Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2006.01.03 0 0 193

 

Kb. 75.

Megboldogult régi szép dévaj idők .....

Mára mindenki megkomolyodott :)))...

 

 

Előzmény: Mijo (191)
jegyző Creative Commons License 2005.12.31 0 0 192

Naná !!!!

 

Irjam le névszerint is Őket 

 

Saccolom az időpontott kb. 1970-es évek eleje !!

 

Előzmény: Mijo (191)
Mijo Creative Commons License 2005.12.31 0 0 191

 

Bármilyen hasonlóság képen és szövegben valós személyekkel a véletlen műve!

 

 

Kiss Sándor műtermi felvételeLaci, ezekre a szép emberekre emlékszel-e még :)?

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.11.11 0 0 190

 

Héhn Lacival közös barátunk, Ozvald Márton (jut eszembe, Isten éltesse névnapja alkalmából! - Laci, megkérlek tolmácsold!) igazán szép esti felvételeit teszem közszemlére, melyeket a bokodi temetőben készített Mindenszentek napján.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.11.11 0 0 189

 

Hallé, kedves László!

Na most, jó Lacim, ha jól értelek, akkor az Epernek meg nekem köszönhetően megajándékozott az Úr bennünket két gyönyörű csukával :)!?

Akkor meg mivégből ez a szóhasználat: "megosztom a csukák látványát"?

Mert hát ugye nézzük csak: mennyi minden jót hozhat magával az, ha a vendég időben - azaz mielőbb - távozik?

Ugye a Laca sürgetése, szívfájdalmamra távozásra volt ösztökélő.

Én viszont előtte téged magammal ragadva, megadtam neked a kezdőlöketet.

Te maradtál, és beindultál ...

 

Lám, egyrészt javaidból mennyivel több maradt, mintha tovább időztünk volna, továbbá hogy nem így történt, megadatott a szerencse erre a két szép jószágra is. Van, aki nem csak ábrándozik róla, hanem uccu neki, és ki is fogja!

 

Laci, nem tolakodásnak szánom, de mi legyen a következő lépés? Keressek valami jónevű preparátort, vagy esetleg egyéb elképzeléseid támadnának?

Jó lenne, ha mielőbb reagálnál, tudod jól, hogy a fehérje elég gyorsan bomlik :)! (Még jó, hogy ilyen hűvös időszakunkat éljük.)

 

Hogy a témakörnél is maradjunk, kihangsúlyoznám: IGEN, ez két csuka a bácsbokodi horgászparadicsom állományából való. Abból, ahol időnként mázsához közelítő szürkeharcsákat szoktak zsákmányul ejteni.

 

Mijo

 

 

Előzmény: jegyző (188)
jegyző Creative Commons License 2005.11.10 0 0 188

Helló Mijo !!

 

Ma alig, hogy elmentetek, meggondoltam magam és a konyhában lévő szereléssel (mármint a horgászbottal és a hozzátartozó kecerékkel) kimotoroztam a helyi horgászparadicsomba. Mivel nekem kedvenc horgászati módom a pergetés, kemény 150-200 dobás után a vizben leakadt a támolygó kanál. Na, mondom ennek annyi, lehet csónakkal beevezni és valahogy megmenteni a szerelést, de mit ad Isten egy erős rántás után úgy éreztem kiszabadítottam a horgot, de a szerelés közben nem arra ment amerre én húztam. Mondom magamban talán valami hal van rajta, és tényleg – rövid fárasztás után a meglátom az alkonyatban a csukámat.

Kiszákolom, lemérem 45 cm, mondom neki, küld ide az öregapádat és szájbilinccsel ellátva szépen a stég mellé a vízbe, rakom. Dobálok egy darabig megint és láss csodát, mintha egy vízalatti kisebb motoros csapott volna rá a szerelésre, a zsinór megfeszül és indul tőlem balra. Bevágok gyorsan, érzem, akad, húzza rendesen a hal. Kb. 5 percfárasztás után látom, hogy a kiscsuka tényleg szólt az öregapjának,  ezt is kiszákolom és mát húzós mérleggel mérem a súly 2,8 kg.

Mivel nem vagyok éhetetlen horgász a mai napra befejeztem a horgászatot. A tóparton töltött kb. 2 óra nagyon jó kikapcsolódás volt és még élményben is volt részem. Mivel nem voltál ott, most megosztom a csukák látványát veled és mindenkivel akit érdekel.

IME A BÁCSBODI 2 db csuka

Előzmény: jegyző (187)
jegyző Creative Commons License 2005.11.03 0 0 187

Ismét egy pár szép fotó Bácsbokod központjáról a Hősök teréröl ! 

Múltszázadból  a Hősök szobráról, még az eredeti felirattal és szobrász-művész által alkotott eredeti -  nem a műmárvánnyal elcsúfitott, oda nem illő  - koronával.

Előzmény: jegyző (186)
jegyző Creative Commons License 2005.10.19 0 0 186

Nosztalgiázzunk Bácsbokod központjában, Néhány érdekes fénykép a jelenleg üresen alló áruházról. A fénykorában mind a két rendszerben igen jól ellátott üzelt volt.

Az 1990-es években így nézett ki

 

A 60-as években még így

 

Az eredeti tulajdonosoknál pedig ílyen volt

 

 

 

És  a tulajdosnos névjegye (Talán bolti számla fejléce?)

jegyző Creative Commons License 2005.10.19 0 0 185
Mint mondottam volt, sajna nekem sincsenek meg a nevek, igy remélem, hogy a bácsbokodiak az idősektől valahogy összeszedik.
Előzmény: Mijo (184)
Mijo Creative Commons License 2005.10.18 0 0 184

 

Hoffer 1.

 

Hoffer 2.

 

 

Előzmény: Mijo (183)
Mijo Creative Commons License 2005.10.18 0 0 183

 

Megtaláltam a Katymár topicban.

A Vörös Csepel Traktorgyár gyártotta őket.

Anno, valamelyik afrikai fejlődő állam vett meg a magyaroktól egy rahedlivel.

Az ottani nívónak akkor ez felelt meg.

Mint nekünk ma, a levedlett kínai(!!!) tévétechnika :((....

 

 

 

 

 

Előzmény: jegyző (180)
Mijo Creative Commons License 2005.10.18 0 0 182

 

Apám, a jóságos körmös Hoffer! Egy áll Katymáron a TSZ előtt, magyar gyártmány.

 

 

Előzmény: jegyző (180)
Mijo Creative Commons License 2005.10.18 0 0 181

 

Na ja! Ezek akkor minimum apám korabeli népek, bár sok kölök is található közöttük.

Bizony nem lenne egyszerű a beazonosítás még akkor sem, ha nagyobb felbontásban látnám.

Laci, küldd el nekem ezt légy szíves emilben (persze te tudod kik vannak rajta), hadd találgassak. Kösz!

 

 

Előzmény: jegyző (180)
jegyző Creative Commons License 2005.10.18 0 0 180

Ez fénykép 1951-ben készült a cséplés alkalmával.

 

Kiváncsi vagyok kiket ismerünk fel rajta? Lehet tippelni !!

Mijo Creative Commons License 2005.10.17 0 0 179

 

Hát ezt akkor elbaltáztuk, apámék mérgesek leszenk rám, lévén megígértem nekik, hogy értesítem őket.

 

 

Előzmény: jegyző (178)
jegyző Creative Commons License 2005.10.17 0 0 178

A temetés ma 1/2 11 órakor volt

Előzmény: Mijo (177)
Mijo Creative Commons License 2005.10.17 0 0 177

 

Laci, Bokodon négy orvoshoz fűz a múltam: megboldogult Péter Laci bácsi (húú, de féltem az injekcióitól); majd a fia, a Péter Árpád (ő ma Felsőszentiván háziorvosa); a Papp Józsi bácsi; és a Fehér Sanyi (vajon hol lehet, jóságos Sándorunk?).

Papp doktor apámnak jó barátja volt egykor, de velem is volt számtalan alkalommal közös témája, anno itt-ott elpoharazgattunk egy társaságban.

 

Ahogy mondtad: nyugodjék békében dr. Papp József, itt fejezem ki részvétemet kedves Családjának.

 

Laci, megkérlek tedd közzé a temetés időpontját!

 

Muity Mijo

 

Előzmény: jegyző (174)
jegyző Creative Commons License 2005.10.14 0 0 176
Javítok, Bácsbokodi Tanyasi Internátus
Előzmény: jegyző (175)
jegyző Creative Commons License 2005.10.14 0 0 175
  Bácsbokodi tanyi internátus”


1947. október 15-én az oktatási feltételek javítása érdekében a Zentai utca 722. szám (jelenleg Szent István utca 35.) alatti ingatlanban nyitották meg az intézetet (eredetileg MADISZ székház volt). Létrehozásában a legtöbbet a helyi tanítók és az iskola akkori igazgatója Szapár András tett.

Berendezése szegényes volt, hiszen azt a község lakossága adta össze. Ide a a tanyi gyerekek közül is a legszegényebbek kerülte, mégis szükség volt a szülők anyagi áldozatára. A tanyai „internátusba „  felvett gyermekek szülei a következő „kollégiumi díjat” voltak köteles fizetni havonta és tanulónként:„6 kg kenyér, 2 kg nullás liszt, 10 kg burgonya, 2 kg bab, ½ kg zsír és 15 forint készpénz”. Az így beszedett díj sem fedezte a fenntartást. A helyben dolgozó tanítónők és tanítók szini előadást tartottak és a bevételt felajánlották az internátus javára. Néhány hetes működés után 1947. november 14-én tanfelügyelői látogatás is az ellátottság bizonytalanságát rögzíti: „Ker. isk. felügyelő megtekintette a tanyai tanulók internátusát, amelynek 11 tagja van. Az internátus fenntartásához szükséges anyagokat a szülők adják össze. Támogatást még nem kapott az internátus.”

A kalocsai főegyházmegyei tanügyi hatóság 3000,.Ft egyszeri támogatást utalt át az internátus javára 1948. január 30-án.

Néhány hónapos működés után megindult a vita, hogy milyen fenntartású és milyen irányítású intézmény legyen.A helyi kezdeményezés és a község tulajdonát képezőépület, valamint a demokratikus pártok szándéka együttes állásfoglalást eredményezett abba, hogy tanyai kollégium néven müködjék. Az iskolai felügyeletet is ellátó katolikus iskolaszék természetszerüen az egyházi jelleg biztosítása mellette értvelt. Ezt kívánta megerősíteni azzal is, hogy mind a helyi, mind a felügyeleti hatóságokkal folytatott levelezéseiben következetesen "A bácsbokodi Szent József tanyai internátus " nevet használta.

A jó szolgálatot nyújtó intézmény  a helyben müködőpártok érdeklődését is felkeltette. Mindegyik valamilyen érdemet tulajdonított magának a létesítésében,  s így kívánt sikereket elérni a lakosság körében Abban szinte valamennyi érdekelt fél egyetértett, hogy állami támogatás nélkül a kollégium nem képes fennmaradni.

Többszöri kérelmek alapján  6500,- Ft támogatást tudtak összeszedni. Ezekbeől a pénzekből és a szinielőadások bevételeiből volt lehetőség a kollégium épületét célszerüen átalakítani.

Rövid müködési ideje alatt végül is rendeződtek a vétatott kérdések.

Az intézet neve: "Bácsbokodi tanyai internátus"

Az intézmény jellege: római katolikus

Felügyeletét az egyházi iskolaszék látja el.

Igazgatója: Kovács Béla tanító.

Bért az intézmény nem kapott.

Az 1948 nyarán lezajlott iskolák államosítása a kollégiumot úgy érintette, hogy megszüntette egyházi jellegét.. Még az 1948/48 -es tanévben fogadott gyermekeket, de 1949. szeptember 1-ével megszánt működni. Megszűnésében a feltételek elégtelensége mellett közrejátszott az is, hogy csökkent a tanyán lakók száma, így az ott élő gyermekek száma. Az épületet a község tanítói lakásnak minősítette át.


A ház jelenleg már magántulajdonban van. Érdekessége, hogy az egyik lakásnak az internátusban egykor benn lakó diák a tulajdonosa, nevezetesen Csóka Sándorné született Zsikó Ilona.


Forrás: dr. Molnár János „ A bácsbokodi iskola története” című könyve.



Előzmény: jegyző (174)
jegyző Creative Commons License 2005.10.14 0 0 174
Sajnálattal értesítek mindenkit, hogy ma hajnalban  elhunyt dr. Papp József községünkben igen sokáig praktizáló közeti orvosa.  Temetésének időpontját még nem tudom. Nyugodjék békében !
Előzmény: Mijo (173)
Mijo Creative Commons License 2005.10.14 0 0 173

 

Jól teszed, örülök, hogy egy ilyen jelentős személyiség nem tartja eretnekségnek e fórumon történő megjelenést.

 

Laci, köszönöm az alábbi szép felvételt, csak gyanítom, hogy ez az apukád archivumából származik. Amiben - további gyanúm szerint -, hatalmas értékes fotóanyag található. Örülnék, ha ezekből te tennél minél többet közszemlére.

Pár gondolatban kommentálhatnád is, a Szent József Tanyai Internátus történetét.

 

 

Szent József Tanyai Internátus. (Héhn László gyűjtéséből.)

 

 

Előzmény: jegyző (172)
jegyző Creative Commons License 2005.10.13 0 0 172
Igyekszem majd aktívan részt venni !!
Előzmény: Mijo (171)
Mijo Creative Commons License 2005.10.12 0 0 171

 

Kedves Jegyző Úr!

Szeretettel köszöntelek!

Légy aktív!

 

 

Bácsbokod község jegyzője.Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.10.09 0 0 170

 

Szia Robi, mily csend honol felétek!?

Vagy talán mégsem?

A mellékelt tarkaság, mintha nem ezt erősítené :)...

 

Hali: Mijo

 

 

Előzmény: MRobee (169)
MRobee Creative Commons License 2005.05.12 0 0 169

Köszi az ötleteket, megpróbáljuk a bokodi hivatal szerverére pakolni a weblapot. Addig is folyamatosan mentem a dolgokat a saját gépemre, ha esetleg a freeweb ledobná. A baja.hu is számításba jöhet, csak végre el kéne csípnem a Norbit, hogy megdumáljuk, de mindig megy valamerre, mint a mérgezett egér :)

Más: Átadtam őseimnek az üdvözletet, ők is üdvözletüket küldik :)

Mijo Creative Commons License 2005.05.12 0 0 168

 

Jut eszembe Gálairól.

Miért nem alkalmazzátok a baja.hu sémát ti is, ahogy a környék több faluja is? Mennyivel kevesebb vesződséggel járna!? Nem igaz, hogy Bokod ez nem bírná ki.

Csak egy tipp ...

 

 

Előzmény: MRobee (166)
Mijo Creative Commons License 2005.05.12 0 0 167

 

Csak vigyázz, Robi, ezzel a freewebes szarral, nehogy te is ráfaragj. Éppen tegnap vettem észre a Lovretity Szabi "kalandját" velük, se szó, se beszéd leszedték a náluk tárolt összes fotóját, persze logikus magyarázattal nem tudtak szolgálni, csak egy végtelenül primitív hablatyolással.

A baja.hu dolgában a Gálai Antival kéne konzultálnotok, ha a Norbi nincs ismeretségben vele, akkor összeboronállak benneteket - már ha igénylitek.

 

Biztos, hogy megvannak a régi felvételek, majd egy alkalommal válogatunk közülük. Persze itt a fórumon a nexus.hu patkánykodása miatt egy halom helyen csak lyuk tátong, jól kibabráltak azokkal, akik bíztak bennük. Szerintem így jó az Indexnél, ahogy az új szoft óta gyakorlat: a saját gépedről tudod felpakolni ide. Ekként legfeljebb egy általános omlás miatt tűnnek el, persze hozzászólásokkal egyetemben.

 

Na hajrá, építs, szépíts, és rikkants, ha valami hibádzik. Kissé megmozgathatnád a haverokat, fórumozzanak itt is meg a megújult bokodi honlapon is. Az Iharos Ferikével belendültek tavaly, de aztán itt történtek mindenféle "savanyú a szőlő" alapon zajló szemétkedések, és alább hagyott a jókedv. Most zártkörű klubfórum vagyunk, és mindenkit szívesen látunk, kit nem rombolás vezérel. A betegek meg üzekedjenek "közös nevezőn" egymással.

 

Hali: Mijo

 

 

Előzmény: MRobee (166)
MRobee Creative Commons License 2005.05.10 0 0 166
Halihó! Sikerült aktíválni, yeeah :) A bokodi weblap azért van freeweben egyelőre, mert a rendelkezésre álló emiteles tárhely nem támogatja a PHP alapú weboldalakat. A hivatalban most van folyamatban az ISDN lecserélése ADSL-re, egy kalap alatt átirányítjuk a domain nevet is másik serverre, de még nem tudom hova, mert pl. a baja.hu-ban sem bízom, ugyanis szerintem nagyon lassú. Majd Noby barátommal megdumáljuk. Ha még megvannak a fórumba belinkelt régi képek, akkor azok érdekelnének, hogy feltegyem a bokodi lapra. Meg persze minden egyéb cikk, hír, leírás jöhet. Most röviden ennyi, mert suliban vagyok :) Pápá
Mijo Creative Commons License 2005.05.10 0 0 165

 

Hahó, Makra Robi, merre vagy!?

Szerintem aktiválva van a nicked.

Alakul az általad kezelt új Bácsbokod honlap, csak azt nem értem, miért egy freeweb révén történik mindez? Majd egyszer ezek is be fognak hányni, és elszáll minden a francba, ahogy történt ez a nexus.hu esetén is.

Mindenesetre örülök, hogy ismét akad egy lelkes ifjonc, ki kézbe veszi és építi a falu internetes közéletét. Dolgozzunk össze!

 

Üdv: Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2005.02.11 0 0 164

 

 

Századik születésnap

 

Bajai Napló 2005.02.09.

 

KÖSZÖNTŐ

Meleg szeretettel köszönti a falu népe, a német kisebbségi önkormányzat és Bácsbokod önkormányzata a 100. születésnapját ünneplő Wölfl Mártonné Klocker Erzsébetet, Lizi nénit, aki 1905. február 11-én született. Amint mondják, világéletében szorgalmas, jószívű, kedves, barátságos teremtés volt, mindenki tiszteli és szereti. Szívesen mesél fiatal koráról, hol magyarul, hol német anyanyelvén. A jókívánságokhoz lapunk is csatlakozik.

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!