Meg egyébként is jól meg kell húzni szétszedéskor. És egyből kettő lenne belőle - pl. egy felül, egy alul. És túl nagyok is. Cserében jól bírják az ampereket.
És adott esetben letépem a falról a nagy panelt... A DSUB-ok nagyon jók, csak a csatlakoztatási-szétszedési erő szélsőségesen tud változni attól függően, hogyan fogja meg éppen az ember.
OK, szóval van függőlegesen, a falon egy alaplapféle. Rajta szintén függőlegesen kisebb panelok. Viszonylag gyorsan szeretném cserélni és kevés rángatással a kisebb panelokat: kipattintom, bepattintom. Bár ahogy említettem, csak keresem, hogy létezik-e "modern" megoldás rá - nem kell kinevetni, hogy ezzel foglalkozom. :--) És nyilván akkor érdekes, ha valaki hipp-hopp ráismer és tud válaszolni - keresgélni nem érdemes. Amiket eddig találtam (mezzanine és hasonló csatlakozók), azok miniatűr kivitelűek és nagyon drágák.
A D-Sub nem jó? Olcsó, van HD kiosztású is. Akár csavarral is rögzíthető. Panelbe forrasztós, drótos forrasztós, krimpelős. Ház nélkül vagy lengöben. A fém ház a fordított bedugást is kizárja.
P-867 rádióhoz van valamilyen anyagod? Bekötés, netán rajz? Egy cimborám vett egy lengyel vitorlázógépet, abban volt benne, de barbár módon szerelték ki, a kábelek beazonosíthatatlanak. Igaz, hogy ez még a 100kHz-es raszterben megy, de a polc ékeségge lenne a maga rondaságában, pláne ha sikerülne "szóra" birni. Ez a drága aviatikus úgy adta oda a kütyüt, hogy biztosan találok róla anyagot a neten, valaha minden gépben ezek voltak (meg a Dittel, Becker). Hát, ehhez képest semmit nem találtam róla.
"Jövő tavasszal mennék amatőrvizsgát tenni, ezek a belső ellenségeskedések meglepnek. Gondolom mezei kezdőnek semmi dolgom nem lesz velük se pro- se kontra."
Alanyi jogon lehet mindenki rádióamatőr, semmilyen társadalmi szervezet nem szól bele, és rövidhullámon nem muszáj hosszú csevegéseket folytatni - szóval nem érint, ha nem akarod. Az emberek egyébként egyáltalán nem olyan szörnyűek, sok értékeset lehet találni köztük, de akár több mint fél évszázados ellentétek léteznek bizonyos ügyek körül, amik itt-ott felbukkannak, ill. szokás szerint van néhány nehezebb eset, ahogy mindenhol.
Igazából nem ez érdekel, hanem panel-panel csatlakozók. Benyomom-kiveszem. Nézegettem az éjjel - nem láttam olcsóbb, nagyobb méretű megoldásokat. Miniatűrből sok van, némelyik még nagy áramot is bír széles késekkel, annyi amperre nincs szükség, de a kettő közötti méretet nem találtam még.
Mikor hétvégéken lent vagyok a vidéki házamban, ahol a épül a cucc, a CB antennámon ami tízméteres árbocon van, folyamatosan fülelek. Sokszor kedvem lenne válaszolni is a rezonáns frekiken.
Az angollal nincs bajom, de a beszédet gyakorolni kell.
Ne törődj velük. Amikor leülsz a rádió elé, csak TE vagy, a cucc és a terjedés. Szakmailag az internet kimeríthetetlen. Végtelen az elérhető irodalom. Ha a szomszédok nem zörögnek, semmi nem tarthat vissza.
Addig is amíg összeáll a brájzli és a papírok, hallgatózz sokat a neten, pl. SDR állomásokon. Szokja a füled az étert. Nagyon fontos.
Itt olvasgatlak benneteket, most építem az antennaárbocom, egy dönthető, csörlővel felállítható és utána kitolható TA 19 árboc lesz. Vettem rádiót is FT 450D. Antennákat is Kínából. Meg Nano VNA-t, stb. Nyuggerként, ha már nem dolgozom tovább,
ezzel kívánok foglalkozni, régi vágyam. A hetven évet céloztam meg végső dátumként, de ez úgy látom kitolódik mikor a bankszámlámra nézek :)))... Az asszonynak sincs ellenére, de nem látja a költségeket csak sejti, hogy ezek drága dolgok...Jövő tavasszal mennék amatőrvizsgát tenni, ezek a belső ellenségeskedések meglepnek. Gondolom mezei kezdőnek semmi dolgom nem lesz velük se pro- se kontra. Szakmailag nem lesz gondom, a többit megtanulom.
Még annyit, hogy ez akkor egy jó nagy kör volt: ha tüskesorról van szó, a végén ahhoz mégis a kutya közönséges távtartó passzol - amivel csak az a bajom, hogy ha felülről (vagyis elölről) csavaros a vége (ami segít pozícionálni is), akkor még a végén valaki anyát teker rá mondván, hogy arra való, és nem akartam, hogy ez legyen a látszat. De aki a látszatnak él, ugye, az... :--)
Semmi csavarozás. Mikor javítani kell, az csak púp az ember hátán, és egy fixen felszerelt készüléknél szerintem nincs haszna, nincs vibráció meg minden.
Köszönöm, nem ilyenekre gondoltam, bár tényleg nem írtam le jól. Panelcsatlakozók, nem sima tüskesorok volt az elképzelés. Az élcsatlakozó nem jó, mindennek felülről kell szerelhetőnek lennie. Egyszer majd, ha arra kerül a sor...
Tudom, vannak ilyen pattintható műanyagpöckök is, mint a PC alaplapok alatt meg a kínaiak is szeretik a kis relépaneleken és mindenféle modulokon (egy rendes 3-as lyukat már drága a NYÁK-ra rakni, mert helyet kell hagyni nekik és a fúró is jobban kopik...), de hagyjuk.
Nem adom fel az első pillanatban, nyilván nem azért kérdeztem, viszont közben eszembe jutott: az egyetlen problémám a tüskesorral a pozícionálás.
Ha a panelok négy sarkára fúrok négy lyukat, az alaplapra pedig sikerül valami tüskét rakni egyszerűen, kvázi mint a távtartót, csak kisebb átmérővel, az már elég lehet, úgy 1 mm-es lötyögés belefér. A kicsi és a nagy NYÁK-on is megvezetné a fúrót egy forrszem, vagy persze gyártáskor kifúrnák, úgy megfelelően pontosan el lehetne intézni.
Itt nézz körül! https://www.fischerelektronik.de/en/ Nekem van valahol elásva egy mintakészlet. Teljesen THT, vannak erősített(ebb) megoldásaik is, bár amit kérsz, azért az picit határon van. Ha duplában gondolkodsz, akkor azért a szokásos 100 miles tüskesor elég sokat elbír, ha kellően szélesen berakod. Van belőle 90 fok. B-terv: valamilyen élcsatlakozó. Erre nincs direkt ötletem, de működhet. Az egyetlen hátránya, hogy nehéz nem gyártott nyákkal megoldani.
Az ólommentes is tud fényleni elég jól. :--) RF pákával végképp könnyű forrasztani. Elég sokszor használtam olyan ónt az utóbbi években, aztán ráuntam, itthon tényleg nincs miért használni. De lehet, hogy nem erre gondoltál.
Tudtok esetleg egy olyan hosszú távon hozzáférhető (nem SMD) csatlakozócsaládot, ami kb. 2x8-tól 2x32 pólusú, nem túl magas a profilja, nem óriási a mérete, de mechanikailag elég erős, hogy kettő belőle egy kisebb panel két szélén megtartsa a kisebb panelt csavarozás nélkül függőlegesen egy nagyobb alaplapon sok évig stabilan? :--) Ezért nem merek sima kétsoros tüskesorban és aljzatban gondolkodni, bár lehet, hogy túlzás, az is jól tart, de mellédugható, letörhet a lába stb. Merthogy falra lenne szerelve egyszer majd az egész. Ja, és persze ne is legyen veszett drága, mert jó pár darab kell majd, aztán majd kihúzom a kezem a biliből. A szétszedés-csatlakoztatás száma minimális lesz.