, egyetértenék. Ha a belvárosban csak rövid parkolást engedélyeznének,ha tiltanák a várakozást, beszélhetnénk forgalom szervezésről. Ha a rendőrök nem néznék tétlenül a tiltott helyre behajtó tehergépkocsikat, beszélhetnénk környezetvédelemről. Ez a történet azonban csak egyetlen dologról szól leplezetlenül, ez a PÉNZ. A döbbi csak üres duma. A Testület kitalált egy új bevételi formát az adók mellett. ( Ne felejtsd el, hogy a városban kevés az idegen a helyiek adják a parkolási díj árbevétel túlnyomó részét).
Az általad feltételezett piaci törvényeknek ehhez a helyzethez nics közük.
Üdv: lovretity

Előzmény: hu washizu (83)
S.TAJCS Creative Commons License 2000.10.29 0 0 84
Kedves Bátori Gábor!
Egyetértünk abban, hogy a parkolásért fizetni kell, mert csak így lehet megoldani az ilyen típusú gondokat, ahol vannak. Egy Baja méretű városban, ahol a városközpont elég rosszul tervezett-a közlekedésről nem is beszélve-, igen nehéz nem pénzügyi okokból a várakozást megfizettetni. Bár a rendelet megalkotásakor történt hivatkozás a környezetvédelemre, a városközpont megóvására, a befolyó bevételek útépítsre fordítására, mára ezekről hallani sem igen lehet semmit.
Magyarul az a kifogásom a rendszer ellen, hogy nem old meg semmit, csak az autósok bugyellárisának madzagját.
Örülök annak, hogy közlekedés- mérnöki tanulmányai időt engednek a topicban való megszólalásra, remélem köztünk marad és hasznos tanácsaival segít a parkoló- rendszer fejlesztésében.
Sanyi
Előzmény: hu washizu (83)
hu washizu Creative Commons License 2000.10.29 0 0 83
Tisztelt Tajcs Úr!

Reagálnék a következőkre:
" Széll Péter- de te is tudod, hogy neki kell adni a nevét sok mindenhez, amit a házban, vagy a kht-kban kigondolnak. ebben az esetben egyértelműen arról van szó, hogy nem látszik teljesülni a bevételi terv, ezért valamit ki kellett találni.
Ez lett belőle!
Sanyi"

A parkolási díj elsősorban forgalomszabályozási eszköz. Csak másodsorban bevételi forrás.
Én egyébként pártolom a parkolási díj bevezetését mert csak ezzel lehet egyensúlyba hozni a parkolóhelyek iránti keresletet a kínálattal.De egy parkolási rendszert nem lehet kizárólag pénzügyi megfontolások alapján kialakítani illetve változtatni rajta.
Bátori Gábor
Forgalomtechnikus hallgató
BME Építőmérnöki Kar

Előzmény: S.TAJCS (76)
Dr.Jones Creative Commons License 2000.10.27 0 0 82
A helyzet az, hogy még máskor is kell mennem Bajára, ezért maradnék a Dr.Jones-nál. Egyébként tovább nem kívánok részt venni a topicban, csak elmondtam a véleményemet egy olyan fizető parkolórendszerről, amelyhez nem kapcsolódik normális parkolási lehetőség.
Üdv.Dr.Jones
Előzmény: Mijo (81)
Mijo Creative Commons License 2000.10.27 0 0 81

Kedves új, Bajai régió Fórumhoz hozzászóló, figyelmedbe ajánlom a Bajai régió -
saját kis háziszabályzata.
című topicot, majd kérlek másokhoz hasonlóan légyszíves mutatkozz be a Who is who?
Bemutatkozó adatok.
címűben !

Köszönettel: Muity Mijo
Baja

Előzmény: Dr.Jones (80)
Dr.Jones Creative Commons License 2000.10.26 0 0 80
Kedves bajaiak!
Húsz évig éltem Baján, tíz éve elköltöztem, de visszajárok, mint áruszállító. A közlekedés a belvárosban maga a rémálom számomra, és ezen a parkolóórák felállítása nem sokat változtatott. A minap is árut kellett vinnem a Kossuth utcára. Szokás szerint a bolttól több száz méterre sikerült parkolót találnom, igyekeztem, az áru bevitele, számlaírás stb kb tíz perc volt. Mire kiértem, már kaptam egy büntetőcédulát. A parkolóőr még a közelben volt, megkérdeztem, hogy nem baj, hogy árut hoztam? Különösebben nem érdekelte, sem ez, sem az a tény, hogy sokszor több száz méterről kell a nehéz árut cipelnem. Magánügy. Felhasználva a topicot, szeretnék köszönetet mondani a helyi önkormányzat képviselőinek, amiért parkolóórákat helyeztek szét egy olyan övezetben, ahol a parkolás feltételei sincsenek meg. Nem szólva az áruszállításról - de hát ez magánügy
Dr.Jones
UI: Lehet, hogy az teszi jól, aki megáll az út közepén, kiteszi a villogót és lesz, ami lesz, pakolni kezd. A többi meg várjon...
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.23 0 0 79
A parkolórendelet előterjesztésében olvastam / jó, hogy a bajavaros.hu-n ott van ez is /, hogy:

"6. § (3) Fizetőparkolóhelyen a váltható legrövidebb idő 15 perc. "

Elgondolkodtam, hogy mi lenne, ha:
- a MATAV szintén ilyen előírás alapján engedne telefonálni, stb. Gondolom tudnátok folytatni a sort.

Itt a pontos mérés lehetetlensége/tehetetlensége a fő ok, amiért ez a mondat bekerült a rendeletbe.

De vajon a mai technikai színvonalon - figyelembe véve az órák tetemes árát, nem lehetet volna akár pontos elszámolást bevezetni pl. a kártyás fizetéseknél?

Zoli

ui: természetesen igy biztos, hogy többet fizet a parkirozást igénybevevő. Szerintem ebben az esetben a 15 perces parkirozás utáni türelmi idő is jogos lenne!


S.TAJCS Creative Commons License 2000.10.19 0 0 78
Ez az a helyzet, amikor a polgármester egyedül viszi el a balhét, mert más előterjesztésekkel szemben ennek a tetején nincs megnevezve sem a készítő, sem a szakmai-, sem a törvényességi ellenőr személye. ( lehet, hogy igazad van és nem is "kellésből" csinálta?)
Sanyi
Előzmény: Mijo (77)
Mijo Creative Commons License 2000.10.19 0 0 77

Hát én ezt a "kellt", Sándorom, bizony nem tudom elfogadni ! És ezzel lehet hogy sokan mások is így vannak/lennének ! Ha nem meggyőződése, még a polgármester se terjesszen elő semmit afféle "kellekre" ! Ez részint gyengeséget feltételezne, részint tekintélyromboló lenne ! Én egyébként mintha valamelyik lapban másvalakit láttam volna beterjesztőként nevesíteni - most nem állok neki keresni, hol -, de hát végülis te vagy a képviselő, neked kell pontosan tudnod !?

Bárkinek is az agyalmánya, kétségkívül embertelen és vérlázító az állásfoglalás !

Mijo

Előzmény: S.TAJCS (76)
S.TAJCS Creative Commons License 2000.10.19 0 0 76
Széll Péter- de te is tudod, hogy neki kell adni a nevét sok mindenhez, amit a házban, vagy a kht-kban kigondolnak. ebben az esetben egyértelműen arról van szó, hogy nem látszik teljesülni a bevételi terv, ezért valamit ki kellett találni.
Ez lett belőle!
Sanyi
Előzmény: Mijo (75)
Mijo Creative Commons License 2000.10.18 0 0 75

Ki a módosító javaslattal előálló képviselő, kedves Sándor ?

Mijo

Előzmény: S.TAJCS (73)
aktual Creative Commons License 2000.10.18 0 0 74
Én az előterjesztönek 2 hétre begipszelném mind a 2 lábát tökig. Aztán kipróbáltatnám vele azt az állatságot amit kitalált.
Utánna kíváncsi lennék a véleményére!
Józsi
Előzmény: S.TAJCS (73)
S.TAJCS Creative Commons License 2000.10.18 0 0 73
Szeretném a véleményeteket kikérni a következő kérdésben:
A parkoló rendelet módosítási javaslatában az előterjesztő szeretné elérni, hogy a parkolási engedéllyel rendelkező mozgássérültek csak a kijelölt várakozási helyen állhassanak díjfizetés nélkül. A parkolás elösegítése érdekében a meglévőkön túl további várakozó helyeket jelölnek ki.
(megjegyzem, hogy az ombudsman felkérésére a közlekedési és az egészségügyi miniszter most dolgozzák ki annak lehetőségét, hogy a továbbiakban ne kelljen díjat fizetni az igazolványok tulajdonosainak)
Felhívnám a figyelmeteket a mai Petőfi Népében ezzel kapcsolatban megjelent olvasói levélre!
Sanyi
aktual Creative Commons License 2000.10.11 0 0 72
Hááát...!!
Most, hogy így nézegetem, szép piros.
Nem sokára itt a Mikulás. Tegyünk bele virgácsot,
meg a többit gondold utánna....! Lyól be kell kötnyi mer' szagos lészen!!!

Előzmény: Mijo (71)
Mijo Creative Commons License 2000.10.11 0 0 71

És mit csinálsz velük a továbbiakban ?
Egyet én is begyűjtöttem, de Szegeden ...

Mijo

Előzmény: aktual (70)
aktual Creative Commons License 2000.10.11 0 0 70
Mit tudtok?!
A birodalmi parkoló őrök szaporodtak meg, vagy az én reflexeim lassultak le.
Lehetséges, hogy helyzet van és az "éberség széllvész" gyorsaságra kapcsolt?
Egy hét alatt két piros zacsekot is begyűjtöttem.

Józsi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!