Keresés

Részletes keresés

Freedom of mind Creative Commons License 2021.04.22 0 0 182290

AirsSCAPE, nem -space. :)  Hosszabb tárolásra remek, de napi szintű használatra nem jobb mint egy zippes-szelepes kávészacsi.

Előzmény: lenezduvin (182289)
lenezduvin Creative Commons License 2021.04.21 0 0 182289

Leírom az én módszerem a kávé tárolására, hátha közelebb kerülünk a „tökéleteshez”.
Az alap probléma az az, hogy valahogy ki kell venni az épp elkészítendő kávét a többi közül, mikor a kávé készítésére kerül sor – ezt nem lehet megúszni. Erre én tartok egy kisebb mennyiséget egy Airspace tárolóban. Ennek ugyebár a fedele olyan, hogy bele lehet nyomni a tárolóba addig, amennyi kávé vna épp benne, tehát a többi levegőtől elzárja. Ha napi 2-3-at iszom, a vége felé már kicsit érezni, hogy veszít a frissességéből, de tényleg nem nagyon. A többi marad az eredeti zacskójában. Jól visszazárva szerintem az a legjobb. Abból töltöm az Airspace-t mindig újra. Ily módon az eredetit kb. négyszer nyitom fel egy rövid időre és zárom vissza amint lehet. Az eredeti csomagolás szerintem a legjobb – abban ezzel a módszerrel a vége is majdnem pont olyan, mint az első felbontáskor.

 

 

Előzmény: bacsacsa (182273)
bacsacsa Creative Commons License 2021.04.21 0 0 182288

Ez igaz! Utólag rájöttem én is hogy nem a kávégépben lévőt kell hasonlítgatni. Hanem a tárolt kontra frissen felbontottat. Legközelebb azt fogom. Bár annyi megjegyzést hozzátennék hogy eddig is kb. 20-25 dkg kávét öntöttem a gépbe. A többit aromazáró (nem vákuumos) üvegben tároltam. De amikor az így tárolt kávét öntöttem a gépbe az nem volt annyival jobb aromájú, mint a tesztelt megoldás. Tehát nálam ez mindenképpen egy előrelépés volt aromamegtartást illetően. DE ahogy ígértem "rendes" teszt alá fogom vetni amikor felbontom az újabb zacskót. Az fog mindent eldönteni.

Előzmény: Izé-e (182287)
Izé-e Creative Commons License 2021.04.21 0 0 182287

Azért kérdeztem. Egy hétig egy zacskòban is eláll a kávé, és ezt hasonlítod össze egy hétig döglesztett kávéval....háát🤔

Szerintem egy több hònapos csodatárolást kellene versenyeztetned  egy friss kávéval.

Előzmény: bacsacsa (182281)
bacsacsa Creative Commons License 2021.04.20 -1 0 182286

Mondjuk ez is valóban jó megoldásnak tűnik. Ilyenen is gondolkodtam már. Mondjuk lehegesztett fóliatasakban kiporciózva fagyóba téve. Ezt ki is fogom próbálni. Messze nem olyan körülményes mint a vákuumozás.

Előzmény: ogrEicsab (182284)
Freedom of mind Creative Commons License 2021.04.20 0 0 182285

Sajnos ez nem olyan egyszerű. Keresvén a legjobb megoldást én is az oxigéntól akartam megvédeni a kávét. Vettem egy zsák Mylar tasakot. Ez egy oxigén abszorber. Konkrétan nagyon finom vaspor van a zacsikban NaCl mint katalizátor van mellette. Amikor lezárod a tasakot vagy a befőttes üveget, (kevésbé látványos) a vaspor magába szívja az összes oxigént, ami komoly vákuumot is okoz mivel a levegő harmada ugye bár oxigén. Nos, néhány hónap elteltével olyan vacak lett a kávé, hogy azt nehéz leírni. Azóta már írtak erről mások is pl:  https://www.instagram.com/p/B4LwmlbBak3/?igshid=1r75u5xpsfqj5

Előzmény: bacsacsa (182283)
ogrEicsab Creative Commons License 2021.04.20 0 0 182284

“De az tény hogy most már meg merem venni simán az 1 kilós kávét.”

Én eddig is simán meg mertem venni... ahogy elérte a három hetes kort a pörkölés után, akkor bontom, mézes, befőttesüvegekben színültig töltve szét porciózom, hogy minél több oxigént kizárjak, és megy a fagyasztóba. Az egy éves kávé is olyan így, mint amikor elteszem.

Előzmény: bacsacsa (182282)
bacsacsa Creative Commons License 2021.04.20 0 0 182283

Hát igen erről én is olvastam. A széndioxid veszteség miatt van. Viszont cserébe oxigénmentes környezetben tároljuk a kávét.

Előzmény: ogrEicsab (182275)
bacsacsa Creative Commons License 2021.04.20 0 0 182282

Na beleöntöttem a tárolt kávét a gépbe. Előtte reggel kivettem a hűtőből. Kb. 5-6 óráig volt a konyhaszekrényben. A vákuum nem ment el, viszont a páratartalom még lejjebb ment. Majdnem elérte a 10 százalékot. Mondjuk ennek is megvan a magyarázata. Egyszerűen az történt hogy a zárt 5 fokos levegő felmelegedett, márpedig a hőmérséklet növelés hatására csökken a páratartalom.

 

Még egy érdekességet olvastam az analóg (mutatós) páramérőkről. Mégpedig azt hogy a mutatóval kapcsolatban lévő szálnak a tehetetlensége miatt nagyon magas illetve nagyon alacsony pára esetén csalnak. Felfele negatív, lefele pozitív irányba. A szélső értékeknél már akár 5 - 6 százalékot is. Ez azt jelenti hogy a 10 százalék környékén már valószínűleg alatta lehetett a páratartalom.

 

Ne de a lényeg......Egy adag maradt a kávégépben azt lefőztem. Utána azonnal beleöntöttem a tárolt kávét. Csak úgy kopogtak a szemek (bár ennek nincs jelentősége). A kóstolásnál figyeltem a placebó hatásra. (Tudjuk az a jelenség mikor az agy befolyásolja az érzékelést. Amikor valamiről ha tudom hogy finomabbra kell számítanom akkor úgy is fogom érezni) De megmondom őszintén semmi szükség nem volt rá mert markáns volt az aromában érezhető különbség. A krémessége meg színe (bár ennek részemről nagy jelentősége mint egyszerű kávéfogyasztó nem volt) megegyezett. Az aroma az markáns volt. 

 

Zárszónak annyit hogy egy hibája azért mégiscsak van ennek a tárolási módnak és erről még nem beszéltem te persze tudjuk hogy van. Mégpedig a vákuum miatti szén-dioxid veszteség, Mert az is nagyon fontos a kávé habossága és íze miatt. Ez sajnos elveszlik. Ezt az egy fontos tulajdonságot elveszítjük. De sokat gondolkoztam azon vajon mennyire lehet ez fontosabb mint egy oxigén mentes brutálisan száraz (szerény véleményem hogy a felbontatlan zacskókban sem biztos hogy ilyen száraz)  környezetben, ráadásul 5 fokon!

 

Majd még egy tesztet fogok végezni . Egy felbontatlan zacskóból való frissen lefőzött illetve a szokásosan tárolt kávé közti különbséget fogom tesztelni. Ja és a biztonság kedvéért kívülállókat kérek fel tesztelni.

Majd erről is beszámolok.

De az tény hogy most már meg merem venni simán az 1 kilós kávét.

bacsacsa Creative Commons License 2021.04.20 0 0 182281

Az frissen felbontva lett a gépbe téve. A maradéék meg a dobozba a már leírt módszer szerint.

Előzmény: ton____jo (182274)
CZsolt_79 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 182280

Én is azt használom, eddi bevált. Kíváncsi vagyok mennyire lesz tartós a vákum tető meg a gumitömítés, de egyelőre jól működik.

Előzmény: koszanova (182278)
Freedom of mind Creative Commons License 2021.04.19 0 0 182279

Ennél a sorozatnál, de más gépeknél is ez elég gyakori. A gőzcsap cseréjéhez ugyan miszlikre kell szedni a bojlert, de elsőre nem mennék ilyen messze. Ritkán járok errefelé, de ha a napokban jelzed itt, hogy még nem vitted szervizbe a gépet akkor leírom, hogy mit kell csinálni. Legtöbb esetben javítható a gőzcsap a bojler szétszedése nélkül is.

Előzmény: Palote326 (182268)
koszanova Creative Commons License 2021.04.18 0 0 182278

Furcsa, mégis sok helyen látom, hogy Fellow Atmost használnak. Én is most gondolkodom a beszerzésén. 

Előzmény: ogrEicsab (182275)
CZsolt_79 Creative Commons License 2021.04.18 0 0 182277

Ennyire tudományos megközelítést nem alkalmaztam, de a fény, pára és levegő kombo szabályozásával én is sikereket tudtam elérni. Korábban adagonként tároltam hűtőben, de 1-1,5 hét után már érezhető volt a romlás. Egy ideje aluminium vákum dobozban tárolom nem a hűtőben. Igaz naponta kibontom és kiveszek egy adagot, de utána egyből vissza is zárom. Eddig ez a módszer jobbnak tűnik, mint az előző adagonkénti hűtőzés. Adagonként nem vákumozva volt tárolva, így egyben viszont vákum alatt van mindig.

Előzmény: bacsacsa (182273)
svedmalac Creative Commons License 2021.04.17 0 1 182276

Azért tesztnek elég komoly és érdekes, kíváncsian várom...

ogrEicsab Creative Commons License 2021.04.17 0 1 182275

Azt olvastam több helyen, hogy a vákuum inkább árt, mint használ.

Előzmény: bacsacsa (182273)
ton____jo Creative Commons License 2021.04.17 0 0 182274

Meddig volt tárolva a kávé?

 

"egy hete a kávégépben lévő" ?

Előzmény: bacsacsa (182273)
bacsacsa Creative Commons License 2021.04.17 0 2 182273

Üdv!

 

Egy ideje kísérletezek a kávé "tökéleteshez közeli" tárolásával. 

 

Namármost.......el tudtam érni egy olyan állapotot (nem olyan vészesen nagy összegű beruházással) hogy vákuum alatt, 5 fokban, 0 lux fény mellett, mindössze 13!!! százalékos páratartalomban tárolom. Még nem bontottam fel a kávét.....holnap fogom. Kíváncsi leszek az előző --egy hete a kávégépben lévő ugyanolyan szemes kávé--és a tárolt frissen felbontott kávé közti különbségre. Ja....szemes kávéról van szó....ez fontos.

 

Annyit fogok tenni -- mielőtt felbontom a vákuumos dobozt --hogy kb. 4 - 5 órával a felbontás előtt a hűtőből való kivétel után szobahőmérsékleten hagyom akklimatizálódni. Ez alatt sem lehet páralecsapódás az extrém száraz környezet és a dobozban lévő szilikagél  folyamatos szárítóhazása miatt.

Itt mindjárt egy tudományos megjegyzés:  21 fokon 40%-os páratartalom mellett 5,2 fok a kondenzációs (párakicsapódás) hőmérséklet. Tehát a hűtőből kivéve már bizony enyhén száraz környezetben is kicsapódna a pára bizony. Azért veszem ki nyugodt szívvel mert garantáltan nem következhet ez be. Nem találtam olyan harmatpont táblázatot ami 13%-nál kiírta volna a párakicsapódás hőmérsékletét de szerintem valahol a 0 fokhoz közel lehet. Meg az is nagyon fontos hogy ilyenkor a környezet nedvessége csapódik ki a hideg felületeken nem pedig fordítva.

Az aklimatizálódás alatt szépen felmelegszik szobahőmérsékletre a sötét konyhaszekrényben. Azután már nem tud kicsapódni a pára mert már felmelegedett. Felbontás után természetesen a környezeti ártalmak azonnal "rárontanak" de hát ez van.  A vákuumot többször ellenőrzöm, tehát nem tud elmenni. A párát meg a dobozban lévő páramérő folyamatosan méri. Kívülről látszik mert átlátszó a doboz oldala.

Csak annyit veszek ki ami pár napra elég. Azután újra levákuumozom és megy be vissza a hűtőbe. A hűtőben aztán a pillanatnyi nedvességet meg (ami a lassú hűlés hatására bekövetkezNE ) a szilikagél szinte azonnal magába szívja. Tehát nincs ideje kicsapódni.

 

Így készítettem egyszer sajtcsipszet. Hűtőben való szárítással.....szenzációs lett. Jó kemény, száraz sajt. Egerek megőrülnének érte.

 

Kíváncsi lennék a szakértők véleményére ezzel kapcsolatban!

zsorzs1970 Creative Commons License 2021.04.11 0 0 182272

Eladó Barista Bezzera Unica PID karos kávégép . . érdeklődni telefonon . .

https://www.jofogas.hu/fejer/Bezzera_Unica_PID_karos_kavegep_kavefozo_117372344.htm

kage3540 Creative Commons License 2021.04.10 0 0 182271

üdv,megvan még a Casino Mocca piros kávégép? Engem érdekelne. 

Előzmény: Attila0930 (178120)
szekelypeti Creative Commons License 2021.04.07 0 0 182270

Sziasztok!

Ilyen állító-gombot szeretnék venni Mahlkönig/Baratza Home Vario-ra MAGYARORSZÁGON.

Tud valaki segíteni?

Előre is hála!

Saughassy Creative Commons License 2021.04.07 -1 0 182269

Duplakat keszitek, 14-17 kozott, kavetol fuggoen. 

Előzmény: danidoki (182254)
Palote326 Creative Commons License 2021.04.07 0 0 182268

Sziasztok! 

 

Delonghi EC-155 karos gépem kávé funkcióban ill. felfűtés közben is adja a gőzt/vizet a gőzkimeneten. A gőzszelep el van zárva. Vízkőtlenítve volt. Leszedtem a tetejét és látszik hogy azon a réz szelepen át jön a víz hiába van zárva. Nem úgy tűnik hogy meg fogom tudni oldani egyedül...

 

Tudtok ajánlani szakembert vagy szervízt Debrecenben (vagy környékén)? Előre is köszönöm.

eszter.bncz Creative Commons License 2021.04.06 0 0 182267

Üdv! Egy régebbi típusú GAGGIA 87003 Espresso Deluxe géphez keresek levehető "fedelecskét". Mint abszolút laikus inkább csatolom,hogy miről beszélek. (ábra 5) Feltehetőleg nem élte túl a tavaszi nagytakarítást..Ha esetleg bárkinek van ilyen elfekvőben, ne tartsa magában! Köszönettel, E.

bzsx Creative Commons License 2021.04.03 0 0 182266

Előző bejegyzésemhez: 30/6288859

bzsx Creative Commons License 2021.04.03 0 0 182265

Sziasztok! Nincs valakinek bontásból elfekvőben gaggia espresso deluxhoz vízbetöltő fedele? Megvenném! Köszi!

heted7 Creative Commons License 2021.03.27 -3 1 182264

No, örülök. Azt azért kinyomoznám, hogy került oda a folyadék. Nem szabadna még egyszer megtörténni, mert egyrészt hazavághatja a kávéfőzőt, másrészt életveszélyes is lehet.

Előzmény: Vick7903 (182263)
Vick7903 Creative Commons License 2021.03.27 0 1 182263

Igazad lett! Úgy néz ki az történhetett amit írtál! A gép újra működik!

Előzmény: heted7 (182261)
dzsézön??? Creative Commons License 2021.03.24 0 1 182262

vargajanoelektrokuckokukacgémél.kom

 

Ő javít paneleket.

Előzmény: Vick7903 (182260)
heted7 Creative Commons License 2021.03.24 -5 1 182261

Hát, nem vagyok annyira otthon a témában, de mindenképp kikapnám a kapcsolót és ránéznék. Viszont jobban megnézve olyan, mint ha folyadék került volna rá, alul legalábbis úgy tűnik. Olyan, mintha a piros kör közepén a NYÁK-ra került folyadék átvezetett volna. Végig kell mérni, mert bármi más is lehet baj. Mindenesetre tartom, hogy valószínűleg javítható.

Előzmény: Vick7903 (182260)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!