Keresés

Részletes keresés

Derek Creative Commons License 2000.03.31 0 0 211
. "És a székelykáposzta speciel nagyon jól megy, különösen ha vecsési káposztából csinálják. Gondolj arra, hogy egész Európában lehet kapni elzászi típusú choucroute-ot, amit - a magyar ízlés szempontjából csak szégyenletesnek nevezhetö módon - hozzáadott savval savanyitott káposztával csinálnak. "

Lehet az a vecsesi eppen szegedi, vagy zalai is, ami a lenyeg , hogy a kaposztasavanyitas termeszetes tejsavas fermentacioval keszuljon hozzaadott sav nelkul. A nyugaton es igy az USA-ban forgalmazott sauerkrautok mind tartalmaznak hozzaadott savat , ecetsavat es ezert nem vetheto ossze a termeszetes uton erjesztettel amit persze meg javitanak a hozzaadagolt fuszerszamok is.

Előzmény: szalonna (210)
szalonna Creative Commons License 2000.03.31 0 0 210
OFF T. Hölgyeim és Uraim, az egy dolog, hogy valaki nem tudja, mi volt a Székely Hadosztály. Node a SZÉKELYKÁPOSZTA sem tréfa. Egyébként nincs köze sem Erdélyhez, sem a székelyekhez.

"Ennek a rendkívül népszerű, ízletes ételnek a születése a múlt század közepére tehető, és a keresztapja Petőfi Sándor volt. Akkortájt történt, hogy Székely József főlevéltáros betért az egyik pesti vendéglőbe ebédelni. Mivel már meglehetősen késő volt, a kocsmáros nem tudott mást adni, mint a maradék savanyúkáposztafőzeléket összekeverte a még fellelhető kevés sertéspörkölttel, és egytálételként felszolgálta az éhes vendégnek. A rögtönzés igen jól sikerült, hamar híre ment, és Petőfi, aki szintén a törzsvendégek közé tartozott, legközelebb ugyanezt az ételt rendelte. Neki is nagyon ízlett a kényszer szülte újdonság, és mindjárt el is nevezte székelykáposztának. A későbbiek során csak annyiban módosult ez a készítmény, hogy tejföllel meglocsolva még ízesebbé és gusztusosabbá tették."

(Kun Ákos, http://yikes.exabit.hu/szakacskonyv/szaky98.html)

Apropos, kedves PuPu. Érzékelem, hogy viccelni kívántál kijelentésedel, hiszen ki tudhatná mit kedvel a "müvelt nyugat", ha van ilyen. Nem tudom, szerveztél-e már gasztronómiai bemutatót a müvelt nyugaton. Én nem vagyok szakember, de az élet úgy hozta, hogy volt közvetlen közöm ilyenhez. És a székelykáposzta speciel nagyon jól megy, különösen ha vecsési káposztából csinálják. Gondolj arra, hogy egész Európában lehet kapni elzászi típusú choucroute-ot, amit - a magyar ízlés szempontjából csak szégyenletesnek nevezhetö módon - hozzáadott savval savanyitott káposztával csinálnak. Ennek igen jó alternatívája a székelykáposzta (csak szvsz sokkal pikánsabb és izletesebb) - kb ugyanaz a vevökör érdeklödik iránta. Elnézést a hosszú történetért, remélem nem untatott.
ON

Előzmény: PuPu (205)
bajog Creative Commons License 2000.03.31 0 0 209
Kedves PuPu,

Jól felhúztál, úgyhogy délután átolvastam OM Padovától Trianonig-ját. Elfogult, vérkomcsi, és tudod, mit? A tárgymutatóban nincs is benne a Székely H.

Javaslom Raffay E. Erdély története 1918-19 c mukáját, azt is újra elővettem. Az sokkal hitelesebbnek tűnik.

Előzmény: PuPu (205)
Mercurius Creative Commons License 2000.03.30 0 0 208
Pupu nem tagadtad meg magad.

Nagyképüen bevágod, hogy ismerni kéne Ormos Mária könyvét. Mikor megemlitem, hogy elég alaposan ismerem, akor nem állsz tényszerüen vitázni, hanem irsz néhány kapitális marhaságot.

Nézz néha tükörbe. Soha egy értelmes topicot nem inditottál. Vitában még soha nem érveltél csak fikáztál.

Előzmény: PuPu (205)
PuPu Creative Commons License 2000.03.30 0 0 205
Ha még nem választottál pályát, javaslom, ne menj történésznek.
Ha azt választottad volna, ne csüggedj, - a mai világban a pályaváltoztatás soxor kívánatos...
Attól, hogy valmit a székelyekről neveztek el, - nem biztos, hogy frankó.
Pl. a székelykáposztát is nehezen viseli a művelt nyugat...
:O))))
Előzmény: Mercurius (203)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.30 0 0 204
epur si muve = eppur si muove (olasz)
Előzmény: Törölt nick (184)
Mercurius Creative Commons License 2000.03.29 0 0 203
Hm.
Azt nem vitatom, hogy a fegyelmezetlenség alapja a rossz ellátás is volt. Ezért is támadtak korábban a Székelyhadosztály hadtápjára.

Ha most összevetjük:

A Székelyhadostálynál voltak tisztek, viselték a rendfokyoatokat és a katonák tissztelegteg fejebb valók elött. Volt lősszerük és utánpótlásuk, amig nem jött a Tanácskormány. Katonairól a francia összekötő tiszt megirta, hogy megjelenésükkel a magyar hadsereg "visszanyerte comabatans megjelenését". Ez a hadsereg amint megszerveződött megállitotta a románokat. Valamelyest elő is nyomult és komoly aggodalmat okozott román oldalon, hogy vissza fogja foglalni Kolozsvárt.

Ugyanebben az időben a Svoy emlékiratokban pl. azt olvashatod, hogy Szegedről a katonák nem hajlandók kimenni Aradnál a frontra, mert multkor valakit a románok lelőtek közülük.
Ez volt a másik hadsereg, amelyik a katonatanácsok irányitása alatt állt. Stromfeld Aurél, egyéként még Károlyi idején felajálotta lemondását, mert a katonatácsok más elvek alapján akarták "irányitani" a hadsereget.

A felvidéki hadjáratnál, viszont szintén megtalálod, hogy a katonák nem akarnak harcolni. A helszinre érkező hadügyminiszter meg akarja tizedeltetni őket, mire a katonák kinevetik, hogy az elvtárs úgysem tesz ilyet. A hadűgyminszer erre dühében lekommunistázza őket és a Székelyhadosztály maradékából szervezett egységeket küldi támadásra.

Előzmény: Derek (202)
Derek Creative Commons License 2000.03.29 0 0 202
"Egyéként ismerve fegyelmezetségüket, bármilyen haditerv
átadása csak is deziformációként hathatott :)."
Ossze vissza beszelsz, csak hogy igazold a beledcsontosult eloiteleteidet.Mar mashol is megkaptad hivatasos torteneszektol ,hogy jobb lenne ha maradnal a szakmadnal es nem amatorkodnel es irogatnal hoszu szakdolgozatokat. Vagy legalabbis ha mar ilyesmire adtad a fejed akkorne a szajizednek es a prekoncepcioidnak megfeleloen csoportositsd a tenyeket.
A Voros Hadsereg ugyanazokbol a regularis egysegekbol allt es a katonainak szemelyi allomanya is ugyanaz volt eltekintve par egysegtol, mint amelyek 18 elott harcoltak. Mint annal a balul sikerult tiszai offenzivanal ahol a 48-as kozos gyalogezred is ott volt somogyi es zalai bakakkal akik megjartak eloszor a keleti, majd a olasz frontot is.Nem csak a szekely hadosztaly hanem a tobbi is le volt gatyasodva a szegenyes hadtap miatt. A katonak atlag testsulya 50-55 kilo volt.
Előzmény: Mercurius (201)
Mercurius Creative Commons License 2000.03.29 0 0 201
Ez az a Pupu ez az. A nevezetes offenziva azonnal összeomlott. A derék vöröskatonák hanyat-homlok szétszaladtak. Ehhez bizony árulás sem kellett. Aki kicsit is értett a katonáskodáshoz, az tudta, hogy a Vöröshadsereg csak nevében hadsereg. Az első puskalövésre szét fog szaladni. Egyéként ismerve fegyelmezetségüket, bármilyen haditerv átadása csak is deziformációként hathatott :).
Előzmény: PuPu (200)
PuPu Creative Commons License 2000.03.29 0 0 200
Merthogy ez két különböző dolog volt.
És nem én írtam, hogy ezt a második esetet a székely hadosztály nevéhez kellene kötni. Ez a vezérkar volt.
A tiszai offenzíva pedig egy-két nap alatt összeomlott.
És valóban jöttek a szociáldemokraták, - de ők se sokáig.
Jött a lovastengerész, és Prónay...
Előzmény: Zmac (199)
Zmac Creative Commons License 2000.03.29 0 0 199
Bocs, úgy látszik tényleg nem te írtad. Sajnos aki korpa közé keveredik, és hazaárulással rágalmaz...

De sajnos az ellentmondásokat továbbra sem oldottad fel, hanem újabbal tetézted:

>>Végül is ennek utána mondott le a tanácskormány, és jöttek a szociáldemokraták.<<

És azt is írtad korábban, hogy a Székely Hadosztály április 16-án tette le a fegyvert... A két esemény között van bő 3 hónap...

Előzmény: PuPu (197)
Mercurius Creative Commons License 2000.03.29 0 0 198
Pupu egy kérdés, hány napig tartott a Vöröshadsereg nevezetes tisszai "offenzivája" ?
Előzmény: PuPu (197)
PuPu Creative Commons License 2000.03.29 0 0 197
Azt nem én írtam, kedves Zmac, de valóban volt ilyen is.
Mégpedig akkor, amikor a Tanácsköztársaság vezetői úgy igyekeztek nyomást gyakorolni az Antantra, hogy elindították a tiszai offenzívát, - amelyik részben amiatt, hogy a támadási tervet a vezérkar árulói eljuttatták a románokhoz, részben meg a túlerő miatt kudarcba fulladt.
Végül is ennek utána mondott le a tanácskormány, és jöttek a szociáldemokraták.
Sajnos, mint mondtam, valóban érdekes a hazaszeretet értelmezése soxor...
Előzmény: Zmac (194)
Mercurius Creative Commons License 2000.03.29 0 0 196
Pupu.

én töviról hegyire olvastam Ormos Mária Padovától Trianonig c. könyvét. Abból bizony nem jön ki a te állitásod. Az viszont világosan benne van, hogy a gyöztes nagyhatalmak, egy valamit nagyon nem akartak - szovjet rendszert Európában. A románok pont erre játszottak és és már a 18-as fegyverszünettől gőzerővel terjesztették, hogy Mo. pedig kommunista ország lesz. Kun Béla és a Tanácsköztársaság a legrosszabb félelmeiket igazolta. A románok jelentős hadfelszereléshez, csak ezután jutottak.

Ami pedig a Székelyhadosztályt illeti, légyszives hagyd abba a margaságok terjesztését. A Hadosztályt, mind a Vöröshadsereg, mind a románok támadták. A Tanácskormány puccsal került hatalomra, a Hadosztály sosem ismerte el, igy nem volt mit "elárulni". Amugy minden perc amivel a Tanácskormány léte meghosszabodott volna csak ártott volna Magyarországnak. Peches esetben végül tényleg feladarboltak volna.

Előzmény: PuPu (193)
mégjobb Creative Commons License 2000.03.29 0 0 195
Szeretném megosztani a T. vitatkozókkal egy élményemet.

Néhány hónapja jártam az egyik Nyírbátor melletti községben. A templom mellett van egy emléktábla, állíttatta a tanács (vagy talán a Népfront... ) még 1969-ben. A tábla az 1919-ben a község ártatlanul kivégzett lakóinak állít emléket, tucatnál is több nevet felsorolva. Nem szól a szöveg arról, hogy kik voltak a kivégzők? A vörösök nem-igen lehettek, akkoriban nem volt szokásban ilyesmit a nyilvánosság előtt emlegetni, pláne az áldozatoknak emléktáblát állítani. Ha a "fehérek" lettek volna, akkor azt miért titkolgatták volna 1969-ben? Én így a román megszállók "keze nyomát" sejtem. Őket sem lett volna politikus akkoriban megnevezni.

Akárki kezdeményezte, ez a táblaállítás akkoriban bátor tett volt.

Zmac Creative Commons License 2000.03.29 0 0 194
Kedves Pupu,

erre egyszer már válaszoltam. (148) A tényekkel még mindig adós vagy. (Ugyanis a románokhoz eljuttatott haditervről beszéltél.)

Előzmény: PuPu (193)
PuPu Creative Commons License 2000.03.29 0 0 193
A magyar hadsereg ( nevezzük bárhogyan ) hadban állt a támadó román csapatokkal.
A hadsereg egyik egysége, a Székely Hadosztály megnyitotta a frontot az ellenség előtt.
Ennek következtében a magyar csapatokat vissza kellett vonni a Tisza mögé.
Te ezt minek neveznéd, - ha tárgyilagos lennél?
:O)
Előzmény: Zmac (190)
Zmac Creative Commons License 2000.03.29 0 0 192
féloff
Érdekes, hogy egyesek milyen szívesen emlegetik, hogy a tanácsköztársaság idején mennyi jó dolog történt, a proligyerekek üdülhetek a Balatonnál, stb. Nekem ettől ugyanúgy hányingerem támad, mint amikor Hitler és a nácizmus jótetteit sorolják mentségként.
on
bajog Creative Commons License 2000.03.29 0 0 191
Kedves PuPu,

Olvastad az "Akik hittek a kommunistáknak: Kun Bélától Ormos Máriáig" c. könyvet is?

Előzmény: PuPu (189)
Zmac Creative Commons License 2000.03.29 0 0 190
Ha röviden csak összefoglalnád azokat a tényeket, amelyek a Székely Hadosztály vezetőinek a hazaárulását bizonyítják, feloldva egyben a (141)-ben vázolt ellentmondásokat is...
Ha nem teszed, akkor cáfolatnak érd be annyival, hogy Stomm Marcel emlékiratai, Magyar Hírlap Könyvek, 1990.
Előzmény: PuPu (189)
PuPu Creative Commons License 2000.03.29 0 0 189
Alant leled: Ormos Mária: Padovatól Trianonig.
Eléggé átfogó értékelése a kornak...
Előzmény: Zmac (188)
Zmac Creative Commons License 2000.03.29 0 0 188
Áh, PuPu, végre újra itt látlak... Türelmesen várom a tényeidet!
Előzmény: PuPu (186)
medwe Creative Commons License 2000.03.29 0 0 187
nem vagyok biztos abban, hogy más sötétsége
bárkit is arroganciára jogosítana....
Előzmény: PuPu (186)
PuPu Creative Commons License 2000.03.29 0 0 186
Hihetetlen, hogy a politikai elfogultság az embereket a sötétség milyen mélységeire képes elvezetgetni...
Veled komám vitatkozni nem is lehet, - ha nagyon okosodni akarsz a témában, olvasgassál.
Ormos Mária: Padovától Trianonig
A hazaárulók pedig hazaárulók, - akkor is, ha a Te fajtád hazája az alatt a 133 nap alatt valahol máshol volt...
Csókolgatta nagypapád a románokat Budapesten?
Előzmény: Mercurius (170)
Messire Creative Commons License 2000.03.29 0 0 183
Kedves megjobb es Zmac!

Kosz a cimeket. Minden forras gazdagitja a topikot.

cogito Creative Commons License 2000.03.28 0 0 182
A speaker arra utalt valószínüleg, hogy Brunót nem a föld mozgása miatt égették meg, ahogy te írtad.
Előzmény: Törölt nick (181)
speaker Creative Commons License 2000.03.28 0 0 180
A Bruno nem Galilei.
Előzmény: Törölt nick (179)
cogito Creative Commons License 2000.03.28 0 0 178
Ja, hogy Madzsar elvtársra is az az épület dőlt rá, amit építgetett? Nem kár érte.
Azt a szegény Giordano Brunót emlegeted, akit már vagy ötször rehabilitált a katolikus egyház és engesztelő misék százain könyörgött bocsánatért? (Pedig a pasas elég frusztrált alak volt, ami nem volt veszélytelen abban a korban.)
Egy négyszáz évvel ezelötti egyetlen esettel állandóan előhozakodni a tömeggyilkosságok évszázadának utolsó évében arra utal, hogy te a közelmúlt tömeggyilkosait igyekszel kaserolni. Nem fog sikerülni.
Előzmény: Törölt nick (165)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.28 0 0 177
Ez a kommunistak altal, Becsbe kicsempeszet penz volt. Az akkori nagykovet kommunistaberenc volt. Azt nem tudom, hogy az ABC mit csinalt ezzel a penzzel.
Előzmény: Törölt nick (175)
Mercurius Creative Commons License 2000.03.28 0 0 176
Kedves pvcpadlo !

Azzal maximálisan egyetértek, hogy nem történt meg a Hadosztály harcainak történészi igényű feldolgozása.

Egy korábbi topicban, egy ideig igyekeztem összeszedni azokat a fragmentált adatokat, amelyek elérhetők (nem mindent irtam be).

Ezek után:

1. Kérdés: Milyen más egységről tudsz, amelyik még harcolt a román fronton ?

2. Amennyire ki tudtam bogozni, Miskolccal az a malör, hogy ez pontosan a Székelyhadosztályból kialakitott dandár hadmüvelete volt és a székelyekből csak 45 után faragtak "vöröskatonákat".

3. Kiket tizedeltetett meg Lukács ? (nem tudom).

4. A franciák esetében az egyes tábornokok közt jelentős felfogásbeli különbség volt. Végül is mondhatjuk azt, hogy az akció előkészitetlen volt. Azon sem lennék meglepve ha hiányzó feldolgozásból kiderülne, hogy a románok mellé beosztott francia összekötők viszont kiszivárogtatták az akció tervét.

Mercurius

Előzmény: Törölt nick (172)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!