Köszi!
Igen tudom, tavaly augusztusban már jártunk itt. Engem lenyűgözött a város, bár brutális tömeg volt. Akkor azt mondtam szeretnék végigsétálni a Royal Mile-on egy borongós, ködös novemberi napon mikor alig vannak. Utólag kiderült hogy pont azon a hétvégén megyünk mikor meggyújtják a karácsonyi fényeket, állítólag 20 000 ember várható... :)
Glasgownak volt egy fénykora, az már rég lecsengett. Akkor csúcson volt a hajógyártás, sok pénz volt, hatalmas épületeket emeltek. Nem hiszem, hogy sokat vesztenél, ha kihagynád. Glasgow külvárosa, peremvároskák eléggé zűrös helyek, kerülendők.
Én kétszer voltam Skóciában, mindkétszer júliusban. Mindkétszer esett. Az egyik alkalommal mindennap, de csak max napi 30 percet és előtte és utána is nagyon kellemes idő volt. Másik alkalommal a napok felében, de akkor 3-4 órát.
Glasgowban gyönyörű a katedrális és különleges a Burrell Collection múzeuma. Hihetetlenül gazdag magángyűjtemény.
Még azt szeretném megkérdezni, hogy mivel a Wizz megy már Edinburgh-ba, ha Glasgow-t teljesen kihagyjuk, ugye nem veszítünk sokat? Annyi sok más látnivaló van még, így sem tudom, hogy osztjuk majd be az időnket.
Köszönöm mindenkinek! Sajnos tudom, hogy manapság még inkább kiszámíthatatlan az időjárás, mint régebben. Hát mindegy, lesz, ami lesz, júniust célozzuk meg :))))))
Nagyon változik az időjárás, sosem lehet tudni mi lesz órák múlva. Nem úgy mint nálunk, mert mi egy medencében vagyunk és itt nem változik olyan gyorsan. Június jó lesz meglátod, sokáig világos van nagyon.
Ma értem vissza nyolc napos körútról, kb 1500mérföldet mentünk. Szombaton, kedden, meg pénteken 1-2 órát még a nap is sütött. De esőkabát nélkül nem sétáltunk el sose 200méternél messzebb a kocsitól. A semmiből is azonnal elkezd esni az eső. Borzalom.
Május a legszebb hónap ott meg a június. De attól függ mit akarsz csinálni és hol. Az esőtől nem kell annyira megijedni. A nyugati részén inkább esik, a keletin nem olyan vészes. Ez nem a Lake District vagy az Azori, hogy tényleg szinte folyton esik. Én csak a teleket utáltam ott, mert az nagyon durva tud lenni.
Sziasztok! Jövőre mi is Skóciába szeretnénk utazni, az időponttal vagyok bajban. Először úgy gondoltam, hogy augusztusban mennénk, mert akkor van a "legmelegebb". Aztán mivel olvastam, hogy május, június a legkevésbé csapadékos, június elejére gondoltam. De itt, a te leírásaitokat olvasgatva, ez sem pont így van. Szerintetek melyik hónap a legideálisabb?
Mit vegyél? Angol fontot. Itt nemigen tudsz skótot. A kettő közt Skóciában nincs különbség, az csak a magyarokat zavarta régen mikor én oda jártam egyetemre. Hogy még ma is zavarja elég fura.
Ma a pénzváltóban meglepve hallottam, hogy Skóciában skót font van? Talán (?) elfogadják az angol fontot is, de azt mondja, ha skót fontot hozok vissza, akkor azt nem tudják ők visszaváltani?
Közben mi is megjártuk, és végre valahára sikerült a képeket is felrakni. Szép volt, jó volt minden. Csak egy nap volt nagyon ramaty idő, de aznap pont főleg autóztunk (Inverenss - Skye, kerülve. Mivel az orrunknál se láttunk messzebb, kár volt felmenni az Applecross útra...).
A csúcs élmény a Queriang körtúra volt, valamint az Elie chain walk a Fife coastal path-on. Ja meg a Steall Falls túra Glencoeban (bár ott én tériszonyos lévén szégyenszemre kénytelen voltam kihagyni a drótköteles átkelést és a vízben trappolni helyette. :))
Pont úgy jött ki, hogy épp apály volt mindenhol, ahol jártunk a tengerparton. Megunhatatlan. Dungevanban a reggeli futásomon az apályos mederben találkoztam egy magányos fókabébivel! Az anyja magára hagyhatta, nagyon fázott szegény . Azóta is furdal a lelkiismeret, hogy nem tudtam segíteni rajta :(
1 jótanács: Skye-ra jövet v. menet csakis a Glenelge ferry!
Hát igen, Skye-on nincs sok szállás, így kb fél évvel utazás előtt kell foglalni (főleg szezonban). Összehasonlításképp, mi májusban Dunvegan mellett 76 font/éjszakáért aludtunk, reggelivel, főszezonban azt hiszem, 90 fontért adta azt a szobát.
Irigykedem amúgy, mi nem nagyon megyünk vissza ugyanoda, de Skóciába visszavágyunk.
Nagyon köszi a leírást, én szombat reggel indulok 8napra, és már nagyon várom :)
A Skye sziget vsz. kimarad nekünk, mert végül nem találtam szállást 292gbp/éjszaka alatt. Nem tudom mi van ott, de annyit nem ér meg semmiképp.
Az éttermi árak nem tűnnek vészesnek, sőt átlag Európai nagyvárosi árak. Bp-n is bele lehet futni ilyenekbe, ha csak random beülsz valahova. Svájchoz képest meg "félár"