Keresés

Részletes keresés

Nority Creative Commons License 2001.10.09 0 0 79
azért, hogy átmenjek a nyelvvizsgán, és megkapjam a diplomámat :-)))
meg azért, hogy a balcsin a német túrista házaspárnak eligazítást tudtam adni (angolul)
Előzmény: .hun (78)
.hun Creative Commons License 2001.10.09 0 0 78
Makacs vagyok és ismét felhozom...hátha! :)
.hun Creative Commons License 2001.08.28 0 0 77
Felhozom...:)
Hogy fordíthassunk mellékkeresetért! :)
.hun Creative Commons License 2001.08.14 0 0 76
Hogy németül írhassak egy SMS-t...;))

felhoz.hun

.hun Creative Commons License 2001.05.30 0 0 75
A német azért nem teljesen tárgyalóképes mostanság...és nem vagyok mérnök sem...úgyhogy azt hiszem nem engem kerestek! :))
Előzmény: nyman (69)
.hun Creative Commons License 2001.05.30 0 0 74
De, de...észrevettem! És köszönöm! :))
Előzmény: bolcsa (70)
.hun Creative Commons License 2001.05.30 0 0 73
Talán nem a forradalma, de sokat segíthet! :)
Meg mondjuk érdemes eredeti nyelven nézni a filmeket és onnan "elhallgatni" az említett nyelvi fordulatokat! :))

De az oldal mindenképpen érdekes, köszi, hogy megosztottad! :)

Előzmény: everseen (68)
.hun Creative Commons License 2001.05.30 0 0 72
Ja...azt elfelejtettem, hogy sosem késő!!! :))
Előzmény: bolcsa (67)
.hun Creative Commons License 2001.05.30 0 0 71
Ugyan! Inkább tessék belevágni! :))
Mindenhol van mostmár angol, német, francia, spanyol TV, azt nézni mellette, vagy csak háttérnek hagyni...sokat segít! :))
És irány egy nyelviskola, vagy egy külföldi tanulmányút! :))
Előzmény: bolcsa (67)
bolcsa Creative Commons License 2001.05.29 0 0 70
Hát a topigazda még nem vette észre, hogy kiemeltük a témát a süllyesztőből? Ő szvsz nyelvileg ok, bár nem tom, hogy mérnök (is) e.
Előzmény: nyman (69)
nyman Creative Commons License 2001.05.29 0 0 69
Tud valaki angolul, franciaul es nemetul (mindharom nyelv szukseges!) targyalokepesen? Ha mellete meg mernoki diplomaja is van valszeg tudok egy nyugdijas allast hetjegyu nettoert havonta.
everseen Creative Commons License 2001.05.29 0 0 68
Hahó mindenki!

Tényleg ez lenne a nyelvtanulás forradalma?

www.intermundia.hu/transcripts/

:-) everseen

bolcsa Creative Commons License 2001.05.29 0 0 67
Kedves AtheH!
Az általad nyitott topikokban azért kutakodtam, mert a sárga és a zöld irígység emésztett, mikor láttalak az angolos topikon túl a spanyolba és a franciába is. Lám-lám én már csak azon sopánkodhatok, hogy miért lett volna érdemes nyelveket tanulni.:o(((
.hun Creative Commons License 2000.12.27 0 0 66
Karácsony körül sem rossz, ha az ember tud nyelveket beszélni! Most pl. megismerkedhettem egy nagyon kedves angol házaspárral!

Mindíg elmerülök, valaki hozzom már fel! :))

.hun Creative Commons License 2000.09.28 0 0 65
A cserediákok nagyon jó fejek tudnak lenni! Az elmúlt hétvégén pl. ezért volt jó nyelvet beszélni! Kaptam is 2 meghívást: egyet Dél-Afrikába, egyet pedig egy Brazil-Argentín-Mexikó körútra!
.hun Creative Commons License 2000.08.08 0 0 64
Na pl azért, hogy megismerkedjek egy csodálatos, kedves, aranyos, szép, szoke lengyel lánnyal :)
...aki vasárnap hazautazott Varsóba...:((
.hun Creative Commons License 2000.07.24 0 0 63
Őőőő...passz.
Szabad a gazda :)

De ezért nem hiszem, hogy érdemes nyelveket beszélni. Azért viszont igen, hogy jövő hétvégétől egy cserediáklányt fogadhassak!

Előzmény: jomagam (62)
jomagam Creative Commons License 2000.07.23 0 0 62
Szóval, mondják, hogy a franciák önteltek és mindent másképp mondanak meg csinálnak, mint Európában szokásos.
Álljon akkor most itt egy találós kérdés: melyik az az ország, ahol az autók még mindig a helytelen oldalon haladnak, ahol az emberek degeszre tömik magukat zsírral reggelire, ahol könyörtelenül lenyelik a hangzók négyötödét az idegen anyanyelvűvel beszélve, ahol egyénieskedő jelzőtáblákat tűznek az útpadkára, ahol nem szoktak folyó vízben mosakodni, ahol a torlódást tárcsahang jelzi, ahol még a villanydugó is rosszul áll... A helyes megfejtők vehetnek maguknak egy repülőjegyet Hődobóra.
.hun Creative Commons License 2000.07.12 0 0 61
Jogos! Ilyet már én is halottam, de szerencsére még nem tapasztaltam. Viszont Svájcban bizony nemigen tudtam volna kisilabizálni a jegy- és bérletárakat az üres metróállomáson (vasárnap reggel 8) nyelvtudás nélkül!
Előzmény: jomagam (60)
jomagam Creative Commons License 2000.07.11 0 0 60
...meg aztán a nyelvtudás aprópénzre is váltható. Mondjuk, Párizsba megyünk (kitűnő ötlet! - jm) és kíváncsiak vagyunk arra, mennyibe kerül egy heti bérlet. Az angol nyelvű "BKV"-oldal - http://www.ratp.fr/Voy_q_eng/f_travel_eng.htm -
ránktukmálja az - ötnapos! - Paris Visite-et 300 frankért. Nézzük most meg a francia nyelvű oldalt - http://www.ratp.fr/Voy_q/f_voy.htm - ahol csodák csodája sokkal több jegyfajta van: például a hét! napig érvényes ötzónás Catre Orange, amelyik csak 173 frankba kerül. Igaz, az utóbbihoz nem jár ingyen bézbólsapka, a Stade de France-ban, de mégiscsak megatkarítottunk százhuszonhét frankot. Az öt jobbfajta szendvics. Az angolul tudó meg koplaljon! *
Aztán akkor is érheti az embert - a nyelvtudása függvényében kellemes vagy bicskanyitogató - meglepetés, ha némelyik prágai étterem cseh- és német nyelvű étlapján szereplő árakat összehasonlítja.
*) Jaj, nehogy ebből is azt a legendás francia felsőbbrendűséget olvassátok ki - majd ennek is szentelek néhány tyű billentést :-)
.hun Creative Commons License 2000.07.11 0 0 59
Még mindíg érdemes nyelveket beszélni! Elő a történetekkel!
.hun Creative Commons License 2000.07.07 0 0 58
Ez csak azt bizonyítja, hogy a rendőröknek nem érdemes nyelveket tanulnia...viszont szükséges az lenne. Milyen véleménye lesz annak a turistának, aki odamegy egy rendőrhöz felvilágosítást kérni az meg elhajtja egy "nix sprehen dojcs"-al. Szerencsére azért ezen a téren is javulás látható, csak kicsit lassan.
Előzmény: CsabA (56)
.hun Creative Commons License 2000.07.07 0 0 57
Nincs nekem (sok) bajom a franciákkal, de hát francia iskolába jártam és franciákkal dolgoztam együtt egy ideig, úgyhogy megvan róluk a saját képem. Bizony előfordult, hogy ferdén néztek rám, mert volt egy kis akcentusom, aztán az angol nyelvű tárgyaláson a partnerek nem tudták eldönteni, hogy ők (a franciák) angolul vagy franciául beszélnek-e éppen. Amúgy van egy rakás francia barátom, akik nagyon kedves emberek. Véletlenül sem szeretném, ha bárki is azt szűrné le, hogy én nem szeretem a franciákat.

Az idegenvezetős dolog tényleg gusztustalan. A finnel való keverés viszont nem véletlen, valamilyen szinten "egy tőröl fakadt" a két nyelv.

A lányok miatt meg aztán mindenképpen megéri nyelvet beszélni! :-))))

Előzmény: eksön_ (54)
CsabA Creative Commons License 2000.07.07 0 0 56
Természetesen nem érdemes nyelveket tanulni!!! Íme ,miért nem:

Két rendőr áll a körúton. Odamegy hozzájuk egy külföldi, és kérdezi:

- Du jú szpik inglis?
Mire a rendőrök:
-???
Újra próbálkozik:
-Sprehhen zi dajcs?
-???
-Habla eszpanyol?
-???
Mire a külföldi legyint egyet, és tovább megy.
Az egyik rendőr odaszól a kollegájának:
- Mindig mondtam, érdemes nyelveket tanulni.
Erre a másik:
- Dehogy! Ez is vagy három nyelven beszél, oszt ,mire ment vele???

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.07 0 0 55
Jo nyelvet beszelni...szereny szemelyem soha iskolaban nem tanult nyelveket....:) Viszont 2 evig nap mint nap amerikaikkal ddolgoztam egyutt akik ugyan beszeltek magyarul de nem tokeletesen, igy aztan ahogy ok magyarul tanultak en angolul...Mostanaban ennek koszonhetoen van kiraly melojhejem, es igen kedves barataim. Az angolnak koszonhetoen...:)
Kb 500 amerikai ismerosm/baratom van es ha Mo. jon valamelyik mindig megkeresnek es hozzak a csaladjukat is..igazan kellemes elmeny hallgatani az amuldozasukat amikor korbevezetem oket Bp-en:).
Story:
'94 Frankfurt. panzio egy oregholggyel ergyutt varunk a liftre...udvarias leven osszedve akkor meg igencsak gyatra angol/nemet tudasom koszontem: gutten tag....erre a nenike igencsak hadarosan rakezdett nemetul alamit mondani erre en:
i am not dojcse iam ungarishe....:-) fonetikusan persze..:) erre a nenike halalosan komoly arcal kozolte velem, hogy: "ez a vilag leglasubb liftje.." enyhen padlozott az alkapcsom...kiderult, hogy '45-os magyar, Kormendrol...:)
Horasz
eksön_ Creative Commons License 2000.07.07 0 0 54
Szerintem egy nyelv megtanulása kulcs egy egyébként elzárt világhoz. Minden új nyelv egy új világ. Ez különösen igaz az angolra.
Az angol és a francia közötti különbségtétel tényleg telitalálat, de szerintem nincs ebben semmi felsőbrendűségi mánia. Talán némi egészséges önbecsülés. Egyébként saját tapasztalataim szerint a franciák sokkal jelentősebb része beszél angolul, mint pl. a magyaroké, vagy egy csomó más népé, de kevesebben, mint a németek vagy a hollandok, stb, viszont nagyon sokan beszélnek több más latin nyelvet, pl. spanyolt vagy portugált, olasz vagy katalánt. És a felsőbbrendűségi mániát is csak az angolszászok terjesztik róluk, ők inkább önirónikusak, mikor a gloire meg a grand nation kerül terítékre. ( valahol van egy szövegem, amin annó halára röhögtem magam, a franciákról, ha megtalálom ide teszem)

Számomra a nyelvtudásnak van egy igen közvetlen haszna. Ha túristáskodni megyek, mindig saját szervezésben teszem, és jót szórakozom honfitársaimon, akit a kiküldött idegenvezető ötszörös áron paliz be a fakultatív programokra, bérautóra, stb., sőt olyan is volt már, hogy a büntetőcédulán betűvel szereplő LM Twenty helyett a gusztustalan idegenvezető 40 LM-et gombolt le a páciensről tilos parkolás címén.

A magyar nyelvről. Párommal nyaralni voltunk júniusban, és az egyik múzeumban felfigyeltünk egy középkorú párra, akik mintha rólunk beszélgetnének észak svédül, vagy dél-norvégul, sajnos nem tudom megkülönböztetni az északi nyelveket (nemhogy egy mukkot megszólalni). Vagy tíz perc hezitálás után odajöttek és megkérdezték, vajon milyen nyelven beszélünk. Mikor közöltük csalódottnak látszottak, és elmonták hogy az asszonyka a finnre tippelt, apuka meg az észtre, mert szerintük olyan a hangzása. Hát nekem volt szerencsém Finnországhoz tanulmányügyileg, de hogy a két nyelv hasonlítana a magyarra azt nem hiszem.

Szintén a finn tanulmányaim során esett meg a következő eset. Volt ott egy kinn élő magyar lány és természetesen mindig magyarul beszéltünk. Egyszer holland srácokkal iszogattunk, mi ha egymáshoz szóltunk azt magyarul tettük, és kb. fél óra után elismerően közölték, hogy milyen kúl, hogy ilyen jól beszélek finnül, így fölszedhettem ezt a finn csajt. Na ezért jó idegen nyelveket beszélni.

.hun Creative Commons License 2000.07.07 0 0 53
Nagyon jó, ez kell itt nekünk! jomagam hozzászólása példaértékű. Az angol és a francia nyelv tudásának értelmét felfedő mondat telitalálat. A rossz csak az benne, hogy a francia felsőbbrendűségi mániát tükrözi. Mert mondjuk ők még mindíg elég kis százalékban tudnak angolul. Na talán majd a most felnövő generációik.

Legjobban azonban a "Nemluvís náhodou cesky?" tetszett. Mert bizony egy őzbarna cseh lány szempárjának felcsillanása engem is igen boldoggá tenne. Sajnálatos módon a legszebb lányokkal rendelkező három nemzet közül (ezek az én olvasatomban: Magyarország, Venezuela és Csehország) pont velük nem tudnám megértetni magamat az ő nyelvükön...

Szóval soroljad még!

Előzmény: jomagam (52)
jomagam Creative Commons License 2000.07.06 0 0 52
Miért is? "Dans le monde d'aujourd'hui l'anglais est une nécessité, le français est un privilčge." Hogy ezt megértsd. Hogy felszisszenj, valáhányszor Duisenberg nevét kiejtés közben kerékbe törik. Hogy tudd, mit is akar Rikard Wolff mondani azzal, hogy "Kära mor, kära far, jag har nu kommit fram till Paris...". Hogy felcsillanjon az az őzbarna szempár, ha az erős akcantusal beszélt angol hallatán azt válaszolod: "Nemluvís náhodou cesky?" Hogy a "Na, servus.." nem feltétlenül búcsúzkodó, hanem inkább zsémbelő néni képét idézze lelki szemeid elé, és lelki szájaddal mosolyogj hozzá... Soroljam még? :-)
.hun Creative Commons License 2000.07.06 0 0 51
Na jó. Ezt zárjuk le, ezért nem érdemes nyelvet beszélni. Azért viszont igen, hogy felhívhassam régi jó amerikai barátomat, Jeffet és beszélgessek vele! Jó olyan embert hallani, akivel amúgy nem találkoztál és beszéltél 2 éve.
Előzmény: pancho (50)
pancho Creative Commons License 2000.06.26 0 0 50
Más az elírás (bírált hozzászólásodban ilyen a Kaptem szó - azt nem is tettem szóvá), és más a helyesírási hiba.
Ja, ha a szmájli hiányzikm itt jön egy :-)
Bár oda direkt nem raktam. Végül is ez egy nyelvi topic, nemde?
Előzmény: .hun (49)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!