És? Igazam volt?
No akkor még egy kis adalék, rejtvény formájában.
Van ugye ez a hú-hú, plim-plimezés. Ez visszatér még egyszer a filmben, már más formában.
Hol?
(A helyes megfejtők között valódi, kézzel festett Picasso-tányérokat sorsolok ki.)
Sporadically funny but often tiring film that chronicles the
life of Picasso, a painter with a sense of humor deeper
than this episodic production. Ekman is a Swedish
caricature of the great artist performing pratfalls and
uttering vulgarities that creat an oafish image rather than
the bemused, incisive character that was Picasso. The
forced portrait of a senile Dr. Albert Schweitzer
mindlessly operating on a helpless Picasso is abysmal
and in the poorest taste.
+1, aki szereti. Felvettuk videora, kis kesessel igy aztan sajnos az elso par percet sohasem lattam, amikor rizsbol szobrot formaz.
Viszont a kazetta korbejart a gimis osztalytarsak kozott, es levetitettuk valamelyik ora helyett, azok kedveert, akik meg nem lattak :)))
Jo nehany jelenet volt akkor fogalom :)
Igaz, még egy-két frenetikus dolog lemaradt - ami nem csoda, mert van belőlük elég.
Például amikor Hitler és Churchill festenek, és Churchill elnyomja a szivarját. A két Toulouse-Lautrecről nem is beszélve. És Picasso békegalambjai, akik körberepülték a világot (többek között:>). Don José arcdomborműve a krumplipüréből - Pablo! Prenial!
A Mikulást én sem nagyon értettem egyébként. Most így visszagondolva semmi értelme nem volt. De lehet, hogy holnap újra megnézem a filmet, és akkor már többet fogok tudni mondani, talán még egy-két dologra fény derül, amit eddig nem láttam.
Emlékszem, amikor a vége felé bejön az orvosi vizsgálat számtalan poénnal (pl. látásvizsgálat: először nem hallja a kimondott betűt, aztán amikor visszamegy Pablo-hoz, akkor meg nem lát el a tábláig, nem tudja ellenőrizni), akkor már fájt a hasam és kissé ki voltam merülve. És még korántsem volt vége!
1. Nekem a dal szövege is elég lenne, felénekeljük aztán.
2. ... és aztán mutatja az orvosi igazolást a halál tényéről, majd flörötlni kezd a pappal.
3. bezony, és ott a „Pablo”, ahogy örvend neki Dolores
4. Ott is a királyi pár.
5. Ebből egyszer írtam egy dolgozatot, a művészet határai c. irodalom-kurzusra. Hogy lehet eldönteni, hogy mi a művészet és mi a valóság. Hi-hi-hi, ha-ha-ha, hu-hu-hu, mondja Apollinaire, majd mindannyian kacagnak: az még a vers?
6. A vaskályháról l. lentebb.
7. Itt azt imádom, hogy a szállásadónőnek fogalma sincs arról, mit jelent az aqua, de amint arra kerül a sor, hogy fizetni kéne, és elhangzik a pontos összeg, hadarva persze, már semmi kommunikációs zavar nincs kettejük között.
Majd a nő kimegy egy ajtón, ami mögött van egy ajtó, ami be van csukva.
8. Az első alkalommal a karlendítés közben a tortába veri a kezét, másodszor már direkt várja, hogy újra nassolhasson.
9. Greg, aki az egyik legismertebb svéd komikus (volt), rettenetes halandzsával.
10. Ingrid amikor Picassot rá akarja beszélni az együttlétre, és Picasso minden gesztust szándékosan félreért. Itt a zárópoén, hogy Pablo mikulásként jön elő. Na ezt a poént nem értem, mert azt nem hiszem, hogy teljesen öncélú lenne. Nem tudja valaki a magyarázatot?
+ 1.
A zöldségvásárláskor felbukkan Hitchcock! Szenzációs poén!
Ha még nem mondtam volna, vagy harmincszor láttam, és még mindig elő-előfordul, hogy valami apróságot észreveszek benne.
Na csókolom, jöhetnek a további poénok.
Teljesen véletlenül láttam először, azóta már kb 15x megnéztem, nem véletlenül. Már akkor gyanút fogtam, amikor Picasso anyja színre lépett - tudjátok Dona Maria ha kellett gyengéd volt, ha kellett szerető, gondoskodó, stb. (és mindegyikhez egy csodás grimasz).
Szerintem a legjobb pillanatok:
1, A finn énekesnő viszi a pálmát azzal a dallal (nem tudja valaki, honnan lehetne megszerezni?)
2, Don José görcsbe rándult feje kilöki a koporsót, majd Don José feltámad (Idiota creatura, tu es muerte,...)
3, Picasso találkozik Doloressel a tengerparton, aki úgy néz ki, mint valami bányarém
4, A felejthetetlen balett Olgával, majd a hajókürt
5, Apollinaire "versei"
6, Az álarcosbál
7, Aqua
8, Don José, mint SS Hauptbahnhof
9, Az amerikai rögtönítélőszék: szabaduljunk meg a művészettől, mielőtt foltot ejtenénk Amerika becsületén.
10, Ingrid Guggenheim - nem adta fel egykönnyen!
És ez még nem minden (akár 100ig is lehetne folytatni a listát).
Idiota creatura!
Iszonyu jo az a multilingvis halandzsa, ami az egesz filmben van. Egyebkent akar hiszitek, akar nem, talalkoztam nyaron ket sveddel, es nem ismertek a filmet! Pedig egyetemistak voltak. Na mindegy. Evad: en is csak nagyjabol harmadszorra-negyedszerre vettem eszre, hogy minden nyitodiszlet ugyanaz. Es az mar feltunt, hogy minden nyitodiszletben megjelenik egy pillanatra egy kover es egy sovany ember, helyi viszonyoknak megfelelo jelmezben? Ez az a film, amiben meg tizedszerre is fedeztem fel ujdonsagot.
Lenin mint vaskályha a jelmezbálon.
Egyszer a Magyar Narancsban föladták ezt rejtvénynek. Nem küldtem be, mert "ezt úgyis mindenki tudja, semmi esélyem". Találjátok ki, hány megoldás érkezett. (Segítség: kerek szám.)
merengtem, hogy megírjam-e...
Amikor a londoni "szélfútta" előadás után hajóval NY-ba indul, a hajókürt hangjára összerezzen P., mert a hang erősen emlékezteti... vmi másra :)
Emlékszem az első döbbenetre, amikor a vonat elindul -- keresztben a sínen...
Hagyjuk, hogy süllyedjen a topic?
Na ne má.
Az péládul gondolom már sokaknak feltűnt, hogy minden városi nyitójelentetben alapvetően ugyanaz a díszlet, csak a kiegészítők változnak, mint pl. a tűzfalon az újság neve mindig a helyi lap.
Na, tényleg nem kéne ezt hagyni...
A madridi festészeti akadémián: car-booon! majd startpisztolyra felfedi magát egy pillanatra a modell. Én vagy 10 éve láttam utoljára, de akkor kb. 6-szor, és a hatodikra is fedeztem fel valami új poént.
a svedek ( bocs az altalanositasert) lenezik a finneket.van egy kozep-finnorszagi etel, pici halakkal toltott cipo, a kalakukko. Rémesen néz ki, sose volt gusztusom megkostolni. Amolyan helyi jellegu disznosajt :-)
A szoban forgo dal a kalakukko receptje francia akcentussal "Vegy egy kilo lisztet es sót
stb " jelleggel.
Azert finneknek inkabb ne hozd szoba :-)
Na ez például érdekelne, ha valaki képbe' van finnileg, hogy mit énekel a dizőz, de szó szerint.
Én is úgy tudom, hogy halleves-recept, ki is lehet venni a "kala" szót, de hát az egész, az hogy van???
Bölikukac!